Erzurum Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Erzurum Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Erzurum, Anadolu topraklarında önemli merkezlerden biridir. Nefes kesici manzaralara ve köklü bir tarihe sahiptir. Şehrin hemen dikkat çeken güzel mimari yapıları, yüzlerce yıllık bir geleneğin ürünü olan Oltu taşı, yöresel peynirleri, tarihi cami, kilise ve hanları ile şehre gelen ziyaretçilerin her zaman dikkatini çekecek pek çok hazineye sahiptir.

Tarihi yapıları, tarih meraklıları için ön plana çıkmaktadır. Meşhur ve gizli kalmış güzellikleri de özellikle doğa severlerin ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir. Canlı mimari manzaralardan nefes kesici anıtlara, tarihi kale ve hanlardan müzelere, Erzurum’da gezilmesi gereken yerlerin sayısı oldukça fazladır.

Şehrin zengin tarihi geçmişine bir bakış atmanızı sağlayacak, doğal güzelliklerle dolu Erzurum’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlar ve turistik cazibe merkezi olarak; Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum Kalesi, Erzurum Müzesi, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Ulu Cami, Erzurum Tabyası, Türk İslam Eserleri Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Kongre Binası, Tarihi Erzurum evleri, Narman Peri Bacaları, Narman Beş Göller, İspir Yedigöller, Çoruh Nehri, Botanik Bahçe, Buz Müzesi ziyaret edilebilir.

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken ilçesinde Yunusemre mevkiinde bulunan Palandöken Kayak Merkezi, şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, İbrahim Polat Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Palandöken otobüs ve servisleri ile de gidilebilir.

Karla kaplı manzaraları, uzun pistleri, kış sporları ile kayak tutkunları için Türkiye’de kış turizminin önemli bir merkezi olan Palandöken Kayak Merkezi, Aralık ile Nisan ayları arasında devam eden kayak sezonu ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

3200 metre rakımlı Ejder Tepesi, Palandöken Dağı’nın zirve noktasıdır. Kayak pistleri ise 2200 metre yükseklikten başlamaktadır.

Toplamda 20 farklı pistin bulunduğu kayak merkezinde, hem acemilere hem de profesyonel kayakçılara uygun pistler bulmak mümkündür. Burada ayrıca; teleski, gondol lift, telesiyej ve baby lift gibi seçenekler de mevcuttur.

Dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında da yerini alan Palandöken Kayak Merkezi’ne günlük giriş ücreti hafta içi 80 TL ve hafta sonları 90 TL’dir. Ziyaretçiler için konaklama seçeneği sunan otellere de ev sahipliği yapmaktadır.

Erzurum Kalesi

Şehir merkezinde Camiikebir mevkiinde bulunan Erzurum Kalesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Şehir etkileyici bir manzarasını sunan bir tepenin üzerinde bulunan Erzurum Kalesi, Urartular’a kadar uzanan tarihi ve Asurlular, Persler, Romalılar, Araplar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren bir tarihe sahiptir.

Günümüzde hala ayakta olan kalenin bugünkü görünümü, 4.yüzyılda dönemin Bizans imparatoru tarafından yaptırılmıştır. Farklı dönemlerde yeniden inşa edilmiş ve onarım çalışmalarından geçmiştir.

Kalenin iç kısmında keşfedilecek çok fazla bir şey olmasa da, hem konumu hem de tarihi stratejik önemi ile görülmeye değerdir.

Erzurum Kalesi, haftanın her günü 17:00’a kadar ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Erzurum Müzesi

Yakutiye ilçesinde Muratpaşa mevkiinde bulunan Erzurum Müzesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Yenişehir Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Bir arkeoloji müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan ve 1944 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Geniş bir bahçenin içerisindeki iki katlı bir binada hizmet vermektedir.

Müzede sergi salonları, emanet eserler deposu ve bir kütüphane bölümü bulunmaktadır. Sergi salonunda, Erzurum ve çevre illerdeki kazı çalışmalarında elde edilen eserler, bölgede yaşayan kültürler hakkında bilgi vermektedir.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye ilçesinde Lalapaşa mevkiinde bulunan Yakutiye Medresesi, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1310 yılında bir Moğol ilahiyat medresesi olarak inşa edilen Yakutiye Medresesi, o yıllarda haham ve rahiplerin eğitiminde kullanıldı. Günümüzde, yapının bazı kısımları yıkılmış ve minarelerinden yalnızca biri ayakta kalmış olsa da, Anadolu topraklarındaki en güzel mozaik çini örneklerinden birini görmek için ideal bir ziyaret noktasıdır.

