Akhisar’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Akhisar’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Manisa’nın Akhisar ilçesi, geçmişi M.Ö. 14. yüzyıla kadar dayanan, oldukça kadim bir tarihe sahiptir. Tarihi boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Akhisar’ın eski adı “Tyatirin” olarak bilinmektedir. Lidyalılar tarafından kurulmuş olan şehir, sırasıyla Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu bünyesinde uzun bir süre kalmıştır.

Manisa il merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıkta bulunan Akhisar’a özel araçla ulaşımlarda, Manisa – Akhisar yolu kullanılmaktadır. Ayrıca bölgeye il merkezinden taksi veya Manisa Otogarı’ndan yarım saatte bir hareket eden Akhisar minibüsleriyle de 10 TL karşılığında gidilebilmektedir.

1300’lü yıllarda Türklerin egemenliği altına giren şehir, akabinde Akhisar adını almıştır. Osmanlı Devleti bünyesinde kalan Akhisar 1900’lü yılların başında Yunanlılar tarafından işgal edilmiş ve daha sonra bölge tekrar Türk egemenliğine girmiştir.

Akhisar’ın tarihi ve turistik yapıları arasında; Apollonis Antik Kenti, Ulu Camii, Paşa Camii ve Hamamı, Şahankaya, Yılancık Kalesi, Akhisar Yahudi Mezarlığı, Köfünlü Cami, Thyateira Antik Kenti (Tepe Mezarlığı), Attaleia Antik Kenti, Hermokapeleia Antik Kenti ve Hierakome Antik Kenti yer almaktadır.

Apollonis Antik Kenti

Apollonis Antik Kenti, Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Mecidiye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Akhisar ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Apollonis Antik Kenti’ne özel araçla ulaşımlarda, öncelikle Manisa – Akhisar yolu, daha sonra D565 karayolu güneybatı istikametine takip edilmelidir. Antik kente, ilçe merkezinden taksi veya Akhisar Otogarı’ndan hareket eden Mecidiye dolmuşlarıyla ortalama 20 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

Akhisar’ın önemli tarihi yapılarından olan Apollonis Antik Kenti, Helenistik Dönem’de inşa edilmiştir. Bununla beraber Roma İmparatorluğu’na ait çok sayıda eserin de bulunduğu Apollonis Antik Kenti’ne, Bergama Kralı I. Attalos’un eşinin adından türetilen Apollonis ismi verilmiştir.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Apollonis Antik Kenti’nde günümüzde hala kazı çalışmaları devam etmektedir. Ören yerini, haftanın her günü 08:30 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Apollonis Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

 Ulu Camii

Ulu Camii, Akhisar ilçe merkezinde yer almaktadır. Akhisar’ın önemli tarihi yapılarından olan Ulu Camii’yi ilçe merkezinden yürüyerek ziyaret edebilirsiniz.

Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen Ulu Camii, oldukça eski bir yapıdır, Akhisar ilçe merkezinde, adını verdiği bir mahallede bulunan caminin ilk olarak kilise olarak inşa edildiği ve sonradan kiliseye çevrildiği bilinmektedir.

Antik bir mimariye sahip olan Ulu Camii, günümüze ulaşana dek çok sayıda restorasyon çalışması geçirmiştir. Bu restorasyon çalışmaları bünyesinde Türk mimarisinin de etkilerinin net bir şekilde görülebildiği Ulu Camii’nde Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda motif ve süsleme bulunmaktadır.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Ulu Camii, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Ulu Camii’ye girişler ücretsizdir.

Paşa Camii ve Hamamı

Paşa Camii ve Hamamı, Akhisar ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulaşımların, ilçe merkezinden yürüyerek yapılabildiği Paşa Camii ve Hamamı, 14. yüzyıl yapılarındandır.

1469 yılında inşa edilen Paşa Camii ve Hamamı, Sarı Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Özel bir mimariyle inşa edilen cami içerisinde 2 adet namazgah bölümü yer almaktadır. Yapının inşasında tercih edilen camlar oldukça dikkat çekicidir. Burada kullanılmış olan camların, Türkiye sınırları içerisinde kurulan ilk cam fabrikasından üretilmiş olması da yapıyı öne çıkaran detaylar arasındadır.

Osmanlı Dönemi’nden kalma eserlerden biri olan Paşa Camii ve Hamamı, Evliya Çelebi’nin yazmış olduğu bir eserde de geçmektedir.

Akhisar tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan olan Paşa Camii ve Hamamı, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Paşa Camii ve Hamamı’na girişler ücretsizdir.

Şahankaya

Manisa’nın Akhisar ile Gördes ilçeleri arasında yer alan Şahankaya, ilçe merkezine ortalama 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şahankaya’ya ilçe merkezinden özel araçla Akhisar – Gördes yolu üzerinden gidilebilmektedir. Bölgeye alternatif olarak taksi ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Oldukça sıra dışı bir görünüme sahip olan Şahankaya, İlk Çağ dönemlerinde inşa edilen kaleler ile benzerliğinden ötürü dikkat çekmektedir. Yüksek bir alana inşa edilmiş olan Şahankaya, genellikle profesyonel dağcılar tarafından tercih edilmektedir. Trekking aktiviteleri için oldukça uygun olan Şahankaya’nın yüksekliği ortalama 1000 metredir.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Şahankaya’da, bölgenin eşsiz manzarasına tanıklık edebilirsiniz.

Şahankaya’ya girişler ücretsizdir.

Yılancık Kalesi

Yılancık Kalesi, Manisa’nın Akhisar ilçesi sınırları içerisindedir. Dağlık bir alanda kurulmuş olan Yılancık Kalesi’ne özel araçla ulaşımlarda Akhisar – Çamönü tabelaları takip edilmelidir. Bölgeye hareket eden toplu taşıma aracı bulunmadığı için alternatif olarak taksi ile gidilebilmektedir.

