Elazığ’da Gezilmesi Gereken Yerler


Elazığ’da Gezilmesi Gereken Yerler

Elazığ; tarihi, turistik ve doğal güzellikleri ile Doğu’da hem yaz hem de kış turizminin yükselen bir değeridir. Şehir, Fırat’ın en yüksek vadisinde Hazar Dağı, Hazar Gölü ve baraj gölleri ile çevrili bir yerleşim yeri görünümündedir. Tarihte, Harput bölgesinin genişletilmesi ile oluşturulan Elazığ; Harput Kalesi’nin bulunduğu tepenin eteklerinde kurulmuştur.

Günümüzde, farklı medeniyetlerden kültürel ve tarihi miraslar taşıyan şehir, kendine has atmosferi ve turistik cazibe merkezleriyle de oldukça ilgi çekicidir.

Şehir merkezine 35 km uzaklıktaki Hazar Gölü, yaz sıcaklarında serinlemek isteyen Elazığlıların uğrak noktasıdır. Göl kenarında bulunan plaj ve masmavi suyun sakinliği, Ege sahillerini aratmamaktadır. Havaların soğumasıyla birlikte, Hazar Gölü’nün manzaralarını sunan Hazarbaba Dağı’nı kaplayan karlarla birlikte, dağda bulunan kayak merkezi hem Elazığ hem de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çekmektedir. Burada kayak, telesiyej ve çeşitli kış sporları olanakları sunulmaktadır.

Elazığ’da yerli ve yabancı turistlerin tarihi, turistik ve kültürel bir gezi ve doğayla buluşma noktası olarak tercih ettikleri diğer popüler yerler arasında; Harput Kalesi, Elazığ Kapalı Çarşı, Buzluk Mağarası, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Keban Baraj Gölü, Harput Ulu Cami, Sultan 4. Murat Camii, Sara Hatun Cami, Mansur Baba Türbesi, Yusuf Ziya Paşa Külliyesi, Palu Kalesi, Palu Surp Lusavoric Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Palu Cimşit Paşa Külliyesi ve Türbesi, Çakmakkaya 4. Murat Hanı, Dabakhane, Kale Hamamı, Şefik Gül Kültür Evi, Kara Leylek Kanyonu, Park Yirmiüç yer almaktadır.

Harput Kalesi

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Harput Kalesi, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Harput otobüs ve minibüsleri ile de gidilebilir.

Urartular tarafından M.Ö 9. yüzyılda inşa edilen Harput Kalesi, daha sonra Persler İskitler, İranlılar ve bir dönem Bizanslıların hakimiyetinde kalmıştır. Daha sonra 12. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.

Süt ve harçtan yapılmış olması ile tarihte Süt Kalesi olarak da bilinen Harput Kalesi, şehir genelinde en eski kaledir. Evliya Çelebi de Seyahatname isimli eserinde bu kaleden bahsedilmektedir. Kale çevresinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserler, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Harput Kalesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Hazar Gölü

Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Diyarbakır-Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Şehir merkezinden kalkan Sivrice otobüsleri ile de gidilebilir.

Doğu Anadolu’da yaz tatilinin merkezi olan Hazar Gölü, sıcak havalarda Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayan görüntüsü ile ilgi çekmektedir. Doğu’nun denizi olarak da bilinen Hazar Gölü; berrak, mavi ve sakin suları ile gölde yüzmek isteyen yerliler ve ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir. Burada, tekne gezisi, deniz bisikleti kiralama ve dalış gibi aktivite seçenekleri de sunulmaktadır.

Hazar Gölü’nde denize girmek için Sivrice Halk Plajı ve Baraka Plaj Cafe tercih edilebilir. Hazar Gölü kıyısında, plaja sıfır konaklama seçeneği sunan oteller de bulunmaktadır.

Kapalı Çarşı

Elazığ Merkez ilçesinde Çarşı mevkiinde bulunan Kapalı Çarşı, merkezi konumuyla oldukça rahat ulaşılabilen bir noktadadır. Ulaşım, İstasyon Caddesi üzerinden sağlanmaktadır ve yürüyerek ulaşım da rahattır.

Elazığ’da yöresel ürün alışverişin merkezi kabul edilen Kapalı Çarşı, 1928 yılında ziyarete açılmıştır. Günün her saatinde ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği çarşı içerisinde kasap ve balıkçılar çarşısı da bulunmaktadır.

