Ardahan'da Gezip Görmek İsteyeceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler


Ardahan'da Gezip Görmek İsteyeceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler

Ardahan, Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nin birleştiği çok özel bir konumda bulunuyor. Ardahan'ın tarihi ve kültürel dokuları hala bölgede varlığını sürdürüyor. İl merkezinde ve ilçelerin çoğunda birçok tarihi mekan bulunuyor. Her yıl birçok turist bu tarihi yapıları ziyaret etmek için Ardahan'a geliyor. Ardahan, Osmanlı Dönemi'nden kalma birçok tarihi esere de ev sahipliği yapıyor. Bu köklü tarihi ve yapıları ile Ardahan, görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Gezip görülmek istenen tarihi ve turistik mekanlar arasında bulunan kaleler, camiiler ve diğer özel yapılar birbirlerinden farklı özelliklere sahiptirler. Ardahan'da birçok kale bulunmaktadır ve bu kalelerin birçoğunda hem Osmanlı hem Gürcistan izlerine rastlanmaktadır. Yapıların çoğu genelde merkezde ya da merkeze yakın konumlarda bulunmaktadırlar. Kaleler tarihin izlerini gözlemlemeye yarayan mekanlardır. Birçok turistin ilgisini çekmekle kalmaz, Ardahan içinden ve yurt dışından birçok insanın da ilgisini çekmektedir. Camiiler de hem eski yapılı hem hala faaliyette olan mekanlardır bu sebeple çok sık ziyaret edilebilmektedirler. Ardahan'da bulunan üç adet tarihi caminin üçü de merkezde yer almaktadır. Bu sebeple insanların çok kolay ulaşım sağlayarak gidebilecekleri yerlerdir. Diğer özel mekanlar arasında konaklar, tabyalar ve kitabeler yer almaktadır. Tüm bu unsurları ile Ardahan tarihini hala koruyan bir şehir olarak kalmaktadır.

Ardahan'da gezebileceğiniz tarihi ve turistik yerler; Kinzi Kalesi, Ardahan Kalesi, Sevimli Kalesi, Savaşır Kalesi, Şeytan Kalesi, Kazan Kale, Kurt Kale, Kalecik Kalesi, Altaş Kalesi, Kırnav Kale, Derviş Bey Camii, Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii, Posof Merkez Camii, Taşköprü Kitabeleri, Razaman Tabyası, Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, Kol Kalesi ve Dursun Soylu Konağı gibi yerlerdir.

Kinzi Kalesi

Ardahan'da geçmişten bugüne kadar taşınan, önemli bir mimariye ve kültürel birikime sahip olan Kinzi Kalesi, her yıl birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Ardahan'ın en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Kinzi Kalesi, Ardahan'ın merkezine 32 km uzaklıkta olan Bağdeşen Köyü'nde dik bir yaylada bulunmaktadır. Ardahan'ın her yerinden şahsi araç, taksi ve Bağdeşen Köyü'ne giden dolmuşlar ile kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Ancak dik bir tepede yer aldığı için ulaşım yorucu bir hal alabilir.

Kale Ortaçağ'da Urartular tarafından yaptırılmıştır. Kalenin iki ayrı bölümü bulunmaktadır. Kalenin dışı savunma içi ise barınma amaçlı kullanılmıştır. Osmanlı Dönemi'nde de kullanılmakta olan bu kale, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kale Ardahan Ovası'nı ve Yalnızçam'ı görmektedir. Bu manzarası ile turistler ve fotoğrafçılar için oldukça önemli bir yeri vardır. Bu kaleye her mevsim gidebilir ve görebilirsiniz. Kale daima açık ve Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Kaleyi ziyaret etmek ve kaleye gitmek için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Kinzi Kalesi'ne girişlerde herhangi bir ücret talep edilmez.

Ardahan Kalesi

Ardahan'da yer alan hem en eski hem de en kültürel yapılardan birisi olan bu kale çoğu turistin ve yerlinin ilgisini çekmektedir. Ardahan'ın en önemli sembolü olan ve adını da buradan alan Ardahan Kalesi , Ardahan'ın tam merkezindeki Halil Efendi Mahallesi'nde yer almaktadır. Ardahan'ın merkezine giden tüm dolmuşlar ve taksiler ile ulaşım sağlanabilmektedir. 1544 senesinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman sultanlık tarihinde birçok önemli gelişmeyi bu kalede yaşamıştır. Savaşlarda padişahın barınması amacıyla yaptırılmış bir kaledir.

