Cide’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Cide’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Cide, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kastamonu’nun turistik bir ilçesidir. Sahile kıyısı olan ilçede gezip görülmesi gereken harika doğal güzellik alanları ve tarihi yerler bulunmaktadır. İlçede gezilecek yerler daha çok merkezde yoğunlaşırken, çevresinde de keşfedebileceğiniz pek çok yer mevcuttur. Özellikle bahar ve yaz aylarında şehir dışından pek çok turist ilçeye akın etmektedir.

Cide gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler arasında Gideros Koyu, Loç Vadisi, Kerempe Feneri, Karakadı Köyü, Rıfat Ilgaz Müzesi, Malyas Kanyonu, Okçu Kalesi, Çoban Kalesi, Evken Şelalesi, Kılıçlı Mağarası ve Aydos Kanyonu yer almaktadır. Cide gezilecek yerler arasında yer alan bu yerler, ilçenin hem tarihi hem de doğal güzelliklerindendir.

Gideros Koyu

Cide ilçe sınırları içerisinde yer alan Gideros Koyu, ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bartın İnebolu Yolu/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Mavi ve yeşilin hâkim olduğu koy, Karadeniz’in hırçın dalgaları yerine berrak ve durgun suyu ile dikkat çekmektedir. Arkeolojik ve tabii sit alanı olup, doğal güzelliğe sahiptir. Muhteşem manzarası, gelen ziyaretçilerine Karadeniz’in güzelliğini sunmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan yöre halkının, tercih ettiği noktalar arasındadır.

Koyda denize girebilmeniz mümkündür. Ayrıca kestaneden meşeye, kayından çam ağaçlarına kadar çok çeşitli ağaç türlerine de rastlayabilirsiniz. Dilerseniz, gün sonunda çevresinde bulunan restoranlarda lezzetleri yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Cide gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken destinasyonlar arasında yer almaktadır.

Gideros Koyu’na giriş ücreti yoktur.

Loç Vadisi

Cide’ye bağlı Çamdibi Köyü’nde yer alan Loç Vadisi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 19 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kastamonu Cide Yolu/D759 üzerinden ulaşım mümkündür.

Loç Vadisi, muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. Özellikle doğayla birlikte olmayı tercih eden tatilcilerin ve kampçıların uğrak noktaları arasındadır. Vadide 29 farklı bitki türü bulunmaktadır. Ayrıca vadi ve etrafında bulunan yerler, ilçenin doğal güzelliklerini de gözler önüne sermektedir.

Yaklaşık 1000 rakıma sahip olan vadinin seyir terasından Gömeren Kanyonu’nu, Kılıçlı Mağarası’nı ve Valla Kanyonu’nun çıkış kısmını görebilmeniz mümkündür. Harika manzarası ile öne çıkan Loç Vadisi seyir terasında manzaranın keyfini çıkarabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken Loç Vadisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Kerempe Feneri

Cide’nin Aydıncık Köyü’nde yer alan Kerempe Feneri, ilçe merkezine yaklaşık olarak 55 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Bartın İnebolu Yolu/D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

1884 senesinde Fransızlar tarafından inşa edilen fener, bölge halkının ve denizcilikle uğraşanların ilgi odağı haline gelmiştir. Denizden yaklaşık 82 m yükseklikte ve özgün bir mimari yapıya sahiptir. Fenerin yapılış amacı denizcilere yol göstermektir. Nazım Hizmet’in şiirlerinden biri olan Kurtuluş Savaşı Destanı’nda bu tarihi fenerin adı geçmektedir.

Adının geçtiği şiirde aktarılana göre Karadeniz’in hırçın dalgaları ile mücadele eden cephane yüklü takalar için bu fener bir cesaret kaynağı olmuştur. Bu sebepten dolayı Kurtuluş Savaşı açısından da büyük bir öneme sahiptir. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Kerempe Feneri’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Karakadı Köyü

Cide’ye bağlı küçük bir köy olan Karakadı Köyü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 38 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kastamonu Cide Yolu/D759 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Karakadı Köyü, hem küçük hem de doğal yapısı ile dikkat çekmektedir. Doğal bir köy olmasından dolayı çevresinde keşfedebileceğiniz pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Bölgede doğa ile başbaşa huzurlu ve sakin vakitler geçirebilmeniz mümkündür. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.

Karakadı Köyü’nü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Rıfat Ilgaz Müzesi

Cide’nin Kasaba Mahallesi’nde yer alan Rıfat Ilgaz Müzesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 1 km uzaklıktadır. Ulaşım için; D759 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Rıfat Ilgaz Müzesi, ilçenin tarihi ve turistik yerlerinden biridir. Herkes tarafından sevilen Hababam Sınıfı’nın yazarı olan Rıfat Ilgaz’ın doğduğu evdir. Yazar, hayata gözlerini yumduktan sonra evi restore edilerek, müzeye dönüştürülmüştür. Her sene yüzlerce turist, Hababam Sınıfı’nın yazarına ait olan bu müze evi ziyaret etmektedir.

Müze içerisinde Rıfat Ilgaz’ın eserleri, masası, kişisel eşyaları, hayatını kısaca anlatan fotoğrafları yer almaktadır. Her sene Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapan ilçe, müzenin de tanınmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu festival, çoğunlukla her yıl Temmuz ayında gerçekleşmektedir.

Rıfat Ilgaz Müzesi’ne giriş ücreti yoktur. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Malyas Kanyonu

Cide’ye bağlı Gökçeler Köyü’nde yer alan Malyas Kanyonu, ilçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Bartın İnebolu Yolu/D010 üzerinden ulaşım mümkündür.

