Gerede’de Kesinlikle Gezilmesi Gereken Yerler


Gerede’de Kesinlikle Gezilmesi Gereken Yerler

Bolu iline bağlı Gerede ilçesi, şehir merkezine 53 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinden kalkan ilçeler arası otobüsler ile ya da özel araçla 1 saatte gidilebilir.

Burada ilk yerleşimi kuran medeniyet Hititlerdir. Hititlerden sonra sırası ile Bitinyalılar, Frigyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar ve 1395 yılında Osmanlı burada hüküm sürmüştür.

Bu ilçe içerisindeki turistik mekanların en önemlileri; tarihi yapılardır. Dağ içine yapılmış Asar Kalesi, efsanelere dayanan hikayesi ile Gerede Keçi Kalesi, Bizans Dönemi’nden günümüze kadar gelmiş olan Kiliseli Tüccarlar Hanı, halen kullanılmaya edilen ve Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan Yıldırım Bayezid Camii ve Yıldırım Bayezid Hamamı, Gerede ilçesi sınırları içerisindedir ve dünyanın her yanından turist ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Bunların haricinde, kış turizmine meraklı olan, ziyaretçiler; Arkut Dağı’na misafir olabilir.

Asar Kalesi

Gerede ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki bir tarihi yapıdır. Akçabey Köyü yolundaki dağlara yapılmıştır. Özel araçla ya da taksi ile 25 dakikada ulaşmak mümkündür. Ayrıca köy otobüsleri ile de gidilebilir ve otobüs ile gideceklerin yol üstünde inmeleri gerekir.

Kalenin inşa tarihinin milattan önce olduğu tahmin edilmektedir fakat kesin tarih bilinmemektedir. İçerisinde ki seramiklerden yürütülen tahminler ile Bizans Dönemi’nde kullanıldığı düşünülmektedir.

Kale, çevresine hâkim yüksek bir tepeye kurulmuştur ve surlarının büyük bir kısmını, özellikle kuzey ve batı tarafını, dağın kayalıkları oluşturmaktadır. Bu doğal surların bulunduğu bölümlerden kaleye giriş bulunmaz ve bu sebeple çok korunaklı bir kaledir. Kayalıkların içerisi oyularak ve eklemeler yapılarak kale inşa edilmiştir.

Kalenin kullanım amacı, saldırıdan çok savunmadır. Anlatılan rivayetlere göre; yakınlardaki başka bir tepede bir kale varmış ve Asar Kalesi ile arasında geçitler varmış. Bu geçitler Ulusu deresi altından geçmekteymiş ve bölgede yaşayanlar şehre yapılan saldırılarda derenin altındaki geçitlerden kaçarak güvenli Asar Kalesi’ne sığınır, oradan şehri savunurlarmış.

Asar Kalesi, hikayesi ve yapısı nedeniyle görülmeye değer bir kaledir. Kaleye ulaşmak için dağ üzerinde yürümek gerekir ve bu sebeple tercihen yaz aylarında gidilir.

Kalenin giriş ücreti yoktur.

Gerede Keçi Kalesi

Gerede merkezinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ve taksi ile 10 dakikada ulaşım sağlanabilir. Bu kaleye gitmek için Atatürk Bulvarı kullanılabilir. Kalenin yakınına araç ile geldikten sonra kalan yolu yürüyerek devam etmek gerekir ve yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra kaleye ulaşılır.

Kalenin inşa ediliş tarihi bilinmemektedir ve yapılan çalışmalarda Bitinyalılar’dan kaldığı keşfedilmiştir. Kale, oldukça korunaklı ve sağlam bir yapıya sahiptir. Bu kalenin diğer bir özelliği ise hikayesidir.

Kalenin hikayesini kanıtlayan kesin bilgiler bulunmamıştır fakat yıllardır anlatılarak günümüze kadar gelmiştir. Hikâye kısaca şu şekildedir; burada ki yerleşim alanlarına saldırı olduğu zaman, yaşayanlar bu kaleye sığınırlarmış. Bir gün kente büyük bir ordu saldırı yapmış ve bölgenin tüm insanları bu kaleye sığınmışlar. Kalenin yeri ve korunaklı olması sayesinde kaleyi ele geçirememiş ve insanlara zarar verememişler. Buna rağmen günlerce saldırıyı durdurmamışlar. Bir süre geçtikten sonra kalenin içerisinde ki yiyecek ve içecekler tükenmiş. Bunun üzerine kurtuluş için çözüm yolları aranmaya başlamış.

