Adana Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Adana Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Adana, Çukurova üzerinde kurulan ve verimli topraklar ile çevrili bir şehirdir. Ticari rota üzerinde bulunması sebebi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması şehrin ticari merkez olarak görülmesine vesile olmuştur. ‘Adana’ ismi, Hititler Dönemi’nde bölgeye hâkim olan Kizzuvatna Krallığı’nın şehirlerinden birisi olan ‘Adanya’ şehrinden gelmektedir.

M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dikkat çekmektedir. Bölgeye tarih içerisinde Persler, Büyük İskender, Asurlular, Hititler, Roma, Bizans, Kilikya Ermeni Krallığı ve Osmanlılar hâkim olmuştur. Türklerin yaptığı savaşlarla Anadolu’ya girmesinin ardından Adana, Türk topraklarına dâhil edilmiştir. Geçmişten tarihi izleri şehirde görebilmeniz mümkündür.

Adana, pek çok tarihi ve kültürel mekâna ev sahipliği yapmaktadır. Bu mekânlar; Varda Köprüsü, Taş Köprü, Adana Arkeoloji Müzesi, Bebekli Kilise, Yılankale, Adana Etnografya Müzesi, Anavarza Antik Kenti, Misis Antik Kenti ve Köprüsü, Misis Mozaik Müzesi, Adana Ulu Camii, Adana Kazancılar Çarşısı, Magarsus Antik Kenti, Kurtkulağı Kervansarayı, Büyük Saat Kulesi, Feke Kalesi, İbrahim Paşa Tabyası, Ayas Antik Kenti, Tepebağ Höyük, Anahşa Kalesi ve Akköprü’dür.

Varda Köprüsü

Varda Köprüsü, Adana’ya yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Varda Köprüsü’ne ulaşabilmeniz için öncelikle özel aracınız ile Beydemir Köyü Yolu üzerinden Karaisalı ilçesine gitmeniz gerekmektedir. İlçeye vardıktan sonra Karapınar mevkiinde Yer Köprü istikametinde devam ederek, köprüye ulaşabilirsiniz.

Varda Köprüsü, Almanlar tarafından 1912 senesinde inşa edilmiştir. Yöre halkı bu köprüyü ‘Koca Köprü’ olarak da isimlendirmektedir. Yapımında çelik kafes ismi verilen taş örme tekniği kullanılmıştır. 100 yıla aşkındır hizmet veren köprünün uzunluğu 172 m’dir. Köprünün yapılış amacı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamaktır. Köprünün bulunduğu alan yüksek dağlar ile çevrilidir.

Köprünün çevresinde bulunan yeşillik alanlarda aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca çevrede yöre halkının açtığı işletmelerden de yemek yiyebilirsiniz. Son derece görkemli ve heybetli duran köprü, Adana’nın en popüler tarihi yapılarından biridir. Adana çok sıcak bir şehir olduğundan dolayı daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Mutfağıyla, verimli toprakları, doğal güzellikleri ve tarihi önemiyle en çok merak edilen ve görülmeyi hak eden şehirlerin başında gelen Adana’yı keşfedeceğiniz seyahati Adana Otelleri arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

Taş Köprü

Taş Köprü, Adana’ya ortalama 4 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nı kullanarak 10 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Taş Köprü, Adana’nın en önemli simge yapılarından biridir. Tarihi konusunda pek çok rivayet bulunmaktadır. Hititler Dönemi’nden kalma bir eser olduğu söylenmektedir. Tarihi kayıtlarda ise Roma İmparatoru Hadrianus tarafından miladi 385 yılında yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Birçok medeniyete Seyhan Nehri’ni geçme fırsatını sunan köprünün toplam uzunluğu 329 m’dir.

21 ayaklı yapılan köprüden geriye 14 ayağı kalmıştır. Dünyanın en eski köprüsü olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist bu tarihi köprüyü görmek için gelmektedir. Adana’ya geldiğinizde görmeniz gereken tarihi yerlerden biri olmakla birlikte yanınızda mutlaka fotoğraf makinenizi de getirmelisiniz.

Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılardan biridir.

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Adana’ya uzaklığı yaklaşık olarak 8 km’dir. Özel aracınız ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.

Adana Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet tarihinin ilk müzelerinden biridir. 1924 senesinde kurulmuştur. Bölgede çıkarılan tüm arkeolojik eserler müze içerisinde sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde Gözkükule, Yümüktepe, Hitit, Fenike, Soğuksutepe, Frig ve Helenistik Dönemi’ne ait pek çok değerli tarihi eser görebilirsiniz.

