Beyşehir’de Kesinlikle Görülmesi Gereken Doğal Güzellikler

Konya’nın kültür ve doğa yüklü bir gezi noktası olan Beyşehir eskilere uzanan tarihi ile yıllardır ziyaretçilerini bünyesine kabul ediyor. Tarih, doğa ve kültür üçlüsünün içinde tatil yapmak sizi ve sevdiklerinizi olumlu yönde etkileyecektir.
Beyşehir ilçesi ne kadar kurak bir iklime sahip olduğu düşünülse bile aslında çok fazla doğal güzelliğe de sahiptir. Beyşehir ilçesi özellikle ziyaretçilerin Beyşehir Gölü’ne olan ilgisi ile ön plana çıkan bir gezi noktasıdır. Doğal güzellikleri saymakla bitmeyen Beyşehir, adaları ile de pek meşhurdur.
Beyşehir’e gittiğinizde, Beyşehir Gölü’nde kamp, yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz. Fasıllar Köyü’nde tarihe tanıklık edebilir ve Beşik Kayası’nı ziyaret edebilirsiniz. Körükini Mağarası’nda adrenalin sporlarına katılıp, Sonsuz Şükran Köyü’nde çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz. Ayrıca çok büyük bir alan içinde kurulu olan Yakamastır Ormanı Tabiat Parkı’nda doğa ile baş başa piknik yapabilir ve sevdiklerinizle kaliteli vakitler geçirebilirsiniz.
Beyşehir Gölü
Beyşehir Gölü, Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin Van Gölü ve Tuz Gölü’nden sonra en büyük 3. gölüdür. Beyşehir Gölü konumu itibari ile Konya ve Isparta arasında bulunur.
Beyşehir Gölü, İç Anadolu bölgesinin tatlı su ihtiyacını karşılamaktadır. Konya ilinin sulama kapasitesinin bu göl karşılar. Ayrıca Beyşehir Gölü’nün çevresinde pek çok ada yer alır. Bu adalar İğdeli Ada, Akburun Adası, Kızkulesi Adası, Mada Adası, Yılanlı Ada ve Külbant Adası’dır.
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi’nde bulunur ve Milli Parklar statüsüne sahip bir göldür. Milli Parklar statüsünde yer aldığı için koruma altına alınmıştır. Birçok doğal güzelliğe sahip olan Beyşehir ilçesi, özellikle gölü ile ön plana çıkmaktadır.
Beyşehir Gölü denince akla önce sonsuz bir mavilik gelir fakat çoğumuzun da aklına adalar gelir. Toplamda 23 adet adası bulunan gölün en büyük adası, Mada Adası’dır. Mada Adası, Beyşehir Gölü’nün kuzeyinde yer almaktadır. Adanın yüzölçümü çok büyük olduğu için ada içerisinde bir tane köy bile bulunmaktadır.
Beyşehir Gölü’nün çevresi kamp yapmak, piknik yapmak ve yürüyüş yapmak için ideal bir bölgedir. Bu aktiviteleri yapmak için bu yere çevre illerden veyahut Konya il merkezinden gelen, günübirlik ya da hafta sonu kalmak isteyenler akın eder. Özellikle de çok yakın yerlerden gün batımı izlemek isteyenlerin ve onun için gelenlerin sayısı oldukça fazladır.
Sizler de ailenizle ya da sevdiklerinizle keyifli bir tatil veya günlük bir gezinti isterseniz kesinlikle Beyşehir Gölü’nü çevresindeki adaları ziyaret etmelisiniz.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Beyşehir’de konaklama yapacağınız oteli planlamak için Beyşehir Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
FASILLAR KÖYÜ
Fasıllar Köyü, konum olarak ülkenin tarım ambarı olan Konya'nın Beyşehir ilçesinin 18 km güneydoğusu tarafında yer alır. Aynı zamanda bu tarihi Fasıllar Köyü, üzerinde Hititlere ait, Roma'ya ait ve Bizans’a ait abideler bulunduran heybetli bir dağın yamacında yer alıyor.
