Atakum’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler


Atakum’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Atakum, Samsun ilinin hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve turistik yerleriyle çeşitli aktiviteleri içerisinde barındıran bir ilçesidir. Denize girilebilecek halka açık plajları, şehir merkezine yakın olmasına rağmen yemyeşil alanları ve etrafında tarihi mekanları görülmeye değerdir. Özellikle yaz aylarında mavi bayraklı plajları olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir. Alternatif konaklama imkanlarının bulunması ise Atakum’u kültürel gezilerde değerlendirilebilecek bir yer haline dönüştürmektedir.

Atakum’da gezilecek birbirinden güzel yerlerin başında Atakum Sahil Yolu, yeşil alanları ve piknik yapmaya müsait olması bakımından Çakırlar Korusu ve şehrin doğal güzelliklerini ayaklar altına seren Atakum Belediyesi Seyir Tesisi geliyor. İlçenin yakın çevresinde de günübirlik gezilip görülecek yerler bulunmaktadır.

Atakum Sahil Yolu

Samsun merkeze 7,9 km uzaklıkta bulunan Atakum Sahil Yolu’na, en hızlı Atatürk Bulvarı rotası kullanılarak ulaşım yapılmaktadır. İlçenin kıyı kesiminde bulunan Atakum Sahil Yolu’na şehir içi ulaşım araçları gitmektedir.

Gece gündüz sunulan aktivite olanakları ile renkli anlarına tanık olacağınız, her an cıvıl cıvıl olan Atakum Sahil Yolu adeta bir cazibe merkezidir. Sahil şeridi boyunca yaklaşık 30 kilometrelik kumsalı bulunmaktadır. Halka açık plajlarda ücretsiz denizin keyfini çıkarmak mümkündür. Sahil şeridinde özellikle yaz aylarında alkollü ve alkolsüz çeşitli mekanlar hizmet vermektedir. Cafeler, restoranlar, clublar ve tatil köyleriyle hem günübirlik gezilebilecek hem de deniz manzaralı otellerinde konaklama yapılabilecek özelliğe sahiptir. Sahil şeridi boyunca alışveriş merkezi, sinema, park, iskele, dinlenme alanları ve piknik alanları mevcuttur.

Atakum Sahil Yolu giriş ücreti bulunmamaktadır.

Çobanlı Halk İskelesi

Çobanlı Halk İskelesi, Atakum ilçe merkezine 2,5 km mesafede yer almaktadır. Samsun merkeze mesafesi ise 10 km’dir.

22 Haziran 2016 tarihinde hizmete açılan Çobanlı Halk İskelesi, 400 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindedir. Şehir merkezi ile iskele arasında ulaşım, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait yolcu gemisi aracılığıyla sağlanmaktadır.  Çobanlı Halk İskelesi’ne deniz havası almak, eşsiz manzarada fotoğraf çektirmek, oltayla balık tutmak veya dinlenmek amacıyla her gün yüzlerce insan gelmektedir. İskelenin ucunda ise Çobanlı İskele Cafe bulunmaktadır. Bu cafe Karadeniz Bölgesi’nin denizin ortasında bulunan tek seyir mekanı olma özelliğine sahiptir. Burada gün doğumu manzarası görülmeye değerdir. Şehrin gürültüsünden uzak, dalga sesleri ve balık görüntüleriyle ilçenin en güzel dinlenme alanlarından biridir.

Çobanlı İskele Cafe haftanın her günü 09:00 ile 23:00 saatleri arasında hizmete açıktır.

Çobanlı Halk İskelesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

Atakum için tatil programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için Atakum Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çakırlar Korusu

Çakırlar Korusu Atakum ilçe merkezine 11 km, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne 7 km ve Samsun merkeze 19 km uzaklıktadır. Çakırlar Korusu’na Samsun merkezden Çatalçam-Taflan dolmuşları hizmet vermektedir.

Karadeniz ormanlarının doğal güzelliğini gözler önüne seren Çakırlar Korusu, huzur ve sessizlik içerisinde zaman geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. 100 m²’lik alanda mesire yerleri, tenis kortları, tuvaletler, duşakabinler ve mescitler bulunuyor. Ağaçlardan gelen mis kokular içerisinde piknik yapmak ve sosyal aktivitelerden yararlanmak için Çakırlar Korusu’na gidenler, kuş sesleri arasında dinlenme fırsatı buluyor.

Çakırlar Korusu’nda yürüyüş yapabilir, el değmemiş güzellikler arasında fotoğraf çekebilir, hamakta sallanabilir veya kortlarda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ücretli olarak hizmet veren cafe ve restoranlardan da yararlanmak mümkündür.

Çakırlar Korusu giriş ücreti bulunmamaktadır.

Atakum Belediyesi Seyir Tesisi

Atakum Belediyesi Seyir Tesisi, ilçe kıyı şeridine 3,5 km uzaklıkta olup, ilçenin iç kesimlerinde inşa edilmiştir. Samsun merkeze olan mesafesi 8,7 km‘dir.

