Amasya Seyahatinde Yapılması Gerekenler


Amasya Seyahatinde Yapılması Gerekenler

Yeşilırmak Nehri kıyısındaki tarihi Amasya kenti; dar bir vadinin üzerinde yükselen kayalıklarda oyulmuş Pontus’un eski krallarının mezarları, Ferhat ile Şirin’in destansı aşkını simgeleyen su kanalı, muhteşem doğal güzellikleri ve Osmanlı’da şehzadelerin eğitim gördükleri yer olarak doğa, tarih ve kültürle donatılmış büyülü bir yerdir.

Nehrin kıyısında sıralanan çekici Yalıboyu evleri, restore edilerek bugün kafe, restoran ve otel olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Amasya’da daha eski olarak, 13.yüzyıl Selçuklu ve Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi yapılar da görülebilir.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi caminin her birinin dışında görülmeye değer yazıtlar, süslemeler ve motifler bulunabilir. Şehzade yaşamlarını yansıtan Şehzadeler Müzesi ve müzik terapisinin uygulandığı Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp ve Tarih Müzesi de görülmeye değerdir.

Amasya seyahatinde yapılması gerekenler arasında ayrıca; lezzetli Amasya elmaları ile hazırlanmış elma çaylarının tadına bakmak, ünlü Merzifon keşkeğini denemek, muhteşem manzaralarıyla ünlü Ali Kaya Restoran’da akşam yemeği yemek, Şehzadeler Gezi Yolu’nda yürümek, Borabay Gölü’nde deniz bisikleti ile gölde gezintiye çıkmak, Saat Kulesi’nin nehir üzerinde yarattığı gece aydınlatmalarını görmek, Amasya Kalesi’ne çıkaran şehrin panoramik manzaralarını izlemek, tarihi hamamlarda kese yaptırmak ve Bedesten Kapalı Çarşı’da alışveriş yapmak da yer almaktadır.

Porsuk Kralları Kaya Mezarları’nı Görün

Amasya, Helenistik Dönem’de Pontus Krallığı’nın başkenti konumuna gelmiş ve Harşena Dağı’nın kaya oluşumları üzerine kralların kaya mezarları oyulmuştur.

Toplamda 21 kaya mezarı bulunan alanda, Kız Sarayı bölümünde beş önemli kralın mezarı bulunmaktadır. Bu beş mezarın ortak özelliği, mezar odalarına girişlerin daha yüksek olmasıdır. Bu mezarlara, yalnızca merdivenlerle ulaşım sağlanabilmektedir.

Bugün Türkiye ve dünyanın pek çok farklı yerinden gelen çeşitli gelenek, görenek ve kültürel sahip yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlayan Pontus Kralları Kaya Mezarları, büyülü doğal yapısı ve tüm şehre olan büyüleyici manzaraları ile mistik bir atmosfere sahip olmasıyla da dikkat çekicidir.

Şehzadeler Gezi Yolu’nda Yürüyün

Doğası, tarihi Yalıboyu evleri, mistik atmosferi, Yeşilırmak’ın manzaraları, gece aydınlatmaları, nehrin üzerindeki Osmanlı kayığı gezileri, Osmanlı padişahlarının büst ve heykelleri, etrafı süsleyen rengarenk çiçekleri ile Şehzadeler Gezi Yolu, Amasya’nın en popüler turistik cazibe merkezlerinden biridir.

Yürüyüş yolu boyunca, özellikle güzel havalarda dondurma ve mısır arabaları bulabilir, şehzade kostümü giymiş kişilerle fotoğraf çekebilir, Kral Kaya Mezarları’nın mistik manzaralarına bakabilir, nehir kenarında bulunan tarihi konaklarda yemek yiyebilir, akşamları nehre vuran muhteşem aydınlatmaların renkleriyle keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Harşena Kalesi’nden Şehri İzleyin

Amasya’nın kayalık Harşena Dağı’nın üzerindeki Harşena Kalesi, güçlü ve etkileyici tarihinin yanında şehrin muhteşem manzaralarını sunması ile de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Onarılmış duvarları, Pontus Krallığı’nın ilk dönemlerinden ve erken Tunç Çağı’ndan kalmadır. Tarihte farklı medeniyetler tarafından tahrip edilip yeniden inşa edilen kaleye giden yol üzerinde, tarihi Büyük Ağa Medresesi’ni de görebilirsiniz.

