Abana’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Abana’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Abana, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kastamonu’nun turistik ve popüler ilçelerinden biridir. Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de dikkat çeken ilçeye, her sene binlerce turist akın etmektedir. Özellikle doğa tutkunları ve tarih meraklıları tarafından ziyaret edilen ilçede gezip görülmeye değer pek çok yer bulunmaktadır. Tertemiz havası ve ormanlık alanları ile Kastamonu’nun en gözde ilçeleri arasındadır.

Abana gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Hacıveli Kanyonu, Hacıveli Koyu, Hacıveli Köyü, Vaftiz Teknesi, Toza Seyir Terası, Abana Müzesi, Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası, Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı, Harmason Cami ve Hacıveli Camisi’dir.

Hacıveli Kanyonu

Abana’nın Hacıveli Köyü’nde yer alan Hacıveli Kanyonu, ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D010 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Muhteşem manzarası ve harika doğal güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakan kanyon, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Adeta saklı bir cennet havası veren kanyonda doğal güzelliklerin yanı sıra keşfedebileceğiniz doğal kayalıklar, eski değirmen gibi önemli tarihi kalıntılar da bulunmaktadır.

Orman içerisinde yer alan bölgede, yaklaşık olarak 3 km’lik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Hacıveli Çayı’nın döküldüğü bölgede, keyifli bir doğa yürüyüşüne çıkabilir, ormanlık alanlarında doğa ile iç içe harika saatler geçirebilirsiniz. Ortamın sunduğu huzurlu atmosfer sayesinde kendinizi dinç hissedebilirsiniz.

Hacıveli Kanyonu’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Hacıveli Koyu

Abana’nın Hacıveli Köyü’nde yer alan Hacıveli Koyu, ilçe merkezine yaklaşık olarak 9 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Bahattin Yorgancı Caddesi/D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hacıveli Koyu, hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından görülmeye değer yerler arasındadır. Koy, eskiden birçok korsanı saklayarak, onlara ev sahipliği yapmıştır. Koyun bir ucunda muhteşem deniz manzarasını seyretmek isteyenlerin tercih ettiği Siyelik Kayalıkları yer almaktadır. Çevredeki tüm güzellikleri bu kaya üzerinden izleyebilmeniz mümkündür.

Siyelik Kayalıkları etrafında Hitit Dönemi’ne ait kanatlı ve at başı şeklinde kaya parçaları bulunmuştur. Bu tarihi kaya parçalarını Kastamonu Müzesi’ni ziyaret ederek yakından görebilmeniz mümkündür. Ayrıca bölgede denize girebileceğiniz bir de plaj bulunmaktadır. Bölgede denize girebilir, çevredeki doğal güzellikleri keşfedebilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Hacıveli Koyu’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Hacıveli Köyü

Abana’nın köylerinden biri olan Hacıveli Köyü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bahattin Caddesi’ni/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz. Özel aracınız yok ise ilçe merkezinden köye giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Bölgenin eski yerleşim yerlerinden biri olan Hacıveli Köyü’nün efsanevi bir hikâyesi bulunmaktadır. Efsaneye göre burada Hacı Velo adında bir Rum yaşamıştır. Bu kişi, bölgede 18 gemisi ve 18 oğlu ile tanınmaktadır. Günün birinde gemilerini işaret ederek, oğullarına ve eşlerine “Bundan sonra yoksulluk görmeyeceğiz” demiştir.

Hacı Velo’nun bu sözlerinin ardından gemiler batmış ve oğulları da boğularak hayatları kaybetmiştir. Büyük kayıplardan sonra Hacı Velo’da daha fazla dayanamayarak, vefat etmiştir. Hacı Velo’nun oğullarına ait olduğu düşünülen mezar taşları da Hacıveli Camisi’nin bahçesinde yer almaktadır.

Hacıveli Köyü’nü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve bu hikâyenin detaylarını köy halkından öğrenebilirsiniz.

Vaftiz Teknesi

Vaftiz Teknesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Abana Belediyesi’nin bahçesinde yer alan Vaftiz Teknesi’ne ulaşım için; Hilmi Uran Caddesi’ni/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Bizans Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen Vaftiz Teknesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Teknenin üzerinde haç işareti, çeşitli yazılar ve kabartmalar bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde tekne çeşme yalağı olarak kullanıldığından yapının üzerindeki yazıların ve kabartmaların büyük bir bölümü silinmiştir.

Abana Belediyesi’nin bahçesinde sergilenen teknenin dışında işlemeli sütun başlıkları da dikkat çekmektedir. İlk Çağ’dan kaldığı tahmin edilen bu tarihi eserleri yakından görebilir ve inceleyebilirsiniz. Özellikle tarihe meraklı olanların ziyaret ettiği bölgeyi, Abana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Vaftiz Teknesi’ni ve diğer tarihi eserleri ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.