2018 yılında hizmete açılan Atakum Belediyesi Seyir Tesisi, ziyaretçilerine Atakum’un; deniz, şehir ve doğa manzarasını sunuyor. 700 kişiye aynı anda hizmet verebilecek büyüklüktedir. Tesisin içerisinde çocuk oyun alanı, yaşam alanları, seyir terası, açık ve kapalı alanlar, restoran, cafe ve mescit bulunmaktadır. Atakum ilçesinin yeşil alanlarını ve gökyüzü mavisini bir arada gözlemleme olanağı sunan Atakum Belediyesi Seyir Tesisi restoranlarında ise Türk mutfağına özgü yemekler hazırlanmaktadır. Seyir terasında bulunan dürbünden şehri daha yakından görme fırsatı bulabilirsiniz.

Atakum Belediyesi Seyir Tesisi giriş ücreti bulunmazken, tesise giriş yapıldığında burada bulunan restoran veya cafeden yararlanmak gerekecektir.

Atakum’da Günübirlik Gezilebilecek Yerler

Atakum bulunduğu konumda İlkadım ve Canik ile birlikte 3 merkez ilçeden birisidir. Kumsalı, plaj voleybolu, golf sahası, yürüyüş yolu, eğlence merkezleri, alışveriş merkezi ve bisiklet yolları ile çeşitli aktivite imkanlarına sahiptir. İlçe yaz aylarında turizm merkezi halini almaktadır. Atakum’a yakınlığıyla bilinen yerleri günübirlik gezebilme imkanı sağlar. Atakum’da günübirlik gezilecek yerlerden en çok tercih edilenleri şöyle sıralayabiliriz:

Onur Anıtı

İlkadım’da, Samsun’un ilk parkı olan Atatürk Parkı içerisinde bulunan Onur Anıtı, Atakum’a 9 km uzaklıktadır. Samsun il merkezine mesafesi ise 1,8 km’dir.

Onur Anıtı için şehrin simgesi olduğunu söylemek elbette yanlış olmayacaktır. Anıtın önemi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı noktayı işaret etmesidir. Atatürk heykeli, Avusturyalı heykeltraş olan H. Kriphel’e Samsun halkı adına, Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bronz Atatürk heykelin açılışı 15 Ocak (eski adıyla Kânunusani) 1932 Cuma günü yapılmıştır. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yere dikilmiştir. Üzerinde Gazi’nin 19 Mayıs 1919’da Mili Mücadele’yi başlatmak için Samsun’a çıktığı ve Samsun halkı tarafından dikildiği gibi bilgiler yer almaktadır.

Onur Anıtı giriş ücreti bulunmamaktadır.

Gazi Müzesi

Atakum sahil şeridine 8,6 km uzaklıkta bulunan Gazi Müzesi, Samsun merkeze ise yalnızca 650 m mesafededir. Havaalanına mesafesi 23 km olan müze, İlkadım Mecidiye Çarşısı girişinde yer almaktadır.

1902 yılında Jean Ionnis Mantika tarafından inşa edilen otel, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da konakladığı yerdir. O zamanlar kullanıma kapalı olan bina, Mutasarrıf Ethem Bey ve Muhasebe-i Hususiye Müdürü Osman Bey tarafından düzenlenerek (Komşulardan yatak ve yorgan, Askeri Hastane’den karyola, yazı takımı, sandalye ve masa gibi eşyalar getirilmiştir.), Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kullanımı için hazırlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 (6 gün), 20-24 Eylül 1924 (4 gün), 16-18 Eylül 1928 (2 gün) ve 22-26 Kasım 1930 (4 gün) tarihlerinde Mıntıka Palas olarak bilinen bu binada konaklamıştır.

Samsun’u 16-18 Eylül 1928 tarihinde ziyaret edişinde, halk tarafından kendisine armağan edilen Mıntıka Palas Otel, 1939 yılında Samsun Belediyesi tarafından Müze olarak hizmete açılmıştır. 1997 yılından itibaren ise Kültür Bakanlığı’na devredilen müzede 191 parça eser sergilenmektedir. Müzede Atatürk’ün 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri de bulunmaktadır.

Gazi Müzesi yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10:00-16:00 saatleri; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Gazi Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

Kurtuluş Yolu

İlkadım-Yabancılar Pazarı mevkiinde bulunan Kurtuluş Yolu; Atakum ilçe merkezine 8,3 km, Samsun merkeze ise 1 km uzaklıktadır.

Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatmak için 19 Mayıs 1919 sabahı Mustafa Kemal Atatürk ile 18 arkadaşının Samsun’a ayak bastıkları iskeledir. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek Kurtuluş Yolu adını almıştır. Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşları ve onları karşılamaya gelen halkı temsil etmek adına balmumu heykellerine yer verilmiştir. Tarihe tanıklık eden iskeleyi gezerek o günkü heyecanı yeniden yaşamak isteyenler için Kurtuluş Yolu, Samsun’un en özel alanlarından biridir.

Kurtuluş Yolu giriş ücreti bulunmamaktadır.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun merkezde Fuar alanında bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Atakum ilçe merkezine 8,5 km uzaklıktadır.