Yakutiye Medresesi’ni ziyaret için herhangi bir ziyaret saati kısıtlaması yoktur. Hafta sonları büyük bir turist kalabalığı olabileceğinden, hafta içi saatler daha iyi olabilir.

Giriş ücretsizdir.

Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi

Yakutiye Medresesi’nin arazisinde hizmet veren Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi, şehir merkezinde Lalapaşa Mahallesi’ndedir. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Selçuklu mimarisinin etkileyici bir örneği olan medresenin arazisindeki müzede; el yazmaları, taş ve toprak kaplar, metal ve seramik eşyalar gibi çok çeşitli eserler sergilenmektedir. Merkezi açıklıktan ışığı yakalayan çarpıcı merkezi kubbesi de görülmeye değerdir.

Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti kişi başı 12.5 TL’dir.

Çifte Minareli Medrese

Şehir merkezinde Rabia Ana mevkiinde bulunan Çifte Minareli Medrese, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan Çifte Minareli Medrese, Erzurum’un zengin bir Selçuklu şehri olduğu yıllarda inşa edilmiştir.

İkiz tuğla minaresi ve göz alıcı süslemeleri ile dikkat çeken medresede, ana avlunun en ucundaki büyük kubbeli salona ulaşmak için binanın arkasından yürümek muhteşem bir manzara sunmaktadır.

Çifte Minareli Medrese, aynı zamanda Selçukluların farklı motifler kullandığı bir minare olması ile de dikkat çekicidir.

Medrese, haftanın her günü ziyarete açıktır. Gece boyunca muhteşem ışıltılı bir maviye şahitlik etmek isterseniz, akşam saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ücretsizdir.

Üç Kümbetler

Şehir merkezinde Sultanmelik Mahallesi’nde bulunan Üç Kümbetler, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi 14. yüzyıla uzanan üç türbeden oluşan Üç Kümbetler’deki en büyük türbe, efsanelere göre Saltuklu hükümdarı Emir Saltuk’a aittir.

Türbelere yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. En nefes kesici yanı, konik çatıları ve özenle dekore edilmiş yan panellerinin kendine has olmasıdır. Bu kümbetler, bu özelliği ile diğer türbelerden ayrılmaktadır.

Üç Kümbetler, hafta içi 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Atatürk Evi

Şehir merkezinde Yukarı Mumcu Mahallesi’nde bulunan Atatürk Evi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Hastaneler Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Milli Mücadele yıllarında, Erzurum Kongresi döneminde Atatürk’ün yaklaşık iki ay boyunca konakladığı ve bir 19.yüzyıl Osmanlı eseri olan tarihi bir konak içerisinde ziyaretçilerini ağırlayan Atatürk Evi, Erzurum seyahatinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Balmumu heykeller, Atatürk’ün kişisel eşyaları ve milli mücadele yıllarına ait fotoğraf ve belgelerin sergilendiği Atatürk Evi Müzesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Müze, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 17:00’a kadar ziyaret edilebilir.

Giriş ücretsizdir.

Kongre Binası

Şehir merkezinde Kongre Caddesi’nde bulunan Kongre Binası, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Hastaneler Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum kongresinin toplandığı bina olan Kongre Binası, günümüzde bir resim ve heykel müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde özel bir yere sahip olan ve milli mücadele ruhunu hissedebileceğiniz tarihi bina içerisinde resim sergisi, hat sergisi ve toplantı odaları gibi bölümler ziyaret edilebilir. Tarihi öneminin dışında, sergilenen sanat eserleri de görülmeye değerdir.

Kongre Binası, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 12 TL’dir. Müze Kart geçerlidir.

Ulu Cami

Şehir merkezinde Camiikebir mevkiinde bulunan Ulu Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Çifte Minareli Medrese’nin batısında yer alan Ulu Cami; mukarnas kulübesi, fil gözü pencereleri, Mekke yönünü gösteren nişleri ve sivri kemerleri ile oldukça etkileyicidir. 10. yüzyılda, Saltuklular döneminde Erzurum’un emiri tarafından yaptırılmıştır.

Şehrin simgesel yapılarından biri olan cami, hafta sonları daha kalabalıktır. Daha sakin bir ortam için hafta içi günlerde ziyaret edilebilir.

Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Tarihi Erzurum Evleri

Anadolu topraklarındaki ataerkil aile yapısının kendini hissettirdiği Erzurum tarihi evleri, geleneksel bir kültürün ürünü olarak tarihi ve turistik bir gezide görülmesi gereken yerlerdir.

Erzurum halkı; uzun yıllardan beri dedeler, anneanneler, torunlarla birlikte büyük bir aile olarak yaşamıştır.

