Amasya’nın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri


Amasya’nın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri

Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya; 7500 yıl öncesine uzanan geçmişiyle, tabiat ananın güzellikleriyle eski uygarlıkların tarihini harmanlayan bir gezi destinasyonudur.

2500 yıllık bir Hitit kasabasından Pontus Rum Krallığına ve Osmanlı’da şehzadeler kenti olmaya uzanan tarih yolculuğunun keyifli bir karışımını sunmaktadır. Dağlar ve deniz arasındaki bu tarihi kent, pek çok farklı medeniyetin bıraktığı izleri bugün hala taşımaktadır.

Tarih öncesi dönemden günümüze, yüzyıllar boyunca birçok kral, sanatçı ve padişah yetiştiren Amasya, bugün hem Osmanlı döneminden kalma Yalıboyu evleri hem de eski Pontus krallarının mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Osmanlı tarihi açısından da çok önemli bir yere sahip olan bu kent, tarih meraklıları için çok ilgi çekici bir gezi rotası olabilir. Denize bakan dağların arasındaki Amasya, antik çağlara uzanan ünlü tarihini simgeleyen müzeleri ile de ilgi çekicidir. Bu müzeler arasında; Amasya Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi yer almaktadır.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya merkez ilçesinde Üçler mevkiinde bulunan Amasya Arkeoloji Müzesi, şehir merkezine 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüsler ile ulaşım da kolaydır.

Amasya’nın arkeolojik hazineleri ve uzun tarihinin her katmanından izler taşıyan Amasya Arkeoloji Müzesi’nde, Roma ve Yunan medeniyetleri dahil farklı medeniyetlerden eserlerin sergilendiği bir müzedir.

700 yıllık mumyaların da bulunduğu müzede, Hititlerin ve diğer medeniyetlerin antika silahları, madeni paraları, ahşap işçiliği ile Gökmedrese Camii’nin orijinal kapısı gibi toplamda 24 bin eser sergilenmektedir.

Müze, tarih öncesi dönemden Osmanlı’ya gelene kadar toplamda 12 farklı medeniyete ait tarihi eserleri görmek için ziyaret edilebilir. Müze içinde fotoğraf çekmek yasaktır.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Amasya'da tatilinizi planlamak için Amasya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Şehzadeler Müzesi

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Şehzadeler Müzesi’ne ulaşım Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Müzeye, taksi ve toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

Amasya’nın tarihi Alçak Köprüsü ve ünlü Kral Kaya Mezarları’nın yanı başında, Yeşilırmak’ın kıyısındaki Şehzadeler Müzesi, ilk kez 19.yüzyılda yapıldıktan sonra yıkılan ve sonra yeniden inşa edilen iki katlı ahşap bir bina içerisinde hizmet vermektedir.

Şehzadeler Şehri olarak bilinen Amasya’da, Osmanlı padişahlarının heykelleri, şehzade balmumu heykelleri, kıyafetleri, el dokuma halı gibi eşyalar ve özel tarihi belgeler sergilenmektedir. 14- 16. yüzyıllar arasındaki önemli sanatların örnekleri de müzede görülebilir. Müzede, ziyaretçilere Osmanlı’da şehzadeler hakkında 30 dakikalık bir video gösterimi de yapılmaktadır.

Şehzadeler Müzesi, Pazartesi ve Salı günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günlerde 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi

Amasya merkez ilçesinde bulunan Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi’ne ulaşım Atatürk Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu ile yürüyerek ve otobüs ile ulaşım da rahattır.

14.yüzyıldan kalma eski bir hastane olan Bimarhane içerisinde hizmet veren Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi, İlhanlı Sultan Mehmet Olcaytu ve eşi tarafından yaptırılmıştır. Dışındaki güzel kabartmaları ve geniş avlusu ile de dikkat çeken tarihi yapı, Anadolu topraklarında müzikle tedavinin gerçekleştirildiği ilk tedavi merkezi olma unvanına da sahiptir.

