Elazığ Seyahatinde Yapılması Gerekenler


Elazığ Seyahatinde Yapılması Gerekenler

Elazığ’a yapılacak bir gezinin başlangıç noktası, bölgede yaşam izlerine ilk rastlanan ve Elazığ tarihine ışık tutan yer olan Harput ile başlamalıdır. Bugünkü Elazığ, tarihi Harput kentinin bir devamı niteliğindedir.

Harput’ta keşfedilmeye değer birçok kale, türbe, mağara, medrese, kilise ve çarşı bulunmaktadır. Tarihi Elazığ Kapalı Çarşı da Harput gezisinde mutlaka uğranması gereken bir yerdir. Buradan orcik, leblebi, pekmez, pestil gibi yöresel lezzetler satın alınabilir.

Elazığ seyahatinde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri de Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü ve Hazarbaba Kayak Merkezi’dir. İlçe, ziyaretçilerine yaz aylarında gölde yüzme ve kış aylarında kayak deneyimi olanakları sunmaktadır.

Şarap üretiminin merkezi kabul edilen Anadolu topraklarında şarap üretiminin ilk başladığı yerlerden biri olan Elazığ, aynı zamanda Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin de yetiştirildiği yerdir. Elazığ’a gidildiğinde, bu lezzetli üzümlerle yapılmış yerel şaraplar da mutlaka denenmelidir.

Elazığ seyahatinde mutlaka yapılması gereken şeyler arasında ayrıca; yaz sıcaklarında bile serinleten Buzluk Mağarası’na yapılacak bir ziyaret, eğik minaresi ile Ulu Cami’yi görmek, tarihi bir hamam içerisinde hizmet veren Ensar Lokantası’nın bahçesinde özel soslu biftek yemek, mucizevi şifalı etkileri ile bilinen Meryem Ana Kilisesi’ne gitmek, batık şehir olarak da bilinen Kilise Adası’nın tarihi kalıntılarını dalış yaparak su altında görmek, tekne ile Saklıkapı Kanyonu’nu ziyaret etmek, Ağın tarihi kalıntılarını keşfetmek de yer almaktadır.

Antik Kent Harput’u Keşfedin

Tarihi ve kültürel dokusu ile Elazığ’ın gerçek bir açık hava müzesi olan Harput, şehrin tarihini daha yakından tanımak için gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Şehrin en güzel manzaralarını sunan bir tepenin üzerinde bulunan Harput Kalesi ve bir 12. yüzyıl eseri olan Ulu Cami, Harput’ta gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Kale çevresine kurulmuş Harput’ta; tarihi camiler, çarşılar, medreseler, kiliseler, hanlar, tarihi evler, dükkanlar ve çok daha fazlası görülebilir.

Bir açık hava müzesi görünümündeki bölgede görülmesi gereken yerler arasında; Meryem Ana Kilisesi, Dabakhane, Fatih Ahmet Baba Türbesi, Şefik Gül Kültür Evi, Sara Hatun Cami, Arap Baba Türbesi, Kurşunlu Cami, Harput Okuma Evi, Balak Gazi Anıtı, Buzluk Mağarası da yer almaktadır.

Kapalı Çarşı’da Alışveriş Yapın

Asırlık tarihi ile Elazığ Kapalı Çarşı; yöresel lezzetler satın alabileceğiniz en iyi adreslerin başında gelmektedir.

Kapalı Çarşı’ya gidildiğinde; Elazığ’ın meşhur lezzeti orcik, çedene ve dibek kahvesi, Harput kahvesi, Buzbağ şarabı, üzüm ve dut pekmezi, pestil gibi yöresel lezzetler satın alınabilir.

Çarşının diğer bölümlerinde Bakırcılar ve hediyelik eşya dükkanları da bulunmaktadır.

Hazar Gölü’nde Yüzün

Elazığ’ın Doğu turizminde öne çıkmasının en önemli nedenlerinden biri Hazar Gölü’ne artan taleptir.

Yaz aylarında Ege sahillerini aratmayan kalabalığı, temiz ve berrak suyu, kumlu plajları ve plaja sıfır konaklama tesisleri ile Hazar Gölü, sıcak bir yaz gününde günübirlik tatil deneyimi yaşamak için ziyaret edilebilir.

Serinlemek için göle girebileceğiniz gibi, burada dilerseniz tekne turu, deniz bisikleti kiralama, dalış ve su sporları gibi aktivite seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz.

Hazar Gölü’nde bir halk plajı ve denize girmek için tercih edebileceğiniz plaj kafeler bulunmaktadır.

Hazarbaba Dağı’nda Kayak Yapın

Hem yaz hem de kış turizminde tercih edilebilecek nadir şehirlerden biri olan Elazığ, kış aylarında Hazarbaba Dağı’nda bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi ile giderek popülerleşen bir destinasyondur.

