Adana’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Adana’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Adana, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan ve 2 milyonun üzerinde nüfusu ile ülkemizin en büyük altıncı şehridir. Nüfusun büyük bir bölümü ilçelerde toplanmıştır. Adana’nın toplamda 15 ilçesi bulunmaktadır. Verimli toprakları ile dikkat çeken şehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Çukurova üzerinde kurulan şehir, aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak da öne çıkmaktadır. Turizm açısından da oldukça gelişmiş olan şehir, pek çok doğal güzelliği ve tarihi yapıları içerisinde barındırmaktadır. Yılın dört mevsimi de ziyaret edebileceğiniz şehirde yapılacak birçok eğlenceli aktivite mevcuttur.

Her mevsim de tatil planlarınızı gerçekleştirebileceğiniz şehirlerden biridir. Özellikle bahar ve yaz aylarında tatilciler tarafından yoğun talep görmektedir. Adana’nın ilçeler haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler oldukça fazladır. Hayalinizdeki tatil planlarını doğru bir şekilde yapmanız için ilçeleri inceleyebilirsiniz.

Karataş ve Yumurtalık ilçeleri özellikle yaz tatilleri için sıklıkla tercih edilmektedir. Merkezdeki ilçeler ise daha çok gezmek için uygundur. Doğa tatili için Pozantı’da bulunan yayla alanlarını, sağlık turizmi açısından kaplıcaları, tarih gezileri açısından da Ceyhan’daki kaleleri tercih edebilirsiniz. Tüm ilçelerin de kendine has özellikleri bulunmaktadır. Şehri ziyaret etmeden önce ilçeleri yakından tanımanız son derece önemlidir.

Çukurova

Çukurova, Adana’nın merkez ilçelerinden biridir. Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yer alan ilçe, Seyhan Nehri’nin batısında bulunmaktadır. 350 bin nüfusu bulunan ilçe, şehrin en kalabalık ilçeleri arasındadır.

2008 yılında Adana’nın en büyük ilçesi olan Seyhan’dan ayrılarak, ilçe statüsü kazanmıştır. İçerisinde 17 mahalle bulunan ilçe, Seyhan Nehri’nin hemen yanı başında yer aldığı için ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Çukurova’yı bir sahil kenarı kentine dönüştüren Seyhan Baraj Gölü, ata binebileceğiniz ve içerisinde farklı aktiviteler yapabileceğiniz Karadenizliler Ormanı ve yaz aylarında sıcaktan bunalanların serinlemek için tercih ettiği Çukurova Yayları bu ilçenin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

YumurtalıkYumurtalık, Adana’ya yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adana’nın güneyinde bulunan ilçe, harika plajları ile ön plana çıkmaktadır. 1959 senesine kadar Ceyhan’ın bir beldesi olan Yumurtalık, bu tarihte alınan bir karar ile ilçe statüsüne geçmiştir.

Toplam 24 mahalleden oluşan ilçede, ziyaret edebileceğiniz ve turizm açısından oldukça popüler olan pek çok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır.

Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleyman Kulesi, Kilikya Medeniyeti’nin en önemli liman kentleri arasında yer alan Ayas Antik Kenti, ilçe merkezine sadece 550 m uzaklıkta bulunan Yumurtalık Plajı, harika doğa manzarası ile dikkat çeken Yumurtalık Lagünü Milli Parkı; bu ilçede bulunan tarihi ve doğal güzelliklerdendir.

Adana’nın portakal çiçeği kokularıyla sarmalanmış ilçesi Çukurova’da kaliteli bir konaklama deneyimleyeceğiniz otellere Çukurova Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kozan

Kozan, Adana şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 130 bin nüfusu ile Adana içerisindeki en büyük ilçelerden biridir. İlçe, tarihi yapıları ile ön plana çıkmaktadır.

Kozan’ın tarihteki en önemli özelliği; ilçeye uzun süre hâkim olan Kilikya Ermeni Krallığı’nın başkenti olmasıdır. Kozan isminin Eski Türkçedeki anlamı; Yaban Tavşanı’dır. İlçe sınırları içerisinde Kilikya Manastırı, Karasis Kalesi, Anavarza Antik Kenti, Cennet Vadisi ve Hoşkadem Camii bulunmaktadır.

