Eskişehir Seyahatinde Ne Yapılır?


Eskişehir Seyahatinde Ne Yapılır?

Anadolu ve genel olarak Türkiye’nin en model şehirlerinden biri olan Eskişehir; eğitici, kültürel, tarihi ve endüstriyel bir yerleşim yeridir.

İç Anadolu’nda, Porsuk Nehri kıyısında konumlandırılan Eskişehir, tarih boyunca önemli rotaların bir kesişim noktası olan coğrafi konumu nedeniyle; tarihsel, sosyal, ekonomik ve turistik olarak da ülkeni önemli destinasyonlarından biri olmuştur.

Anadolu’nun bu kültür başkenti; tarihi camileri, türbeleri, tarihi ev ve konakları, yöresel lezzetleri, kaplıcaları, müzeleri, lületaşı eserleri, cam eserleri ve çok daha fazlası ile ziyaretçilerine keyifli ve öğretici bir gezi olanağı sunmaktadır.

Eskişehir’e gelindiğinde mutlaka yapılması gerekenler; tarihi Odunpazarı evlerini görmek, Porsuk Çayı’nda gondolla gezmek, Balmumu heykelleri müzesini görmek, Kent Park’ta güneşlenmek, Sazova Park’ta doğa içinde bir gün geçirmek, Kurşunlu Cami’yi ziyaret etmek, Sualtı Dünyası’nda su altı canlıları ile tanışmak, cam sanatlarını keşfetmek, lületaşı hediyelik eşyalar satın almak, Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde tarihe yolculuk yapmak, Midas Anıtı’nı görmek, Sakaryabaşı’nda nehir kenarında balık yemek ve Ballıhisar’daki açık hava müzesini ziyaret etmektir.

Tarihi Odunpazarı Evleri’ni Görün

Eskişehir’in merkezi ilçelerinden biri olan Odunpazarı, aynı zamanda şehrin en eski yerleşim yeridir. Sokaklarını süsleyen tarihi Odunpazarı evleri ise ziyaretçilerini beklemektedir.

Odunpazarı, şehrin kültürel ve tarihi merkezi olması nedeniyle de en popüler cazibe merkezlerinden biridir.

İlçede günümüze kadar varlığını korumuş tarihi evler, harika renkleri ve özel mimarileri ile öne çıkmaktadır. Şehir genelinde kültür turizmi için de harika bir seçim olan tarihi Odunpazarı evleri, Osmanlı mimarisinin öne çıkan özelliklerini yansıtmaktadır.

El yapımı ürünleri ile ilgileniyorsanız, Odunpazarı sokaklarında dolaşırken, yerli halkın kapılarının önlerine kurdukları hediyelik eşya tezgahlarına da göz atabilirsiniz.

Dar ve kıvrımlı sokakları, Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri, camileri, türbeleri, müzeleri ile Eskişehir’in en çok ilgi gören yerlerinden olan Odunpazarı’nda konaklama yapacağınız oteli Odunpazarı Otelleri arasından yapacağınız seçimle planlayabilirsiniz.

Porsuk Çayı’nda Gondolla Gezin

Porsuk Çayı, şehir merkezinden akan ve her iki tarafı yeşillikler ve ağaçlarla kaplı olduğu için şehrin turizm açısından en popüler bölgelerinden biri olarak kabul edilir.

Burası, ağaçların gölgesinde yürüyüş yapmak, temiz hava almak, sosyalleşmek ve nehir kenarında dolaşmak için harika bir yerdir. Nehrin hemen önündeki çimenlik alanda oturarak doğayla baş başa zaman geçirebilirsiniz. Ancak, bazı yerlere oturmak yasak olduğundan, oturmadan önce uygunluğundan emin olmalısınız.

Venedik’te yapılan ünlü gondol turları gibi, Porsuk Çayı üzerinde de gondolla gezi olanağı sunulmaktadır. Nehir üzerinde yapılan bu gondol turları, maksimum 4 kişi olacak şekilde yapılabilmektedir. Porsuk Çayı’nda, dilerseniz tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Gondol ile gezinti için tur ücreti 45 TL ve tekne turları kişi başı 9 TL’dir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi’nde Fotoğraf Çekin

Dünyanın dört bir yanından balmumu heykeller görebileceğiniz Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi, Eskişehir’in keşfedilmeye değer müzelerinden biridir.

Atatürk heykeli başta olmak üzere yerli ve yabancı onlarca ünlü ismin heykelinin yer aldığı müze, Eskişehir’in yerli Madame Tussauds versiyonu olarak gösterilmektedir.

Müzede, Osmanlı İmparatorluğu’na ayrılmış bir bölümün yanı sıra, uluslararası film yıldızları ve dünya liderlerinin balmumu çalışmaları da bulunmaktadır.

Odunpazarı’nda hizmet veren müzeye giriş ücreti 14 TL’dir. Öğrenciler için ise 7 TL olarak belirlenmiştir.

Kent Park’ta Güneşlenin

Kent Park, yapay bir plaj olmasına rağmen Eskişehir’in en popüler cazibe merkezlerinden biridir.

