İzmir’in İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


İzmir’in İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’nin güney sahilinde; tatil kasabaları ve otantik köylerin yanı sıra İzmir’in bambaşka bir tarafı vardır. Ege kıyıları, emekliler için ikinci ev olarak kabul edilen bir destinasyondur. Burası, aynı zamanda göçmenlerin de ikamet edip çalışabileceği bir şehirdir.Türkiye’nin, üçüncü, büyük ve en modern şehri olarak gösterilen İzmir; şehir merkezi olarak kabul edilen Konak, Alsancak, Bostanlı, Karşıyaka gibi yerleşim yerleri ile de kıyı yaşam tarzının çok güzel örneklerinden birini sunmaktadır.

İzmir’in sahil şeridinde yer alan ilçeler ise, muhteşem plajların çevresinde, rahat ve eğlenceli bir yaşam isteyenler için çok sayıda popüler tatil destinasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. İzmir, tek başına muhteşem havası ile de ilgi çekicidir ve Türkiye turizminin sunduğu güzellikler arasında öne çıkmaktadır.

İzmir’in içinde farklı farklı güzellikleri barındıran ilçeleri ile ilgili detaylara geçmeden önce konaklama seçeneklerine de göz atmak isterseniz İzmir Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyebilirsiniz.

Konak

Konak, İzmir şehrinin merkezi kabul edilir. Turistik cazibe merkezleri ile şehrin kalbi Konak, İzmir’e gelindiğinde görmeden dönülmemesi gereken en önemli yerlerden biridir.

Şehrin buluşma noktalarından biri olan Konak Meydanı, Konak Yalı Cami ve Saat Kulesi ilk görülmesi gereken yerlerdir. Asırlık tarihi ile en eski çarşılardan biri olan Kemeraltı Çarşısı ve şehirde en güzel kahveleri deneyimleyebileceğiniz Kızlarağası Hanı, alışveriş yapıp gezebileceğiniz tarihi yerler arasındadır.

Alsancak ve Basmane tren istasyonları, sahil şeridini süsleyen birbirinden güzel tarihi yapılardan biri olan Borsa Binası, Eski Osmanlı Bankası Binası, Konak Pie ve Tarihi Asansör de Konak ilçesinde günümüze kadar ayakta kalan en değerli tarihi yapılardır.

Karşıyaka

Şehrin en gözde semtlerinden biri olan Karşıyaka, şehir merkezine 17 km uzaklıktadır. Eski Levanten evleri ve tarihi yapıları ile ziyaretçilerini geçmişe götüren bu tarihi ilçe, aynı zamanda gün batımı ile hareketlenen sokaklarında canlılığını hissettirmektedir.

Konakları ile ünlü bir yer olan Karşıyaka’da; Penetti Köşkü, Van der Zee Köşkü, Latife Hanım Konağı Anıt Evi, Tarihi Alibey Hamamı burada görülmeye değer tarihi mekanlardır. Tarih ve kültür meraklılarının burada ziyaret etmesi gereken müzeler ise Bilim Müzesi, Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi ve İletişim Müzesi’dir.

Seferihisar

Türkiye’nin ilk yavaş şehri olan Seferihisar, İzmir şehir merkezine 50 km uzaklıkta yer almaktadır.

Seferihisar; sakin ve huzurlu sokakları, sıcak ve samimi insanları, antik kenti ve özgün mimariye sahip evleri ile, yılın her mevsiminde ziyaretçilerine sakin ve huzurlu bir tatil vaat etmektedir. Buraya geldiğinizde, Sığacık beldesi ile aynı ismi taşıyan tarihi kaleyi ziyaret edebilir, sahildeki balıkçılarda en taze balıkları tadabilir, köy pazarında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Çeşme

İzmir şehir merkezine 85 km uzaklıkta bulunan ve Ege Bölgesi’nin en ünlü tatil beldesi olan Çeşme, ziyaretçilerine otantik bir tatil deneyimi sunmaktadır. Dünya genelinde en iyi sörf merkezlerinden birine ev sahipliği yapan ilçe, havalimanına 40 dakika sürüş mesafesindedir.

Çeşme denilince, akla ilk gelen sörftür. Ayrıca, burası damla sakızı ile de ünlüdür. Çeşme Kumrusu ise, Türkiye genelinde en popüler sandviç çeşitlerinden biridir. Çeşme’ye gidildiğinde, keyifli vakit geçirmek için mutlaka Alaçatı ziyaret edilmelidir.

