Bafra’da Gezilecek En İyi Yerler


Bafra’da Gezilecek En İyi Yerler

Samsun’un tarihi ve doğal güzelliklerini içerisinde barındıran Bafra, kentin doğa ve kültür turizmi bakımından en çok turist çeken ilçelerinden birisidir. 5000 yıllık tarihi olan Bafra’da henüz yeni yeni keşfedilen doğal ve tarihi yerler karşımıza çıkıyor. Bafra’ya yaptığınız bir gezide belki de gizli kalmış güzelliklerden birini de siz keşfedeceksiniz.

Bafra’nın her bir karış toprağından çıkarılan kalıntıların sergilendiği Bafra Müzesi, koruma altına alınmış Kuş Cenneti, geçmişin tozlu izlerini gösteren Asar Kale başta olmak üzere Bafra’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor.

Kuş Cenneti

Kuş Cenneti’ne Samsun şehir merkezinden, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinden toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkündür. Kuş Cenneti, Bafra ilçe merkezine 18 km uzaklıktadır.

Kuş Cenneti, 56.000 hektarlık alana sahip olan Kızılırmak Deltası içerisinde yer almaktadır. Burada yaklaşık 1100 kuş türü yaşamaktadır. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden 340 kuş türünün varlığına rastlanmıştır. Ayrıca bunların 140 adedi Kuş Cenneti’nde yeni nesiller dünyaya getirmektedir. Son 20 yıldır dünyada varlığına yalnızca Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde rastlanan kuşlar da vardır. Bunlar; Kuzey İncikuşu, Deniz Düdükçünü, Ak Kirazkuşu ve Küçük Kirazkuşu’dur. Ayrıca dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden 15 adedi de deltada görülmüştür. Kuşlara ve doğa turizmine ilgi duyan herkes Samsun’a geldiğinde Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne uğramalıdır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne İlkbahar ve Sonbahar aylarında geldiğinizde daha fazla kuş türünü görme fırsatı yakalayabilirsiniz. 2 adet gözlem kulesi bulunan Kuş Cenneti’ne özel araçlarla ulaşım yapılamıyor. Dilerseniz bisiklet kiralayabilir veya doğa yürüyüşü yaparak gözlem kulelerine gidebilirsiniz.

Kuş Cenneti giriş ücreti bulunmamaktadır. Dürbün veya bisiklet kiralama gibi ek hizmetlerden ise cüzi miktarda ücret talep edilmektedir.

Bafra Müzesi

Bafra Müzesi, Bafra ilçe merkezinin batısındadır ve merkeze 1 km uzaklıktadır.

Bafra Müzesi, 1858 yılında şehir kulübü amacıyla inşa edilmiş bir yapıdır. Cumhuriyet Dönemi’nde Tarım Kredi Kooperatifi ve konut olarak kullanılan bina, 2002 yılında Hazine’ye intikal ettirilmiştir. 2012 yılındaysa Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze 1.520 arkeolojik ve etnografik esere ev sahipliği yapmaktadır. İki katlı binanın birinci katı Bafra’ya özgü mutfak, oturma odası ve yatak odası şeklinde düzenlenmiştir. Burada etnografik eserler sergilenmektedir. İkinci katı ise İlk Tunç Çağı’ndan yakın tarihe kadar uzanan arkeolojik eserlere ayrılmıştır. Müzede İkiztepe Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerden bazıları sergilenmektedir. En dikkat çeken eserler arasında üzerinde ameliyat izlerine rastlanan kafatası yer almaktadır.

Bafra Müzesi giriş saatleri 08:00-17:00 arasındadır. Pazartesi günü dışında her gün müze ziyarete açıktır.

Bafra Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra için tatil programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için Bafra Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Asarkale

Bafra ilçe merkezinin güneybatısında kalan Asarkale, ilçe merkezine 33 km uzaklıktadır.

Helenistik Çağ’a ait Asarkale, dev bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiştir. Stratejik konumu nedeniyle askeri amaçla yapıldığı düşünülmektedir.

Zamanla tahrip olan kaleye şimdilerde asfalt bir yoldan giriş yapılmaktadır. İçerisinde kayaların düzeltilmesiyle basamaklar oluşturulmuştur.