Kayak pistleri, otel ve restoran gibi tesisleri ile keyifli bir kayak tatili vaat eden Hazarbaba Kayak Merkezi’nde acemiler ve profesyoneller için farklı pist seçenekleri mevcuttur. Ziyaretçilerine ayrıca; ziyaretçilerine kar motoru, çocuk kızağı, telesiyej gibi olanaklar da sunmaktadır.

Kayak merkezine günlük giriş ücreti kişi başı 30 TL’dir. Kayak ekipmanı kiralama 40 TL, kızak kiralama 20 TL, teleski ve snowboard ücreti 80 TL ve saatlik kayak eğitimi 100 TL’dir.

Buzluk Mağarası’nda Serinleyin

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası’na gidilebilir. Bu mağara, güneş görmediği için, hava sıcaklığı 40 derece olduğunda bile soğuk bir atmosfere sahiptir.

Elazığlıların yaz aylarında büyük ilgi gösterdiği bu mağara oldukça uzundur, ancak yalnızca belirli kısımlara kadar ilerlenebilmektedir.

Buzlu ortamı ile yaz sıcaklarında serinlemek ve farklı bir mağara gezisi deneyimi yaşamak için Elazığ’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Buzluk Mağarası’nı ziyaret de ücretsizdir.

Ensar Lokantası’nda Yemek Yiyin

Tarihi Cimşit Bey Hamamı içerisinde hizmet veren Ensar Lokantası, Elazığ’ın en iyi restoranları arasında gösterilmektedir. Misafirlerini tarihi hamamın bahçesinde ağırlayan restoran, kebap ve yöresel Elazığ lezzetleriyle hizmet vermektedir.

Tarihi bir ortamda, yemyeşil ağaçların süslediği bahçesinde yiyebileceğiniz en iyi lezzetler arasında; soslu bonfile, patlıcan söğürtme ve dolanger yer almaktadır.

Başlangıç olarak sofraya getirilen özel Şavak tulumu da özel bir lezzete sahiptir.

Elazığ Şarabı İçin

İlk şarap yapımının merkezlerinden biri olan Elazığ, ünlü Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinin yetiştirildiği yerdir. Öyle ki Buzbağ şarabı, adını Elazığ’daki Buzluk Mağarası’nda almıştır.

Elazığ’daki üzüm bağlarının kökleri Urartulara kadar gitmektedir. Şarap üretiminin merkezi kabul edilen Anadolu’nun bu topraklarında yetişen üzümleri yerinde görmek için Alpagut Bağları’na bir gezi planlanabilir. 270 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Alpagut Bağları’nda hem Öküzgözü hem de Boğazkere üzümleri yetiştirilmektedir.

Alpagut Bağları’na gidildiğinde, şarap tadımı yapabilir, şarap eşliğinde lezzetli bir yemek yiyebilir ve yerel şaraplardan satın alabilirsiniz.

Elazığ Bağbozumu ve Orcik Festivali

Elazığ Bağbozumu ve Orcik Festivali, her yıl sonbahar aylarında düzenlenmektedir.

Festival, halk oyunları gösterileri ve şovlarla başlayarak, Elazığ mutfağının yöresel lezzetlerinin tadımıyla devam etmektedir. Festivalde ayrıca kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir.

Festival kapsamında Elazığ’ın tescilli lezzeti orcik de denenebilir.

Bağbozumu ve Orcik Festivali, her yıl farklı bir köyde gerçekleştirilmektedir. Festivale katılım ücretsizdir.

Meryem Ana Kilisesi’ni Ziyaret Edin

179 yılında bir manastır olarak inşa edilen ve daha sonra kiliseye dönüştürülen Meryem Ana Kilisesi, Elazığ’da her yıl Ağustos ayında Meryem Ana kutlamalarının yapıldığı yerdir. Burası, tarih içerisinde Patriklik Merkezi ve Metopolitik de olmuştur.

Halk arasında Süryani Kilisesi ve Kızıl Kilise gibi isimlerle de anılan Meryem Ana Kilisesi, yılın her döneminde açıktır.

Kilisenin akıl ve sinir hastalıkları, sinir hastalıkları gibi hastalıklarda mucizevi etkileri olduğu söylenmektedir ve yıl boyunca hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından ziyaretçi çekmektedir.

Süryaniler için özel yer olan Meryem Ana Kilisesi, özellikle 15 Ağustos Meryem Ana Kutlamaları’nda yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni Gezin

Elazığ’da tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek mekanlardan biri de Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir.

Paleolitik, Helenistik, Neolitik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin yer aldığı müzede; arkeolojik eser salonu, etnografya ve halı kilim salonu, sikke salonu gibi farklı sergileme alanları bulunmaktadır. Elazığ yöre kültürünü tanıtan nitelikleri ile halı ve kilim salonu da görülmeye değerdir.

Hazar Gölü’ndeki Batık Şehir’e Dalış Yapın

11. yüzyıla ait tarihi kalıntıları ile Kilise Adası olarak da bilinen Batık Şehir, yapılan arkeoloji çalışmalarının ardından 4 bin yıl öncesine ait izlere rastlanan tarihi bir kalıntıdır.