Bir akşam karanlık çöktükten sonra, kalede ki tüm keçiler toplayarak boynuzlarına mumlar dikmişler ve dışarıya salmışlar. Kalabalık bir şekilde dışarıda koşuşan keçileri uzaktan gören düşmanlar, üzerlerine büyük bir askeri gücün geldiğini sanmışlar ve geri çekilmişler. Bu sayede halk kurtulmuş ve bu olay sonrasında kalenin adı Keçi Kalesi olarak belirlenmiştir.

Kale bu hikâye ile özleşmiş haldedir. Kalenin konumu sayesinde eşsiz bir manzarası vardır. Kalenin mimari yapısını incelemek, hikâyeyi yerinde dinlemek ve bu eşsiz manzaraya tanık olmak isteyen birçok turist yıl boyunca buraya gelmektedir.

Kale, her mevsim ziyarete açıktır ve yaz aylarında daha fazla ziyaretçi gelmektedir.

Kaleye giriş ücreti yoktur.

Tarihi Kiliseli Tüccar Hanı

Bu tarihi kilise ve hana, ilçe merkezinde bulunur ve yürüyerek kolay bir şekilde ulaşılabilir. Atatürk Bulvarı’ndan yürüyerek yaklaşık 10 dakikada bu yapıya ulaşılabilir.

Kiliseli han, Bizans Dönemi’nde yapılmıştır. Günümüze kadar hasar görmüş olsa da yıkılmadan gelebilmiştir. Hanın bazı bölümleri taş ve betondan, diğer bir bölümü ise ahşaptan yapılmıştır. İki katlı inşa edilen hanın, geniş ve üstü açık bir avlusu bulunur.

Hanın içerisinde konaklama odaları, hayvan barınakları bulunur. Pencerelerde mevcut olan haç işaretlerinden anlaşıldığı kadarıyla bu han, bir dönem kilise olarak kullanılmıştır.

Bu tarihi yapıyı incelemek için yıl boyunca birçok turist buraya ziyarete gelmektedir.

Giriş ücreti yoktur.

Yıldırım Bayezid Hamam

Gerede ilçe merkezinde bulunur ve yayan bir şekilde kolayca ulaşılabilir.

Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı’na giderken buradan geçmiş ve burada hayvan derisi ile çalışan insanları görmüş. Bu çalışanlar Bayezid’in dikkatini çekmiş ve onların esnaf olduklarını öğrenmiş. Sonrasında bölgeye bir köprü ve bir de hamam yaptırmıştır.

Hamam, 1388 tarihinde Ömer İbni İbrahim tarafından yapılmıştır. 1908 senesinde bu hamamda restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bu tarihi hamam moloz taşlarının kullanılmasıyla inşa edilmiştir ve çatısında kiremit kullanılmıştır. İçerisinde 2 ayrı yıkanma yeri bulunur. Bir tanesi kadınlar için, diğeri ise erkekler içindir. Bu hamam, yakın zamanda tekrar onarılmış ve çatısındaki kiremitler değiştirilmiştir.

Bölgenin önemli yapıları arasında olan bu hamam günümüzde halen kullanılmaktadır. İçerisini gezmek ücretsizdir.

Yıldırım Bayezid Camii

Gerede ilçe merkezinde bulunan bir tarihi yapıdır ve yürüme mesafesi ile 5 dakikada ulaşılabilir.

Bu tarihi cami 1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. İlk yapıldığı zaman cami içerisinde medrese ve kütüphane bölümleri bulunmaktaymış fakat günümüzde bu bölümler yoktur.

İlk yapımında bir kısmında ahşap kullanılmış olan cami, 1891 tarihinde yanmış ve bu yangın sonucu birçok eser yok olmuştur. 1899 senesinde tek kubbeli bir şekilde yeniden inşa edilen cami, 1944 tarihinde meydana gelen deprem yüzünden tekrar hasar almış ve onarılmıştır.

Bu cami, günümüze kadar aldığı hasarlara rağmen kullanılmaktadır. Yıldırım Bayezid’in ilçeye inşa ettirdiği bu camii, birçok turist ziyaretçi ağırlamaktadır.