Elazığ’ın ünlü orciği, bademi, leblebisi, pekmezi gibi yöresel lezzetleri de bulabileceğiniz Kapalı Çarşı’nın içerisinde bakır ve kalaycı dükkanlarına ev sahipliği yapan Bakırcılar Çarşısı’nda bakır ve hediyelik eşya alışverişi de yapılabilir.

Kapalı Çarşı, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Hazarbaba Kayak Merkezi

Sivrice ilçesinde Karaçalı mevkiinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, şehir merkezine 38 km uzaklıktadır. Ulaşım, Diyarbakır- Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Sivrice dolmuşları ile de gidilebilir.

Profesyoneller ve yeni başlayanlar için kayak pisti seçenekleri ile Doğu Anadolu’da kış turizminin merkezlerinden biri olan Hazarbaba Kayak Merkezi, göl manzarası eşliğinde kayak deneyimi yaşamak isteyen ziyaretçilerden ilgi görmektedir.

Hazarbaba Kayak Merkezi’nde, telesiyej, snowboard, jet snow ve çocuk kızağı gibi seçenekler de mevcuttur. Ziyaretçiler için ücretli kayak eğitimi de verilmektedir.

Hazarbaba Kayak Merkezi’nde kayak sezonu, Aralık ayından Mart sonuna kadar devam etmektedir.

Buzluk Mağarası

Elazığ Merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Buzluk Mağarası, merkeze 12 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput dolmuşları ile de gidilebilir.

Şehrin en ilgi çekici yerlerinden biri olan Buzluk Mağarası, doğal kliması ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin ilgi odağı olan mağarada sıcaklık -10 derecenin altındadır.

1.5 km uzunluğundaki mağaraya giriş noktasından itibaren başlayan soğuk hava oldukça serinleticidir. Yerin altında olması ve güneş görmemesi ile yıl boyunca soğukluğunu koruması da ilginçtir. En sıcak yaz günlerinde serinlemek için ziyaret edilebilir.

Buzluk Mağarası, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ merkez ilçesinde Üniversite mevkiinde bulunan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, merkeze 3-4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Üniversite otobüsleri ile de gidilebilir.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Harput, Elazığ ve çevresinde yapılan arkeoloji çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği Arkeolojik ve Etnografya Müzesi’nde; binlerce arkeolojik ve etnografik eser ile sikke, halı ve kilim gibi çok çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.

1960’lı yıllarda ziyarete açılan müzede; Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu imparatorlukları ile Helenistik ve Neolitik çağlara ait eserler görülebilir. Müzenin bahçesinde, tarihin farklı dönemlerine ait taş eserler de görülebilir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Pazartesi günleri hariç 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş için ücret talep edilmemektedir.

Keban Baraj Gölü

Keban ilçesinde bulunan Keban Baraj Gölü, şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-260 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Mavi ve yeşili buluşturan manzaraları ile oldukça etkileyici bir ortama sahip olan Keban Baraj Gölü; temiz havası, piknik alanları, parkları ile doğayla baş başa vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Gölün çevresindeki alabalık tesislerine de mutlaka gidilmesi önerilmektedir.

Keban Baraj Gölü, bahar ve yaz aylarında ziyarete uygundur. Park ve piknik alanlarına giriş için ücret talep edilmemektedir.

Harput Ulu Cami

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Harput Ulu Cami, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput dolmuşları ile de gidilebilir.

1200’lü yıllarda Selçuklu döneminde inşa edilen Ulu Cami, dönemin sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev’in emriyle yaptırılmıştır. Eğri minaresi ile Pisa Kulesi gibi ilgi çekici bir mimariye sahip olan Ulu Cami, iç avlusu ile de görülmeye değerdir.

800 yıldan uzun bir süredir ayakta kalmayı başaran Ulu Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır. Caminin, yan tarafında bulunan ve Elazığ’ın manevi önderlerinden Mansur Baba’nın türbesi de ziyaret edilebilir.

Sultan 4. Murat Camii

Elazığ merkez ilçesinde Mollakendi mevkiinde bulunan Sultan 4. Murat Camii, merkeze 19 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cahit Dalokay Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Mollakendi otobüsleri ile de gidilebilir.

Bağdat seferinden önce Sultan 4. Murat’ın ordusuyla birlikte Cuma namazı kıldığı bu tarihi cami, çevresini süsleyen türbeleri ile de oldukça ilgi çekicidir. Taş temelli ve dikdörtgen planlı bir camidir ve avlusunda bir çeşme bulunmaktadır.

