Afyon’a Gitmeden Önce İlçeleri Hakkında Kısa Bilgiler


Afyon’a Gitmeden Önce İlçeleri Hakkında Kısa Bilgiler

Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan Afyon, yüzyıllar boyunca pek çok medeniyetin hakimiyeti altına girmiştir. 12. yüzyılda Germiyanoğulları’nın egemenliğinde olan bölge, ondan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine girmiştir.

Afyon ilinin toplamda 18 tane ilçesi vardır. İlin en çok nüfusa sahip ilçesi, il merkezinden sonra Sandıklı ilçesidir. En az nüfusa sahip ilçesi ise Kızılören’dir.

Afyon İl Merkezi

Roma ve Bizans Dönemi’nde Asya ve Anadolu eyaletine bağlı bir yerleşim yeri olan Afyon ili, pek çok doğal ve tarihi güzelliğe sahiptir. İl, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Afyon ilinin en çok turist alan bölgesi Afyon il merkezidir.

Merkezinde pek çok eğlence mekanı bulundurması ile Afyon, turistlerin bu bölgeye daha çok ilgi göstermesini sağlamaktadır. Eğlence mekanlarının yanı sıra turistlerin ilgisini çeken yerler arasında; Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyonkarahisar Müzesi, Anıtpark, İmaret Camii, Frig Vadisi Tabiat Parkı ve Afyon Mevlevihanesi yer almaktadır.

Afyon’da planladığınız tatiliniz için AVM, hastane, bankamatik veya diğer noktalara daha rahat bir ulaşım sağlamak isterseniz Afyon Merkez Otelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

Başmakçı

Başmakçı ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 131 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. Başmakçı’nın yerel halkının en önemli geçim kaynağı, büyükbaş süt hayvancılığı, yumurta tavukçuluğu ve gül yağı üreticiliğidir.

İlin en güneyinde bulunan Başmakçı, doğal güzellikleri ile turistleri kendine çekmektedir. Turistleri kendine hayran bıraktıran doğal güzellikler arasında; Acıgöl ve Kuş Cenneti yer almaktadır.

Kuş Cenneti’ni ziyaret eden gezginler burada yer alan flamingo, martı karabatak, turna, yaban ördeği, pelikan, leylek gibi kuş türlerini inceleme fırsatını elde edebilmektedir.

Bayat

Bayat ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 47 km uzaklıkta yer almaktadır. Bayat ilçesine ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. Bayat ilçesinin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Kilim dokumacılığı ile dikkat çeken ilçe, kilimlerini Amerika, Japonya gibi birçok Avrupa ülkesine ihracat yapmaktadır.

Bolvadin

Bolvadin ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 52 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. Bolvadin ilçesinin yerel halkının geçim kaynağı tarım, hayvancılık, ticaret ve sanayidir.

Anadolu’da bütün devirleri yaşayan ilçe, Romalılar zamanında Polybotum adında bir il merkeziydi.  Bolvadin ilçesinde bulunan Bolvadin Müzesi’ne giden gezginler, müzenin içerisinde bulunan çok eski zamanlara ait eserleri inceleyerek tarih hakkında pek çok bilgi edinebilmektedir.

Çay

Çay ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 49 km uzaklıkta yer almaktadır. Çay ilçesine ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. Çay ilçesinin yerel halkının geçim kaynağı kuru tarım ve hayvancılıktır.

Afyon ilinin doğusunda Sultan Dağları’nın kuzey eteklerine kurulmuş olan ilçenin ilk bilinen adının İpsos’tur. İlçenin dikkat çeken doğal güzellikleri arasında; Eber Gölü ve Karamık Gölü yer almaktadır. Bu göllerde balık ve çeşitli kuş avcılığı yapılmaktadır.

Çobanlar

Çobanlar ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 8,2 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Çoban ilçesi, il merkezine en yakın ilçeler arasında yer almaktadır. İlçenin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

İlçenin tarihinin Eski Tunç Çağı’na kadar uzandığı bilinmektedir. Afyon ilinde bulunan Afyon Arkeoloji Müzesi’nde yer alan Artemis Heykeli bu ilçeden çıkarılmıştır.

Dazkırı

Dazkırı ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 142 km uzaklıkta yer almaktadır. Dazkırı ilçesine ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve sanayidir.

İlçenin Darıcılar Köyü’nde 1983 yılında Düzen ailesinin diktiği ilk gül ile köy halkı geçimini gül üretimi ile sağlamaya başlamıştır. İdris Köyü’nde ise lavanta üretimi yapılmaktadır. Köy, Türkiye’nin en büyük ikinci lavanta üretim merkezidir. Dazkırı ilçesi, Afyon’da antep fıstığının yetiştirildiği tek ilçedir.

Dinar

Dinar ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 72 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Dinar ilçesinin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve hizmet sektörleridir.

İlçenin geçmişi MÖ. 1200 yıllarına kadar uzanmaktadır. MS. 3. yüzyılda şehirde basılmış bazı sikkeler üstünde Nuh’un Gemisi’nin resimler yer aldığından bölgede nüfuslu bir Yahudi topluluğunun da bulunduğu sanılmaktadır.

Emirdağ

Emirdağ ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 72 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; otobüsler, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile gerçekleştirilmedir. Emirdağ ilçesinin yerel halkının geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.