Fasıllar Köyü’nün içinde bulunan haneler, bu heybetli ve üzerinde tarih barındıran dağın biraz doğu yönüne doğru inşa edilmiş. Tarihi abideleri içinde saklayan bu bölge, kendi halkı olan köylüleri Fasıllar Köyü yerine başka isimler de kullanmakta. Kürtler Tepesi ve Kürt evi olarak da adlandırılmış olan bu köyde süpürge niyetine kullanılmakta olan bir tür çalı yer alıyor ve bu bir çalı çeşidi olan süpürgeye de Kürt adı konmuş. Birden fazla isim yakıştırılan bu köyün tepesinde bu Kürt isimli çalıdan bir hayli fazla bulunmasından ötürü de bölge bu ismi almıştır.
Fasıllar Köyü ve her tarafı, en eski ırkların, medeniyetlerin iç içe geçmiş olduğu bir bölgede bulunuyor. Öyle ki, buram buram tarih kokan bu köyde Hititlerin, Bizanslıların, Romalıların ve daha sayılamayacak birçok medeniyetlerin anıtları ve çeşitli izleri yer alıyor. Tarihi yapılar ve eserler bakımından çok çok fazla zengin olan Beyşehir'in tarihi Fasıllar Köyü, birçok kalıntıya, tarihi izlere ev sahipliği yaparak koruyucu bir yer haline gelmiş.
Şüphesiz tarihi bir açık hava müzesi haline gelmiş olan Fasıllar Köyü, içerisinde Fasıllar Anıtı, Diyeskurlar Anıtı, Lukyanus Anıtı, Bereket Anıtı, Erler Kayası, Kapı kaya Gavur Meşedi, Cevizler, Oğuzlar Hamamı, Sulu İn ve Yerebatan Çeşmesi gibi birçok kalıntı ve eserler barındırıyor.
Eğer ki yolunuz Konya'ya ve de Beyşehir'e düşerse, bu buram buram tarih kokan, adeta tarihe ev sahipliği yapan Fasıllar Köyü'nü ve tabi içerisindeki tarihi eşsiz eserleri, yapıları mutlaka ama mutlaka görmeden gitmeyin.
BEŞİK KAYASI
Konya'nın tarih platformu haline gelen ve tarihin beşiği olan Beyşehir'de bir de Beşik Kayası bulunmaktadır. Beşik Kayası, Eflatun Pınarı çevresinde bulunan Hititlerin su anıtını andıran bir takım özellikleri bulunmaktadır. Birden fazla ismi bulunan Fasıllar Köyü'nde bulunan bu koca anıtın boyu yaklaşık olarak 7 metredir. Bu görkemli Beşik Kayası’nın bir diğer örneği başkent ve ülke kalbi olan Ankara'da bulunan Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergi halinde tarih ve müze severlerin huzuruna sunulmaktadır.
BEYŞEHİR KÖRÜKİNİ MAĞARASI
Tarihin beşiği haline gelen tarih başkenti Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Körükini Mağarası Beyşehir'e bağlı Çamlık Beldesinin 500 metre güneybatısında bulunan bu mağaraya oturtulmuş yolla ulaşım sağlanmaktadır. Diğer mağaralardan farklı olan Beyşehir Körükini Mağarası'nın toplam uzunluğu 1250 metre olup, Körükini Mağarası'nın ortasından Uzunsu Deresi geçmektedir. Bu kendine has özellikleri olan mağaradan çıkan su öncelikle Değirmen Vadisi’ne, daha sonra da Değirmenini Mağarası'na akmaktadır.
Her yönü ile aktif olan Körükini Mağarasında bot kullanımı, hatta ve hatta koca kaya blokları arasından şelaleler yapan bu dereyi geçmek, bu suyun üstünde yüksek aksiyonlu ve adrenalinli aktiviteler yapmak ayrıca yüksek bir deneyim gerektirmektedir. Körükini Mağarası'na girmek ve ziyaret etmek için yaz ve sonbahar ayları en uygun zamanlardır. Bahar aylarında aşırı su, sifonlar, şelaleler olduğundan dolayı tehlikeli olabilir.
