İzmir Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler


İzmir Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler

Eski adı Smyrna olarak bilinen İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehridir. Aynı zamanda, ülkenin en kozmopolit ve modern şehirlerinden biri olan İzmir, Ege Denizi kıyılarında yer alır. Dört milyonu aşan nüfusunun neredeyse yarısını genç nüfus oluşturmaktadır. Bu da, şehri çok canlı ve dinamik bir şehir yapmaktadır.

Sahip olduğu Akdeniz iklimi ile özellikle zeytinyağlı yemekleri ve deniz mahsulleri ile ünlüdür. Ayrıca, yöreye özgü otlar da burada yetiştirilmektedir. Lezzetli mutfağının yanı sıra, coğrafi konumu da İzmir’i ziyaret etmenin önemli nedenlerinden biridir. Buraya, ülkenin hemen her yerinden ortalama 1 saatlik uçuş ile ulaşılabilir.

Buradan, Ege Denizi’nin güzelliklerini paylaşan Yunan adalarından bazılarına seyahat etmek de mümkündür. Aslında, İzmir’i ziyaret etme nedenleri saymakla bitmemektedir. Bu tatil cennetini keşfetmek için mutlaka yapılması gerekenler ise oldukça çeşitlidir.

Şehir merkezi olarak kabul edilen Konak, Alsancak, Bostanlı gibi bölgelerin yanı sıra, İzmir’in diğer ilçelerinde de yapılacak pek çok şey bulunmaktadır.

İzmir için tatil programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için İzmir Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Saat Kulesi’ni Görün

Saat Kulesi, İzmir’in merkezi Konak Meydanı’nda bulunmaktadır. Bu kule, şehrin tarihi için çok değerli ve önemlidir. Aynı zamanda, şehrin turistik simgelerinden biridir.

1900’lü yılların başında, dönemin padişahı Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine, dönemin İzmir valisi tarafından yaptırılmıştır. Tarihi çok eski zamanlara dayanmasa da, yine de İzmir’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Toplamda 25 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, sekizgen biçimindedir ve dört katlı bir kuledir. Kulenin üzerinde yer alan saatler ise, inşa edildiği dönemde Almanya’nın imparatoru tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi, aynı zamanda İzmir’de en güzel gün batımı manzaralarından birini de sunmaktadır ve fotoğraf çekmek için harikadır.

Tarihi Asansör’e Çıkın

Bir dönem burada yaşayan ve İzmir’in önemli ailelerinden biri olan Devidas Ailesi’nin babası, bir gün Karataş Merdivenleri’nde bacağını kırdıktan sonra, buraya bir asansör yapılmaya karar verilmiş ve Tarihi Asansör inşa edilmiştir.
Marsilya’dan özel olarak getirilen tuğlalar ile inşa edilen asansörün yapımı 1907 yılında tamamlanmıştır. Giriş kapısında, İbranice ve Fransızca yazılar yer almaktadır.

Asansörün tepesinde, ahşap bir balkonu vardır. Bu balkonun korkuluklarını süsleyen güzel motifleri de oldukça etkileyicidir. Günümüzde hala kullanılan asansörün üst katında, küçük bir seyir balkonu ve restoran bulunmaktadır. Bu balkonda, tüm İzmir’i kuşbakışı izlemek ve muhteşem manzaralara tanıklık etmek mümkündür.

Kemeraltı Çarşısı’nı Gezin

Konak Meydanı’ndaki bu tarihi çarşı, Anafartalar Caddesi üzerinde yer alan, şehrin en renkli alışveriş noktalarından biridir. Adını, burada ana caddeyi süsleyen kemerlerden almıştır ancak bu kemerlerin çok az günümüze ulaşmıştır.

Kemeraltı Çarşısı içerisinde çok sayıda han ve dükkan yer almaktadır. Günümüzde, hala dünyanın en büyük açık hava çarşılarından biridir. Hanlar, hamamlar, çeşmeler, cami, sinagog, kökler ve eski sokak dokularını görmek için de ziyaret edilebilir.

Tarihte şehrin en önemli alışveriş merkezi olan ve bugün hala aynı etkiyi sürdüren Kemeraltı Çarşısı’nda zamanla eski dükkanların sayısı azalsa da, her türlü alışveriş yapılabilecek bir çarşı olarak tercih edilebilir.

Kemeraltı Çarşısı’nın sonuna kadar yürüyerek, her türlü yemeğin en tazesini bulabileceğiniz Havra Sokağı’na ulaşabilirsiniz.

Kordon’da Yürüyün

İzmir’in simgelerinden biri olan Kordon; insanların çimlere uzandığı, yürüyüş yaptığı, bisiklete bindiği, konser ve festivallere katıldığı ve muhteşem manzaralara tanıklık ettiği bir yerdir. Kordon, İzmir’in kıyı şeridinin merkezi olan Konak’ın Alsancak semtinde yer alır.