Çeşme’de ünlü bir sahil kasabası olan Alaçatı; Arnavut kaldırımlı dar sokakları, begonvil süslü beyaz taş evleri ile öne çıkan, geleneksel ve modernin buluşmuş olduğu otantik bir bölgedir. Birçok gezgin, Alaçatı’yı İzmir’e bağlı bir ilçe sanmaktadır.

Tatilinizi İzmir’in en güzel tatil merkezlerinden Çeşme’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Çeşme Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çiğli

İzmir şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Çiğli ilçesi, görülmeye değer tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerden biridir.

Leukai Antik Kenti, burada tarihi bir gezi yapmak isteyenler için idealdir. İzmir ve Türkiye genelinde en popüler hayvanat bahçesi olan Doğal Yaşam Parkı ve her yıl binlerce kuşun göç ettiği İzmir Kuş Cenneti de mutlaka görülmelidir.

Foça

İzmir şehir merkezine 65 km uzaklıktaki Foça ilçesi, tarihi M.Ö 600’lü yıllara kadar uzanan ve iki küçük koyun yanında bulunan eski bir liman kentidir.

Günümüzde Foça limanı, yerli ve yabancı yatçılar, tekneler, rüzgar sörfçüleri ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarını görmek için gelen ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.

Tarihte önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan Eski Foça’ya gelindiğinde Dışkale ve Beşkapılar kaleleri mutlaka görülmelidir. Ayrıca, merkeze yakın noktadaki anıtsal mezar, su kemerleri, eski Rum evleri ve sahil kenarındaki açık hava restoranları da görülmeye değerdir.

Görülmesi gereken eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Yeni Foça’da ise; mavi renkli eski taş evlerinin yer aldığı sokaklar mutlaka görülmelidir. Burada, yaz turizmcileri için, berrak ve turkuaz renkli sular vardır. Yeni Foça’nın ince kumlu plajlarında denize girdikten sonra, gün batımı manzaralarını da kaçırılmamalıdır.

Karaburun

Yoğun şehir hayatından kaçarak bir Ege kasabasına yerleşmek isteyenler için İzmir’de giderek popüler hale gelen Karaburun Yarımadası, şehir merkezine 100 km ve havalimanına 110 km uzaklıktadır.

Tipik bir Ege kasabası olan Karaburun’a geldiğinizde, Müesser Aktaş Tarih ve Etnografya Müzesi’nde geçmişi öğrenebilirsiniz. Terk edilmiş Rum köyleri ile dolu olan ilçede bu köylerden biri olan Eski Rum köyü Sazak da mutlaka görülmelidir.

Dikili

Ege Denizi kıyısındaki bir sahil kasabası ve İzmir ilinin bir ilçesi olan Dikili, şehir merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır.

Burada; Delitaş ve Demirtaş köylerinde bulunan antik mağaralar ve Madra Çayı’na doğru uzanan çam ormanları ile kaplı ormanlık alanlar mutlaka görülmelidir. Dikili’de, Bademli köyünde bulunan termal sular ve kaplıcalar da dinlenmek, şifa bulmak için ziyaret edilebilir. Bademli ve Denizköy’deki plajlar da yaz turizmi ve plaj tatili için tercih edilebilir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Dikili’de tatilinizi planlamak için Dikili Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Ödemiş

İzmir şehir merkezine 110 km uzaklıkta bulunan Ödemiş ilçesi, Lidyalılar'dan kalma Hypaipa Antik Kenti ile tarihi bir gezi yapmak için ziyaret edilebilir.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin güzel örneklerini barındıran Ödemiş’e bağlı Birgi Köyü de oldukça ilgi çekicidir. Bu köy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Ödemiş’e gelindiğinde ayrıca; Çakırağa Konağı ve Sultanşah Türbesi de mutlaka görülmeli, Ödemiş Kebabı denenmelidir.

Bergama

Ege Denizi’ne 15 km ve şehir merkezine 110 km uzaklıkta bulunan İzmir’in Bergama ilçesi, Pergamon Antik Kenti kalıntıları nedeniyle, İzmir’de popüler bir tarih merkezidir.

Bergama’nın merkezi genel olarak yürüyerek gezilebilir. Yürüyüş sırasında; burada önemli tarihi kalıntılardan biri olan Akropolis, Arkeoloji Müzesi, Kırmızı Bazilika ziyaret edilmesi gereken noktalardandır.

Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek için vakit ayırırsanız, buradaki eski ahşap evlerinin her birinin kendine özel bir hikayesi olduğunu hissedebilirsiniz.