Müzede sergilenen eserlerin arasında en önemlisi ise Troya savaşlarından getirilen Akhilleus Lahiti’dir. Toplamda 17 binin üzerinde eser ve 26 binin üzerinde sikke görülebilmektedir. Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz tarihi mekânlar arasındadır.

Haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz aylarında sabah 08.00 ile akşam 19.00 saatleri arası, kış aylarında ise sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Bebekli Kilise

Bebekli Kilise, Adana’nın Seyhan ilçesinde yer almaktadır. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Bebekli Kilise, İtalyan Katolik Kilisesine bağlı bir tarihi yapıdır. 1880 ile 1890 yılları arasında Apostotik Kilisesi tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin gerçek adı Aziz Pavlus Kilisesi’dir. Bebek Kilisesi denmesinin sebebi ise kilise önünde bulunan Meryem Heykeli’nin bebeğe benzetilmesidir.

Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Özellikle dini turizm açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kiliseyi dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.

Yılankale

Yılan Kale, Adana’nın Ceyhan ilçe merkezinde 8 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

Yılankale, Şahmeran hikâyesinde, vücudunun yarısı yılan yarısı kadın olan kahramanın yaşadığı kale olarak ifade edilmektedir. Hikâyesi ile de dikkat çeken kale, pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Kilikya Kralı 1. Levon tarafından yapılmıştır. Yöre halkı bu tarihi yapıya Şahmeran Kalesi de demektedir.

Ceyhan Ovası’nın tamamını görecek şekilde inşa edilen kale, Adana’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir. Bir Efsaneye göre Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini Şahmeran’dan aldığı hale olarak da bilinmektedir.

Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi, Adana il merkezinde yer almaktadır. Şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Adana Etnografya Müzesi, Cumhuriyet tarihinin ilk müzelerinden biridir. 1924 senesinde kurulmuştur. Müzenin içerisinde Çukurova ve köylerinde yaşayan Yörüklere ait pek çok eşya sergilenmektedir. Eserler arasında ney, kaval, zurna, kemençe, bilezikler, tesbihler, gümüş kemerler, gibi birçok eşya görebilmeniz mümkündür.

Haftanın her günü ziyarete açıktır. Yalnızca dini bayramların ilk günü saat 13.00’a kadar kapalıdır. Sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında gelip ziyaret edebilirsiniz.

Anavarza Antik Kenti

Anavarza Antik Kenti, Adana’ya yaklaşık olarak 70 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Aladağ Kozan Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Anavarza Antik Kenti, Adana’nın görülmeye değer tarihi yerleri arasındadır. Roma Dönemi’nde bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Anavarza kentinden günümüze kadar gelen pek çok tarihi kalıntı burada yer almaktadır. Kilise, stadyum, kaya mezarları, kilise, antik deniz tanrıçası olan Thetys’e mozaik bu tarihi kalıntılar arasındadır.

Kentin en çok dikkat çeken özelliği ise 1500 m toplam uzunluğa sahip olan büyük sur duvarlarıdır. Şehir dışından çok sayıda turist bu tarihi yapıyı ziyaret etmektedir. Tarihi dokularıyla dön plana çıkan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz. .

Misis Antik Kenti ve Köprüsü

Misis Antik Kenti ve Köprüsü, Ceyhan Nehri kıyısında yer almaktadır. Adana’ya uzaklığı yaklaşık olarak 82 km’dir. Özel aracınız ile Ceyhan-Osmaniye Yolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Ceyhan Nehri kıyısında yer alan kentin girişinde Misis Köprüsü bulunmaktadır. Kentin kuruluşunu sağlayan kişinin Truva Savaşı’nın ardından bölgeye gelen Mopsos adlı komutanın yaptığı tahmin edilmektedir. Bölgeye; Asur, Hitit, Makedon, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok medeniyet hâkim olmuştur.

Misis Antik Kenti’nde pek çok medeniyete ait tarihi kalıntılar görebilmeniz mümkündür. Dokuz gözü bulunan köprü, mozaik tabanlar, hamamlardan arta kalanlar, kervansaray gibi pek çok tarihi yapıyı görebilirsiniz.

Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi, Adana il merkezine 26 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yüreğir ilçesine geldikten sonra Yakapınar beldesine devam ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Yüreğir’den Yakapınar beldesine giden toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

Misis Mozaik Müzesi,  Misis Antik Kenti’nden çıkarılan birçok eserin sergilendiği yerdir. 1959 senesinde hizmet vermeye başlamış müzede çok sayıda mozaik eser bulunmaktadır. Özellikle 4.yüzyıl sonlarına ait bazilikanın zemin mozaikleri ve Misis Höyüğünde bulunan mozaikler sergilenmektedir.