Fatih Sultan Mehmet döneminde doktorluk yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kendi eserleri, farklı branşlardan cerrahi aletler, müzik terapisinde kullanılan aletler gibi çok çeşitli eserler sergilenmektedir. Müzik Tedavi Salonu’nda ise Türk Sanat Müziği’nin makamları hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Minyatür Amasya Müzesi

Amasya merkez ilçesinde bulunan Minyatür Amasya Müzesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve toplu taşıma araçları ile ulaşım da kolaydır.

20.yüzyılın başında Amasya’da çekilen bir fotoğrafının maketine göre yapılan Minyatür Amasya Müzesi’nde, şehrin tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Gece ve gündüzün aynı anda yaşatıldığı müzede, hem güneşin doğuşunu hem de akşam saatlerinde ışıkları yanan evlerin maketlerini görebilirsiniz. Amasya genelindeki tarihi yapılar ve doğal güzelliklerin maketlerini görmek de mümkündür.

Sabah ve akşam arasında geçen zamanı 10 dakika gibi kısa bir süre içinde yaşayabileceğiniz bu minyatür müzede; Yeşil Irmak, Pontus Kralları’nın kaya mezarları gibi turistik cazibe merkezleri de görülebilir.

Minyatür Amasya Müzesi, haftanın her günü 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya merkez ilçesinde Helvacı mevkiinde bulunan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, merkeze 9 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Ünlü Ferhat ile Şirin efsanesinin ruhunu yaşatan ve tüm dünyadaki aşıkları temsil eden müze, bir aşk uğruna verilen emeğin temsilcisi olarak Amasya’da özel bir yere sahiptir.

Eski aşıkların maketlerinin sergilendiği Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi’ne gelindiğinde; aşk hikayelerinden bahseden fotoğraf ve yazıları inceleyebilir, Ferhat’ın aşkı ile açtığı su kanalı gibi bölümlerin dışında Aslı ve Kerem, Leyla ile Mecnun gibi aşıkların balmumu heykelleri de sergilenmektedir.

Müzede, ziyaretçiler için bir hediyelik eşya dükkanı da bulunmaktadır.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Amasya merkez ilçesinde bulunan Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Büyük Ağa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu ile yürüyerek ulaşım da kolaydır.

Milli Mücadele döneminin ruhunu yansıtan ve Amasya tarihinde özel bir yere sahip olan Milli Mücadele Müzesi, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk ve arkadaşlarının Amasya Genelgesi’ni açıkladıkları yer olması ile de önemli bir yerdir.

2009 yılında yeniden inşa edilen bina, günümüzde milli mücadele müzesi ve bir kongre merkezi olarak hizmet vermektedir. Tek katlı bir yapı olan müzede çok değerli belgeler, fotoğraflar, halılar ve maketleri sergilenmektedir. İçeride gezerken, kendinizi Milli Mücadele yıllarına yolculuk yaparken bulabilirsiniz.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, haftanın her günü 17:00’e kadar ziyaret edilebilir.

Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Hüsn-ü hat sanatında öne çıkan isimlerden biri olan ve hattatların piri olarak bilinen Şeyh Hamdullah, Amasya’da doğmuş ve büyümüştür. Türk-İslam sanatının bu önemli temsilcisinin ismini taşıyan müzede hat sanatına dair özel eserlerin dışında tezhip ve ebru sanatından örnekler görmek de mümkündür.

169 hat eseri, el yazmaları ve 200’e yakın tablosu ile İslam yazı sanatına dair daha fazla bilgi sahibi olmak için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, haftanın her günü 08:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Şehzadeler Gezi Yolu

Amasya merkez ilçesinde Yüzevler mevkiinde bulunan Şehzadeler Gezi Yolu, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elmasiye Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu ile hem tarihi hem de manzara açısından şehrin en etkileyici yerlerinden biri olan Şehzadeler Gezi Yolu, son derece keyifli bir yürüyüş yoludur.