17.yüzyıl Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan Sultan 4. Murat Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Sara Hatun Cami

Elazığ Merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Sara Hatun Cami, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüsleri ile de gidilebilir.

Harput’ta Akkoyunlu mimarisinin bir izi olarak günümüzde hala varlığını koruyan Sara Hatun Cami, 15. yüzyılda dönemin Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan’ın annesinin emriyle yaptırılmış ve onun adını almıştır.

Ahşap bir mescit olarak inşa ettirilen cami, 19.yüzyılda yeniden inşa edilmiş ve orijinalliğini kaybetmiştir. Kare planlı bir camidir ve bahçesinde, eskiden çocuğu olmayan kadınların gelerek buradan su içtikleri tarihi bir çeşme de bulunmaktadır.

Sara Hatun Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Mansur Baba Türbesi

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Mansur Baba Türbesi, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüsleri ile de gidilebilir.

Rivayete göre, bir gün bir kadın rüyasında bir kazı çalışmasında meydana çıkan lahitte bir kadın, erkek ve çocuk mezarı olduğunu ve erkeğin bedeninin hala çürümemiş olduğunu görür. Bunun üzerine mezar açılmış ve gerçekten de erkeğin bedeninin hala çürümemiş olduğu görülmüş ve bir türbe yaptırılmıştır. Türbeye de Mansur Baba Türbesi adı verilmiştir. Bazı rivayetlere göre türbede Artuklu Hanedan’ından önemli bir şahsiyetinin mezarı bulunmaktadır.

İki katlı bir yapı olan Mansur Baba Türbesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Palu Kalesi

Palu ilçesinde Aşağı mevkiinde bulunan Palu Kalesi, merkeze 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ- Bingöl Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Urartular döneminde sarp bir kaya oyularak oluşturulan dramatik Palu Kalesi, 7000 yıllık tarihi ile özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir. Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Dulkadir Beyliği ve ardından Osmanlılar tarafından da kullanılan kale, Osmanlı’nın son dönemlerine doğru önemini yitirmiş ve günümüze harabe olarak ulaşmıştır.

Yine de kale, üzerinde bulunduğu tepeden sunduğu etkileyici manzaraları, tarihi atmosferi, seyir terası ve yürüyüş yolları ile görülmeye değerdir. Kaleden ayrıca Urartulardan kalma taş kitabe ve tarihi bir taş köprü de görülebilir.

Palu Kalesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Palu Cimşit Paşa Külliyesi ve Türbesi

Palu ilçesinde Aşağı mevkiinde bulunan Palu Cimşit Paşa Külliyesi ve Türbesi, merkeze 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ- Bingöl Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Palu Kalesi’nin yakınlarında bulunan Cimşit Paşa Külliyesi, 16. yüzyılda bölgenin Osmanlı’ya katılmasında önemli katkıları bulunan Cemşit Bey’in adını taşımaktadır.

Kemerli, mermer giriş kapısı, beyaz kesme taştan yapılmış mihrabı, mescidi ve kısmındaki mezar taşlarındaki süslemeler ve yazı işçiliği de oldukça etkileyicidir. Türbe ve külliye, özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir.

Palu Cimşit Paşa Külliyesi ve Türbesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi

Elazığ Merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Meryem Ana Kilisesi, şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüsleri ile de gidilebilir.

M.S 179 yılında büyük bir manastır olarak inşa edilen Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, günümüzde 1830 yaşındadır. 1936 yılında Harput’tan Elazığ’a yapılan göçlerle, manastırın diğer bölümleri yıkılmış ve geriye ana kilise kalmıştır.

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’nin kemik hastalıklarına, sinir hastalıklarına ve akıl hastalıklarına şifa veren mucizevi etkileri günümüzde de devam etmektedir. Bu şifalar için Hristiyan veya Müslüman ayrımı bulunmamaktadır.

Kilise, kayalar üzerine inşa edilmiştir. Zemini ve arka duvarı kayadır. Süryaniler için önemi olan bir kilisedir. Ayrıca, asırlardan beridir 15 Ağustos Meryem Ana kutlamalarında yoğun ziyaretçi ağırlayan bir kilisedir.

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, 1800 yıldır ibadete ve ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Demirkapı Han

Alacakaya ilçesinde Çakmakkaya Köyü sınırları içerisinde bulunan, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ- Bingöl Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

IV. Murat Hanı olarak da bilinen Demirkapı Han, iki dönümlük bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Bağdat seferine giden kervanların konaklaması için yaptırılan han, günümüzde bakımsız durumda olsa da tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek bir yerdir.