Birbirinden farklı tarihi mozaikleri mutlaka görmelisiniz. Dört mevsim de ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler arasındadır.

Haftanın her günü açıktır. Yaz aylarında sabah 09.00 ile 19.00 saatleri arası, kış aylarında da 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adana Ulu Camii

Adana Ulu Camii, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Özel aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi çarşıdan kalkan özel halk otobüslerini de kullanabilirsiniz.

Adana Ulu Camii, 16.yüzyıldan itibaren ibadethane olarak kullanılmıştır. Yapımı çok uzun süren camii, Ramazanoğlu Beyliği döneminin ünlü beylerinden Halil Bey tarafından 1507 yılında inşa edilmiştir.

Adana’nın en eski ve en büyük camisi olma özelliğine sahiptir. Adana Ulu Camii, mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi yapılar arasındadır.

Adana Kazancılar Çarşısı

Adana Kazancılar Çarşısı, Seyhan ilçe sınırı içerisinde yer almaktadır. Bölgeye Adana’nın her tarafından toplu taşıma hizmetleri bulunmaktadır.

Adana Kazancılar Çarşısı; "bakırcılar" ve "kazancılar" çarşısı isimleri ile de bilinmektedir. Adana’ya gelenler bu çarşıdan sıklıkla alışveriş etmektedir. Şehrin sembolü haline gelen çarşı içerisinde restoranlar, el işleri ile harika eserler ortaya çıkaran ve ağaç oyan ustalar bulunmaktadır.

Adana Kazancılar Çarşısı’na yolunuz düştüğünde aileniz ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Ziyaret saatleri ise sabah 08.00 ile akşam 18.00 saatleri arasındadır.

Magarsus Antik Kenti

Magarsus Antik Kenti, Adana’nın Karataş ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Adana il merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 50 km’dir. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. 

Magarsus Antik Kenti, mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.  M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. İlk dönemlerinde Yunanlıların hâkimiyeti altında olan Kent, sonrasında Perslerin hâkimiyeti altına geçmiştir. 330 senesinde Büyük İskender, Pers Kralı’nı yenerek, Magarsus Antik Kenti’ni kendi hâkimiyeti altına almıştır.

Kent çevresinde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. En parlak dönemini Roma zamanında geçirmiştir. Kazı alanını ziyaret ettiğinizde; Athena Tapınağı, kilise, hamam kalıntılarına rastlamanız mümkündür. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.

Kurtkulağı Kervansarayı

Kurtkulağı Kervansarayı, Ceyhan ilçesinin beldesi olan Kurtkulağı sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçeye uzaklığı yaklaşık olarak 12 km’dir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarından da faydalanabilirsiniz.

Kurtkulağı Kervansarayı, Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerden biridir. Dönemin önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının inşa amacı Halep yolunu kullanan kervanlar için mola noktası olmasıdır.

Adana’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

Büyük Saat Kulesi

Büyük Saat Kulesi, şehir merkezine yakın bir konumdadır. Merkezden kalkan dolmuş, halk veya belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Adana’nın tarihi sembollerinden biri olan Büyük Saat Kulesi, adından da belli olduğu üzere Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliğini taşımaktadır. Yapımına 1881 senesinde Adana Valisi Ziya Paşa tarafından başlanmış ve 1882 senesinde Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanmıştır.

Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. 32 m uzunluğuna sahip olan kulenin bir o kadar da yerin altında derinliği bulunmaktadır. Kulenin içerisinde yerin altına inmeye ve yukarı çıkmaya yarayan merdivenler mevcuttur. Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasındadır.

Feke Kalesi

Feke Kalesi, Adana’ya yaklaşık olarak 136 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Adana’dan kalkan 121, 154 veya 5 nolu otobüsler ile de gidebilmeniz mümkündür.

Feke Kalesi, Adana il sınırları içerisinde kayaların üzerine kurulmuş olan en görkemli kalelerden biridir. Harika manzarası ile gelen ziyaretçilerini büyüleyen kale, 12.yüzyıldan kalmadır. Selçuklu ve Bizans Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu tarihi kalenin başından geçen en önemli olay ise 1138 yılında Bizanslılar tarafından kuşatılmasıdır.

Feke Kalesi’nin tarihteki diğer adı Vakha Kalesi’dir. Kalenin içerisinde tarihi havuzlara ve hamamlara rastlamanız mümkündür. Güney yönünde tek giriş kapısı bulunmaktadır. Dört mevsim de ziyaret edebileceğiniz tarihi mekânlar arasındadır.

