Erzurum’un Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri


Erzurum’un Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Doğal güzelliklerin, tarihin ve kültürün Doğu Anadolu’daki buluşma noktası Erzurum; Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Palandöken Dağı başta olmak üzere, çok çeşitli doğal güzelliklere ve etkileyici doğa manzaralarına sahiptir.

45 milyon yıllık bir oluşum olan Gökkuşağı Tepeleri, Gökkuşağının renklerini sunan Tortum Gölü ve Şelalesi, Saklı bir cennet olan Hınıs Kanyonu, volkanik göllerden oluşan İspir Yedigöller, kırmızı rengiyle görenleri kendine hayran bırakan Narman Peri Bacaları, el değmemiş güzelliği ile Narman Beş Göller, Elmalı ve Yıldızkaya mağaraları, Palandöken Dağı eteklerindeki Kent Ormanı, rafting ve kano gibi macera dolu aktivite seçenekleri ile Çoruh Nehri, yürürken kendinizi uzay boşluğunda gibi hissedeceğiniz Yüzen Adalar, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken güzelliği ile Balıklı Köy, Erzurum’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasındadır.

Palandöken Dağı

Palandöken’de Yunusemre mevkiinde bulunan Palandöken Dağı, şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Ulaşım, İbrahim Polat Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan otobüs ve servisler ile de gidilebilir.

3176 metre rakımlı Palandöken Dağı, Türkiye’nin en uzun kayak pistleri ve lüks otelleri ile kış turizminin önemli bir merkezidir. Havalimanına 15 km uzaklıktaki kayak merkezi ile Palandöken Dağı, toplamda 57 km uzunluğunda pistlere ev sahipliği yapmaktadır.

Acemiler ve profesyoneller için 20’nin üzerinde pistin bulunduğu Palandöken Kayak Merkezi’nde kayağın yanı sıra teleferik, gece kayağı, skipass gibi olanaklar mevcuttur.

Palandöken Dağı’ndaki kayak merkezine giriş ücreti kişi başı 80-100 TL arasındadır. Gece kayağı 35 TL ve ski pass ücreti kişi başı 60-100 TL arasında değişmektedir.

Tortum Gölü

Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Gölü, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yalnızca Doğu Anadolu’nun değil, Türkiye genelinde en sakin manzaralardan birini sunan Tortum Gölü, gerçek bir doğa harikasıdır. Aynı zamanda, doğal bir anıttır.

Yüksekten düşen Tortum Şelalesi’nin aktığı Tortum Gölü, ziyaretçilerine doğayla iç içe bir ortam sunmaktadır. Özellikle, doğa severlerin hayran kalacağı manzaralara sahiptir. Göl aynı zamanda, yaz aylarında gökkuşağının renkleri ile de eşsiz manzaralar sunmaktadır.

Tortum Gölü ve çevresi, şehir genelinde en etkileyici mesire alanlarından biridir.

Göl, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Tortum Şelalesi

Uzundere ilçesinde Balıklı mevkiinde bulunan Tortum Şelalesi, şehir merkezine 105 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Tortum Gölü’ne dökülen bir doğa harikası olan Tortum Şelalesi, Türkiye genelinde en güzel ve en yüksek şelaledir. Aynı zamanda, dünya genelinde de ne büyük şelalelerden biridir.

48 metre yükseklik ve 21 metre genişliğe sahip şelale, yaklaşık 1 km yükseklikten akmaktadır. Özellikle, bahar ve yaz başlangıcında oldukça ihtişamlıdır. Temmuz ayının başında su miktarında azalma görülmektedir.

Tortum Şelalesi çevresinde, ziyaretçiler için bir seyir terası ve dinlenme alanları mevcuttur.

Şelale, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Hınıs Kanyonu

Hınıs ilçesinde bulunan Hınıs Kanyonu, şehir merkezine 150 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erzurum- Ağrı Yolu ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

Zengin bitki örtüsü ve el değmemiş doğal güzelliği ile büyüleyici bir doğal yaşam alanı olan Hınıs Kanyonu, içinden geçen Hınıs Deresi ve doğanın farklı renklerini buluşturan manzaraları ile keşfedilmemiş bir doğal güzelliktir.

Erzurum’da bir saklı cennet konumunda olan ve turizme kazandırılmayı bekleyen Hınıs Kanyonu’na gidildiğinde Hınıs Kalesi ve tarihi kilise ve camilerin kalıntıları görülebilir.

Hınıs Kanyonu, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

İspir Yedigöller

İspir ilçesinde bulunan Yedigöller, şehir merkezine 180 km uzaklıktadır. Ulaşım, D925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin en etkileyici doğal güzellikleri arasında gösterilen Yedigöller, volkanik göl oluşumlarıdır. Kaçkar Dağları ile Ovit Dağı’nın zirvesi arasında yer alır.

