İnebolu Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


İnebolu Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

İnebolu, Kastamonu’nun tarihi dokusu hiç bozulmamış ilçelerinden biridir. İlçe, M.Ö. 6. yüzyılda Miletliler tarafından Poyraaltı adıyla, kıyı kolonisi olarak kurulmuştur. İyonlar döneminde İonopolis ismini almıştır. İlçenin günümüzdeki ismi ise Selçuklular zamanında değiştirilmiştir.

Yakın tarihimiz açısından ciddi bir öneme sahip olan ilçe, Kurtuluş Savaşı’nda silah ve mühimmatın Anadolu’ya taşınmasında büyük bir görev üstlenmiştir. İnebolu halkının Yunan işgali sırasında gösterdikleri kahramanca tavırlarından dolayı, 11 Şubat 1924 tarihinde TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu madalyaya sahip tek ilçe olarak adını tarihe yazdırmıştır.

İnebolu’nun başlıca tarihi yapıları arasında İstiklal Yolu, İnebolu Evleri, Pembe Köşk, Türk Ocağı ve Şapka Nutku, Şehit Şerife Bacı Anıtı, İnebolu Kent Müzesi, Geriş Tepesi Ören Yeri, Apaş Tepesi Ören Yeri, İnebolu Denk Kayığı, Nezihe Battal Kültür Evi, Dr. İsmail Bey Anıtı, Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı, Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, Yeni Cami Bahçesi ve Karaca Mahallesi Cami yer almaktadır.

İstiklal Yolu

İstiklal Yolu, İnebolu ve Ankara arasında yer alan bir yoldur. İlçe merkezine yaklaşık olarak 101 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D765 üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca ilçeye deniz yolu ile gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan tarihi bir yoldur. Cephanenin ulaştırılma görevini kadınlar, çocuklar ve yaşlılar üstlenmiştir. Bu yol üzerinde geçmişin anısını yaşatmaya devam eden Ecevit Han bulunmaktadır.

İki tarafı ağaçlarla çevrili olan bu tarihi yol, ilçenin önemli tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Bu bölge, 2018 senesinde Milli Park ilan edilmiştir. Burada şehit olan kahramanların anısına her sene Haziran ayında İnebolu Kahramanlık Günü etkinliği düzenlenmektedir.

İstiklal Yolu’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve ilçenin tarihi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

İnebolu Evleri

İnebolu Evleri, ilçe içerisinde yer almaktadır. Köklü bir tarihe sahip olan bu evler, dikkat çekici özelliklere sahiptir. Evlerin dış tarafı aşı boyası ile boyanmış olup, çatılar marla taşı ile kaplanmıştır. Mavi, kırmızı ve beyaz renklerin yoğun olduğu bu evler, görüntüleri ile göze çarpmaktadır.

İlçenin kentsel mimarisi gözler önüne seren bu evler, tarihsel dokuyu ayakta tutmayı başaran yapılar arasındadır. Dik yamaçlara kurulan bu evler, ön taraftan iki, arka taraftan ise dört katlı olarak görünmektedir. Ayrıca yapılar içerisinde haremlik ve selamlık bölümleri yer almaktadır. İnebolu’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

İnebolu Evleri’ni özellikle yerleşim yerlerinde görebilir ve ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Pembe Köşk

Pembe Köşk, İnebolu’nun Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan köşke, Mehmet Sabri Caddesi üzerinden ulaşım mümkündür.

Pembe Köşk, kendine özgü mimari tarzı bulunan İnebolu Evleri’nden biridir. Çiçek ve meyve ağaçları arasında yer alan köşk, oldukça büyük bir bahçeye sahiptir. Özel bir mülk olmasına karşın nostaljik çeşmesi ve harika havuzu ile ilçede tarihi anlar yaşamak isteyenlerin tercih ettiği noktalar arasındadır.

Bölgeyi ziyaret ettiğinizde burada bilardo oynayabileceğiniz, liman manzarası eşliğinde çevreyi seyredebileceğiniz seyir terası bulunmaktadır. Ayrıca çocuklar için bir park alanı da mevcuttur. Cennet bir köşe olarak bilinen köşkü, İnebolu’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Pembe Köşkü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Türk Ocağı ve Şapka Nutku

Türk Ocağı ve Şapka Nutku, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye, D765 ve Zafer Yolu Caddesi/D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Türk Ocağı ve Şapka Nutku binası 1893 senesinde inşa edilmiştir. 2. Balkan Savaşı esnasında yapılan bina Genç Osmanlı Dönemi’nin özelliklerini yansıtmaktadır. 27 Ağustos 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Ocağı mensuplarının davetine katılarak, burada Şapka Nutku’nu vermiştir.