Amasya’nın tepeden panoramik manzaralarını sunan kale, bir açık hava müzesi niteliğindedir. Antik Çağlara kadar uzanan tarihi harabeleri gezerken ulaşabileceğiniz kalenin üzerine çıktığınızda, muhteşem doğa ve tarih manzaralarına tanıklık edebilirsiniz.

Amasya Saat Kulesi’nin Gece Aydınlatmasını Görün

Amasya’da Yeşilırmak Nehri kıyısında bütün ihtişamıyla boy gösteren Saat Kulesi, bir 17.yüzyıl Osmanlı eseri olarak şehrin etkileyici tarihi yapılarından biridir.

Saat Kulesi, Anadolu Türk mimarisini yansıtan mimari özellikleri ile olduğu kadar çevreye olan muhteşem uyumu ve akşamları nehri aydınlatan gece aydınlatmaları ile de görülmeye değerdir.

Amasya’nın turistik simgelerinden biri olan Saat Kulesi’nin yakınlarındaki tarihi Yalıboyu evleri de görülmeye değerdir.

Borabay Gölü’nde Doğayla Vakit Geçirin

Kocabey Gölü olarak da bilinen Borabay Gölü, hem muhteşem doğası hem de tabiat parkı ilan edilen çevresi ile şehrin yerlileri için bir doğayla buluşma noktasıdır.

Taşova ilçesinde bulunan Borabay Gölü, doğa harikası bir mekan olarak görenleri kendine hayran bırakan bir atmosfere sahiptir. Göl kenarında piknik, doğa içinde kamp, doğa yürüyüşleri ya da sadece sessiz ve sakin bir ortamda kafa dinlemek için harika bir yerdir.

Borabay Gölü’nde, ziyaretçilere deniz bisikleti kiralayarak gölde gezintiye çıkma olanağı da sunulmaktadır. Dilerseniz, çadır kurarak güne doğanın sessizliği ve kuş cıvıltıları içinde başlayabilirsiniz.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi’nde Müzik Terapisi Hakkında Bilgi Edinin

Amasya’da 700 yıllık tarihi bir hastane içerisinde hizmet veren Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi, ilgi çekici ve eğitici bir ortama sahiptir. Müzik terapisi ile tedavinin uygulandığı tarihi ve özel bir yere sahip bu hastanenin içerisindeki müze, çok küçük olmasına rağmen çok ilginç nesnelere ve bilgilere ev sahipliği yapması ile Amasya seyahatinde kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yerdir.

İlginç cerrahi aletler, psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan müzik aletleri gibi eserlerin sergilendiği müzede, hastanede görev yapmış önemli hekimlerden biri olan Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun tıp kitabındaki tedaviler ve aletler hakkında da bilgi sahibi olunabilir.

Şehzadeler Müzesi’nde Padişahların Balmumu Heykellerini Görün

Şehzadeler Şehri olarak bilinen Amasya, Osmanlı padişahlarının şehzade olarak eğitim gördükleri yer olması ile de özel bir yere sahiptir.

14. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine giren Amasya, şehzadelerin eğitim olarak gönderildiği ve Osmanlı’yı yönetecek padişahların yetişmesinde önemli bir merkez olmuştur.

Şehir merkezinden geçen Yeşilırmak kıyısındaki tarihi bir ahşap bina içerisinde ziyaretçilerini ağırlayan Şehzadeler Müzesi, eğitimlerini Amasya’da görmüş Osmanlı padişahlarının heykellerinin sergilendiği bir müzedir.

Ali Kaya Restaurant’ta Yemek Yiyin

Amasya genelinde en güzel manzaralı restoranlardan biri olan Ali Kaya Restaurant, şehre yapılacak bir ziyarette öğle ve akşam yemeği için mutlaka gidilmesi gereken bir mekandır.

Amasya’ya ve Yeşilırmak Nehri’ni yukarıdan gören manzarası ile oldukça etkileyici olan restoranın menüsünde öne çıkan lezzet ise Tokat kebabıdır.

Mekanda alkol servisi de bulunmaktadır.

Elma Çayı İçin

Ünlü Amasya misket elması ile hazırlanan ve içinde bulunan elma parçacıkları ile oldukça keyifli bir içimi olan elma çayı, Amasya şehir merkezinde bulunan çay bahçelerinde bulunabilir. Dilerseniz, paket olarak satın alabilir ve sevdikleriniz için hediyelik olarak da satın alabilirsiniz.