3200 metre rakımlı İspir Yedigöller’e yukarıdan bakmak, unutulmaz doğa ve göl manzaralarına tanıklık etmenizi sağlayacaktır. Burası, aynı zamanda kamp için de oldukça uygun bir ortamdır.

Toplamda 11 gölden oluşan İspir Yedigöller’de alabalık gibi balık türleri yaşamakta ve çevresinde yüzlerce farklı bitki ve çiçek türü bulunmaktadır.

Doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken bu saklı cennete gitmek için en uygun zaman yaz aylarıdır. İlkbahar ayları kamp için de uygundur.

İspir Yedigöller, yılın her mevsimi ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Narman Peri Bacaları

Narman ilçesinde Yoldere mevkiinde bulunan Narman Peri Bacaları, şehir merkezine 95 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erzurum- Ağrı Yolu ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır. Bölgeye ulaşım gelişmemiş olduğundan, en kolay ulaşım özel araba ile olmaktadır.

Narman ilçe merkezinin biraz dışında, çarpıcı kırmızı rengi ile vadi boyunca uzanan Narman Peribacaları, yüzlerce yıl boyunca yağmur ve rüzgarın şekillendirdiği kuleler şeklindeki doğal oluşumlardır.

Şehir merkezinden ve turistik cazibe merkezlerinden uzak bir konumda olduğundan, doğa içinde sakin ve huzurlu bir gün geçirmek, yeşil ve kırmızılar arasında gezmek için idealdir.

Narman Peri Bacaları’nı ziyaret için en uygun zaman, karların eriyip yeşillerin parlamaya başladığı Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

Narman Beş Göller

Narman ilçesinde Kuyonören mevkiinde bulunan Narman Beş Göller, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 ve Erzurum Kars Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Semt garajından kalkan minibüsler ile de ulaşım sağlanmaktadır.

Kasabanın dışında, farklı boyutlarda beş farklı gölden oluşan Narman Beş Göller, eşsiz doğası, el değmemiş güzelliği, yayla manzaraları, zengin bitki örtüsü ve ormanı ile doğa tutkunları için sessiz, sakin ve oldukça etkileyici bir doğaya sahiptir.

Fotoğrafçıların da ilgisini çeken Beş Göller, doğa yürüyüşleri ve kamp için de uygun bir ortama sahiptir.

Narman Beş Göller’i ziyaret için en uygun zaman Mayıs- Ağustos aylarıdır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

Elmalı Mağarası

İspir ilçesinde Elmalı mevkiinde bulunan Elmalı Mağarası, şehir merkezine 150 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Erzurum’un gizemli mağarası Elmalı Mağarası, eşsiz güzellikleri, dikit ve sarkıtları, gölleri ile saklı kalmış bir doğa harikasıdır.

Kireçtaşları içinde oluşan fosil bir mağara olan Elmalı Mağarası’nda girişten 400 metrelik bir bölüme kadar ulaşılabilmektedir. Diğer bölümlerdeki çökme tehlikesi ve yarasalar nedeniyle, tamamına girmek mümkün değildir.

5000 kişiye kadar kapasiteli Elmalı Mağarası, sıcak yaz günlerinde bile serin olması ile dikkat çekmektedir. Mağaranın, ayrıca solunum problemlerine de iyi geldiği rivayet edilmektedir.

Yıldızkaya Mağarası

Olur ilçesinde Yıldızkaya Köyü’nde bulunan Yıldızkaya Mağarası, şehir merkezine 160 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-955 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Köy merkezinden kalkan servisler ile gidilmektedir.

Kivi Mağarası olarak da bilinen Yıldızkaya Mağarası, kayalıklar ve yüksek dağlar arasında etkileyici bir doğal güzelliktir. İki farklı bölümden oluşan mağara, içerisindeki sarkıt ve dikitleri ile de görülmeye değerdir.

Doğal oluşumları ile görenleri kendine hayran bırakan mağara, özellikle adrenalin ve doğa tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Yaz aylarında bile oldukça serin bir ortama sahiptir.

Yıldızkaya Mağarası’nı ziyaret ücretsizdir.

Çoruh Nehri

Bir kısmı İspir ilçesinden geçen ve dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, şehir merkezine 140 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Mescit Dağları’ndan doğan Çoruh Nehri, Karadeniz’de Artvin ve Doğu Anadolu’da Erzurum’un İspir ilçesinden geçmektedir. Buradan Gürcistan’a ilerleyerek Karadeniz’e dökülmektedir.