Malyas Kanyonu, 3300 m uzunluğa sahip doğa harikası bir yer konumundadır. Özellikle serin suları ile dikkat çeken kanyona, her yaz çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Yazın kavurucu sıcağında kanyonun serin sularında yüzebilirsiniz. Ayrıca bölge, yürüyüş yapmak için de oldukça elverişlidir.

Kanyon çevresinde piknik yapmanıza olanak sağlayan mesire yerleri bulunmaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte bu alanlarda keyifli bir piknik yapabilir ve harika bir gün geçirebilirsiniz. Kanyon, Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.

Malyas Kanyonu’na giriş ücreti yoktur.

Okçu Kalesi

Cide’nin Okçular Köyü’nde yer alan Okçu Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bartın İnebolu Yolu/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Okçu Kalesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Hangi tarihe ait olduğu kesin olarak bilinmeyen kale, doğudan batıya kadar uzanan doğal bir kayalık üzerine konumlanmıştır. Kaynaklara göre yapının, Bizans ve Roma dönemlerinden kaldığı tahmin edilmektedir.

Okçu Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Çoban Kalesi

Cide’nin Çayyaka Köyü’nde yer almak alan Çoban Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bartın İnebolu Yolu/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Çoban Kalesi, Romalılar döneminden kalmadır. Deniz seviyesinden 50-60 m yukarısında doğal bir tepe üzerine konumlanmıştır. Bölgeden denize girebilmeniz mümkündür. Özellikle balık tutma aktivitesini seviyorsanız, bölgede balık tutabilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Çoban Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Evken Şelalesi

Evken Şelalesi, Cide’nin Öveçler Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Bartın İnebolu Yolu/D010 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Evken Şelalesi, Loç Vadisi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Yaklaşık 6 m yükseklikten dökülerek havuz oluşturan şelale, gelen ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Doğa tutkunları tarafından sıklıkla tercih edilen bölgede, doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve bu harika manzaranın fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biri olan Evken Şelalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Kılıçlı Mağarası

Kılıçlı Mağarası, Cide’nin Çamdibi Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 36 km uzaklıkta bulunan mağaraya, özel aracınız ile Kastamonu Cide Yolu/D759 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kılıçlı Mağarası, hem tarihi hem de doğal yapısı ile gelen ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir. Yaklaşık 350 m derinliğe sahip mağaranın ilk bölümünde farklı boyutta havuzlar bulunurken ikinci bölümünde ise sarkıtlar ve dikitler yer almaktadır.

Üst bölümünde de Kalkolitik ve Bizans dönemine ait tarihi parçaları görebilmeniz mümkündür. Özellikle arkeoloji ile ilgilenenlerin uğrak noktaları arasında yer alan bölgeyi, Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Kılıçlı Mağarası’na giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde gelip ziyaret edebilirsiniz.

Aydos Kanyonu

Aydos Kanyonu, Cide ilçesinde bulunan Aydos Çayı üzerinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Bartın İnebolu Yolu/D010 üzerinden ulaşım mümkündür.

Aydos Kanyonu, özellikle rafting yapmayı sevenlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Zengin ve çeşitli bitki örtüsü ile dikkat çeken bölgede; rafting yapabilir, manzara fotoğrafları çekebilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir.

Aydos Kanyonu’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Cide’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Cide, Kastamonu’nun hem tarihi hem de doğal güzellik alanları ile öne çıkan popüler ilçelerinden biridir. İlçe sınırları içerisinde yer alan gezi noktalarının yanı sıra çevresinde de birçok günübirlik gezebileceğiniz yerlere sahiptir. Cide gezilecekler listenizi tamamladıktan sonra ilçe çevresindeki gezi noktalarını da ziyaret edebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz.

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. ilçe merkezine yaklaşık olarak 76 km uzaklıktadır.

Ilıca Şelalesi, özellikle şehir kalabalığından kaçmak isteyenlerin uğrak noktalarından biridir. Yaklaşık 14 m yükseklikten dökülen şelale, döküldüğü yerde oluşturduğu muhteşem görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Bölge kış mevsimi hariç diğer mevsimlerde sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Ilıca Şelalesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir. Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Geriş Tepesi

Geriş Tepesi, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Yukarıhatipbağı Mahallesi’nde yer almaktadır. Cide ilçe merkezine yaklaşık olarak 109 km uzaklıktadır.

Geriş Tepesi, Cide’ye geldiğinizde günübirlik gezebileceğiniz yerler arasında yer almaktadır. 495 yüksekliğe sahip olan tepe, hem doğa hem de tarihi turlar için sıklıkla tercih edilen bölgelerden biridir. Bölgede, Bizans Dönemi’nden izler taşıyan, manastır ve kale kalıntıları mevcuttur.

Bölgede ayrıca seyir terası da bulunmaktadır. Buradan muhteşem İnebolu manzarasını izleyebilmeniz mümkündür.

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Cide ilçe merkezine yaklaşık olarak 84 km uzaklıktadır.

Horma Kanyonu, sahip olduğu doğal zenginlikleriyle, Batı Karadeniz’in görülmesi gereken alanlarından bir tanesidir. Bölgede yürüyüş yapmanıza fırsat sunan yürüyüş parkurları ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Ayrıca doğa fotoğrafçılığı içinde oldukça elverişli bir bölgedir. Kanyonda bulunan dev taş kazanları, gelen ziyaretçilerin fazlasıyla dikkatini çekmektedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.