Yol üzerinde, Amasya’da şehzadelik yapan tarihi figürlerin büstlerini görmek, Osmanlı tarihini biraz daha yakından tanımanızı sağlayacaktır. Kendine has tarihi dokusu ile yürüyüş yolu, tarihi Osmanlı Evleri ve Pontus Kral Kaya Mezarları’nın manzarası ile de tarihi atmosferini tamamlamaktadır.

Yürüyüş Yolu’nda, Yeşilırmak Nehri’nin kenarında bulunan tarihi konaklarda yemek yemek, güzel havalarda seyyar satıcılardan mısır, dondurma, pamuk helva gibi lezzetler satın almak da mümkündür.

Kral Kaya Mezarları

Amasya merkez ilçesinde bulunan Kral Kaya Mezarları, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüs ile ulaşım da rahattır.

Amasya’nın tepesindeki Kral Kaya Mezarları, Harşena Kayaları’na oyulmuş eski bir kraliyet sarayı ve Pontus krallarının mezarıdır. Gündüz ya da gece gidildiğinde, insan yapımı bu kaya oluşumları oldukça etkileyici manzaralar sunmaktadır.

Toplamda 18 kaya mezarının bulunduğu bu tarihi yer, Pontus Krallığı’nın başkenti olması ile de özel bir yere sahiptir. Antik çağda hüküm süren Pontus krallarının mezarlarına ev sahipliği yapan bölgede, mezarların arka kısımlarına oyulmuş geçitlerden geçerek şehrin etkileyici manzaralarına tanıklık etmek de mümkündür.

Teknolojinin gelişmediği ve makinelerin olmadığı bir dönemde, bu kadar etkileyici mezarların oyulmuş olması ile Amasya seyahatinde görülmeden geri dönülmemesi gereken bir yerdir.

Aynalı Mağara

Amasya merkez ilçesinde bulunan Aynalı Mağara, merkeze 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

M.Ö 2. yüzyılda yaşamış Büyük Rahim Tes’in mezarının bulunduğu bir kral mezarı olan Aynalı Mağara, 13 metre yükseklikte ve 10 metre genişlikte, merdiven çıkarak ulaşılan bir mezardır. Buranın, Bizans İmparatorluğu döneminde bir keşişhane olarak kullanıldığı da tahmin edilmektedir.Mağara duvarlarında bulunan yazı ve çizimler de oldukça etkileyicidir.

Yalıboyu Evleri

Amasya merkez ilçesinde Bahçeleriçi mevkiinde bulunan Yalıboyu Evleri, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Hazeranlar Konağı gibi tarihi Osmanlı evlerini simgeleyen Yalıboyu Evleri, hem Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu hem de geleneksel Osmanlı evlerinin özelliklerini yansıtması ile görülmeye değerdir.

Amasya tarihi ve kültüründe özel bir yere sahip olan Yalıboyu Evleri, genellikle bahçesinde ocak, su kuyusu ve avlu bulunan köşklerdir. Burası, aynı zamanda Anadolu’da en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Roma, Pontus, Bizans ve Pers imparatorluklarından sonra Osmanlı’ya ev sahipliği yapan topraklarda etkileyici bir tarih sunan Yalıboyu Evleri, mimari estetiği, çevresini süsleyen etkileyici manzaraları ve üzerinden geçilen köprüsü ile de Amasya seyahatinde görülmesi gereken tarihi mekanlardan biridir.

Kızlar Sarayı

Amasya merkez ilçesinde Kızlar Sarayı mevkiinde bulunan bu tarihi yapı, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1400’lü yıllarda Sultan İkinci Beyazıt tarafından yaptırılan bir harem olan Kızlar Sarayı, yaklaşık iki asır boyunca şehzadeler, valiler ve hatunlar için bir yerleşim yeri olmuştur. Harem, 19.yüzyılın ortalarına kadar hizmet vermeyi sürdürmüştür. Aktif kullanımı sona erdikten sonra, günümüze harap olmuş bir biçimde ulaşsa da Amasya’da görülmeye değer tarihi mekanlardan biridir.