Sonsuz Şükran Köyü
Sonsuz Şükran Köyü, başlı başına sanat ve kültür etkinliklerinin gerçekleştiği ve tamamen yediden kurulmuş olan bir alandır. Bu alan, seviye olarak, mahalle birim olarak köy Konya Hüyük'e bağlı Çavuş kasabasında oluşturulmaktadır. Bu bölgede gerek köyün gerekse yörenin tarihi ve sosyal birikimlerini dikkate alan yapılanma oluşturulmaktadır. Bu bölgede, hem ulusal, hem de uluslararası alanda ünlü sanatçıların etkinlik, atölye ve yaşam mekânları da eksik edilmemiş. Bulunduğu köyün ve bölgenin ekonomik ve kültürel hayatına azımsanmayacak derecede ciddi katkıları olacak bir projedir. Böylece bu şekliyle de Türkiye'de alanında bir ilk olma özelliği taşımaktadır.
Bu farklı projenin bulunduğu konumu, Çavuş Kasabasının yeni yerleşim alanına bitişik olan ve içinde iki tane küçük gölet de bulunduran bir alandır. Bu alan aynı zamanda Aktepe ve Koru adı verilen tepelerin yamacındadır. Burası yeni bir bölge planlaması yapılmış olan bir alandır. Bu bölge içinde eğlence alanları, deneme bahçeleri, kendine özgün parklar, yerleşim için inşa edilen konutlar, kültür merkezleriyle muhtelif sanat atölyeleri de bulunan bir yer inşa edilmektedir.
Yakamanastır Ormanı Tabiat Parkı
Beyşehir ilçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta yer alan Yakamanastır Ormanı Tabiat Parkı, ziyaretçilerine eşsiz doğa ve orman manzarası sunmaktadır.
Yakamanastır Ormanı Tabiat Parkı siz ziyaretçileri için bünyesinde pek çok aktivite bulundurmaktadır. Park içerisinde yürüyüş yolu, dağ bisikleti, yamaç paraşüt, kamp, kamp çadırı olmayan misafirleri için belirli bir ücret karşılığında bungalov evler, birçok eğlence imkânı ve tatilinizi keyifle sürdürmeniz için farklı fırsatlar sunuyor.
Yakamanastır Ormanı Tabiat Parkı, birkaç gün ya da günübirlik tatil düşünenler için harika bir gezi noktasıdır. Park ziyaretçilerini eğlendirmek için çoğu faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Keyifle vakit geçireceğiniz bir yer olan bu park, 2011 tarihinde bu statüye kavuşmuştur.
EFLATUNPINAR HİTİT SU ANITI
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, tahmin edildiği üzere yine tarih denilince ilk akla gelen ve en eski tarihi yapıları içinde barındıran güzide şehrimiz Konya'nın yine tarih bakımından zengin ilçesi Beyşehir'in Sadıkhacı Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
En eski medeniyetlerden olan Hititler, dünya uygarlık tarihinde yaklaşık olarak bin senelik egemenlik tarihinde devlet yapısını, sosyal, ekonomik ve dini yaşamı yansıtan çeşitli somut kültür varlıkları bırakmışlardır. Söz konusu olan kültür varlıklarının biçimlenmesinde ihtiyaçlar ve inançlar en çok önem arz eden etkenler arasındadır.
Suyun bir merkezde toplanarak ihtiyaç oranında tüketilmesi, böylece iyi bir şekilde su rejiminin uygulanması tarım medeniyetlerinde ekonomik hayatın önemli bir parçası olup, Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Hititlerden sonra da özelliklerini kaybetmeden, bozmadan bu zamana kadar ayakta durabilen ve bu sistemin şüphesiz en güzel, en özel örneğidir. Bu su anıtı milattan önce 13'üncü yüzyılın son çeyreğine ait olduğu düşünülmektedir. Eflatunpınar Anıtı'nın Büyük Kral Tuthaliya IV zamanına ait olduğu da düşünülmektedir.
2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak dâhil gösterilmiştir. Listeye dâhil edilmesindeki üstün evrensel değerler gerekçesi; Eflatunpınar su havuzunun özelliği, akan suyun merkezi havuz sistemi ile toplanarak, gerektiği anda tasarruflu bir şekilde kullanılan nadir su sistemlerinden bir tanesidir. Eflatunpınar Hitit Su Anıtı sadece görüntü itibariyle değil, düzeniyle ve ikonografi yapısıyla nadir bulunan anıtlardandır. Aynı zamanda da inşası esnasında kullanılan teknoloji ve sanatkârlık bakımından da çok özel ve nadide bir anıt olma özelliğini de taşımaktadır.
Sizler de burayı gezerken hem kültürlenecek hem de doğa ile baş başa vakit geçireceksiniz.