Bizans İmparatorluğu’na ait yapılardan olan Yılancık Kalesi, Tyeder tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımında kullanılan taşların beyaz olması sebebiyle kaleye, uzunca bir dönem Beyaz Kale adı verilmiştir.

Türklerin bölgeye egemen olmasından sonra, beyaz kalenin renginden ötürü ilçeye Akhisar adı verildiği, yörede hakim olan rivayetler arasındadır.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Yılancık Kalesi, halka açık bir şekilde istenilen saatte ziyaret edilebilmektedir.

Yılancık Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Akhisar Yahudi Mezarlığı

Akhisar Yahudi Mezarlığı, Akhisar ilçe merkezinde bulunmaktadır. Mezarlığa ulaşımlar, yürüyerek rahatlıkla sağlanabilmektedir.

Akhisar’ın önemli tarihi yapılarından olan Akhisar Yahudi Mezarlığı, bölgenin bilinen mezarlıklarından Reşat Bey Mezarlığı’nın yakınında yer almaktadır. İlçe merkezinin güneydoğusunda konumlanan mezarlık girişinde bulunan yazılar, Cambridge Üniversitesi tarafından tercüme edilmiştir.

Akhisar tatilinizde ziyaret edebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerden olan Akhisar Yahudi Mezarlığı’nı dilediğiniz saat aralığında inceleyebilirsiniz.

Akhisar Yahudi Mezarlığı’na girişler ücretsizdir.

Köfünlü Cami

Akhisar ilçe merkezinde konumlanan Köfünlü Cami’ye ulaşımlar, yürüyerek sağlanabilmektedir.

Akhisar’ın tarihi açıdan oldukça önemli dönemlerinden olan Saruhan Beyliği Dönemi’nde inşa edilen Köfünlü Cami’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Hangi tarihte inşa edildiğine dair de net bir bilgi bulunmayan Köfünlü Cami, Yahudilere özgü mimarilerle inşa edilmiştir.

Günümüzde ibadete açık olan Köfünlü Cami, Akhisar’ın önemli tarihi yapıları arasında öne çıkmaktadır.

Thyateira Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)

Thyateira Antik Kenti, Akhisar ilçe merkezinde, Hürriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik kente, ilçe merkezinden ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

İlk yerleşimlerin M.Ö. 9000 yıllarına kadar dayandığı tahmin edilen Thyateira Antik Kenti (Tepe Mezarlığı), aynı zamanda Thyateira Tapınağı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeye 1970 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda Roma Dönemi’ne ait çok sayıda eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı antik kent içerisinde Roma mimarisi ile inşa edilmiş çok sayıda cadde ve sütun örnekleri bulunmaktadır.

Helenistik Dönem’e ait birçok esere de ev sahipliği yapan Thyateira Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)’ni haftanın her günü 08:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Thyateira Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Attaleia Antik Kenti

Attaleia Antik Kenti, Akhisar’a bağlı Selçikli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Attalia Antik Kenti’ne özel araçla ulaşımlarda, Balıkesir – Bandırma yolunu kuzeydoğu istikametine takip etmek gerekmektedir. Aynı zamanda bölgeye taksi veya ilçe merkezinden hareket eden Selçikli minibüsleriyle de gidilebilmektedir.

Akhisar bölgesinin en eski kentlerinden biri olan Attaleia Antik Kenti, M.Ö. 261 yılında inşa edilmiştir. Arkeolojik kazı çalışmalarının günümüzde hala devam ettiği Attaleia Antik Kenti, I. Eumenes tarafından yaptırılmıştır. Antik Dönem’i andıran sütunları ile birlikte mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Attaleia Antik Kenti, çevresindeki doğal güzellikler ile birlikte öne çıkmaktadır.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Attaleia Antik Kenti, 08:30 ile 18:30 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Attaleia Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Hermokapeleia Antik Kenti

Hermokapeleia Antik Kenti, Akhisar’ın Büknüş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan antik kente özel araçla ulaşımlarda, Manisa – Akhisar yolu kullanılmaktadır. Ayrıca bölgeye ilçe merkezinden taksi veya Büknüş Köyü minibüsleriyle de ortalama 25 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

İlçe merkezinin batısında yer alan Hermokapeleia Antik Kenti, bölgede kurulan antik kentlere göre yüzölçüm bakımından daha büyüktür. İdari bakımdan Pergamon Antik Kenti’ne bağlı olan Hermokapeleia Antik Kenti sınırları içerisinde günümüzde çok sayıda heykel bulunmaktadır.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Hermokapeleia Antik Kenti, 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Hermokapeleia Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Hierakome Antik Kenti

Akhisar’ın Beyoba Köyü sınırları içerisinde yer alan Hierakome Antik Kenti, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Antik kente özel araçla ulaşımlarda, Manisa – Akhisar yolunu takip ettikten sonra D565 karayolu kullanılmalıdır. Bölgeye taksi veya ilçe merkezinden binebileceğiniz Beyoba minibüsleriyle de ortalama 20 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

Sınırları içerisinde bulunan Artemis ve Persika Tapınağı ile dikkat çeken Hierakome Antik Kenti, adını “Kutsal Köy” anlamına gelen Hierakome’dan almıştır. Roma İmparatorluğu döneminde kendi paralarını basabilme gücüne sahip olan kent, M.Ö. 1. yüzyılda ticaret anlamında oldukça güçlü bir şehir olarak hayatını sürdürmüştür.

Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok sikkeye rastlanan Hierakome Antik Kenti’ni, haftanın her günü dilediğiniz saat aralıklarında ziyaret edebilirsiniz.

Hierakome Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.