Günümüzde tandır evi olarak bilinen ve gelenekselden moderne yolculuğu simgeleyen bu geleneksel Erzurum evlerinin bazıları, şehre gelen ziyaretçilerin gezmesi için müze ve sergi alanına dönüştürülmüştür. Bazıları da restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir.

Tarihi Erzurum evleri, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Lala Paşa Cami

Şehir merkezinde Lalapaşa mevkiinde bulunan Lala Paşa Cami, merkeze 600 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

14. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olarak görev yapan Lala Paşa’nın emriyle yapılan cami, şehir genelindeki ilk Osmanlı camisidir.

O dönem İstanbul’da yapılan büyük camiler ile aynı plana sahip olan Lala Paşa Cami; geometrik desenleri, bitki motifleri, güzel iç mekanı ve etkileyici Kuran kaligrafisi ile de görülmeye değerdir.

Lala Paşa Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

Narman Peribacaları

Narman ilçesinde Yoldere mevkiinde bulunan Narman Peribacaları, şehir merkezine 95 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erzurum Ağrı Yolu ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

Kırmızı rengi ve doğal olarak oluşmuş ilginç şekilleri ile oldukça etkileyici görünen ve halk arasında Kırmızı Periler Diyarı olarak da bilinen peribacaları, yüzyıllar boyunca erozyon ve rüzgarın oluşturduğu doğal ve jeolojik oluşumlardır.

Bakir ve gizli kalmış güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan ve özellikle fotoğraf ve doğa severlerin ilgisini çeken Narman Peribacaları, aynı zamanda muhteşem gün batımı manzaraları da sunmaktadır.

Narman Peribacaları, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Ata Buz Müzesi

Yakutiye ilçesinde Üniversite mevkiinde bulunan Ata Buz Müzesi, merkeze 3-4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Refik Saydam Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

2020 yılında açılan ve Türkiye’nin ilk buz müzesi olma unvanını taşıyan Ata Buz Müzesi; zengin bir koleksiyona sahip, buzdan yapılmış eserlerin sergilendiği oldukça etkileyici bir müzedir.

Etkileyici bir ışık, müzikler ve buz eserler eşliğinde ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan müzede sergilenen eserler, toplumsal bir ruhu temsil etmektedir ve özellikle çocuklu ailelerden ilgi görmektedir.

Eksi beş derece sıcaklığı ve buz heykelleri ile ailece keyifli bir deneyim yaşayabileceğiniz müzenin içerisinde ziyaretçiler için bir kafe de bulunmaktadır.

Ata Buz Müzesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Tortum Şelalesi

Uzundere ilçesinde Balıklı Köyü’nde bulunan Tortum Şelalesi, merkeze 105 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Görenleri kendine hayran bırakan Tortum Şelalesi; gürül gürül akan suyu, etkileyici doğası, enfes manzaraları, merdivenleri ve farklı atmosferi ile Erzurum’da mutlaka görülmesi gereken bir doğal güzelliktir.

1700’lü yıllarda gerçekleşen bir heyelan sonucunda oluşan bu özel şelale, Türkiye’nin en büyük şelalesidir. Aynı zamanda, dünya üzerindeki en yüksekten akan üçüncü şelaledir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday gösterilmiştir.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan Tortum Şelalesi, ışıklandırılması ile akşam saatlerinde de ziyaret edilebilir. Şelale, su sporları için de uygun bir ortama sahiptir.

Tortum Şelalesi’ni ziyaret için en uygun zaman bahar aylarıdır. Haziran ayının sonu ile birlikte suyu azalmaktadır.

Ziyaret ücretsizdir.

Ata Park Botanik Bahçesi

Yakutiye ilçesinde Üniversite mevkiinde bulunan Ata Park Botanik Bahçesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cemal Gürsel Caddesi ve Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Bitki çeşitliliği ve doğal ortamı ile etkileyici bir gezi noktası olan Ata Park Botanik Bahçesi, yeşil ve maviyi buluşturan bir doğayla buluşma noktasıdır. Gölü, çam ağaçları, çocuk parkları, piknik masaları, gölde yüzen ördekleri, horoz ve tavukları ve doğal ortamı ile ailece keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Ata Park Botanik Bahçesi’nde bulunan piknik masalarını kiralama ücreti 30 TL ve parka giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Otopark mevcuttur ve mangal yapmak yasaktır.

Taşhan

Şehir merkezinde Ayazpaşa Caddesi üzerinde bulunan Taşhan, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Hastaneler Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde gezginlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve konaklamalarını sağlamak amacıyla yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı’nda bulunan Taş Han, sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır.

