Gelibolu Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler


Gelibolu Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler

Yarımada üzerine kurulu Gelibolu, Antik Çağ döneminden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple ziyaret edilebilecek birçok tarihi yapı bulunan ilçeye tatil amaçlı veya günübirlik geziler için geldiğinizde deniz turizmi haricinde kültür ve tarihsel anlamda da geziler düzenleyebilirsiniz.

İlçe, Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği topraklar üzerinde bulunduğu için gezilebilecek birçok tarihi anıt, mezarlık veya müze yer almaktadır. Doğal güzellikleri, boğaza ve Marmara Denizi’ne hakim manzarası bir yana; manevi olarak da oldukça güçlü bir ilçe olan Gelibolu’da, savaşların gerçekleştiği alanları ziyaret edebilir, ülkenin kurtuluşunda önemli rol oynayan lokasyonları gezebilirsiniz.

Gelibolu tatilinizde ziyaret edebileceğiniz tarihi ve turistik yerler arasında; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Feneri, Bayraklı Baba Türbesi, Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Kalesi, Azaplar Camii, Piri Reis Müzesi, Fransız Mezarlığı, Çimpe Kalesi, Gelibolu Savaş Müzesi, Antika Traktör Müzesi, Sinan Paşa Türbesi, Saruca Paşa Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Türbesi yer almaktadır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Çanakkale Savaşı’nın anısına yaptırılmış olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, ilçenin güney bölümünde yer alırken, buraya özel aracınızla veya şehir içi minibüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 30 – 35 kilometre uzaklıkta olan bölgeye ulaşım ortalama 40 dakika sürmektedir.

Çanakkale’de yaşanan kara ve hava muharebelerinin gerçekleştirildiği bölgede yer alan, anıtlarla ve mezarlıklarla dolu milli park, Gelibolu’da ziyaret edilmesi gereken alanların başında bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları kapsamına alınan park, I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı’na şahitlik etmiş bölgeler arasındadır.

Ülkenin bağımsızlığı noktasında önemli rol oynayan savaşın nasıl ve ne şartlarda kazanıldığı hakkında bilgi almak, mezarlıkları ziyaret etmek ve anıtları gezmek için gidebileceğiniz milli parka girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Keşfedilecek pek çok noktası ile ziyaretçilerine oldukça zengin bir gezi rotası sunan Gelibolu için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Gelibolu Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Gelibolu Feneri

İlçe merkezine oldukça yakın mesafede yer alan Gelibolu Feneri’ne yürüyerek kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Gelibolu Light House olarak da bilinen tarihi yapıyı Hamzakoy sahilinde ziyaret edebilirsiniz.

Gelibolu’nun sembolik yapılarından olan fenerin inşası 1856 yılında gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Devleti döneminden miras kalan yapı, kurulduğu dönemde gemilere rehberlik görevini sürdürürken, günümüzde aktif bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapmak isteyen gemilere yol gösteren fenerin toplam denize olan yüksekliği ise yaklaşık 50 metre civarındadır.

Civarda bulunan kafe ve restoranlarda fenerin eşsiz manzarasını izleyebilir ve anı ölümsüzleştirmek isterseniz kartpostallık fotoğraflar çekebilirsiniz. İçerisine giriş yapılmayan feneri yalnızca yanına giderek dış yapısını inceleyebiliyorsunuz. Gelibolu tatilinizde tarihi feneri mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Gelibolu tatilinizi planlamak için Gelibolu Otelleri sayfamızı inceleyebilir, kendinize en uygun oteli seçerek hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Bayraklı Baba Türbesi

İlçe merkezinde Hamzaköy’de bulunan Bayraklı Baba Türbesi’ne ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Özellikle yerli turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen türbeye her giden kişi Türk bayrağı asmaktadır. Türbe, etrafında bulunan binlerce Türk bayrağıyla ve Marmara Denizi manzarasıyla görülmeye değerdir.

Osmanlı Dönemi’nde orduda bayraklardan sorumlu bir asker olan Karacabey’in Bizans ile yapılan bir savaşta esir düşme ihtimaline karşı bölgede bulunan Türk bayrağını düşmanın eline geçmesin diye yuttuğu rivayet edilmektedir. Karacabey’in adına yapılmış olan türbe bu sebepten ötürü Türk bayraklarıyla donatılmış ve adına da Bayraklı Baba Türbesi denilmiştir.

