Afyon’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler


Afyon’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan Afyon ili, pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. Bu sebeple her yıl ev sahipliği yaptığı yüz binlerce yerli ve yabancı turiste gezilecek bir sürü yer sunmaktadır.

Afyon ilinde gezilecek yerler arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Kurtini Mağarası, Afyon Kaplıcaları, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divanı Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları, Göynüş Vadisi Örenyer, Sandıklı Hisar Kalesi ve Sandıklı Yeni Camii yer almaktadır.

Frig Vadisi Tabiat Parkı

Frig Vadisi Tabiat Parkı, Afyon il merkezinden yaklaşık 39 km uzaklıkta yer almaktadır. Tabiat parkına ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Çevresinde Friglerin kaya anıtları ve kaya yerleşimleri, Roma ve Bizans dönemine ait mezar odaları ve kilise bulunduran Frig Vadisi Tabiat Parkı, önemli kaynak değerleri bulundurması ile bilimsel ve eğitsel açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Gezginler, burada bulunan eski tarihi yansıtan eserleri inceleme fırsatı bulabilmektedir.

 Park, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Haftanın her günü açık olan Frig Vadisi Tabiat Parkı’nın gündüz gezilmesi tavsiye edilmektedir.

26 Ağustos Tabiat Parkı

26 Ağustos Tabiat Parkı, Afyon il merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık 90 adet bitki türüne ev sahipliği yapan 26 Ağustos Tabiat Parkı, içerisinde bulundurduğu göl sebebi ile yılın farklı zamanlarında çok sayıda hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Parkı ziyaret eden gezginler, burada bulunan piknik alanlarında sevdikleri ile piknik yapıp keyifli vakit geçirebilmektedir. Park, piknik alanı dışında içerisinde basketbol ve futbol sahası, tenis kortu ve oyun parkı bulundurmaktadır.

Parkın kişi başı giriş ücreti 3 TL’dir. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Eber Gölü

Eber Gölü, Afyon il merkezine yaklaşık 66 km uzaklıkta yer almaktadır. Göle ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da özel firmaların düzenlediği turlar aracılığı ile sağlanmaktadır.

Göl içerisinde bulundurduğu kuşları, sazlıkları, balıkları, çiçekleri ve yüzen adacıkları ile bilinmektedir. Derin sessizliği sahip Eber Gölü, pek çok hayvana ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’nun keşfedilmemiş bir noktası olan Göl, ziyaretçilerine kamp yapma, kayıkla gezme, göl çevresinde yürüyüş yapma ve göle özgü olan sazan ve turna balıklarını görebilme imkanı sağlamaktadır.

Göl, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Acıgöl Kuş Cenneti

Acıgöl Kuş Cenneti, Afyon ilinin Başmakçı ilçesinde yer almaktadır. Başmakçı ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık 176 kuş türü bulunduran Acıgöl Kuş Cenneti, Türkiye’de Tuz Gölü’nden sonra sodyum sülfat oranıyla ikinci sırada yer almaktadır. Bulundurduğu kuş türlerinden bazıları; flamingo, martı, karabatak, turna, yaban ördeği, pelikan ve leylektir. Kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları başta olmak üzere herkesin dikkatini çekmeyi başaran Kuş Cenneti, ziyaretçilerine kuşları keşfetme olanağı sağlamaktadır.

Acıgöl Kuş Cenneti, yılın her günü ziyaret edilmektedir.

Suçıkan Şelalesi

Suçıkan Şelalesi, Afyon il merkezine yaklaşık 114 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım ancak özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Genelde mola vermek amacıyla kullanılan Suçıkan Şelalesi, doğayla iç içe huzurlu vakit geçirebilmenizi sağlamaktadır. Burayı ziyaret eden gezginler, şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında sevdikleri ile piknik yapıp keyifli vakit geçirebilmektedir. Gezginler, Suçıkan Şelalesi’ni arkalarına alıp hoş fotoğraflar çekilebilmektedir.

Şelale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık 200 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Mağara içerisinde yaz aylarında bile erimeyen buzlar bulundurmaktadır. Özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla ziyaret edilen mağara, ilk girişte normal soğukluğa sahip olup ileri doğru gidildikçe daha soğuk olmaktadır.

Mağara, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Akdağ Tabiat Merkezi

Akdağ Tabiat Merkezi, Afyon il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yemyeşil ormanları ve su kaynakları ile herkesin dikkatinizi çeken Akdağ Tabiat Merkezi, ziyaretçilerine her mevsimde farklı bir görsel şölen sunmaktadır. İçerisinde pek çok bitki türü ve hayvan bulundurmaktadır. Bu hayvanlardan bazıları; yılkı atları, geyik, domuz, tilki ve kurttur. Merkez, gezginlere konaklama imkanı da sağlamaktadır. Burayı ziyaret eden gezginler burada doğa ile iç içe huzurlu vakit geçirebilmektedir.