Şehrin en merak edilen ve en çok ziyaret edilen kalesidir. Çünkü bu kalede nice kararlar ve gelişmeler yaşanmıştır. Ayrıca kalenin girişinde de bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabede ise Kanuni Sultan Süleyman'ın Ardahan Kalesi için onarım talepleri yer almaktadır. Şehir manzarasına sahiptir ve tarihi dokusu ile turistlerin ilgisini çekmektedir.

Kale her zaman ziyarete açıktır ve rahatlıkla ziyaret edilebilecek bir konumda bulunmaktadır. Bu kaleye giriş için herhangi bir yaş kriteri bulunmamaktadır.

Ardahan Kalesi'ne giriş yapabilmek için bir ücret ödenmesine gerek yoktur.

Sevimli Kalesi

Ardahan'ın ve çevre ülkelerin kullandığı en eski kalelerden birisi olan Sevimli Kalesi, tüm ihtişamı ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Ardahan'ın Hanak ilçesinin Sevimli Köyü'nde bulunan bu kaleye ulaşım için Hanak'a giden dolmuşlar ya da şahsi araçlar kullanılabilmektedir. Kale yıllar içinde elden ele geçmiştir. Sürekli kaybedilen ve kazanılan bir kale halini almıştır.

Bu kale o kadar eskidir ki şuan yarısından fazlası yıkılmış durumdadır. Hem Kura Nehri'ni, hem Gürcistan'ı hem de dağları gören eşsiz bir manzaraya sahiptir. Harabe halini almaya başladığından turistlerin pek ilgisini çekmemektedir. Ancak köklü yapısı ile görenleri şaşırtmaktadır.

Kaleye her zaman giriş sağlanabilir. Girişler için herhangi bir yaş zorunluluğu yoktur.

Sevimli Kalesi ya da Veli Kalesi olarak anılan bu kalenin girişlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Savaşır Kalesi

Adından da anlaşılacağı üzere güvenlik ve savaş için var olan bir kale bugüne kadar birkaç parçasını taşımayı başarabilmiştir. Posof ilçesinin Cancak Köyü'nde yer alan bu kaleye ulaşmak için oldukça güçlü bir tırmanış yapmak gereklidir. Cancak Köyü'ne giden dolmuşlar ile hem ilçe merkezden hem Ardahan merkezden ulaşım sağlamak mümkündür. Hem oldukça dar bir alanda hem de uçurumlar ile çevrili bir tepede yapılmıştır. Tamar Dodopal tarafından yaptırılmıştır.

Geçmişte karakol amacı ile kullanıldığı düşünülmektedir. Çünkü çevreyi kontrol edebilecek bir konuma inşa edilmiştir. Bugüne kadar sadece bir kulesi kalmıştır. Bu çok eski eserin manzarası da bir hayli güzeldir ve Ardahan yerlileri başta olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından birçok insanın ilgisini çekmektedir.

Bu kale her zaman ziyarete açıktır. Burayı ziyaret edebilmek epey güçtür. Ancak ziyaret etmek isteyenler için herhangi bir yaş kriteri bulunmamaktadır.

Kaleye giriş için ücret talep edilmiyor.

Şeytan Kalesi

Çıldır Köyü'nde ulaşımın çok zor şartlarda gerçekleştiği bir alana inşa edilmiştir. Araba ile bu tepeye kadar çıkabilmek pek mümkün değildir. Bu yüzden seyir terasından kaleyi gözlemleyebilirsiniz.

Bu çok ünlü ve çok eski kalenin Ortaçağ Dönemi'nde yapıldığı düşünülüyor. Urartular tarafından yaptırılan bu kale günümüze kadar sağlam bir şekilde gelemediğinden detaylı araştırmalar yapılamamıştır. Bu kale ve arkasındaki manzara daha rahat bir şekilde gözlemlensin diye seyir terası projesi düşünülmüştür. Seyir tepesinden izleyebilmek için herhangi bir yaş kriteri yoktur.

Girişin pek mümkün olmadığı Şeytan Kalesi'ne giriş için ücret talep edilmemektedir

Kazan Kale

Merkezde bulunan Kazan Kalesi'ne ulaşım oldukça kolaydır. Taksi ve şahsi araç ile kısa sürede ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmaktadır. Şehrin merkezinden de, diğer ilçelerden de ve köylerden de Kazan Kalesi'ne ulaşabilmek mümkündür.

Bu kalenin etrafında eskiye ait izler vardır. Ancak kesin ve net bilgilere ulaşılamamıştır. Çok eski dönemde yaptırıldığı düşünülen bu kale ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Burada gözlem ve inceleme yapmak için herhangi bir yaş kriteri yoktur.