Ceyhan

Ceyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Ceyhan Nehri üzerinde kurulmuş olan ilçenin etrafında, geniş düzlükler ve verimli topraklar bulunmaktadır.

Ceyhan, ekonomik açıdan en çok gelişen ilçelerden biridir. İlçe, özellikle tarihi yapıları ile göze çarpmaktadır. Ceyhan ilçe merkezinde yer alan Ulu Camii ve Osmanlı Padişahı 4. Murat’ın şeyhlerinden biri olan Durhasan Dede’ye ait Durhasan Dede Türbesi bu ilçede yer almaktadır.

İçerisinde küçük el yapımı mağaralar şeklinde mezarlıklar bulunan Tumlu Kalesi, ilçenin Tumlu Köyü’nde bulunmaktadır. İlçenin en çok tercih edilen mesire alanı, Ceyhan’ın Kurtkulağı Köyü’ne yakın bir konumda yer alan Kurtkulağı Mesire Yeri’dir. Burada yeşillikler içerisinde piknik yapabilir ve doğa ile baş başa keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. 

Özellikle yaz aylarında pek çok turistin uğrak noktaları arasında bulunan İncirlik Kasabası, ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Deniz kıyısında yer alan bu kasabada, deniz manzarasına karşı oturup balık yiyebileceğiniz pek çok balık lokantası yer almaktadır.

Karataş

Karataş, Adana’ya yaklaşık 48 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adana’nın deniz ile sınırı olan üç ilçesinden biridir. 6 km’lik uzunluğa sahip plajı ile öne çıkmaktadır. Normalde nüfusu 20 bin civarı olan ilçede, yaz aylarında bu sayı iki katına çıkmaktadır.

Karataş sınırları içerisinde yer alan ve tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Magarsus Antik Kenti, Roma Dönemi’nde inşa edilen Kara Kilise ve Osmanlı Dönemi’nden kalan Tarihi Han ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

İlçe sınırlarında yer alan ve ülkemizin en büyük lagün gölü olan Akyatan Gölü, özellikle doğa manzarası ve harika atmosferi ile dikkat çekmektedir. Ayrıca en uzun kumsallardan birisine sahip olması ile öne çıkan ilçede, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği Karataş Plajı bulunmaktadır. Özellikle yaz turizmi açısından tercih edilen ilçeler arasındadır.

Pozantı

Pozantı, Adana şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Niğde, Mersin ve Adana’nın kesişim noktasında, Gülek Boğazı üzerinde yer almaktadır. Adana’nın en batı ucunda bulunan ilçedir.

İlçede ziyaret edebileceğiniz harika doğal güzellikler ve tarihi yapılar bulunmaktadır. Toplam nüfusu 20 bin civarı olan ilçede bu sayı yaz aylarında harika yaylarının ziyaret edilmesi ile birlikte epey artmaktadır.

Temiz havası, harika manzarası ve piknik yapabileceğiniz pek çok alanı ise Tekir Yaylası bu ilçede yer almaktadır. Pozantı içinden geçen Çakıt Çayı’nın hemen yanında bulunan Belemedik Yaylası, ilçenin bir başka doğal güzelliklerinden biridir. Burada aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte kamp yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır.

Ortaçağ zamanından kalma bir köprü olan Akköprü, ilçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Şekerpınar’da yer almaktadır. Bizans Dönemi’nden kalma tarihi eserler arasında bulunan Anahşe Kalesi, Toros Dağları üzerinde bulunan İbrahim Paşa Tabyası bu ilçede yer almaktadır. 

Seyhan

Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana’nın en büyük ilçesidir.

Seyhan isminin tarihi milattan önce 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Tarihi Tepebağ Höyüğü üzerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ilçenin adını mitolojide Adanus’un oğlu olan Sarus’tan aldığı anlaşılmıştır.