Kordon’un çevresinde barlar, restoranlar, kafeler ve mağazalar yer almaktadır. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki Kordon, Pasaport İskelesi’nden başlayarak Alsancak Limanı’nda sonlanmaktadır.

Pasaport İskelesi, çok sayıda kafe ve restorana ev sahipliği yapmaktadır ve günümüzde hala kullanılan bir vapur iskelesidir. Burası, aynı zamanda İzmir'de gün batımının en güzel olarak izlenebileceği yerlerden biridir. Ayrıca, balık tutmayı seviyorsanız, Kordon yakınlarında balık tutma fırsatı bulabilirisiniz.

Gül Sokak’ta Dolaşın

Burası, özellikle İzmirli gençler arasında popülerdir. Bir bakıma, şehrin alışveriş caddesi olarak tanımlanabilir. Burada, hem uygun fiyatlı hem de pahalı birçok alışveriş mağazası bulmak mümkündür.

Gül Sokak üzerinde, İzmir’e özgü çok sayıda kafe de bulunmaktadır. Alsancak’ta, yani şehrin merkezinde yer alan bu sokak, İzmir genelinde en elit bölgelerden de biridir. Daha uygun fiyatlı bir yemek deneyimi için, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni tercih etmek daha doğru olacaktır.

Bostanlı Sahili’nde Gün Batımını İzleyin

İzmir’de genç nüfusun bir diğer popüler tercihi de Bostanlı Sahili’dir. Alsancak’ın rakibi sayılan Bostanlı Sahili, özellikle hareketli gece hayatı ve sunduğu gün batımı manzaraları ile tercih edilmektedir. Sahilde, uzanarak gün batımını izleyebileceğiniz çok keyifli platformlar bulunmaktadır.

Sahil şeridi ve hareketli gece hayatının dışında, Bostanlı’da bir vapur iskelesi de bulunmaktadır. Ayrıca, semtte Çarşamba günleri kurulan Bostanlı Pazarı, taze meyve alışverişi yapmak için ziyaret edilebilir. Bu pazarın, özellikle kıyafet satılan bölümleri oldukça popülerdir.

Teleferik ile Tüm Şehri Görün

İzmir’in en kalabalık ilçelerinden biri olan Balçova’da bulunan teleferik, İzmir’in turistik sembollerinden biridir. Balçova ilçesinde çok çeşitli alışveriş merkezleri, oteller ve su parkları da bulunmaktadır. Tüm bu yerler arasında en keyifli olanı, İzmir’e kuşbakışı bakmanızı sağlayacak olan bu teleferiktir.

İlk kez 1970’li yıllarda açılan Balçova Teleferik, uzun yıllar kullanılmış, daha sonra ihmal edilmiş ve zaman içinde yıpranmıştır. Bu nedenle, onarım çalışmaları nedeniyle bir süre kullanıma kapatılmıştır. Teleferik, 2015 yılından itibaren tekrar kullanıma açılmıştır.

Yoğun bir kuyrukta beklememek için, günün erken saatlerinde gidilmesi önerilir. Ancak, bir kuyruk olsa bile muhtemelen birkaç dakika içinde önemli ölçüde azalacaktır. Teleferik çevresindeki görevliler size rehberlik ederek düzenli olarak teleferiğe götürmektedir.

Teleferiği kullanarak yaklaşık 3 dakikada yukarı çıkabilirsiniz. Sekiz kişiye kadar gruplar halinde teleferiğe binebilirsiniz. Teleferikle yolculuk ederken, etrafı izlemek çok keyifli ve heyecan vericidir.

Balçova Teleferiği’nde 12:00 ile 19:00 saatleri arasında bilet satışı yapılmaktadır. Pazartesi günleri kapalıdır. 0-5 yaş arası çocuklar ücretsiz binebilir.

Konak Pier’e Gidin

19.yüzyılın ortalarında İzmir’de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilen Konak Pier, ünlü Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından çizilmiştir.

Konak Meydanı’na yakın bir sahil şeridinde inşa edilmiştir. İlk olarak gümrük binası olarak kullanılan iskele binası, daha sonraları balık pazarına dönüştürülmüş ve 1990’lı yıllara kadar balık pazarı işlevini korumuştur.

2000’li yılların başında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından da bugün bildiğimiz alışveriş ve eğlence merkezine dönüştürülmüştür. Konak Pier, bir alışveriş merkezi olarak sayılsa da; aslında restoran, kafe ve sineması olan bir komplekstir.

Konak Pier; deniz manzarası eşliğinde kahve içmek ya da yemek yemek için gidildiğinde çok memnun edecektir. Konak Pier, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 saatleri arasında açıktır.