Bina sonrasında yenilenmiş ve hizmete açılmıştır. Bina içerisinde Yılmaz Büyükerşen’in balmumu, Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli ve 1925 senesindeki ziyaretinden kalma bazı malzemeler sergilenmektedir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan binayı, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Türk Ocağı ve Şapka Nutku’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Şehit Şerife Bacı Anıtı

Şehit Şerife Bacı Anıtı, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye ulaşım için; D765 karayolunu kullanabilirsiniz.

Şehit Şerife Bacı Anıtı, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır. Kurtuluş Savaşı sırasında ilçeye gelen cephanelerin Ankara’ya ulaştırılması için birçok kişi seferber olmuştur. Zor şartlar altında yapılan bu çalışmalar, tarihte de yerini almıştır. Şerife Bacı, o dönemde yoğun çaba sarf eden kişilerden biridir.

1921 senesinde kışın ortasında sırtında çocuğu ve kağnısı ile kışlaya kadar gitmeyi başarmıştır. Oradaki silahları, cephaneleri ve çocuğunu korumaya çalışırken donarak hayatını kaybetmiştir. Büyük bir amaç uğruna hayatını kaybettiği için şehitler arasına adını yazdırmıştır. Adına dikilen anıt ise ilçedeki mücadeleyi temsilen yapılmıştır.

Şehit Şerife Bacı Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

İnebolu Kent Müzesi

İnebolu Kent Müzesi, ilçe meydanında yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye, D765/Hürriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız ile gelmek isterseniz, müze önünde park yeri yoktur. Bu yüzden araçlarınızı ilçe girişinde park edip sonrasında yürüyebilirsiniz.

İnebolu Kent Müzesi, çok uzun bir süre İnebolu Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmıştır. 1996 senesinde yaşanan yangından dolayı bina ağır hasar görmüş ve tamamen boşaltılmıştır. 2013 senesinde restorasyon çalışmaları başlanmıştır. 2014 senesinde ise müzeye dönüştürülüp, ziyarete açılmıştır.

Müze içerisinde ilçenin tarihini ve kültürel yapısını tanıtmak amacı ile birçok materyal sergilenmektedir. Müze, kent belleğini, ilçeyi ziyarete gelenlere tanıtmak ve genç kuşaklara en iyi şekilde aktarabilmek için kurulmuştur. İnebolu’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

Pazartesi dışında haftanın her günü sabah saat 08.30 ile öğlen saat 12.30 arası ve öğlen saat 13.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır.

İnebolu Kent Müzesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir.

Geriş Tepesi Ören Yeri

Geriş Tepesi Ören Yeri, İnebolu’nun Yukarıhatipbağı Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Zafer Yolu Caddesi/D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Geriş Tepesi Ören Yeri, ilçedeki önemli tarihi kalıntıların bulunduğu yerler arasındadır. 495 m yüksekliğe sahip olan tepenin düzlük kısımlarında tarihi belli olmayan bir manastırın kalıntıları bulunmaktadır. Manastırın üzerinde yer alan sütunlar ve monogram, yapının Bizans Dönemi’nden kaldığına işarettir.

Bizans Dönemi’ne ait özellikleri taşıyan manastırın yanı sıra çevrede bulunan kalıntılar, bölgede çok sayıda misafirhane ve dükkân olduğunu göstermektedir. Bu tepe, geçmişte ilçede yaşayan Rum halkı için büyük bir önem taşımaktadır. Tepe, tarihi güzelliklerinin dışında doğal güzellikleri de gelen ziyaretçilerine sunmaktadır.

Geriş Tepesi Ören Yeri’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Apaş Tepesi Ören Yeri

Apaş Tepesi Ören Yeri, İnebolu’nun Boyranaltı Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 750 m uzaklıktadır. Ulaşım için; D765 ve Bartın İnebolu Yolu/İsmet Paşa Caddesi/D010 yollarını kullanabilirsiniz.

Apaş Tepesi Ören Yeri, ilçenin hem tarihi hem de doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır. Tepeden başlayıp Kızılkara’ya kadar uzanan bölgede tarihi kale kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntılar arasında sütun başlıklı ve nakışlı kabartma figürler yer almaktadır.

Bölgede yer alan Boyran Kalesi’nin dış tarafı, İnebolu Çayı’ndan Apaş Tepesi’ni de içine alacak şekilde Avara Mahallesi’ne kadar uzanmaktadır. İnebolu tatiliniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerler arasındadır. Bölgede bir taraftan ilçenin tarihine doğru yolculuk yaparken bir taraftan da doğa manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

Apaş Tepesi Ören Yeri’ne giriş ücreti yoktur.