Güneşlenmek, serin sularda yüzmek, sahilde yürüyüş ya da koşu yapmak için güzel bir yerdir. 350 metre uzunluğundaki plajı ile dikkat çekse de, Kent Park’ın içerisinde ayrıca restoranlar, oyun alanları, at binme alanları ve açık-kapalı havuzlar da bulunmaktadır.

Eskişehir halkına deniz keyfi yaşatmak amacıyla 2008 yılında açılan Kent Park’ın plajı 18:00’a kadar açıktır ve kişi başı giriş ücreti 18 TL’dir.

Plaj bölümü, yalnızca yaz aylarında açıktır.

Sazova Park’ta Doğa ile Başbaşa Bir Gün Geçirin

Sarayı andıran bir kale ile Eskişehir’e estetik bir görünüm kazandıran Sazova Park, şehrin en önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir.

Her yaş grubuna uygun çeşitli bölümler barındıran bu parkta, kalenin ve korsan gemisinin yanında çok güzel fotoğraflar çekilebilir. Bu yönüyle turistlerden de çok fazla ilgi gören Sazova Parkı; papağan, sürüngen gibi farklı hayvan türlerinin bulunduğu bir hayvanat bahçesi ve akvaryuma da ev sahipliği yapmaktadır.

Akvaryum; rengarenk balıkları, su altı yürüyüş yolları ve deniz canlılarıyla keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Sazova Park içerisinde; Japon mimarisi tarzındaki bir bina ve pelikan gölünün yanı sıra, pitoresk doğasının güzelliği ile etkileyici bir Japon Bahçesi’ne de sahiptir.

Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde; parkta dolaşan küçük bir tren de bulunmaktadır. Bu trene binerek, park içerisinde keyifli bir yolculuğa çıkılabilir. Parkın içerisinde ziyaretçiler için su sporları, tiyatro ve çocuk oyun alanları da bulunmaktadır.

Sazova Park’a giriş ücretsizdir. İçinde bulunan bölümlere giriş ücreti ise kişi başı ortalama 10 TL olarak belirlenmiştir.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni Ziyaret Edin

Eskişehir’de tarih meraklılarının en çok ilgisini çeken durakların başında gelen Kurşunlu Camii ve Külliyesi; 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Cami, aşevi, kervan, çeşme, okul ve değirmen olmak üzere toplamda yedi bölümden oluşan Kurşunlu Cami ve Külliyesi, kendine özgü Osmanlı mimarisi ile şehirde kolayca ayırt edilebilir.

Odunpazarı’nda bulunan ve 500 yıllık bir yapı olan Kurşunlu Cami ve Külliyesi’ne giriş ücretsizdir.

Eti Sualtı Dünyası’nda Sualtı Dünyası ile Tanışın

Tropikal akvaryumu, Mersin akvaryumu, Amazon Nehri gibi farklı bölümleri ile yılın her zamanı ziyaretçilerini ağırlayan Eti Sualtı Dünyası, yaklaşık 2500 adet balık nüfusuna sahiptir.

Eskişehir’e gelindiğinde, bir deniz yaşamı cazibesi bulmak oldukça etkileyicidir. İyi organize edilmiş ve uygun fiyatlı biletleri ile bu akvaryum, keşfedebileceğiniz farklı balık türleri içermektedir. Burası, özellikle çocuklarla birlikte zaman geçirmek, eğlenmek ve öğrenmek için iyidir.

Akvaryum yürüyüş yolları, balıklar ve deniz canlıları ile su altı dünyasının kapılarını aralayan Eti Sualtı Dünyası, Pazartesi günleri hariç 10:00 ile 19:00 saatleri arasında açıktır.

Giriş ücreti, yetişkinler için 3 TL ve çocuklar için 2 TL’dir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde Cam Sanatlarını Keşfedin

Odunpazarı’ndaki, tarihi bölgenin hemen girişinde yer alan, Cam Sanatları Müzesi’ni restore edilmiş tarihi bir evin içinde bulabilirsiniz.

Küçük bir ücret karşılığında bu müzede, farklı cam teknikleri ve yaratıcı sanatçıların çalışmaları izlenebilir. Binanın ikinci katında, Eskişehir tarihine adanmış başka bir müze bulunmaktadır.

Türkiye genelinde ilk cam sanatları müzesi olan bu müze, hem yerli hem de yabancı cam sanatçılarının eserlerini görebileceğiniz bir müzedir. Toplamda üç galeriye ev sahipliği yapan müzede, hem kalıcı hem de geçici eserler bulmak mümkündür.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir’in ünlü cam objelerini satın alabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanına da ev sahipliği yapmaktadır.

Müzeye giriş ücreti, yetişkinler için 10 TL ve öğrenciler için 5 TL’dir.

Lületaşı Müzesi’nde Lületaşından Yapılmış Hediyelik Eşyalar Satın Alın

Lületaşı; Eskişehir’den çıkarılan değerli bir mineraldir ve şehirde, bu değerli mineral ile yapılmış eserlerin sergilendiği önemli bir müze bulunmaktadır.