Selçuk

Türkiye ve dünyaca ünlü Efes Antik Kenti’nin bulunduğu Selçuk, İzmir şehir merkezine 80 km uzaklıkta yer almaktadır. Bir İzmir gezisinde en üst sıralarda yer alan ilçe, aslında her tarih meraklısının rüyasıdır. Tarihi kalıntılar keşfedildikten sonra, civarda da yapılacak pek çok şey vardır.

Efes Müzesi, St. John Bazilikası, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi, İsa Bey Cami, ilçe merkezine 40 km uzaklıktaki sevimli Tire ve artık dünyaca ünlü bir köy olan Şirince de Selçuk’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Urla

Üzüm bağları ve şarabı ile ünlü ilçe Urla, şehir merkezine 35 km uzaklıkta yer almaktadır. Urla Bağ Yolu, hem İzmirliler hem de şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Urla Bağ Yolu’nda bulunan şaraphanelerin yanı sıra, burada görülmeye değer başka yerler de vardır. Bunlar arasında; Key Muzesi, Hisar Cami, Urla Sanat Sokağı ve Arkas Sanat Merkezi yer almaktadır.

Bayraklı

Şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan ve Ege Denizi kıyılarında yer alan Bayraklı, şehrin önemli bir ticaret ve finans merkezidir.

İzmir gece hayatının önemli mekanlarına da ev sahipliği yapan Bayraklı; konaklama için lüks otellere, keyifli bir sahil şeridine ve lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoranları ile de keyifli bir gezi olanağı sunmaktadır.

Aliağa

Balıkesir il sınırında bulunan ve şehir merkezine 65 km uzaklıktaki Aliağa ilçesi, İzmir’in önemli bir sanayi merkezidir.

Sanayi merkezi olmasının dışında, Aliağa, aslında tertemiz ve masmavi denizi, plajları ve gizli kalmış koyları ile de keyifli, sakin ve huzurlu bir deniz tatili için tercih edilebilir. Aliağa gelindiğinde, Aliağa Kuş Cenneti de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Balçova

Şehir merkezine 10 uzaklıkta bulunan Balçova ilçesi, Ege Denizi’nin yanı başında yer alır. Şehrin pek çok tarihi ve turistik cazibe merkezine yakın bir konumda bulunan ilçe, özellikle teleferiği ile İzmir tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Deniz Müzesi, İnciraltı Sahili, İnciraltı Kent Ormanı burada mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Çocuklu ailelere hitap eden Aqua City’deki su parkları da ailece keyifli bir gün geçirme fırsatı sunmaktadır.

Beydağ

İzmir’de şehir merkezinden oldukça uzakta, yaklaşık 140 km uzaklıktaki ilçesi Beydağ, hem tarihi hem de sahip olduğu doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine keşfedilecek pek çok şey sunmaktadır. 

İlçenin adını taşıyan tarihi kale ve baraj, Beydağ’da mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Kestane bahçeleri ve kaya mezarları da ziyaretçilerden ilgi görmektedir.

Yemyeşil alanları ile oldukça etkileyici olan Beydağ, ziyaretçilerine doğa içinde piknik, doğa yürüyüşleri, kamp gibi olanaklar da sunmaktadır.

Bornova

İzmir şehrinin turistik ilçelerinden biri olan Bornova, şehir merkezine 10 km uzaklıkta yer almaktadır.

Turistik bir bölge olması, sahip olduğu doğal güzellikler ve kültürel mirasından kaynaklanır. Yamanlar Dağı ve Homeros Vadisi, hem Bornova hem de İzmir genelinde görülmesi gereken doğal güzelliklerdir.

Burada ayrıca; Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Büyük Park, Doğal Tarih Müzesi, Peterson Köşkü, Dünya Barış Anıtı da mutlaka görülmelidir.

Gaziemir

Şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktaki Gaziemir ilçesi, İzmir’de yaz turizmi için ideal bir destinasyon olmasa da keşfedilecek tarihi, turistik ve doğal güzellikler ile doludur.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın bulunduğu ilçe olması ile de her yıl sayısız yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan Gaziemir’de; İzmir Fuarı, Uzay Kampı, Uluslararası Çocuk Şenliği Kültür Evi ve ilçenin doğal güzelliği olan Sarnıç Gölet de mutlaka görülmelidir.

Buca

Sahip olduğu doğal güzellikleri ile ünlü İzmir ilçesi Buca, şehir merkezine 25 km uzaklıkta yer almaktadır.

Antik kalesi ile ünlü yüksek bir zirve olan Kadifekale Dağı, Buca’nın öne çıkan doğal güzelliklerinden biridir. Buca Gölet ve Hasanağa Parkı da mutlaka görülmelidir.