Tarihi Büyük Saat Kulesi, ilçenin en önemli tarihi yapılarından biridir. Üzerinde Meryem Ana’nın tunçtan heykelinin bulunduğu, tahminen 1880-1890 yılları arasında yapılan Bebekli Kilise, ilçenin Tepebağ Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bu kilise aynı zamanda Aziz Pavlus Katolik Kilisesi olarak da bilinmektedir. Atatürk Evi Müzesi ve Adana Sinema Müzesi gibi önemli tarihi mekânlar ise ilçe merkezinde bulunmaktadır.

İlçeye adını veren ve kente yaşam kaynağı olan Seyhan Baraj Gölü, ilçe merkezine sadece 1 km uzaklıkta bulunan Dilberler Sekisi, içerisinde çeşitli spor aletleri ve yapay su göletlerinin bulunduğu Merkez Park, ilçenin en popüler doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Özellikler Merkez Park, pek çok tatilci tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Adana’nın en büyük ve ismini şehrin içinden geçen Seyhan Nehri’nden alan ilçesi Seyhan’da konaklama seçeneklerine göz atmak için Seyhan Otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Yüreğir

Yüreğir, Adana merkez ilçelerinden biridir. Seyhan Nehri’nin doğusunda yer almaktadır. Toplam nüfusu 425 bin civarı olan Yüreğir, 1986 senesinde ilçe statüsüne ulaşmıştır.

Tarih boyunca geçiş noktası olarak kullanılan ilçe, ismini Oğuz boylarından birisi olan Üçoklar kavmine ait topluluktan almıştır. Özellikle tarihi yapıları ile ön plana çıkan ilçeyi her sene çok sayıda turist ziyaret etmektedir.

İçerisinde mozaikler, su kemerleri, hamam, stadyum, tapınak, misis köprüsü ve kervansaray bulunan Misis Antik Kenti, ilçe’ye bağlı Yakapınar Mahallesi’nde yer almaktadır. Yüreğir ilçesinin önemli tarihi yapılarından biridir. Her saat başı bölgenin her yerinden duyulacak şekilde ses çıkarıp halkı bilgilendirmek amaçlı yapılan Tarihi Büyük Saat, ilçe merkezinde bulunan önemli bir tarihi yapıdır.

Sarıçam

Sarıçam, Adana’nın merkez ilçelerinden biridir. Adana şehir merkezinin doğusunda yer almaktadır. Adana şehir merkezine yaklaşık olarak uzaklığı 25 km’dir. İlçede toplamda 67 mahalle bulunmaktadır.

Büyük bir ilçe olan Sarıçam’da; İncirlik Amerikan Hava Üssü, Çukurova Üniversitesi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Sarıçam, adını ilçe içerisinde bulunan, Sarıçam ormanlarından almıştır.

İlçe, tarihi ve turistik özellikler yönünden zengin bir bölge değildir. İlçede daha çok alışveriş yapabileceğiniz ve keyifli zamanlar geçirebileceğiniz alışveriş merkezleri bulunmaktadır.

Doğal güzellik alanı olarak ise Çatalan Baraj Gölü’nü tercih edebilirsiniz. İlçede yer alan bu gölün çevresinde mesire alanları bulunmaktadır. Bu alanlarda aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte güzel bir piknik yapabilirsiniz.

Tufanbeyli

Tufanbeyli, Adana’ya yaklaşık 196 km uzaklıkta bulunan bir ilçesidir. Adana’nın en uzak ilçesidir. Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana’nın kesişim noktasında bulunmaktadır.

Tufanbeyli, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve onlardan kalan tarihi kalıntılarla dikkat çekmektedir. Roma Dönemi’nden kalan tarihi eserlerle ön plana çıkan Şar Antik Kenti, ilçe’ye bağlı Şar Köyü’nde yer almaktadır.

 Şar Antik Kenti içerisinde mitolojik değere sahip olan Alakapı, Anıt mezar olarak inşa edilen Kırık Kilise ve Hitit Dönemi’ne ait Kaya Mezarları bulunmaktadır. Bütün bu eserler geçmişten günümüze hasar görmeden ulaşmıştır.