Amasya Kalesi

Amasya merkez ilçesinde Yuvacık mevkiinde bulunan Amasya Kalesi, merkeze 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Kale Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi antik çağlara kadar uzanan Amasya Kalesi, şehrin geneline hakim manzaraya sahip bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Harşena Dağı’ndaki konumu ile Harşena Kalesi olarak da bilinmektedir.

Rivayetlere göre, Ünlü Yunan coğrafya ve tarih adamı Strabon da bu kalede yaşamıştır. Kale, zaman içinde stratejik önemini yitirmiş olsa da, 18.yüzyıla kadar aktif olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde içerisine cami ve hamam unsurları eklenen kale, aynı zamanda Amasya’ya gelen şehzadelerin eğitiminde kullanılmış olması ile de önemli bir yere sahiptir.

Amasya Kalesi, bulunduğu tepe ile şehrin etkileyici manzarasının tadını çıkarmak ve su depoları, hamam ve sarnıçların kalıntılarını yakından görmek için ziyaret edilebilir.

Kale, haftanın her günü 16:45’e kadar ziyaret edilebilir.

Amasya Saat Kulesi

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Amasya Saat Kulesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Yeşilırmak Nehri’nin kıyısındaki konumu ile şehrin etkileyici tarihi yapılarından biri olan Amasya Saat Kulesi, 17.yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Dönemin valisi üzerine yaptırılan saat kulesi, zaman içinde hasar görüp yıkılmış ve 2000’li yılların başında yeniden inşa edilmiştir.

Amasya’nın sembolik yapılarından biri olması ve estetik olarak etkileyici bir görünüme sahip olması ile de görülmeye değerdir.

Merzifon Bedesteni

Merzifon ilçesinde bulunan Merzifon Bedesteni, şehir merkezine 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen bu tarihi yapı, mimari olarak bakıldığında 17.yüzyılın estetik ve mimari özelliklerini tanışmaktadır.

Dikdörtgen yapılı etkileyici yapısı, kesme taştan yapılmış kapıları, iç mekanındaki anıtsal kapısı, kubbeleri, bedestenin çevresindeki tarihi arasta gibi detayları ile de görülmeye değerdir. Günümüzde, bedestenin bazı kısımları dükkan olarak kullanılmaktadır.

Ezine Pazar Hanı

Amasya merkez ilçesine bağlı Ezinepazar mevkiinde bulunan Ezine Pazar Hanı, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Tokat – Amasya Yolu ve D-180 üzerinden sağlanmaktadır.

Çavuş Han ve halk arasında İnepazar olarak da bilinen Ezine Pazar Hanı’nın tarihi 11.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Dönemin Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat’ın karısının isteğiyle yaptırılan bu han, uzun yıllar boyunca konaklama için tercih edilmiştir.

Ezine Pazar Hanı, tarihi atmosferi ve bir Selçuklu eseri olması ile Amasya’da görülmeye değer tarihi yapılardan biridir. Haftanın her günü ziyaret edilebilir ve giriş ücretsizdir.

Hazeranlar Konağı

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Hazeranlar Konağı, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elmasiye Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Yeşilırmak Nehri kıyısındaki tarihi konaklardan biri olan Hazeranlar Konağı, şehrin tarihi simgelerinden biridir. 17.yüzyılda şehrin defterdarı Talat Efendi tarafından inşa ettirilen konak, sahiplerinin İstanbul’a taşınmasından sonra bir süre yalnız kalmış ve ardından onarımdan geçirilerek müze olarak yoluna devam etmiştir.

Etnografik eserlerin sergilendiği Hazeranlar Konağı’nda gümüş takılar, kadın ziynet eşyalar, gündelik hayatta kullanılan eşyalar, halı ve kilimler, gündelik kıyafetler, konağa ait eski mutfak eşyaları, bindallılar gibi pek çok eser sergilenmektedir.