Kaleyi yakından incelemek için hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Kurt Kale

Ardahan ve Gürcistan'ın kesiştiği noktada çok özel ve güzel bir noktada bulunan bu kale, hakkında net bilgilere erişilemese de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Gürcistan sınırında bulunan bu kaleye ulaşım şahsi araç ya da taksi yolu ile sağlanmaktadır. Çıldır ilçesine giden otobüsler ile Çıldır'a ulaşarak buraya 36 km uzaklıktaki Kurt Kale'ye gidebilirsiniz.

Kurt Kale'nin adı ve tarihi hakkında net bilgiler bulunmamakla birlikte etrafında araştırılacak kitabe ve başka kalıntılara da rastlanmamıştır. Görüntüsü ve sunduğu manzara ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Buraya giriş için herhangi bir yaş kriteri yoktur.

Kaleye giriş için bir ücret talebi bulunmamaktadır.

Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi'ne gitmek için Göle ilçesine giden dolmuşlara binmek gerekmektedir. Şahsi araba ve taksi ile de buraya ulaşım sağlanabilmektedir.

Ardahan'ın Göle ilçesinde dik bir yamaçta bulunan Kalecik Kalesi, milattan önce 8. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilmiştir. Kalecik Kalesi, oldukça eski bir geçmişe sahiptir ve görüntüsü ile de turistlerin dikkatini çekmektedir. Zorlu bir yere inşa edilmiştir. Bu yüzden ziyaretçiler biraz zorlanmaktadır.

Giriş için bir yaş kriteri yoktur.

Girişler için ücret talep edilmez.

Altaş Kalesi

Ur köyünde yer alan Altaş Kalesi'ne gidebilmek için Hanak karayolu kullanılmaktadır.

Bu kale bu alanda 8. yüzyıldan beri varlığını korumaktadır. Ancak kale hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamamıştır. Tek bilinen kalenin bir diğer adının Ur Kalesi olarak geçmesidir. Çünkü kalenin bulunduğu köyün adı Ur Kalesi ya da Altaş Kalesi olarak isimlendirilmektedir.

Girişler için yaş kriteri yoktur.

Kaleyi görmek için ücret ödenmesine gerek yoktur.

Kırnav Kale

Ardahan-Hanak karayolu üzerindeki Hanak Çayı'nın yanında yer alan Kırnav Kalesi'ne Hanak karayolu üzerinden oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlanır. İster taksi, ister otobüs ister şahsi araç ile kaleye ulaşmak mümkündür.

Bu kale Ardahan'daki en eski kalelerden bir tanesidir. Kale etrafında hiçbir tarihi kalıntı yoktur bu sebepten hangi dönemde kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak duvarlarında kullanılan malzemeler Ardahan Kalesi ile aynıdır. Bu yüzden en az Ardahan Kalesi kadar eskidir. Ulaşımı açısından kolay bir yerde bulunduğu için gerek yurtiçi gerek yurtdışı ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Manzara olarak da eşsiz Hanak manzarasını ziyaretçilerine sunmaktadır.

Kale her zaman açıktır ve ziyaretçiler için bir yaş kriteri bulunmamaktadır.

Kaleye girişler ücretsizdir.

Derviş Bey Camii

Ardahan'ın tam merkezinde bulunan Derviş Bey Camii'ne ulaşım oldukça kolaydır. Bu tarihi ve kültürel yapıya ulaşabilmek için her ilçeden ve köyden merkeze giden araçlar kullanılabilmektedir.

Bu köklü camii Derviş Bey tarafından yaptırılmıştır. 1868 yılında inşa edilen bu tarihi cami ibadet amacıyla yaptırılmıştır ve bugüne kadar varlığını sürdürmektedir. Derviş Bey bu camiyi yaptırdıktan sonra kendi adını bu camiye vermiştir. Turistler tarafından gözlemlenen bu tarihi camii dış cephesi ile ilgi çekmektedir.

Bu cami sürekli olarak ibadete açık bir haldedir ve içeriye girmek için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Derviş Bey Camii'ne girişler ücretsizdir.

Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii

Ardahan'da bulunan hem en eski hem de tarihi bir camii olan Mevlit Efendi Camii, merkezde bulunmaktadır. Buraya herhangi bir araç ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Giriş kapısında bir kitabe bulunmaktadır. Kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan bu camii 1701 yılında inşa edilmiştir. İbadet etme amacıyla yapılmıştır. Son dönemde restore edilmiştir. Eski ve tarihi yapısı ile turistlerin ilgisini çekmektedir.

Her zaman ziyarete ve ibadete açık bir durumdadır. Ziyaret için yaş kriteri bulunmamaktadır.

Girişlerde ücret talep edilmemektedir.

Posof Merkez Camii

Posof Camii, merkezde bulunan bir başka camidir. Buraya ulaşım oldukça kolaydır ve gerek dolmuş ile gerek araba ile kolayca gidilmektedir.

