Anamur’un Mutlaka Keşfedilmesi Gereken Doğal Güzellikleri
Anamur ilçe merkezi ile Mersin il merkezi arasında 230 km mesafe bulunmaktadır. Tarihi ve kültürel yerlerinin aksine doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine toplayan Anamur’a her sene yerli ve yabancı pek çok turist akın etmektedir.
Asırlar önce meydana gelmiş olan Köşekbükü Astım Mağarası, Çukurpınar Düdeni, Peynirlikönü Mağarası, buz gibi suyu ile ön plana çıkan Anamur Çayı, aileniz ya da sevdikleriniz ile hoş vakit geçirip, piknik yapabileceğiniz Pullu Tabiat ve Milli Parkı, Anamur’un doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile her yıl binlerce turistin vazgeçilmez adresi olan Anamur için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Anamur Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köşekbükü Astım Mağarası
Mersin'in Anamur ilçesi Ovabaşı Mahallesi sınırları içinde yer alan Köşekbükü Astım Mağarası, ilçe merkezine 11,5 km uzaklıktadır. Mağaraya kendi aracınızla ya da Ovabaşı minibüsleri ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Köşekbükü Astım Mağarası’na ulaşabilmek için yaklaşık 100 basamak aşağıya inmeniz gerekmektedir. Ortalama alanı 500 metrekare olan mağarada harika sarkıt ve dikit örnekleri yer almaktadır. Bunlardan en kalınlarının yaklaşık 20.000 yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Köşekbükü Astım Mağarası, şifa bölümü, huzur bölümü ve dilek kuyusu olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Şifa ve dilek bölümleri arasında geçişlerin daha kolay olması için köprüler ve merdivenler inşa edilmiştir.
Mersin’in tatil cenneti Anamur doğa harikası güzelliklerini yerinde görmek için Anamur Otelleri sayfamızı inceleyerek, bir birbirinden farklı hizmet seçenekleri sunan oteller arasından seçiminizi yaparak harika bir tatil planı oluşturabilirsiniz.
Mağara çevresinde piknik yapmak ve konaklayabilmek için bungalov evler yapılmıştır. Şehir merkezine yakın bir konumda yer aldığı için konaklama konusunda istenilen verim elde edilememiştir.
Köşekbükü Astım Mağarası’nın dışında ziyaretçilerin oturup dinlenebilmeleri için kafeteryalar açılmıştır. Kafeterya Ovabaşı Köyü Muhtarlığı tarafından işletilmektedir. Yöresel ürünler kullanılarak tasarlanmış olan Kafeterya’ya gelen turistlere börek ve ayran ikram edilmektedir.
Mağara içindeki sıcaklık 18 santigrat derece ve nem ise %80 civarındadır. Sıcaklık mevsimlere göre değişmemektedir. Bölge halkı mağaradaki temiz havanın astımı iyileştirdiğine inanmaktadır. Bu nedenle mağara “Astım Mağarası” olarak da isimlendirilmektedir.
Çukurpınar Düdeni Mağarası
Çukurpınar Düdeni Mağarası, Sugözü köyü yakınlarındaki Anamur ilçe kırsal kesimindedir. Anamur'dan yaklaşık 10,5 km, Mersin il merkezinden ise 260 km uzaklıktadır.
Çukurpınar Düdeni Mağarası’nın bulunduğu yer Kükür köyünün bir yaylasıdır. Mağara ilk olarak bir Kükür vatandaşı tarafından keşfedilmiştir. Araştırma çalışmaları, 24 Temmuz 1989 ve 6 Eylül 1992 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Dağcılık Ekibi olan BÜMAK tarafından beş aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Çukurpınar Düdeni Mağarası’nın, derinliği yaklaşık 1.196 metredir. Aynı zamanda Türkiye’de yer alan en derin üçüncü, dünyanın ise en uzun 35. mağarası olma özelliğine sahiptir. Uzunluğu ise 3.350 metredir. Mağarada iki adet gölet bulunmakta ve göletlerden çıkan su Dragon Deresi'ne deşarj edilmektedir.
Peynirlikönü Mağarası (Egma Düdeni)
Anamur ilçe merkezine yaklaşık 48 km uzaklıkta bulunan Peynirlikönü Mağarası, sahip olduğu doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. -1429 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin mağarası ünvanının sahibidir.
Egma Düdeni olarak da adlandırılan Peynirlikönü Mağarası, fay kırıklarına suların dolması ile meydana gelmiştir. 1990 senesinde Boğaziçi Üniversitesi araştırma ekibi BÜMAK tarafından keşfedilen mağara Dünya’nın en derin 14. mağarasıdır.
1993 senesinde mağarada araştırma çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. 1993 senesinde -232 metre, 1994 senesinde -530 metre, 1995 senesinde -700 metre, 1996 senesinde -1040 metre ve 1997 senesinde ise -1377 metreye inilmiştir. 2004 senesinde ise Bulgar mağaracılar ve BÜMAK işbirliği ile -1429 metreye kadar ulaşılmıştır.
Mağaranın araştırılması sırasında mağaraya ani su baskını sebebi ile Mehmet Ali Özel, trafik kazası sebebi ile de Evren Günay hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden mağaraya her iki araştırmacının isim ve soy isimlerinin baş harfi olan EGMA mağarası adı verilmiştir.
Giriş kısmının deniz seviyesinden 1900 metre yukarıda yer aldığı Peynirlikönü Mağarası’nı ücretsiz bir şekilde keşfedebilirsiniz.
Anamur Çayı
Anamur’un simgelerinden bir tanesi olan ve Dragon Çayı olarak da adlandırılan Anamur Çayı, 35 km uzunluğa sahiptir. Su çeşitli noktalardan metrelerce yüksekliğe fışkırarak çıkmaktadır.
Anamur Çayı, aynı zamanda Gökçe, Masat ve Kaş dereleri ile de birleşmektedir. Pek çok çeşit tatlı su balığının da yer aldığı çay, Akdeniz’e dökülmektedir.
Anamur Çayı’nda nehir kayağı ve kano gibi aksiyon sporlarına da oldukça elverişli bir akarsudur. Kılıç deresinden başlayan kano yolculuğu 10 km ileride yer alan Alaköprü Mevkii’nde sonlanmaktadır.
Pullu Tabiat ve Milli Parkı
Anamur’a 8 km mesafede yer alan Pullu Tabiat ve Milli Parkı, özellikle bölge halkının hafta sonları akın ettiği, deniz ve ormanın buluştuğu bir noktadır.
180 tane çadır ve 30 adet karavanın aynı anda kap yapabileceği Pullu Tabiat ve Milli Parkı, doğal güzellikleri ile ziyaretçileri adeta mest etmektedir. Aynı anda 1000 - 1500 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede olan Milli Parkı’na günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz.
Su, elektrik, alışveriş dükkanları, tuvalet, duş, soyunma kabinleri, pansiyon, kafeterya, lokanta, karavan ve çadır kiralama gibi hizmetleri sunulmaktadır.
Dünyaca ünlü olan Akdeniz Fokları da bu Milli Park’ta yer almaktadır. Eğer ki şansınız varsa 25 tane foktan bir tanesini görebilirsiniz. Pullu Tabiat ve Milli Parkı plajları da her sene yavrulamak için gelen caretta caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Piknik, olta balıkçılığı, doğa ve deniz turizmi gibi aktivitelerin yapılabileceğini Milli Park’ta, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.