Pazartesi günleri dışında her gün sabah 08.30 ile öğlen 12.30 arası ve öğlen 13.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İbrahim Paşa Tabyası

İbrahim Paşa Tabyası, Adana’nın Pozantı ile sınırlarında yer almaktadır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ayrıca şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını da tercih edebilir veya taksi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

İbrahim Paşa Tabyası, Osmanlı Dönemi’nden kalma ve Adana’nın en önemli eserlerinden biridir. Dönemin önemli isimlerinden İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı için adı İbrahim Paşa Tabyası olmuştur. Ek olarak; Kızıl Tabya ve Ak Tabya adında iki farklı tabya da bölgede bulunmaktadır. Toplam 3 yapının bir arada bulunduğu bölge, Tekir Yaylası üzerinde yer almaktadır.

Oval yapısı ve ilginç mimarisi ile dikkat çeken yapıyı, Adana’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Doğa ve kültür turizmi açısından da önemli bir yere sahip olan yapıyı dört mevsim de gelip ziyaret edebilmeniz mümkündür.
Giriş ücreti yoktur.

Ayas Antik Kenti

Ayas Antik Kenti, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde bulunmaktadır. Adana il merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 94 km’dir. Özel aracınız ile Ceyhan-Osmaniye Yolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Toplu taşıma araçlarını tercih ederseniz, şehir merkezinden Yumurtalık ilçesine hareket eden otobüslere binebilirsiniz.

Ayas Antik Kenti, Kilikya Kenti’nin en önemli antik kentidir. Kent, ismini M.Ö 1.yüzyılda kullanılan ‘Aegeai’ değişimiyle almıştır. Kent içerisinde kuleler, kaleler ve iskeleler bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Ayas Kalesi, Marko Polo İskelesi ve Süleymaniye Kulesi de kentin içerisinde yer almaktadır. 

Tarihi ilgi duyanların uğrak noktaları arasında olan Ayas Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dört mevsim de ziyaret edilebilen tarihi yerler arasındadır.  

Tepebağ Höyük

Tepebağ Höyük, Adana’nın Seyhan ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Adana’ya uzaklığı ise yaklaşık olarak 72 km’dir. Özel aracınız ile Alparslan Türkeş Bulvarı veya Adana-Karaisalı Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Tepebağ Höyük, yapılan kazı çalışmaları sonucu Kilikya Krallığı’nın başkenti olan Adaniya’nın kalıntılarının bulunduğu bölgedir. Kazı alanında Osmanlı Dönemi’nin yanı sıra Erken Tunç, Demir ve Helenistik Dönemi’ne ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

Osmanlı Dönemi’ne ait Pipolar ve Bizans Dönemi’ne ait paralar görebileceğiniz tarihi kalıntılar arasındadır.

Anahşa Kalesi

Anahşa Kalesi, Adana’nın Pozantı ilçesinde yer almaktadır. Özel aracınız ile Belemedik Köyü- Pozantı Yolu’nu kullanarak kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Anahşa Kalesi, Bizans Dönemi’nden kalma ender eserlerden biridir. Eski Konacık Kalesi olarak da bilinen kale, bölgeyi daha iyi savunmak amacıyla yapılmıştır. Yapının güney bölümü sarp kayalardan oluşmaktadır. Giriş için kuzey tarafı daha uygundur. İçerisinde bulunan su sarnıçları ve diğer tarihi yapılar gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. 

Genç Bizans Dönemi olarak bilinen tarihte yapılan kale günümüzde koruma altına alınmıştır. Bazı bölümleri halen ayakta duran kaleyi mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz.

Akköprü

Akköprü, Adana’nın Pozantı ilçesinde yer almaktadır. Adana’ya yaklaşık olarak 120 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Tarsus-Ankara Otoyolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Akköprü, tarihi 9. yüzyıla kadar uzanan bir köprüdür. Genişliği 6 metre olan köprünün uzunluğu ise 83 metredir. 2000 senesinde restore edilen köprüye şehir dışından pek çok ziyaretçi gelmektedir.

Ortaçağ zamanından kalma bir köprü olan Akköprü’nün kuzeyinde şeker pınarı kaynağı ve şeker pınarı turistik lokantası bulunmaktadır. Ayrıca hemen yakınında bulunan mesire alanlarında piknik yapabileceğiniz yerler de mevcuttur. Harika manzarası ile mutlaka gelip görmeniz gereken tarihi yerler arasındadır. 

Adana’nın tarihi ve turistik öneme sahip yapılarını ziyaret edeceğiniz, zamanda yolculuğa çıkacağınız, aynı zamanda keyifli bir konaklama deneyimi yaşayacağınız tatilinizi Adana Otelleri arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.