Toza Seyir Tepesi

Abana’nın Konakören Mahallesi’nde yer alan Toza Seyir Tepesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D010 üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Toza Seyir Tepesi, gelen ziyaretçilere ilçeyi panoramik izleme fırsatını sunmaktadır. Tepede toplam iki gözetleme balkonu bulunmaktadır. Bu balkonlardan ilçenin harika manzarasını seyredebilir ve kare kare manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan bu tepeyi, Abana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Toza Seyir Tepesi’ne giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Abana Müzesi

Abana Müzesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Oldukça yakın bir konumda yer aldığından dolayı yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım için; Hilmi Uran Caddesi’ni/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Hükümet Konağı’nın bahçesinde yer alan müze, 2007 yılında hizmet vermeye başlamış ve halkın ziyaretine açılmıştır. Müze içerisinde ilçenin tarihine ait pek çok eşya görebilmeniz mümkündür. İlçede bir dönem görev yapmış Belediye Başkanları’na ve Kaymakamlara ait tarihi fotoğrafları yakından görebilirsiniz.

Müze içerisinde geçmiş dönemlerde kullanılan eski eşyalar ve önemli tarihi dokümanlar da sergilenmektedir. Özellikle tarihe merakınız varsa mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden biridir. Kastamonu Valiliği tarafından işletilen müzeyi, Abana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Abana Müzesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası

Abana’nın Bağlık Mahallesi’nde yer alan Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Hilmi Uran Caddesi’ni/D010 ve Seyfettin Uyanık Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Şehir dışından gelen pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası, ilçenin gözde doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Kent Ormanı içerisinde yer alan Seyir Terası, 6 aylık bir süre zarfında tamamlanmıştır. Mavi ve yeşilin buluştuğu muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan bölgede bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve cafe de bulunmaktadır.

Harika deniz manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabilir ve huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Seyir terasından ilçenin manzarasını seyredebilir ve güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Birçok tatilci özellikle günbatımını buradan izlemeyi tercih etmektedir. Yaz mevsiminde gece geç saatlere kadar hizmet veren bölgeyi, Abana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası’na giriş ücreti 10 TL’dir.

Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı

Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulaşım için; Hilmi Uran Caddesi’ni/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı, Abana Belediyesi’ne bağlı hizmet vermektedir. Şehir dışından gelen birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken çarşıda, el yapımı ve ilçeye has ürünler satılmaktadır. Bölgeye özgü ürünlerden satın alabilir ve keyifli bir çarşı gezisi yapabilirsiniz.

Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Harmason Cami

Abana’nın Konakören Mahallesi’nde yer alan Harmason Cami, ilçe merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D010 üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

İlçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer alan cami, 1846 yılında yapılmıştır. Bir diğer adı da Mevlana Camii'dir. Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapılan cami, özellikle inanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Maneviyata önem veren tatilciler tarafından ziyaret edilen camiyi, Abana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Harmason Camii'ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.

Hacıveli Cami

Abana’nın Hacıveli Köyü’nde yer alan Hacıveli Cami, ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bahattin Yorgancı Caddesi/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

İlçenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan cami, 1805 yılında yapılmıştır. 1839 yılında ise Hacı Yüzbaşı Ahmet tarafından restore edilmiş ve ibadethane olarak hizmete açılmıştır. İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan bu tarihi cami, Abana gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Hacıveli Camii'ne giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde gelip ziyaret edebilirsiniz.

Abana’da Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Abana’da görülmeye değer pek çok doğal ve tarihi güzellik bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisindeki bu güzelliklerinin yanı sıra etrafında da gezip görebileceğiniz turistik yerler mevcuttur. Gezilecekler listenizi Abana ile sınırlandırmayarak, etrafındaki ilçeleri de günübirlik ziyaret edebilir ve keyifli bir tatil süreci geçirebilirsiniz.

Geriş Tepesi Ören Yeri

Geriş Tepesi Ören Yeri, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Yukarıhatipbağı Mahallesi’nde yer almaktadır. Abana ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 km uzaklıktadır.

Geriş Tepesi Ören Yeri, Abana’ya geldiğinizde günübirlik gezebileceğiniz yerler arasındadır. İnebolu’nun güney tarafında yer alan tepe ortalama 495 m’lik bir yüksekliğe sahiptir. Bölgede Bizans Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen üç kale ve bir manastır kalıntısı bulunmaktadır. Bölgeden ayrıca İnebolu’nun manzarasını izlemenize fırsat sunan bir de seyir terası yer almaktadır.

İnebolu Kent Müzesi

İnebolu Kent Müzesi, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. Abana ilçe merkezine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır.

İnebolu’nun tarihi ve kültürel birikimini yaşatmak amacı ile 2014 senesinde hizmete açılan İnebolu Kent Müzesi, Abana’ya geldiğinizde günübirlik ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir. İlçenin tarihi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz, bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.30 ile öğlen saat 12.30 arası ve öğlen saat 13.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır.

İnebolu Kent Müzesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.