Yılın her günü açık olan merkezin çalışma saatleri, 08:00 ile 22:00 arasındadır.

Tabiat Merkezi’nin giriş ücretleri motosiklet için 10 TL, otomobil için 15 TL ve otobüs için 150 TL olarak belirtilmiştir.

Tokalı Kanyonu

Tokalı Kanyonu, Afyon il merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Akdağ Tabiat Merkezi içerisinde bulunan Tokalı Kanyonu, yaklaşık 20 kilometre uzunluğundadır. Kanyonun içinden geçmek 7-8 saat sürmektedir. Kanyondan  Çivril Gölü’ne dökülen Akçay ziyaretçilerini kendine hayran bıraktırmaktadır. Gezginler, eşsiz manzaralar sunan Tokalı Kanyonu’nda hoş fotoğraflar çekilebilmektedir.

Giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmamaktadır. Çalışma saatleri, 08:00 ile 22:00 arasındadır.

Kurtini Mağarası

Kurtini Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraya ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık 276 m uzunluğuna sahip olan Mağara, içerisinde bulundurduğu mineraller sayesine parlak yüzeylere sahiptir. İçerisinde akan suyu ile oldukça dikkat çeken bir doğal güzelliktir.

Mağara, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Kaplıcaları

Termal turizmin merkezlerinden biri olan Afyon ili, içerisinde pek çok kaplıca bulundurmaktadır. Bu kaplıcalar arasında; Hüdai, Gazlıgöl, Heybeti (Kızılkirse), Gecek ve Ömer Kaplıcaları yer almaktadır.

Şifalı sularıyla pek çok hastalığa tedavi olan Kaplıcalar, sağlıklı vakit geçirmek isteyen gezginlerin ilk tercihi olmaktadır. Kaplıcalar, konaklama hizmeti de sunmaktadır. Sunduğu diğer hizmetler arasında çamur banyoları yer almaktadır. Bu banyo türünün romatizmal hastalıklar, çocuk felci ve pek çok kadın hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.

Termal kaynaklar bakımından öne çıkan Afyon’un şifalı sularıyla hem yenilenip hem dinlenebileceğiniz tatili Afyon Termal Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

Afyonkarahisar Kalesi

Afyonkarahisar Kalesi, tam olarak Afyon’un merkezinde yer almaktadır. Kalenin merkezde olması sebebiyle ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır.

Yerden yüksekliği 226 metreyi bulan bir kayanın üzerine inşa edilen Afyonkarahisar Kalesi, görkemli duruşu ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Kalenin üzerinde olduğu kaya volkanik bir kayadır. Çok eski bir tarihe dayanan kalenin içerisinde Anadolu’da yaşamış Frigler zamanına ait kültür izlerine rastlayabilmeniz mümkündür.

Kale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon il merkezinde bulunmaktadır. Bu sebeple ulaşım, gerek toplu taşıma ile gerekse özel araçlar ile kolaylıkla sağlanmaktadır.

Ülkemizin ilk kazı alanlarından biri olan Sandıklı Kusura höyük kazısı ve buluntuları ile 1935 yılında dünyaya adını ilk duyuranlardan olmuştur. Zaman içinde kazılar sonucunda çıkan tarihi eserlerin çokluğu sebebiyle önemi daha çok artmıştır. Müze, Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemi eserleri bakımından oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir.

 Giriş ücreti 5 TL olarak belirtilmiştir.

Müze, yılın her günü ziyarete açıktır ve çalışma saatleri 08:00 ile 17:00 arasındadır.

Afyon Ulu Camii

Afyon Ulu Camii, Afyon il merkezinde yer almaktadır. Dilediğiniz ulaşım aracıyla rahatlıkla ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Camii, 40 ahşap sütun üzerine oturtulmuş çatısı nedeniyle Kırk Direkli Camii olarak da anılmaktadır. 1272-1277 yılları arasında yapıldığı düşünülen cami, sırlı tuğlalı ve baklava dilimli mimarisi ile Anadolu Selçuklu Dönemi’nin eşsiz örneklerinden biridir. Ulu Camii’yi ziyaret eden gezginler, caminin eşsiz mimarisini inceleme fırsatı bulabilmektedir.

Camii, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Büyük Taarruz Şehitliği

Büyük Taarruz Şehitliği, Afyon il merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Şehitlik, 26-29 Ağustos 1922 tarihlerinde şehit düşen 275 subay ve 2150 Mehmetçik hatırasına yaptırılan sembolik bir şehitliktir. Şehitliğin girişinde 8 metre yüksekliğinde kemerli bir kapı bulunmaktadır. Hemen arka tarafında ise 18 metre yüksekliğinde olan bir Mustafa Kemal Atatürk heykeli bulunmaktadır. Buraya gelen gezginler, diledikleri gibi gezip şehitlerimizin anılarını yaşatabilmektedir.