Ziyaretçilerden giriş ücreti alınmaz ve herkese açık bir alandır.

Arkut Dağı

İlçe merkezinden, aşağı yukarı, 9 kilometre uzaklığındaki bu dağa; B. Sabancı Caddesi üzerinden ulaşım mümkündür. Özel araç ile ya da bir taksi tutarak yaklaşık 20 dakikada gidilebilir.

Arkut Dağı, Karadeniz’in önemli kayak merkezlerinden birisidir. Dağın benzersiz bir manzarası bulunmaktadır. Arkut Dağı, şehirden uzaklaşmak isteyenlerin ortak noktasıdır.

Dünyanın her bölgesinden gelen ve kış sporuna merakı olan turistler, her sene buraya misafir olmaktadır. Sadece yabancı turistler değil, yerlilerde burayı çok beğenmekte ve sürekli gelmektedirler.

Dağda konaklamak isteyen misafirler için burada konaklama mekanları bulunur. Ekipmanlarınızı alarak gelebilir ya da kayak bölgesindeki mekanlardan alabilirsiniz.

Her mevsim açıktır fakat kış sporlarının özellikle yapıldığı bir yer olduğu için kış aylarında daha çok misafir ağırlamaktadır.

Giriş ücreti yoktur.

Gerede’de Günübirlik Gezilebilecek Mekanlar

Gerede ilçesindeki tarihi mekanları gezdikten sonra gezinize Gerede çevresinden devam edebilirsiniz. Kış aylarının vazgeçilmezi Kartalkaya Kaya Merkezi, eşsiz bir doğa harikası olan Akkaya Travertenleri ve şifa bulabileceğiniz Bolu Büyük Kaplıca, Gerede yakınlarında bulunur.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu’da bulunan bu kayak merkezine Gerede ilçesinden özel araç ile yaklaşık 1 saatte gidilebilir. Gerede’ye 50 kilometre uzaklıkta ki bu merkeze Ankara Bolu yolundan ve D100 yolundan ulaşım sağlanabilir.

Gerede’ye kış aylarında giden ve kayak meraklısı olan herkesin uğradığı bir merkezdir. Çam ormanı içinde bulunan bu merkez, özellikle kış aylarında eşsiz bir manzaraya bürünür. Kartalkaya Merkezi, sadece Bolu civarından değil, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden turist ağırlamaktadır. Burada kış sporlarını gerçekleştirebilir ve dilerseniz konaklayabilirsiniz.

Akkaya Travertenleri

Bolu iline bağlı olan bu doğa harikası, Gerede merkezinden 63 kilometre uzaklıktadır. D100 yolu üzerinden özel araç ile yaklaşık 1 saatte ulaşım sağlanabilir.

Bu alan, Bolu’nun Pamukkale’si olarak bilinir. Bolu’nun yeşil yapısı içerisindeki beyaz travertenler buraya eşsiz bir hava ve görüntü katmaktadır. Burayı, fotoğraf ve piknik meraklıları sıkça ziyaret etmektedir. Geniş piknik alanları nedeniyle birçok insan hafta sonunu burada geçirmektedir. Travertenlerin civarında yürüyüş yapmak için ve doğanın bir harikasına tanık olmak için bu alana gidebilirsiniz.

Bu alanın giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir ve otomobil ile giriş yapmak için 20 TL ödenmesi gerekir.

Bolu Büyük Kaplıcaları

Bu alana Gerede’den gitmek için Ankara Bolu yolu ve D100 yolu üzerinden yaklaşık 1 saatte gidilebilir. Gerede’den kaplıcalara yaklaşık mesafe 57 kilometredir.

Bolu ili coğrafi özellikleri sayesinde birçok sıcak su kaynağına ve kaplıcaya sahiptir. Bu kaplıcalar asırlardır aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Üstelik Evliya Çelebi, yazmış olduğu Seyahatname’sinde bu kaplıcalardan övgü ile bahsetmiştir. Bu kaplıcalara gelerek şifa bulabilir ve güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

Bu kaplıcalar arasında Karacasu Kaplıcası, Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıca, Çatak Kaplıcası bulunur. Bu kaplıcalar dünyaca ünlüdür ve dört bir yandan ziyaretçi çekmektedir.

Bolu, Gerede'deki konaklama seçeneklerine göz atmak için Gerede Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.