Buca’da tarihi bir gezi için ise; Kızılçullu Su Kemerleri ve Protestan Baptist Kilisesi ziyaret edilebilir.

Güzelbahçe

Kumlu plajları, güzel denizi, doğal güzellikleri ve bol oksijenli doğası ile İzmir’in güzel ilçesi Güzelbahçe, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır.

İzmir- Çeşme Yolu üzerinde yer alan Güzelbahçe’de görülmesi gereken yerlerin başında Yassıca Adası gelmektedir. Vapur seferleri ile ulaşılan bu ada, oldukça etkileyicidir. 19. yüzyıldan kalma bir karantina tesisine ev sahipliği yapan Karantina Adası da ilçeye bağlıdır.

Kemalpaşa

İzmir şehir merkezine 30 km uzaklıktaki Kemalpaşa ilçesi, tarihi ve kültürel mirası ile İzmir’de görülmeye değer yerlerden biridir.

Örnekköy, Çiniliköy, Nazarköy gibi doğal köy hayatını deneyimleyebileceğiniz köylerin de bulunduğu Kemalpaşa’da tarih meraklılarına hitap eden yerler de vardır.

Kemalpaşa gezisinde; Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi, Kızkalesi, Belkahve Geçidi ve Ulucak Höyüğü mutlaka görülmelidir. Doğa içinde bir gezi için ise Savandağ Gölü ziyaret edilebilir.

Kınık

Şehir merkezine 130 km uzaklıkta ve Bergama ilçesine komşu Kınık ilçesi, İzmir’in popüler bir turizm bölgesi olmasa da, bol oksijenli doğası, sakin sokakları ve tarihi mirası ile görülmeye değerdir.

Tarihi ilk çağlara kadar uzanan Kınık; Madra ve Yunt dağları ile Bakırçay Ovası’nın yakınlarında yer almakta ve özellikle doğal güzellikleri ile ilgi çekmektedir.

Bir doğa harikası olan Boncuk Gölü, doğanın huzurlu bir köşesi olan Karadere Köyü ve tarihi Asar Kale burada görülmeye değer yerlerdir.

Menderes

İzmir şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Menderes ilçesi, doğa harikası güzellikleri ile İzmir’in görülmeye değer bir yerleşim yeridir.

Güzel insanların yaşadığı ve muhteşem gün batımı manzaralarının olduğu Menderes ilçesi, özellikle yerli şarabı ile ünlüdür Burada, lezzetli bir şarap deneyimi için İsabey Bağ Evi’ne gidilebilir.

Menderes ziyaretinde ayrıca; Klaros Antik Kenti, Özdere Çukuraltı Plajı, Gümüldür, Kalemlik Plajı ve Orman Kampı da mutlaka görülmelidir.

Menemen

İzmir’de bir sanayi bölgesi olarak gelişen Menemen ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır.

Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluklarına ev sahipliği yapan bu tarihi ilçe, doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Yamanlar Dağı ve Karagöl, burada mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Menemen’de görülmesi gereken yerler arasında ayrıca; Gölpark, Taş Han, Ermeni Kilisesi, Papazın Evi ve Şehit Kubilay Anıtı da yer almaktadır.

Narlıdere

İzmir’in sevilen yerleşim yerlerinden biri olan Narlıdere ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almaktadır.

Köklü bir tarihe sahip olan ilçe, sahil şeridi ve sahilin hemen yanı başındaki parkı ile ünlüdür. Tertemiz havası ve çam ağaçları ile kaplı ormanları ile Narlıdere’de keşfedilecek pek çok yer vardır.

Tarihi mimarisi ve doğal güzellikleri ile Narlıdere’de; Narlıdere Sahili ve Yöresel Narlıdere Pazarı da mutlaka ziyaret edilmelidir.

Tire

Tarihi ve kültürel mirası, doğa harikası köyleri ve doğal güzellikleri ile Tire ilçesi, İzmir şehir merkezine 90 km uzaklıkta yer almaktadır.

Köklü bir tarihe sahip olan Tire, özellikle tarih severlerin ilgisini çekecek miraslar sunmaktadır. Kent Müzesi, Necip Paşa Kütüphanesi ve Tahtakale Hamamı burada görülmesi gereken tarihi yerlerdir.

Yöresel ürünlerin bulunduğu Tire Pazarı, bir tepenin üzerindeki Derekahve, bir doğa harikası olan Kaplan Köyü de mutlaka görülmelidir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.