Emirdağ, serin havası olan yaylara sahip olması sebebi ile yaz aylarında en çok tercih edilen ilçelerden bir tanesidir. En çok tercih edilen yaylaları arasında; Göğüs Yaylası, Seki Yaylası, Gedik Yaylası, Tekneçukuru Yaylası ve Çiçekli Yaylası’dır.

Evciler

Evciler ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 135 km uzaklıkta yer almaktadır. Evciler ilçesine ulaşım; taksiler, özel araçlar ya da otobüsler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. İlçenin yerel halkı geçimini tarım, hayvancılık ve dokumacılık ile sağlamaktadır.

İlçenin çevre höyüklerinde bulunan parçalar ile tarihinin Lidyalılara kadar uzandığı anlaşılmaktadır. İlçeye gelen gezginler, ilçenin eski tarihi yansıtan köylerini gezip evlerin eşsiz mimarisini inceleyebilmektedir.

Hocalar

Hocalar ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 98 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar, otobüsler ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkının geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır.

1990 yılında ilçe olan Hocalar, adını 1300’lü yıllarda bu yerleşim yerine ilk olarak 3 kardeşin geldiği ve yerleştikleri söylenmektedir. Bu 3 kardeşin babalarının ‘’Hoca’’(ulema) olmasından dolayı dışarıdan merkeze gelenlerin nereye gidiyorsun sorularına karşın sürekli Hocagil’e gidiyoruz demesiyle zamanla bu yerleşim yerinin adı Hocalar olmuştur.

İhsaniye

İhsaniye ilçesi, Afyon il merkezinden yaklaşık 36 km uzaklıkta yer almaktadır. İhsaniye ilçesine ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçe, geçimini hayvancılık, besicilik ve tarım ile sağlamaktadır.

İlçe, doğal ve tarihi güzellikleri ile oldukça ilgi çekmektedir. Bu doğal ve tarihi yerler arasında; Aslantaş, Gazlıgöl Kaplıcaları, Ayazini Köyü, Yılantaş, Emre Gölü, Göynüş Kalesi, Üçler Kayası, Maltaş ve Kapıkaya yer almaktadır.

İscehisar

İscehisar ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, otobüsler ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. Yerel halk geçimini genelde hayvancılık, mermer sanayi ve tarım ile sağlamaktadır.

İscehisar Çayı, ilçeyi ikiye bölmüştür. Türkiye’nin mermer başkenti olan ilçede çıkarılan mermerler arasında; Afyonkarahisar Kaymağı, kirli sarı, Afyonkarahisar şekeri, kaplan postu, Afyonkarahisar gülü ve menekşe yer almaktadır.

Kızılören

Kızılören ilçesi, Afyon şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, otobüsler ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve tarıma dayalı hayvancılıktır.

Türkiye’nin en küçük 10 ilçesi arasında yer alan ilçede görülmesi gereken yerler arasında; Kirse Vadisi ve Ulu Camii bahçesinde yer alan ilçenin simgesi olan tarihi Çınar Ağacı bulunmaktadır.

Sandıklı

Sandıklı ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 62 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkı geçimini tarım, sanayi ve ticaret ile sağlamaktadır.

İlçe, Selçuklu komutanlarından Emir Sanduk Bey tarafından fethedildiği için adını Emir Sanduk’un soyadından aldığı söylenmektedir. İlçe pek çok turistik alana ev sahipliği yapmaktadır. Bu turistik alanlar arasında; Sandıklı Kaplıcaları, Akdağ Tabiat Parkı, Ulu Camii ve Yunus Emre Türbesi yer almaktadır.

Sinanpaşa

Sinanpaşa ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 33 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar, otobüsler ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkı geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır.

İlçe, yöresel yemekleri ile oldukça ilgi çekmektedir. Bu yöresel yemekler arasında; katmer, arabaşı, cızdırma, keşkek, kara helva ve kısır yer almaktadır. Sinanpaşa ilçesinin kadınlarının geneli önücek, yaşmak, başbezi, gazeke, sıkma, göynek ve şalvar gibi giysiler giymektedir.

Sultandağı

Sultandağı ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 70 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkı geçimini çok zor şartlarda kuru tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır.

MÖ. Bakırçağ Devrine uzanan bir geçmişe sahip olan ilçe, Orta Çağ’dan itibaren İpek Yolu üzerinde bulunması sebebi ile ticari önem kazanmıştır. İlçe birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu güzellikler arasında; Laleli Çeşme, Sahip Ata Kervansarayı, Köşk Mescit, Çifte Hamam-Taş Ambar, Delikli Kaya, Buzluk Mağarası ve Taş Köprü yer almaktadır.

Şuhut

Şuhut ilçesi, Afyon il merkezine yaklaşık 29 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile sağlanmaktadır. İlçenin yerel halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

1946 yılında ilçe olan Şuhut’un tarihi Neolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Köklü geçmişe sahip olan ilçenin tarihi ve turistik yerleri arasında; Şuhut Atatürk Evi, Bininler, Hisar Parkı ve Tarihi Hamam yer almaktadır.

Termal suların başkenti Afyon’da konaklayabileceğiniz tesislere Afyon Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.