Şehrin bir sembolü haline gelen lületaşından yapılmış el yapımı sanat eserleri ile dolu Lületaşı Müzesi, eşsiz sanat eserleri görmek ve lületaşından yapılmış hediyelik eşyalar satın almak için ziyaret edilebilir.

Toplamda 500’e yakın eserin sergilendiği Lületaşı Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Tarihe Yolculuk Yapın

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Eskişehir’in bir tarih müzesidir.

Cumhuriyet ve bağımsızlığa ilişkin pek çok değerli arşive ev sahipliği yapan bu müzede, Kurtuluş Savaşı günlerinde basılmış gazeteleri bulabileceğiniz bir bölüm de bulunmaktadır. Burada; ulu önder Atatürk’ün, belki de daha önce görmediğiniz, bazı fotoğraflarına göz atabilirsiniz.

Müze, günümüz Türkiye’sinin nasıl kurulduğu ve Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın mücadelelerini çocuklara öğretmek için de iyi bir gezi rotasıdır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş ücreti kişi başı 15 TL’dir.

Midas Anıtı’nı Görün

Şehir merkezine 80 km uzaklıktaki Han ilçesinde bulunan ve Yazılıkaya adıyla da bilinen Midas Anıtı, etkileyici bir Frig anıtıdır.

Çevresinde birkaç sarnıç, başka bir tamamlanmamış anıt, iki sunak ve mağara yerleşim alanları bulunan Midas Anıtı, özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir yerdir.

Tam anlamıyla bir kırkgöz mağarası olan Kırkgöz Mağarası da neredeyse gerçeküstü görünümüyle etkileyicidir.

Midas Anıtı’nın kendisi, çok iyi durumda olduğu için göze de çok hoş gelmektedir. Anıtın çevresindeki doğa da oldukça etkileyicidir.

Midas Anıtı’na 5-6 dakika yürüme mesafesinde, güzel hamur işleri ve yöresel Eskişehir lezzetleri deneyimleyebileceğiniz küçük bir kafe de bulunmaktadır.

Midas Anıtı, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Sakaryabaşı’nda Balık Yiyin

Güzel bir piknik alanı ve etkileyici doğası ile Sakaryabaşı, aynı zamanda Eskişehir’de taze ve lezzetli balıklar yemek için de en ideal yerlerden biridir. Burada, çok çeşitli Eskişehir lezzetleri ve mezeler sunan taze balık restoranları karşılamaktadır.

Taze balıklar eşliğinde nehir kenarında keyifli bir öğle ve akşam yemeği deneyiminin yanı sıra Sakaryabaşı; tertemiz suyu, bol oksijenli doğası, dalış noktaları ve sakin atmosferi ile de ilgi çekicidir.

İstanbul’a yakınlığı nedeniyle, İstanbullular için özellikle hafta sonları bir kaçış rotası olan Sakaryabaşı’nda taze tutulup pişirilen balıkların yanı sıra, Sakarya Başı Piknik Alanı’nda doğa için piknik deneyimi de yaşanabilir.

Sivrihisar’dan Kilim Alın

Tarihte Justinianopolis adıyla bilinen ve şehir merkezinin dışında bulunan Sivrihisar ilçesi, tipik Osmanlı evleri ve kilimleri ile ünlüdür.

Camisi, çarşısı, ünlü sucuk festivali ile de görülmeye değer olan Sivrihisar, temiz hava almak ve dağ manzaralarının fotoğraflarını çekmek için de ziyaret edilebilir.

El değmemiş tarihi bir kasaba görünümündeki Sivrihisar’a gidildiğinde, ilçenin merkezindeki çarşıdan klasik el yapımı Türk kilimleri de satın alınabilir.

Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihisar’ın turistik duraklarıyla tanışmak için Sivrihisar Otelleri sayfamızdaki otellere göz atmalısınız.

Yunus Emre Köyü’nü Gezin

13. yüzyılda yaşamış dünyaca ünlü bir şair olan Yunus Emre’nin yaşadığı ve mezarının bulunduğu Yunus Emre Köyü’nde, büyük şairin adını yaşatmak için bir anıt mezara ve müzeye de ev sahipliği yapmaktadır.

Yunus Emre Köyü’nde, her yıl Mayıs ayında Yunus Emre şenlikleri de yapılmaktadır.

Köye gidildiğinde; Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi de görülmeye değerdir.

Ballıhisar’da Açık Hava Müzesini Ziyaret Edin

Eskişehir şehir merkezinden yaklaşık 120 km uzaklıktaki Ballıhisar, Sivrihisar ilçesine bağlı eski bir yerleşim yeridir.

Eski bir Frig kenti olan ve tarihte Pessinus adıyla bilinen bu köye gelindiğinde; Kybele Tapınağı ve M.Ö 10. yüzyıla ait Frig heykellerinin sergilendiği bir açık hava müzesi olan Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi de ziyaret edilmeye değerdir.

Müze, 24 saat açık olarak hizmet vermektedir.

Her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan şehirde tatilinizi planlamak için Eskişehir Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.