Hazeranlar Konağı, haftanın her günü 08:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

II. Bayezid Külliyesi

Amasya Merkez ilçesinde bulunan II. Bayezid Külliyesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Bir ilahiyat okulu, çeşme ve anıttan oluşan II. Bayezid Külliyesi, Sultan II. Beyazıt adına inşa edilmiştir. Renkli taşlı minaresi ve tarihi açıdan özel detaylar barındıran külliye, bahçesinde bulunan tarihi çınar ağacı ile de görülmeye değerdir.

II. Bayezid Külliyesi içerisinde bulunan medrese bölümü günümüzde bir kütüphane olarak hizmet vermektedir. İmarethane bölümünde bulunan maket müzesi de ziyaret edilebilir.

Künç Köprüsü

Amasya merkez ilçesinde Bahçeleriçi mevkiinde bulunan Künç Köprüsü’ne ulaşım Elçibey Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Yeşilırmak Nehri üzerinde yayaların kullanımı için yapılmış Künç Köprüsü’nün tarihi Selçuklu İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. 12. yüzyılda inşa edilen bu tarihi köprü, toplamda üç büyük kemeri ile oldukça heybetli bir görünüme sahiptir.

Köprü, adını Selçuklu hükümdarı II. Mesud’un annesi olduğu tahmin edilen Hundi Hatun’dan almıştır.

Alçak Köprü

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Alçak Köprü, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği kesin belli olmayan Alçak Köprü, mimari açıdan Roma İmparatorluğu’nun özelliklerini yansıtmaktadır.

Moloz ve kesme taşlardan inşa edilen köprü, su seviyesinin yükselmesinin ardından yeniden yapılmış ve orijinalliğini kaybetmiş olsa da, tarihi bir Roma köprüsü olması ile görülmeye değerdir.

Çelebi Mehmet Medresesi

Merzifon ilçesinde bulunan Çelebi Mehmet Medresesi, şehir merkezine 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

13.yüzyılda Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çelebi Mehmet Medresesi, tarihi dokusu ve atmosferini günümüze kadar korumayı başarmıştır. Günümüzde, bahçesinde bir çay bahçesi ve odalarında küçük dükkanlar bulunan medresenin minaresinde bulunan tarihi Saat Kulesi de görülmeye değerdir.

Gökmedrese Cami

Amasya merkez ilçesinde Gökmedrese mevkiinde bulunan Gökmedrese Cami, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Selçuklu tarihi yapılarından biri olan Gökmedrese Cami’nin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Cami olarak günümüzde hala ibadete açık olan bu tarihi yapı, restorasyon çalışmalarının ardından tarihi dokusunu ve orijinalliğini kaybetmiştir. Yine de, bitişiğindeki kümbeti, rasathanesi, cami karşısında bulunan mezarları ile görülmeye değerdir.

Caminin orijinal kapısı, günümüzde Amasya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Saraçhane Camii

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Saraçhane Camii, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

12.yüzyıl Selçuklu eseri olan Saraçhane Camii, Amasya’nın makam sahibi Şadgeldi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

Kare planlı bir cami olarak inşa edilen cami, daha sonra eklenen bölümleri ile dikdörtgen planlı bir yapı olmuştur. Tuğla ve moloz taşlardan yapılan caminin, iç mekanında bulunan kalem işi süslemeleri ve kubbesinde bulunan kuşevi örnekleri ile görülmeye değerdir.

Saraçhane Camii, tarih boyunca birçok kez onarımdan geçmiş olsa da, tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarmıştır. Caminin çıkışında, esnaf dükkanları ve çay bahçeleri de bulunmaktadır.

Saraçhane Camii, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii

Merzifon ilçesinde bulunan Kara Mustafa Paşa Cami, merkeze 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

15. yüzyıl Osmanlı eseri olan Kara Mustafa Paşa Cami, dönemin sadrazamı Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

Merzifon’un en büyük camisi olma özelliği ile de dikkat çeken cami, buram buram tarih kokan iç mekanı ile kendinizi çok huzurlu hissedeceğiniz bir yerdir. Yüzyıllardır ayakta kalan caminin avlu bölümündeki üç tarihi çınar da görülmeye değerdir.

Amasya'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Amasya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.