Demirkapı Han, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Dabakhane

Elazığ şehir merkezinde Göllü Bağ mevkiinde bulunan Dabakhane, merkeze 8 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Sularının şifalı olduğu söylenen Dabakhane, birçok hastalığın tedavisi için ziyaret edilmektedir. Ahşaptan olan eski bina yıkıldıktan sonra, 1980’li yıllarda orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Dabakhane’nin içerisinde üç farklı havuz bulunmakta ve sular sürekli olarak yenilenmektedir. Suların sıcaklığı 5 derece ve PH’ı 7.9’dur. Dabakhane’nin şifalı sularının; romatizmalar, sinir hastalıkları, mide-bağırsak sistemi ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Mineral açısından zengin suları ile tanınan Dabakhane, Pazar günleri hariç ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir ve içeride çay servisi de yapılmaktadır.

Kale Hamamı

Elazığ şehir merkezinde Harput mevkiinde bulunan Kale Hamamı, şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüsleri ile de gidilebilir.

Harput Kalesi’nin kuzeyinde bulunan ve Dabakhane’ye oldukça yakın bir konumda bulunan Kale Hamamı, dikdörtgen planlı ve kesme taşlarla örülmüş bir yapıdır. Günümüzde yıkık durumda olan hamam, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Üst yapısı ile tamamen yıkılmıştır.

Kale Hamamı, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Şefik Gül Kültür Evi

Elazığ Merkez ilçesinde Harput Mahallesi’nde bulunan Şefik Gül Kültür Evi, şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Yunus Emre Bulvarı ve Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüsleri ile de gidilebilir.

1700’lü yıllarda inşa edilen tarihi bir konağın içerisinde hizmet veren bir müze olan Şefik Gül Kültür Evi’nde Harput gelenek ve kültürünü yansıtan yöresel kıyafetler, gündelik eşyalar, musiki eserleri, eski fotoğrafların sergilendiği bir fotoğraf arşivi gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Şefik Gül Kültür Evi, Cuma günleri ve hafta sonları ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 16:00’a kadar ziyaret edilebilir.

Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Saklıkapı Kanyonu

Keban ilçesinde Karabey Mezrası mevkiinde bulunan Saklıkapı Kanyonu, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım D-260 ve D-875 üzerinden sağlanmaktadır. Kanyona ulaşım, Keban ilçesinden teknelerle sağlanmaktadır.

Bir doğa harikası olarak Elazığ’ın en etkileyici manzaralarından birini sunan Saklıkapı Kanyonu; Karakaya ve Keban barajları arasında giderek artan ziyaretçi sayısı ile ilgi odağı olmaktadır. Ulaşımın tekneler aracılığıyla sağlandığı kanyon; kaya fosilleri, mağaraları, etkileyici karstik oluşumları, ağaçları, martıları ve etkileyici doğası ile görülmeye değerdir.

Bazı tur şirketleri, Saklıkaya Kanyonu’na günlük tekne turları da düzenlemektedir. Bu turlar ile ziyaret ücreti ortalama 30-50 TL arasındadır.

Hazar Gölü Tabiat Parkı

Sivrice ilçesinde Sanayi mevkiinde bulunan Hazar Gölü Tabiat Parkı, şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, Diyarbakır- Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Hazar Gölü manzaraları eşliğinde doğayla buluşma noktası olan Hazar Gölü Tabiat Parkı; piknik ve kamp alanları, yürüyüş yolları, plajı, konaklama yerleri, balık avcılığı ve su sporları gibi olanakları ile dikkat çekmektedir. Yaz aylarında, gölde yüzme olanağı da sunulmaktadır.

Parkın içerisinde ayrıca; kır lokantası, seyir alanları, çocuk parkları, çadır kamp alanı, spor aletleri, orman köşkü de bulunmaktadır.

Giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Park Yirmiüç

Elazığ Merkez ilçesinde Cumhuriyet mevkiinde bulunan Park Yirmiüç, merkeze 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı ve Gazi Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Cumhuriyet otobüsleri ile de gidilebilir.

2014 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan bir alışveriş merkezi olan Park Yirmiüç’te; giyim mağazaları, restoran ve kafeler, sinema salonları, çocuk eğlence alanları ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Park Yirmiüç, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 saatleri arasında açıktır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.