Basamaklar kullanılarak kalenin yukarısına kadar çıkılabilmektedir. Kalenin yakınında yine aynı döneme ait 3 adet mezar bulunmaktadır. Anakaya oyularak yapılan mezarlar, sur kalıntılar, eski hapishane ve sarnıç kuyular Asarkale’de görülmeye değer tarihi kalıntılardır. Derbent Barajı’nın oluşturduğu doğal güzellik de Asarkale’ye kadar uzanmaktadır.

Asarkale giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra Tütün Müzesi

Bafra Tütün Müzesi ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bafra Belediyesi’nin güneydoğusunda yer alan müzenin belediye binasına mesafesi 750 metredir.

Bafra Tütün Müzesi 2016 yılında ziyarete açılmıştır. Bafra’nın tarım öğelerinden olan tütünün ilçe ekonomisine katkısının büyük olması, Tütün Müzesi’nin açılmasında etkili olmuştur. Müzede tütün tarımıyla ilgili eserler, balmumu heykeller ve işletme makineleri sergilenmektedir. Ayrıca müzenin bahçesinde tütünün yetişme sürecinden, kurutulup kullanılır hale getirildiği sürece kadar tüm aşamalar ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterilmektedir. Müze içerisinde hediyelik eşya satın alınabileceği, içecek ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir de cafe hizmet vermektedir. Tütün Müzesi, Türkiye’de kendi kategorisinde ilk olma özelliğine sahiptir.

Bafra Tütün Müzesi ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasındadır. Müze haftanın her günü ziyarete açıktır.

Bafra tütün müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.

Ali Kale Turistik Tesisleri

Ali Kale Turistik Tesisleri, Bafra ilçe merkezinin güneyinde olup, belediye binasına yaklaşık 2 km uzaklıktadır.

Bafra Belediyesi bünyesinde hizmet veren Ali Kale Turistik Tesisleri, sessiz ve sakin bir ortamda zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği mekanlardan biridir. 2020 yılında yenileme çalışmaları yapılan tesiste semaver çayı, dondurma çeşitleri ve kuruyemiş gibi yiyecek ve içecek çeşitleri servis edilebilmektedir. Tesis toplu yemek vermek isteyenler tarafından da kiralanabilmektedir. Ali Kale Turistik Tesisleri’nde çocuk oyun parkı, mini hayvanat bahçesi, çay bahçesi, restoran, açık yüzme havuzu, mescit ve piknik yapılabilecek Çamlık Mesire Alanı bulunmaktadır.  Restoranda Bafra’ya özgü yemekler ve kahvaltı servisi yapılmaktadır. Bafra’da konaklamak isteyenler için tesis bünyesinde moteller ve oteller de hizmet vermektedir.

Ali Kale Turistik Tesisleri yaz aylarında 18:00-00:30 saatleri arasında hizmete açıktır. Yüzme havuzu  sezonu her yıl 15 Haziran’da başlamaktadır. Haftanın her günü 10:45-16:00 saatleri arasında kadınlar Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri; erkekler ise Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yüzme havuzundan yararlanabilmektedir.

Ali Kaya Turistik Tesisleri giriş ücreti bulunmamaktadır. Tesiste sunulan hizmetler ise uygun fiyatlardadır.

Yeşilyazı Köyü

Yeşilyazı Köyü, Bafra ilçe merkezine 18 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeybatı bölgesinde kalan Yeşilyazı Köyü’nün Karadeniz’e kıyısı vardır.

Yeşilyazı Köyü, ilçenin yerli halkı ve turistler tarafından kumsalı olması nedeniyle tercih edilen bir yerdir. Denizi oldukça temizdir. Yeşilyazı Köyü’ne denize girmek için gelenler, köyün yeşil alanlarında da piknik yapabilirler.

Yakınlarındaki Derbent Barajı’nda su altı dalışı ve olta balıkçılığı yapmak mümkündür. El değmemiş doğal güzelliklerin bulunduğu Yeşilyazı Köyü’ne Bafra’da gezilecek yerler listenizde yer verebilirsiniz. Yeşilyazı Köyü, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne de 7 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yeşilyazı Köyü giriş ücreti bulunmamaktadır.

Tayyar Paşa Camii

Tayyar Paşa Cami, Bafra Belediye Binası’nın (Hükümet Konağı) hemen yanındadır.