Ziyaret etmesi ücretsiz olan türbenin görülmeye değer bir manzarası bulunmaktadır.

Gelibolu Mevlevihanesi

İlçe merkezinde bulunan Gelibolu Mevlevihanesi’ne ulaşım yürüyerek kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

Kuruluşu 17. YY’a dayanan mevlevihane, döneminde çile çıkarılan ve derviş yetiştirilen bir okul olarak kullanılmıştır. Ülke çapında toplamda 15 adet bulunan Mevlevi Asitanesi’nin en büyüğü Gelibolu Mevlevihanesi’dir.

Döneminde edep, irfan merkezi olup insanların manevi ihtiyaçlarını karşılaması üzerine faaliyet gösteren yapı, günümüze kadar eksiksiz biçimde ulaşmıştır.  Özellikle Şeb-i Aruz dönemlerinde sema etkinlikleri düzenlenen bu tarihi yapıyı Gelibolu gezisinde mutlaka ziyaret edin. Girişlerin ücretsiz olduğu Mevlevihane, 2005 yılından beri ziyaretçilere açık durumdadır.

Gelibolu Kalesi

Gelibolu ilçe merkezinde yer alan kale, Hükümet Konağı’nın hemen yanındadır. Yürüyerek kolaylıkla ziyaret edilebilen yapı, günümüze çeşitli tahribatlara uğrayarak ulaşabilmiştir.

Antik Çağ döneminde yapıldığı tahmin edilen kale, inşa edildiği dönemde dik ve kesik kayalar üzerine oturtulmuş ve 6 köşesi bulunan büyük bir yapı olarak kullanılmıştır. İçerisinde ev, kethüda, topçu başı, cebeci başı konakları, su sarnıçları, cami ve hünkar hazinesinden oluşan geniş bir alan üzerine kurulu olan kale, zamanla tahrip edilmiştir.

Günümüzde Piri Reis Müzesi olarak faaliyet gösteren kale, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

Azaplar Camii

Gelibolu ilçe merkezinde sahile yakın bir konumda bulunan Azaplar Camii’ye ulaşımlar yürüyerek sağlanmaktadır.

1407 yılında yapılmış olan açık hava camisi, tarihi ve manzarası ile görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır. Osmanlı’da denizcilik ile ilgili görevlerde bulunan askerlerin (Azaplar) her sefer öncesi gelip namaz kıldıkları yer olan cami, günümüzde zamanla uğradığı tahribat yüzünden restorasyon çalışması geçirmiştir.

Günümüzde hala teravih namazlarının kılındığı açık hava camisi, benzersiz yapısı ve hikayesi ile ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardandır. Camiye girişler ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.

Piri Reis Müzesi

İlçe merkezinde yer alan müze, feribot iskelesinin yanında bulunmaktadır. Yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz tarihi bina, bölgenin gezilmesi gereken müzeleri arasında yer almaktadır.

Dışarıdan kaleyi andıran görüntüsü ile Gelibolu’daki nadide yapılardan olan Piri Reis Müzesi toplam iki kattan oluşmaktadır. İlk katından ziyade ikinci katında inceyebileceğiniz daha çok ürün bulunan müzenin alt katında da dilek kuyusu bulunmaktadır.

Bal mumlarından yapılmış heykellerin sergilendiği ikinci katta ayrıca eski döneme ait harita örnekleri de yer almaktadır. Piri Reis hakkında detaylı bilgi almak, Gelibolu’da kültürel ve tarihi bir gezi yapmak istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret edin.

Fransız Mezarlığı

İlçe merkezinde Hamzaköy’e yakın bir konumda bulunan mezarlığı yürüyerek ziyaret edebilirsiniz. Özel aracıyla gidecek olanlar için otopark alanı da bulunmaktadır.

1934 yılında inşa edilmiş olan mezarlık, çevresi duvarlarla kapalı ve bakımlı durumdadır. Osmanlı – Rus (Kırım Harbi) savaşında Türkler ile birlikte cephede yer alan Fransızlar için yapılmış olan bölgede 5.000 Fransız askerinin mezarı bulunmaktadır.

Muhittin Reis caddesinde bulunan mezarlık, aynı zamanda benzersiz bir deniz manzarasına sahip ve içerisinde yüksek bir kule barındırmaktadır.