 Doğal güzelliği ile dikkat çeken Kürebeli Yaylası, ilçenin kuzey tarafında yer almaktadır. Kır çiçekleri ve çayırlarla kaplı bu yaylada kamp yapabileceğiniz pek çok alan bulunmaktadır.

Feke

Feke, Adana’nın 120 km kuzeyinde yer alan en küçük ve en uzak ilçelerden biridir. Toplam nüfusu 16 bin olan ilçede 48 mahalle bulunmaktadır.

İlçe, özellikle tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. 12.yüzyıldan günümüze kadar gelen ve harika bir manzaraya sahip olan Feke Kalesi, bu ilçede yer almaktadır. Kalenin içerisinde havuz ve hamam bulunmaktadır. Taş örgülü duvarlara sahip olan Uğurlubağ Kalesi, ilçenin güneydoğusunda olan Uğurlubağ Köyü’nde yer almaktadır.

İlçede muhteşem doğa manzarası ile dikkat çeken Göksu Irmağı bulunmaktadır. Kayseri ve Adana illerinden geçen Göksu Nehri, Seyhan Nehri’ne bağlı, ikinci, büyük koludur.

İmamoğlu

İmamoğlu, Adana şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Yüreğir, Kozan, Ceyhan ve Aladağ ilçeleri ile çevrilidir.

Kozan’a daha yakın olmasından dolayı ekonomik yönden ilçe ile bağları güçlüdür. İlçe merkezi ile ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Daha önce burada ‘Garipler Mezarlığı’ olduğu ve geçmişte de bataklık olduğu söylenmektedir.

 Karaisalı

Karaisalı, Adana şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en küçük ilçeleri arasındadır. Toros Dağları’nın başlangıç noktasında kurulmuştur. 1970’li yıllarda ilçe nüfusu 50 bin civarı iken sürekli verilen göç nedeniyle günümüzde 20 bine kadar düşmüştür.

İlçe, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. İnce işçilikle kayaların üzerine yapılmış ve görkemli yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Varda Köprüsü, Roma Dönemi’nde inşa edilmiş ve dönemin izlerini hala üzerinde taşıyan Milvan Kalesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan önemli tarihi yapılar arasındadır.

Doğa harikası görüntüsü ile dikkat çeken Kapıkaya Kanyonu, yemyeşil doğası ve piknik yapabileceğiniz alanları ile göze çarpan Yerköprü Mesire Alanı, eşsiz manzarası ve kamp yapmaya elverişli alanları ile öne çıkan Kızıldağ Yaylası, bu ilçede yer alan doğal güzellikler arasındadır.

Saimbeyli

Saimbeyli, Adana’ya yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adı I.Dünya Savaşı sonrasında ilçeyi Fransız işgalinden kurtaran Sami Bey’i onurlandırmak için verilmiştir. 14 bin nüfusu ile Adana’nın en küçük ilçesidir.
Eski ismi “Haçin” olan ilçenin tarihi Hititler Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Çevresinde ormanlar, akarsular ve dağlar bulunmaktadır. Üç merkez mahalleden oluşan ilçenin toplam da 8 mahallesi vardır.

Aladağ

Aladağ, Adana’ya yaklaşık 85 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adana’nın en küçük ilçeleri arasındadır. Toplam nüfusu 16 bin olan ilçede 32 mahalle bulunmaktadır.

İlçede yüzyıllar boyunca Roma, Bizans, Hitit ve Selçuklular yaşamıştır. İlçe, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Harika doğa manzarası ve kamp yapabileceğiniz alanları ile dikkat çeken Meydan Yaylası ilçenin en güzel doğal güzelliklerinden biridir. Bizans Dönemi’nden kalma kalıntıların bulunduğu Akören Antik Kenti, 6. yüzyıla ait büyük bir kilise olan Mazılık Harabesi ilçede bulunan önemli tarihi yapılar arasındadır.

Adana’nın hangi noktasında tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Adana Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.