1869 yılında Tayyar Paşa tarafından yaptırılan Tayyar Paşa Cami, tarihi özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşan tek şerefeli minareye sahiptir. Osmanlıya özgü iç kubbe yapısının ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Caminin duvarındaki bezemeleri korumak ve gün yüzüne çıkarmak için restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Camiye ek ibadet yeri açılan Tayyar Paşa Cami, Osmanlı Dönemi’nden miras kalan önemli tarihi yapılarımızdan biridir.

Batık Minare

Bafra ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Batık Minare, Boğazkaya Mahallesi’nde yer almaktadır.

1984-1990 yılları arasında bölgeye Devlet Su İşleri tarafından Derbent Barajı kurulmuştur. Barajın yapımı sırasında Boğazkaya Mahallesi’nde yaklaşık olarak 200 yapı sular altında kalmıştır. Bu yapılar arasında bir caminin minaresi yıkılmayarak gölün ortasında ilginç bir görüntü oluşturmuştur.  Bölgede su üstünde kalan tek yapı olan Batık Minare’ye Bafra’ya gelenlerin ilgisi fazladır. Batık Minare çevresinde turistler için safari turu, su altı dalışı ve olta balıkçılığı gibi aktivite imkanları da sunulmaktadır. Mahallede sular çekildiğinde su altında kalan ve 15 çocuğun kucaklayabileceği büyüklükte bir çınar ağacının dalları da görülebilmektedir.

Batık Minare giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Bafra tarihi ve doğal güzellikleri bakımından Samsun’u ziyarete gelenlerin ilgisi çeken bir ilçedir. Bafra’ya gidenlerin ilçe yakınlarındaki günübirlik gezilecek yerlerden Galeriç Ormanı’nı (Subasar Orman) ve Sarıgazel Tabiat Parkı’nı mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz.

Galeriç Ormanı (Subasar Orman)

Bafra ilçe merkezine 25 km ve 19 Mayıs ilçe merkezi’ne 10 km uzaklıkta olan Galeriç Ormanı, Yörükler Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Masalsı görünümüyle ziyaretçilerini yeşilin bin bir tonuyla karşılayan Galeriç Ormanı (Longozu), Türkiye’nin nadir subasar ormanları arasındadır. 35 ötücü kuşun kuluçkaya yattığı ormanda, kuş sesleri eşliğinde kendinizi bir başka gezegene yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. İlkbahar aylarında zemini suyla kaplı olan Galeriç Ormanı, çeşitli bitki ve hayvan türlerini içerisinde barındırır. Yaprak döker ağaçlarla kaplı bölge yaklaşık olarak 1,4 km’lik alanı kaplar. İlkbaharda üzerinde oluşan papatya tarlaları, ormanı, bulutları ve çevresindeki tüm güzellikleri en ince ayrıntısına kadar suya yansıyan harikulade görüntüyü mutlaka görmelisiniz. Bu doğa harikası yaz-kış görenleri kendine hayran bırakıyor. Bölgede çadır bir tesiste gözleme ve çay servisi de yapılmaktadır.

Galeriç Ormanı giriş ücreti bulunmamaktadır.

Sarıgazel Tabiat Parkı

Sarıgazel Tabiat Parkı, Samsun’un 19 Mayıs ilçesi sınırları içerisinde ve Samsun Sinop Yolu üzerindedir. Bafra ilçe merkezine 15 km, 19 Mayıs ilçe merkezine ise 4 km uzaklıktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce 2011 yılında milli park olarak tescil edilen Sarıgazel Tabiat Parkı, endemik bitki türlerine ve çeşitli memeli hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Burada sincap, tavşan, yaban, tilki, karga, şahin, bülbül ve atmaca gibi hayvanlara rastlamak mümkündür. Kent merkezine yakın ve ulaşımın kolay olması nedeniyle yerli halk tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Yeşilin çeşitli tonlarını bir arada sunan bitki örtüsü ile dinlendirici etkisi olan tabiat parkı, ziyaretçilerine çeşitli aktivite imkanı da vermektedir. Sarıgazel Tabiat Parkı’nda piknik yapabilir, kamp kurabilir, yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilir ve hatta yaban hayatı gözlemciliği de yapabilirsiniz. Alanda kır lokantası, piknik masaları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, tuvalet, su ve mescit bulunmaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.