Dünyanın en derin nehri olan Çoruh Nehri, doğal güzelliğinin yanı sıra kano, nehir kayağı ve rafting gibi adrenalin dolu aktiviteler için de zorlu parkurlarla dolu bir yerdir.

Su sporları ve doğa tutkunlarının ilgisini çeken Çoruh Nehri’nde rafting ücreti kişi başı 100 TL civarındadır.

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Palandöken ilçesinde Şehitler mevkiinde bulunan Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Ulaşım, 50. Yıl Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Zengin bitki örtüsü, doğal kaynakları, sakin ve huzurlu doğası ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Erzurum seyahatinde doğayla başbaşa bir gün geçirmek için ideal bir rotadır.

Bir mesire ve piknik alanı olarak ziyaretçilerini ağırlayan parkın içerisinde; bisiklet doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, hayvan gözlemciliği, olta balıkçılığı gibi olanaklar sunulmaktadır. Ayrıca; yürüyüş yolu, çeşme, otopark alanı, tarihi yapılar, seyir terası ve mescit de mevcuttur.

Aziziye Şehitleri Anıtı ve Nenehatun’un kabri de bu parktadır.

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücretsizdir.

Zökün Gölü ve Yüzen Adaları

Tortum ilçesinde bulunan Zökün Gölü ve Yüzen Adaları, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Altı farklı yüzen adası, göl manzaraları ve etkileyici doğası ile Erzurum’un saklı cennetlerinden biri olan Zökün Gölü ve Yüzen Adalar, bu yüzen adalar ile Türkiye genelinde çok önemli bir doğa olayına ev sahipliği yapmaktadır.

Doğa severlerin ilgisini çeken yüzen adalarda yürümek, ziyaretçilere uzay boşluğunda yürümek gibi bir deneyim yaşatmaktadır.

Zökün Gölü ve Yüzen Adalar’da ayrıca doğa yürüyüşüne uygun km’lerce uzunlukta bir rota da bulunmaktadır.

Ziyaret ücretsizdir.

Gökkuşağı Tepeleri

Oltu ilçesinde Kaleboğazı mevkiinde bulunan Gökkuşağı Tepeleri, şehir merkezine 105 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 ve D-062 karayolları üzerinden sağlanmaktadır.

Renk cümbüşünün yaşandığı Erzurum’un saklı cenneti Gökkuşağı Tepeleri, yaklaşık 45 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen bir doğal güzelliktir. Milyonlarca yıl içinde bugünkü halini alan tepeler, çeşitli mineraller ve erozyon birikmesi ile kırmızıdan maviye, yeşilden sarıya birçok rengi içinde barındırmaktadır.

Doğası, sakin ortamı ve muhteşem renkleri ile ziyaretçileri kendine hayran bırakan Gökkuşağı Tepeleri, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Balıklı Köyü

Uzundere ilçesine bağlı Balıklı Köyü, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Tortum Gölü’nün manzaralarını sunan Balıklı Köyü, Erzurum’un keşfedilmeyi bekleyen gizli hazinelerinden biri. Doğal güzellikleri ile hem doğa severlerin hem de fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken bu göl, yüksekten akan şelalesi ile de görülmeye değerdir. Yürüyüş yolları ile doğa yürüyüşleri için de idealdir.

Yufka yağlaması, balık güveci, kavurmalı tirit ve kuymak bu köyün en meşhur lezzetleridir. Karadeniz örf ve adetlerinin yaşatıldığı Balıklı Köyü’nde ziyaretçiler için pansiyon ve kamp alanları da mevcuttur.

Balıklı Köyü, kış aylarında yoğun yağan kar nedeniyle yolları kapanabilmektedir. Bu nedenle, gitmeden önce yol durumu hakkında bilgi almanız önerilmektedir.

Balıklı Köyü ziyaret için en uygun zaman Mayıs- Ağustos aylarıdır.

Palandöken Kent Ormanı

Palandöken Dağı’nın eteklerinde, çam ağaçlarıyla kaplı Palandöken Kent Ormanı, şehir merkezine 5-6 km uzaklıktadır. Ulaşım, İbrahim Polat Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Erzurum Belediyesi tarafından işletilen Palandöken Kent Ormanı; şehrin etkileyici manzaralarına tanıklık edebileceğiniz, doğa yürüyüşleri ve piknik gibi aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz, yeşilin her tonunu barındıran bir doğayla buluşma noktasıdır.

Yemyeşil ağaçların gölgesine konumlandırılan piknik masaları ve şelale benzeri akan suyunun sunduğu manzaraları ile de görülmeye değerdir. İçerisinde, çocuklar için oyun alanları, çeşme, tuvalet gibi olanaklar mevcuttur. Mangal yakmaya da izin verilmektedir.

Palandöken Kent Ormanı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir. Otopark mevcuttur.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.