Çimpe Kalesi

İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta Bolayır kasabasında yer alan Çimpe Kalesi’ne özel aracınızla Çanakkale – Edirne yolunu takip ederek gidebilirsiniz.

Bizans İmparatorluğu tarafından bir savaş sonucunda yardım etmesi sebebiyle Osmanlı Devleti’ne armağan olarak verilen kale, ilerleyen süreçte Osmanlıların Balkanların fethinde kullanacağı bir üs olarak tarihte yerini almıştır. Saros Körfezi ve Çanakkale Boğazı manzarasına hakim bir konumda yer alan kale, Gelibolu tatilinizin en güzel gezilerinden biri olacaktır.

Gelibolu Savaş Müzesi

İlçe merkezinde bulunan Gelibolu Savaş Müzesi’ne yürüyerek kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.

Çanakkale Savaşı’na dair birçok önemli mühimmat, eşya ve belgelerin sergilendiği müze, savaşın ruhunu anlamak ve tarihsel manada bilgi sahibi olmak için ziyaret edilmektedir.

Savaştan kalan birçok eserin bulunduğu müzede top mermileri, şarapnel parçacıkları ve bal mumundan yapılmış olan heykeller sergilenmektedir.

Antika Traktör Müzesi

Gelibolu ilçe merkezinde feribot iskelesi yakınlarında yer alan Antika Traktör Müzesi’ne yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır.

Traktörlerin geçmişiyle alakalı olarak antika ürünlerin sergilendiği müzede toplamda 76 adet traktör bulunmaktadır. Eşi benzerini başka bir yerde göremeyeceğiniz bu antika araçların, faal olarak kullanıldığı dönemde hangi amaçla ve ne şekilde çalıştırıldığına dair kapsamlı bilgiler edinebileceğiniz müzeden dünyada toplamda 3 adet bulunmaktadır.

Sinan Paşa Türbesi

Gelibolu ilçesinde Hamzaköy’de bulunan türbeye ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.

II.Beyazıt'ın damadı olan Kaptan-ı Derya Sinan Paşa ve eşi Münire Sultan’ın mezarının bulunduğu türbe, 8 yapılı bir mimariye sahip ve yaklaşık 10 metre yüksektedir. Yapıldığı dönemden sonra tahribata uğradığı için ilki Fatih Sultan Mehmet, ikincisi ise 3.Selim döneminde olmak üzere toplam iki kez restorasyon geçirmiştir.

Bir külliye içerisinde bulunan türbenin içi ziyarete kapalı durumda olduğu için yalnızca dışarıdan görebilmek mümkün olmaktadır.

Saruca Paşa Türbesi

İlçe merkezinde bulunan Saruca Paşa Türbesi, Hamzaköy yakınlarında olup, ulaşım yürüyerek sağlanmaktadır.

Osmanlı Devleti döneminde kaptan-ı deryalık görevini ilk kez üstlenen ve ilk tersanelerin kurucularından olan Saruca Paşa’ya ait olan türbe, etrafı demir parmaklıklarla çevrilmiş, dolayısıyla ziyarete kapalı bir yapıdır. Özellikle Gelibolu’ya inşa ettirdiği önemli yapılarla, vakıflarla bilinen Saruca Paşa, kendisine yaptırdığı türbede Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden etkiler kullanmıştır.

Görülmeye değer tarihi yapılar arasında bulunan türbe, Fransız Mezarlığı’nın yanında yer almaktadır.

Gazi Süleyman Paşa Türbesi

İlçe merkezinde Emek Caddesi üzerinde yer alan türbeye ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa’ya ait olan türbenin yapılış yılı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kare planlı olarak inşa edilen yapı, orijinalinde kesme taştan yapılırken; ilerleyen dönemlerde yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda kesme taşlar, boyalı sıvalar ile taklit edilerek yenilenmiştir.

Osmanlı türbe mimarisinden ziyade daha çok Selçuklu kümbet yapısına daha yakın bir şekilde tasarlanmış olan yapının girişi doğu yönünde bulunurken, diğer cephelerde mermer söveli pencereler yer almaktadır.

Doğasıyla, tarihi yapılarıyla ünlü Gelibolu’da inceleyebileceğiniz yapılardan olan türbeyi her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir.

Tatilinizi Çanakkale’nin en güzel ilçelerinden Gelibolu’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Çanakkale Gelibolu Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

 

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.