Şehitlik, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır.

Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı, Afyon il merkezine yaklaşık 68 km uzaklıkta yer almaktadır. Manastıra ulaşım; özel araçlar, taksileri ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanmaktadır.

Manastır olduğunun kesinliği tam olarak bilinmeyen Yedikapılar Manastırı’nın Bizanslılar ait olduğu bilinmektedir. Dışarıdan bakıldığında küçük gözüken manastırın içi, geniş ve görkemli bir yapıya sahiptir. Burayı ziyaret eden gezginler, barındırdığı tarihi kalıntıları inceleme fırsatı bulabilmektedir.

Sultan Divanı Mevlevihanesi

Sultan Divanı Mevlevihanesi, Afyon il merkezindedir. Tarihi güzellik olan Ulu Cami'ye 250 m uzaklıkta yer almaktadır.

Anadolu’da ilk kurulan mevlevihanelerden biri olan Sultan Divanı’nın kuruluşu 13. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. “40 Hatimli Şifalı Aşure” geleneği ilk defa Hz. Mevlana’nın 7. kuşak torunlarından biri olan Sultanı Divanı zamanında Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nde başlamıştır ve birçok mevlevihaneye buradan yayılmıştır. Günümüzde bu geleneği devam ettiren tek mevlevihanedir. Son olarak 2008 senesinde restore edilen mevlevihane 30 Aralık 2008 tarihinde “Sultan Divanı Mevlevihane Müzesi” ismiyle hizmet vermeye başlamıştır.

Herhangi bir giriş ücreti bulundurmamaktadır. Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır.

Döğer Kervansarayı

Döğer Kervansarayı, Afyon’un İhsaniye ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

II. Sultan Murat tarafından 1434 yılında yapılmış bir Osmanlı eseri olan kervansaray, moloz taştan duvarları ve taş kaplama kırma çatısı ile ziyaretçilerinin dikkatini çekmektedir. Doğu-Batı doğrultulu kesme taşlar ile inşa edilen kervansaray, iki katlı han ve tek katlı develik şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Eski zamanların izlerini taşıyan Döğer Kervansarayı, görülmeye değer bir tarihi güzelliktir.

Kervansaray, herhangi bir giriş ücreti bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

İscehisar Peribacaları

İscehisar Peribacaları, Afyon il merkezine 35 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; Afyonkarahisar Otogarı’ndan kalkan İscehisar ve seydiler araçları, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile sağlanabilmektedir.

Volkanik arazide yer alan peribacaları, sellenme sularının neden olduğu farklı aşınma sürecinde oluşan yer şekilleridir. Önemli bir yapı olan İscehisar Peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Göynüş Vadisi Örenyer

Göynüş Vadisi Örenyer, Afyon il merkezinden yaklaşık 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım ancak özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

İçerisinde iki tane mezar taşı bir tane açık hava tapınağı bulundurmaktadır. Mezar taşlarının adları Aslantaş ve Yılantaş olup üzerlerinde aslan kabartmaları bulunmaktadır. Açık hava tapınağı olan Maltaş ise zemine gömülü durumda olan tapınağın üçgen çatılı cephesi toprağın üzerinde yer almaktadır. Aslantaş, Yılantaş ve Maltaş’ın MÖ. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Giriş ücreti ve herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Sandıklı Hisar Kalesi

Hisar Kalesi, Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 1 km uzaklıkta yer alan Hisar Kalesi’ne ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanabilmektedir.

Germiyan Sultanı I. Yakup Bey tarafından inşa edilen Hisar Kalesi, Eski Tunç Çağı’ndan beri yerleşim yeri olan höyük üzerine sur ile çevrilidir. Günümüzde sadece 7-8 metrelik sur duvarı parçası kalmıştır. Kalenin dış kale kapısında bulunan kitabesi günümüzde Çavuş Camii’nin çeşmesinin yan dikmelerine konulmuştur.

Kale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Sandıklı Yeni Camii

Yeni Camii, Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 600 metre uzaklıkta yer alan Yeni Cami'ye ulaşım; özel araçlar, taksiler, toplu taşıma araçları aracılığı ile ya da yaya olarak da sağlanabilmektedir.

Kayıtlarda “Şeyh Muslihiddin Camii” olarak geçen Yeni Camii, 1766 yılında meydana gelen büyük bir depremle yıkılmış ve 1841 yılına kadar pazar yeri olarak kullanılmıştır. 1841 yılında yeniden yapılan cami 1926 yılında halk tarafından yapılarak Yeni Camii adını almıştır. Buraya gelen gezginler hem ibadetlerini gerçekleştirebilir hem de tarihi dokuyu inceleyebilmektedir.

Cami, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Termal suların başkenti Afyon’da konaklayabileceğiniz tesislere Afyon Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.