Osmanlı zamanında 1868 senesinde inşa edilmiştir. Minberinde bir adet kitabe bulunmakta ve bu kitabede cami hakkında bilgiler yer almaktadır. Osmanlı'nın mimarisini tam anlamı ile yansıtan bir camidir. İlçede yer alan tek minareli camidir. Müthiş doğası ve Osmanlı motifleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir.

Her zaman açık bir haldedir ve giriş için yaş zorunluluğu yoktur.

Posof Merkez Camii girişlerde ücret istememektedir.

Taşköprü Kitabeleri

Çıldır'da bulunan Taşköprü Kitabeleri'ne, Çıldır'a giden dolmuşlarla ya da taksi ile gitmek mümkündür.

Çıldır ilçesinin Taşköprü Köyü'nde bulunan bu kitabeler tarih ve Ardahan'ın geçmişi hakkında çeşitli bilgileri bugüne taşımaktadır. Bölgedeki en eski kitabelerdir. Bu kitabeler Urartular Dönemi'nde 2. Sarduri tarafından yazılmıştır. Taşköprü Köyü'nde yer aldığı için Taşköprü Kitabeleri olarak adlandırılırlar. Sadece turistlerin değil yurt içinden de birçok insanın ilgisini çekmekte olan bir yerdir.

Burası her zaman ziyaret edilebilecek bir yerdir. Giriş için yaş kısıtlaması yoktur.

Girişler ücretsizdir.

Ramazan Tabyası

Merkeze 5 km uzaklıkta bulunan bir tabyadır. Bu tabyaya ulaşım her türlü araç ile sağlanabilmektedir.

Ramazan Tabyası'nın tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Kim tarafından inşa ettirildiği de bilinmeyen bu tabya, 93 harbinde aktif olarak kullanılmıştır. Askeri savunma alanlarında kullanılmıştır. Tarihi bir esintisi olan bu tabya birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.

İnceleme için yaş kısıtlaması yoktur. Girişler için ücret talep edilmez.

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

Ardahan'ın merkezinde bulunan bir başka tarihi yapı olan Haşimoğlu Rasim Bey Konağı'na merkeze giden tüm dolmuşlar ile gidilebilmektedir.

Bu konak; Rasim Bey tarafından çok eski dönemde inşa ettirilmiştir. Tek katlı bir yapıya sahip olan bu konak zaman içerisinde çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Kamu dairesi ve hastane olarak da zaman zaman faaliyet göstermiştir. Rasim Bey konağı yaptırdıktan sonra kendi adını konağa vermiştir.

Bu tek katlı yapı turistlerin ilgisini çekmekte ve rahat ulaşım sağlanan bir alanda yer aldığı için her yıl sık sık ziyaret edilmektedir. Şimdilerde Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, İl Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır. Sağlık alanında hizmet verdiği için ziyaret ve incelemeye izin verilmemektedir.

Hafta içleri açık olan bu kurumda yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Girişlerde ücret talep edilmemektedir.

Kol Kalesi

Ardahan'ın Posof ilçesinin Kolköy Köyü'nde bulunan Kol Kalesi'ne ulaşım için herhangi bir araç kullanılabilir.

Orta Çağ Dönemi'nde Gürcüler tarafından inşa ettirilen bu kale, baş kale olarak kullanılmakta idi ve Türklerin eline geçti. Adı önceden ''Kuveli'' olarak geçen bu kale Osmanlı'nın eline geçtiğinde ''Kol Kalesi'' olarak anılmaya başladı. Birçok medeniyet ve tarih görmüş bu kale konum olarak da kültürel olarak da büyük bir öneme sahiptir. Gürcistan sınırında bulunan bu kale eşsiz bir manzaraya sahiptir. Her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Giriş için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Girişlerde ücret talep edilmez.

Dursun Soylu Konak

Tam olarak Ardahan'ın merkezinde bulunan bu konağa; taksi, otobüs, dolmuş ya da şahsi aracınız ile gidebilirsiniz.

Bu konak birçok komşu ülkenin mimarisi ile birleşmiştir. Dursun Bey tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Şimdilerde otel olarak kullanılan Dursun Soylu Konağı'nın ne amaçla yaptırıldığı bilinmemektedir. Dursun Soylu'nun adını taşıyan bu konağın tarihi dokusu turistlerin ilgisini çekmektedir.

Her zaman açık olan bu otelin girişlerinde yaş kısıtlaması yoktur. Fakat inceleme ve gezi için girilemez.

Burası bir otel olarak hizmet verdiği için girişlerinde ücret talep edilebilir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.