1800’lü yıllarda meydana gelen depremin ardından tamamen su altında kalan ada, bugün Hazar Gölü’nde yapılan dalışlarla görülebilmektedir.

Zamanında yaşam olan bir köy, depremden sonra tamamen su altında kalmış ve kalıntıları son yıllarda keşfedilmiştir. Hazar Gölü’ne gelen ziyaretçiler, 200 TL karşılığında tanıtım dalışı yaparak bu tarihi yerleşim yerinin kalıntılarını su altında görme fırsatı bulmaktadır.

Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonlarını Görün

Keban ilçesinde Keban Baraj Gölü ve Karaya Gölü arasındaki Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları, özellikle doğa tutkunlarının ilgisini çekecek bir yerdir.

Doğal manzaraları, mağaraları, tarihi yerleşim yerleri, sarp kayalıkları ve farklı türlerde kuş popülasyonu ile bir seyir ziyafeti yaşatan bu iki kanyon, tur şirketleri tarafından tekne turları ile gezilmektedir. Tekneler, Keban’dan kalkarak 20-25 dakikalık bir yolculuk ile kanyonlara ulaşım sağlamaktadır.

Tekne turları ile Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarını ziyaret ücreti ortalama 40-50 TL’dir.

Ağın’ın Tarihi Kalıntılarını Keşfedin

Yontma Taş Devri’ne kadar giden tarihi ile Ağın, Elazığ’ın tarihi bir gezi için en ideal rotalarından biridir. Farklı medeniyetlere ait kalıntıların bulunduğu ilçede; Ağın Nekropolü ve Hastek Kalesi ziyaret edilebilir.

Bademli Köyü’nde bulunan ve Roma döneminden kalma mezarlar da mutlaka görülmelidir. Bu mezar alanında, kaya üzerine oyulmuş yüzlerce kaya mezar bulunmaktadır.

Ağın’a bağlı Beyelması Köyü’nde Köşne Kilisesi adıyla bilinen tarihi yapının kalıntıları da görülebilir.

Ulu Cami’nin Eğik Minaresini Görün

Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik olan minaresi ve yüzlerce yıllık geçmişi ile Harput Ulu Cami, Elazığ’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Hafif sağ tarafa doğru eğik konumdaki minaresi ile oldukça etkileyicidir.

M.Ö 800’lü yıllarda Artuklular tarafından inşa edilen bu tarihi cami, aynı zamanda Anadolu’daki en eski Türk camilerinden biri olması ile de özel bir yere sahiptir.

Caminin iç avlusu ve sunduğu manzaraları da görülmeye değerdir.

Elazığ Yöresel Mutfağını Keşfedin

Elazığ, Gaziantep’ten sonra en zengin mutfağa sahip ilimiz olarak tescillenmiştir. Böyle olunca, zengin mutfağı da mutlaka deneyimlenmelidir.

Elazığ gezinizde, hem bir mola vermek hem de nefis lezzetler denemek isterseniz, şehrin ünlü lokantalarında Harput çorbası, içli köfte, sırın, Harput ekmek tatlısı, Harput köfte, Harput kebabı, lobik çorbası, küncülü köfte, dolanger tatlısı, kaz dolması, Palu tava ve işgene gibi lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Keban Alabalık Tesisleri’nde Balık Yiyin

Keban Barajı, seyir terasından seyrine doyulmaz manzaralar sunan Elazığ’ın mutlaka görülmesi gereken bir yeridir.

Keban Barajı’nın etkileyici güzellikleri görüldükten sonra, baraj gölü çevresinde hizmet veren ve oldukça meşhur olan alabalık restoranlarına giderek balık yiyebilirsiniz. Burada, Çırçır Şelalesi’nin yanı başında hizmet veren Keban Alabalık Tesisleri oldukça ünlüdür. Tesise tarihi bir köprüden geçerek gidilmektedir ve muhteşem bir doğa içindeki masalarda hizmet verilmektedir.

Çırçır Şelalesi’nin gürül gürül akan suyu eşliğinde lezzetli bir alabalık deneyimi yaşamak için mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir.

Gürbüzler Kuruyemiş’ten Alışveriş Yapın

Gürbüzler Kuruyemiş, Elazığ’da hediyelik yöresel lezzetler satın almak için en çok tavsiye edilen yerlerin başında gelmektedir.

Diğer yörelerde cevizli sucuk olarak bilinen Elazığ’ın meşhur orciği buradan alınabilir. Orcik, Elazığ’da glikoz şurubu kullanılmadan yapılır. Üzüm suyu sıkılır ve şeker yerine üzüm suyu kullanılır. Elazığ’ın meşhur çedene kahvesi de burada bulunabilir. Çedene kahvesi, Antep’te menengiç kahvesi olarak da bilinen kahvedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.