İçerisinde dinlenme yerleri, dükkanları, ahırı, mescit ve imarethanesi bulunan kervansaray, günümüzde çok sayıda dükkanın yer aldığı bir alışveriş noktasıdır. Han, Erzurum’un simgesel değerlerinden biri olan Oltu taşı imalat ve satışı ile ünlüdür. Taşhan’da Oltu taşından yapılmış çok çeşitli takılar, broşlar, tesbihler, hediyelik eşyalar bulunabilir.

Tarihi atmosferi ile Taşhan, haftanın her günü 09:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kuğulu Park

Palandöken ilçesinde bulunan Kuğulu Park, merkeze 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Yavuz Sultan Selim Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Yılın büyük bir bölümünde karlarla kaplı manzaraları ve yaz aylarında yemyeşil çiçekleri ile ziyaretçilerini ağırlayan Kuğulu Park, sessiz, sakin ve huzurlu bir doğayla buluşma noktasıdır.

Çocuklar için oyun alanları ve ailece oturabileceğiniz kamelyaların bulunduğu parkta, ziyaretçilere semaver ile çay servisi ve mangal kiralama seçeneği de sunulmaktadır.

Gün batımı manzaraları ile de etkileyen Kuğulu Park, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 10 TL’dir. Kamelyalar için ise 15 TL ücret talep edilmektedir.

Tavşanlı Park

Şehir merkezinde Gez Mahallesi’nde bulunan Tavşanlı Park, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Hastaneler Caddesi ve Şelale Evler Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Bir park ve aile çay bahçesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Tavşanlı Park, şehir merkezinde doğayla buluşabileceğiniz keyifli bir ziyaret noktasıdır. Özellikle yaz sezonunda, hem yerli halkın hem de turistlerin büyük ilgi gösterdiği park; şehrin gürültüsünden uzak, doğayla başbaşa vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Küçük bir göleti ve üzerinde yüzen ördekleri, yemyeşil ağaçları, çocuk oyun alanları, parkları, kamelyaları, ahşap köprüsü, oturma alanları, yürüyüş yolları ve daha fazlası ile ailece keyifli vakit geçirebilirsiniz.  Çay bahçesi bölümünde yiyecek ve içecek servisi de yapılmaktadır.

Tavşanlı Park, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Narman Beş Göller

Narman ilçesinde bulunan Narman Beş Göller, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 ve Erzurum Kars Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Erzurum’un öne çıkan doğal güzelliklerinden biri olan Narman Beş Göller, farklı boyutlarda toplamda beş gölden oluşan, eşsiz doğa manzaraları ve bakir kalmış güzelliği ile dikkat çeken bir gezi noktasıdır.

Doğa yürüyüşü turları ve kamp için de uygun bir ortama sahiptir. Yakınlarındaki Otlutepe Yaylası da görülmeye değerdir.

Narman Beş Göller’i ziyaret için en uygun zaman Mayıs- Ağustos aylarıdır. Ziyaret ücretsizdir.

İspir Yedigöller

İspir ilçesinde bulunan Yedigöller, merkeze 170 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Muhteşem doğası ile Kaçkar Dağları’nın gizli cenneti Yedigöller; göl ve dağ manzaraları, yaylaları, etkileyici doğası ve bol oksijenli atmosferi ile doğa ve kamp severlerin ilgisini çekmektedir.

Kış boyunca karlarla kaplı dağ manzaraları sunan İspir Yedigöller’i ziyaret için en uygun zaman yaz aylarıdır. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Yüzen Adalar

Tortum ilçesinde bulunan Yüzen Adalar, şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-950 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Zökün Gölü olarak da bilinen Yüzen Adalar’da, toplamda altı adet yüzen ada bulunmaktadır. Çevresinde yürüyüş yolları ve seyir terası gibi alanlar da bulunmaktadır.

Doğa tutkunu ve fotoğraf meraklısı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Yüzen Adalar, üzerinde yürürken kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz çok farklı bir deneyim sunmaktadır.

Yüzen Adalar’ı ziyaret için en uygun zaman yaz aylarıdır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Çoruh Nehri ve Vadisi

Erzurum’un İspir ilçesinden geçen bölümü ile Çoruh Nehri, şehir merkezine 145 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Zengin bitki örtüsü, yemyeşil manzaraları, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, doğa, kültür ve spor tutkunları için keşfedilmeyi beklenen saklı bir hazinedir. Endemik bitki türleri ile doğa tutkunlarını büyüleyen vadi, ülkenin en görkemli nehirlerinden birine de ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi ve doğası açısından benzersiz olan Çoruh Vadisi ve Nehri çevresindeki zeytinlikler ve çeşitli köyler de görülebilir. Nehir, farklı uzunluktaki parkurları ile kano ve rafting gibi su sporları için de uygundur.

Çoruh Vadisi’ni ziyaret için en uygun zaman Mayıs- Ağustos aylarıdır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.