1976 yılında yapımına başlanan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 19 Mayıs 1981 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin arkeoloji bölümünde Kalkolitik dönemden başlayarak Roma Dönemi’ne kadar kemik, kafatasları, pişmiş toprak, bronz atlet heykeli, Amisos Mozaiği, mezarlardan çıkarılan hazineler ve Helenistik Döneme ait takılar başta olmak üzere çeşitli kalıntılar sergilenmektedir. Etnografik bölümde ise el yazması Kur-an’lar, halı ve kilimler, saat ve para keseleri, silahlar, süs eşyalar, mutfak eşyaları ve bindallılar gibi eserler bulunmaktadır.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Pazartesi günü hariç yaz dönemi 10:00-17:00, kış dönemi 10:00-00:00 saatleri arasında açıktır. Ancak tadilat nedeniyle geçici olarak hizmete kapalıdır.

Samsun Batı Park

Samsun Batı Park; Atakum ilçe merkezine 5 km, Samsun il merkezine 5,5 km ve Amisos Tepesi’ne 3,5 km uzaklıktadır. Baruthane mevkiinde sahil kısmında yer almaktadır.

Samsun Batı Park 825.000 m²’lik alan içerisinde Amazon su kanalı, seyir terası, Amazon Köyü, kafeterya, restoranlar, piknik alanları, hediyelik eşya dükkanları, spor alanları, çocuk parkları, gokart yarışları ve teleferik gibi çok sayıda etkinliği  ve merkezi barındırıyor. 50.000 m²’lik Amazon Adası’nda Amazon kadınların anısına inşa edilen Amazon Köyü de Batı Park içerisinde yer almaktadır. Batı Park’ta bir de 323 metre uzunluğunda teleferik hizmet vermektedir. Batı Park ile Baruthane Tümülüsleri-Amisos Restoranı arasında bulunan teleferik hattından 10:30-20:30 saatleri arasında yararlanmak mümkündür.

Samsun Doğu Park

Samsun’un Canik ilçesinde bulunan Doğu Park, Atakum merkeze 12 km ve Samsun merkeze 4,5 km mesafededir. Samsun Hayvanat Bahçesi’ne uzaklığı ise 2 km’dir.

Doğu Park Samsun daha çok piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği açık hava alanlarından biridir. Samsun Doğu Park içerisinde Bandırma Vapuru, Hayvanat Bahçesi, sosyal tesisler, futbol ve tenis sahaları, su sporları merkezleri, piknik alanları, koşu ve bisiklet parkurları gibi pek çok aktivite imkanı bulunmaktadır. Her mevsim ziyarete açık olan Doğu Park’ta 35.000 m²’lik alanda düzenlemeler yapılmıştır. Bu alana 2003’te Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi adı verilmiştir. Bandırma Vapuru Müzesi haftanın her günü 08:00-16:45 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Samsun Doğu Park içerisindeki Bandırma Vapuru Müzesi’ne grup ziyareti yapmak isteyenler önceden randevu almalıdır.

Samsun Doğu Park giriş ücreti bulunmamaktadır.

Samsun Hayvanat Bahçesi

Doğu Park içerisinde bulunan Samsun Hayvanat Bahçesi, Atakum ilçe merkezine 10 km ve Samsun ilçe merkezine 3,5 km uzaklıktadır.

22 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan Samsun Hayvanat Bahçesi, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesi özelliğine sahiptir. 45 farklı hayvan türü ile toplamda 200’e yakın hayvana ev sahipliği yapmaktadır. 2005 yılında hizmete açılan, iri ve yabani hayvanların çoğunlukta olduğu hayvanat bahçesinde egzotik ve evcil hayvanlara da rastlamak mümkündür. Samsun Hayvanat Bahçesi haftanın her günü 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Sevgi Gölü

Sevgi Gölü, Samsun’un İlkadım ilçesindedir. Atakum ilçe merkezine 9,5 km ve Samsun il merkezine 3,5 km uzaklıktadır.

Samsun fuar alanının kapatılmasıyla birlikte ziyaretçi sayısını arttıran Sevgi Gölü, proje sonrasında kuğuların içerisinde gezindiği bir yapay göl haline getirilmiştir. Hayvanat Bahçesi yakınında bulunan Sevgi Gölü, ışıklandırmalarla renkli bir alana dönüşmüştür. Burada piknik yapabilir, Sevgi Cafe & Restaurant’ta Samsun pidesi başta olmak üzere çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz. Doğu Park ve Batı Park arasında köprü görevi gören Sevgi Gölü, yapılan çevre düzenlemesinden sonra yürüyüş yapılabilecek, özel alanlarında çay molası verilebilecek muhteşem bir yer haline gelmiştir.

Sevgi Gölü giriş ücreti bulunmamaktadır.

Karadeniz’in en gelişmiş ve en kalabalık şehirlerinden Samsun’da planladığınız tatilinizde konaklamanızı sahilleriyle öne çıkan ilçesi Atakum’da yapmak istiyorsanız Atakum Otelleri arasından seçimizi yapabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.