Amasya’nın en çok ilgi gören çay bahçesi, şehir merkezinde hizmet veren Yeşilev Aile Çay Bahçesi’dir. Kaliteli hizmet ve yeşillikler içinde sıcak bir ortam sunan çay bahçesinin bahçesi özellikle yaz aylarında oldukça etkileyicidir. Amasya’da diğer çay bahçelerinde de ünlü Amasya elması ile hazırlanmış elma çayından bulunabilir.

Amasya'nın kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Amasya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

Bedesten Kapalı Çarşı’da Gezin

Amasya’nın alışveriş geleneğini yansıtan Bedesten Kapalı Çarşı, günümüzde kurulmuş alışveriş merkezlerinin atası olarak şehrin merkezindeki varlığını korunmaktadır.

Tarihi dokusu ile Amasya’nın sembolü olan kapalı çarşı, 15. yüzyıldan günümüze varlığını korumuş olması ile de özel bir yere sahiptir. Nostaljik bir alışveriş deneyimi yaşayabileceğiniz çarşı çevresinde Taşhan, Burmalı Minareli Cami ve Kilerci Süleyman Ağa Cami de görülebilir.

Bedesten Kapalı Çarşı da bakır semaverler, yöresel ürünler, hediyelik eşyalar, antika ürünler, kıyafet, aksesuar ve daha pek çok modern ve geleneksel ürün seçeneği bulmak mümkündür.

Ferhat Su Kanalı’nı Görün

Ferhat ile Şirin’in destansı aşkının Amasya’daki sembolü olan Ferhat Su Kanalı, hem tarihi atmosferi hem de dillere destan bir aşkı simgelemesi ile Amasya seyahatinde mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Kilometrelerce uzunluktaki Ferhat Su Kanalı’ndan yürüyerek Ferhat ile Şirin Müzesi’ne gidilebilir. Kanal üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz dağın üzerinde Ferhat ve Şirin’in heykelleri de görülebilir. Müzenin bahçesinde ise bu iki tarihi aşığın mezarının olduğu söylenmektedir.

Ferhat Su Kanalı, güzel havalarda ziyarete daha uygundur. Yağmurlu havalarda, yağmurdan dolayı su dolması nedeniyle gezmek zor olabilir.

Rumi Usta'nın Yeri’nde Merzifon Keşkeğini Deneyin

Merzifon ilçesinin tescilli lezzeti Merzifon keşkeği, Amasya yöresel mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biridir.

Merzifon’da uzun bir geleneğin ürünü olan keşkeğin en iyi adresi olarak gösterilen Rumi Usta, yılların deneyimi ile hazırlanan lezzetli keşkeği ile ziyaretçilerinden tam not almaktadır.

Keşkeğin yanı sıra, burada pide, haşhaşlı ekmek ve bazı yöresel Amasya lezzetleri de bulunabilir.

Hamama Gidin

Tarihi hamamlarla dolu Amasya’ya yapılacak bir seyahatte, yapılması gereken şeylerden biri de, bugün hala aktif olarak kullanılan hamamlardan birine giderek kese yaptırmaktır.

Günümüzde hala kullanımda olan Amasya hamamları arasında; Kumacık Hamamı, Mustafa Bey Hamamı, Yıldız Hamamı, Altuntaş Hamamı yer almaktadır. Yeşilırmak manzarası ile tarihi bir hamam olan Yıldız Hamamı ve şehrin en eski hamamı olan Kumacık Hamamı, Amasya’da en çok tercih edilen hamamların başında gelmektedir.

İçinde havuz, sıcak ve soğuk alanlar, sauna, kese, köpük ve masaj gibi olanaklar bulunan tarihi hamamlara giriş ücretlidir. Kese ve masaj gibi uygulamalar için de ekstra ücret talep edilmektedir.

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür Ve Sanat Festivali’ne Katılın

Her yıl Amasya’da gelenekselleşen Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali, tam 102 yıldır Haziran ayında düzenlenmektedir.

Eğlenceleri, gösterileri, dansları, şovları, yarışmaları ve yüz yıllık bir geleneğin devamı olması ile Haziran ayında Amasya’ya giden ziyaretçilerin katılması gereken bir etkinliktir.

Festival, genellikle 10 gün boyunca devam etmektedir ve her yıl başlangıç tarihi değişiklik göstermektedir. Amasya Belediyesi’nin resmi internet adresinden bu yılki etkinlik takvimi ve festival programı hakkında detaylı bilgi alınabilir.

Amasya'daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Amasya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.