İnebolu Denk Kayığı

İnebolu Denk Kayığı, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık bir mesafede yer alan bölgeye ulaşım için; D765 VE Zafer Yolu Caddesi/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

İnebolu Denk Kayığı, ilçe merkezinde sergilenen önemli tarihi yapılar arasındadır. Üretim aşaması günümüzdeki kayıklardan oldukça farklıdır. Önce kabuk yöntemi ile üretilen kayığın dış kaplamaları eğri ve kesme çiviler ile birbirine bağlanmaktadır. Sonrasında nal şeklinde olan postalara ısıtılarak şekil verilmektedir. Bu yöntem kayığın yapısını güçlendirmektedir.

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu Limanı’nda gemilerden karaya cephane taşıma seferberliği özellikle TBMM tarafından takdir edilmiştir. 1924 senesinde kayıkçılara Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı verilmiştir. İnebolu Denk Kayığı da o zamanlarda kullanılan kayıklar arasında yer aldığı için büyük bir öneme sahiptir.

İnebolu Denk Kayığı’nı ücretsiz bir şekilde yakından görebilir ve inceleyebilirsiniz.

Nezihe Battal Kültür Evi

Nezihe Battal Kültür Evi, İnebolu’nun Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine sadece 1 km uzaklıkta bulunan bölgeye ulaşım kolaydır. Yürüyerek Mehmet Sabri Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Nezihe Battal Kültür Evi, 1896 senesinde yapılmıştır. İnebolu’nun tarihi yapıları arasında yer alan kültür evi, hiçbir şekilde orijinalliği bozulmadan restore edilmiştir. Kendine özgü mimari özellikleri bulunan İnebolu Evleri’nden biridir. Yapı, dışarıdan iki katlı görünmesine rağmen aslında beş katlıdır.

Kültür evi içerisinde toplam 4000 adet kitap bulunmaktadır. Ayrıca 1900’lü senelerde ilçeyi temsil eden ve kömürle çalışan gemi görselleri, 1930’lu senelerde medeniyete ve çağdaşlığa ilk adım atan İnebolulu kadınların fotoğraflarını görebilmeniz mümkündür. İnebolu geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Nezihe Battal Kültür Evi’ne giriş ücreti yoktur.

Dr. İsmail Bey Anıtı

Dr. İsmail Bey Anıtı, İnebolu’nun Yukarıhatipbağı Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 4 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile M.Kadir Karatay Caddesi üzerinden mümkündür.

Dr. İsmail Bey Anıtı’nın hikâyesi hüzün doludur. Dr. İsmail Bey, Balkan Savaşı sırasında cephede tifüs hastalığına yakalanan askerler için gece gündüz demeden çalışmıştır. Hastalıklı ortamda çok fazla zaman geçirdiği için kendisi de tifüs mikrobunu kapmış ve ardından hayatını kaybetmiştir.

İyileştirme amacı uğruna hayatını kaybeden Dr. İsmail Bey’in anısına anıt dikilmesine karar verilmiştir. Türkiye’deki ilk tıp anıtı olarak bilinmektedir. İnebolu geziniz esnasında mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

Dr. İsmail Bey Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı

Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye ulaşım için; D765 ve Zafer Yolu Caddesi/D010 yollarını kullanabilirsiniz.

Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı, İnebolu’nun önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Kurtuluş Savaşı sırasında gemilerle gelen harp malzemeleri denk kayıkları ile karaya çıkartılmıştır. İlçenin Kayıkçılar Loncası’na üye olan 70 yaşlarındaki Hamamcı Kadı Salih Reyiz, 1921 senesinde elindeki bastonla sırtında taşıdığı mermi ile anılmaktadır.

Kurtuluş Savaşı sırasında seferber olan denizcilerin de anılması adına Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı yaptırılmıştır. Bu anıt aynı zamanda kahramanlıkları ve fedakârlıkları ile İstiklal Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynayan İnebolu Denizcilerini temsil etmektedir. İnebolu geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi

Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, yüzyıllardır geleneksel bir şekilde bıçak, balta, nacak gibi aletlerin üretiminin yapıldığı yerdir. Bölgede yan yana dizili olan kulübeler, atölye olarak kullanılmaktadır.

1800’lü yıllardan İstiklal Savaşı’na kadar ordunun ihtiyacı olan süngü ve diğer kesici aletler, bu mahalle içerisinde üretilmiştir. Dibek Köyü, kendi bıçağını yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır.

Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Cami Bahçesi

Yeni Cami Bahçesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için; D765 ve Kara Gülle Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Yeni Cami Bahçesi içerisinde 1903 senesinde yapılan Güneş Saati yer almaktadır. Bu saat, dünyanın en iyi güneş saati işlevini hiçbir zaman yitirmemiştir. Bu muhteşem saati, İnebolu’ya geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.

Karaca Mahallesi Cami

Karaca Mahallesi Cami, İnebolu’nun Karaca Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 3,5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Zafer Yolu Caddesi/D010 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım mümkündür.

Karaca Mahallesi Cami, taş minareli ve taştan yapılmış musalla taşına sahip olan tarihi bir yapıdır. İnebolu’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.