Balçova’nın Termal Otellerine Gidin

M.Ö 1200’lü yıllarda Truva Savaşları döneminde Agamemnon isimli komutan, savaşta yaralanan askerlerin kısa sürede iyileşip geri döndüklerini görünce, buradaki kaplıca sularının iyileştirdiğini keşfetmiştir.

Bu bölge, geçmişte Agamemnon Kaplıcaları olarak anılmıştır. Daha sonraları bu alana hamamlar, çamur banyoları ve havuzlar da inşa edilmiştir.

Balçova termal kaplıcalarının tarihi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Günümüzde pek çok insan, şifa bulmak ve rahatlamak için bu kaplıcalara gitmektedir. Kaplıcaların, özellikle yaşlılar için etkili olduğu bir gerçektir. İzmir’e geldiğinizde, şifalı sularla buluşmak için Balçova’daki termal tesislere giderek keyfini çıkarabilirsiniz.

Piknik Yapmak ve Doğa İle Buluşmak İçin Çiçekliköy’e Gidin

Şehir merkezine 30 dakika sürüş mesafesindeki Çiçekliköy, Bornova ilçesine bağlı bir köydür.

Tertemiz ve bol oksijenli havası, etrafı süsleyen çam ağaçları, rengarenk çiçekleri, kahvaltı salonları ve piknik alanları ile Çiçekliköy, İzmirliler için günübirlik gezi rotalarından biridir. Hafta sonları çok kalabalık olabilse de, diğer günlerde oldukça tenha olduğu söylenebilir.

Günün yorgunluğundan ve stresinden uzaklaşıp keyifli ve huzurlu vakit geçirmek isteyenler için ideal bir ortam sunan Çiçekliköy; şehre yakın ancak şehrin karmaşasından uzak konumuyla tercih edilebilir.

Bornova’dan çıkıp Manisa yoluna devam edildiğinde, sağ tarafta görülebilecek tabelalar sizi Çiçekliköy’e götürmektedir. Bu köy, antik çağlarda Hamidiye olarak bilinmekteydi. Daha sonraları, her bahar açan rengarenk çiçekleri ile adı Çiçekliköy olarak değişmiştir.

Çiçekliköy, özellikle kahvaltısı ile meşhurdur. Köy tereyağı, peynir, zeytin ve ekmeğin muhteşem kombinasyonlarını sunan bu köyde, “kendin pişir” konsepti ile hizmet veren piknik ve mangal tesisleri de bulunmaktadır. Bu nedenle, gün batımından sonra da keyifli bir yerdir.

Bu köy yürüyüş, bisiklet, doğa sporları ve kamp yapmak isteyenler için de harika alanlar sunmaktadır. Burada ayrıca, yemyeşil ağaçların arasında ata binme deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Hayvanlarla Buluşmak için:İzmir Doğal Yaşam Parkı

Hayvan severler için İzmir’deki en ideal destinasyon, Doğal Yaşam Parkı’dır. Birçok farklı türden sevimli dostların beklediği bu park, yaklaşık 425 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruludur.

125 türden binlerce farklı hayvana ev sahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılında İzmir Belediyesi tarafından açılmıştır. Bu park, eskiden İzmir Uluslararası Fuarı içerisinde yer alıyordu. Daha sonra taşınarak, bugün olduğu alan üzerine kurulmuştur. Bu park, aynı zamanda Avrupa Hayvanat Bahçeleri üyesidir.

İzmir Doğal Yaşam Parkı, haftanın her günü 09:00 ile 16:00 saatleri arasında açıktır.

Alaçatı’da Sörf Yapın

Şehir merkezine 80 km uzaklıktaki Çeşme ilçesine bağlı tarihi bir sahil beldesi olan Alaçatı; taş evleri, lavanta kokulu sokakları, begonvil kaplı küçük dükkanları, sakızlı kurabiyeleri ile ünlüdür. Aynı zamanda, Türkiye’nin sörf cennetlerinden biri olması ile de ünlüdür.

Yılın altı ayında, sürekli rüzgar aldığı için; yeni başlayanlardan uzmanlara kadar her seviyeden rüzgar sörfçüleri için mükemmel bir noktadır. Alaçatı’daki rüzgar sörfü okullarından birine kaydolarak denizi fethetmeyi öğrenebilirsiniz.

İzmir’in gözde tatil merkezi Alaçatı’da tatil planlıyorsanız Alaçatı Otelleri sayfamızı inceleyebilir, size en uygun otelden rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Efes Antik Kenti’ni Görün

Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek, Ege’nin kalbine inmek demektir. Bu Antik Roma kenti, bir zamanlar dünyanın her yerinden insanın limana yelken açtığı, egzotik meyve ve baharatları sattığı ve Türk kumaş üreticilerini ziyaret ettikleri İpek Yolu üzerinde popüler bir duraktı.

Doğu Akdeniz’deki en büyük Roma kalıntıları koleksiyonu olan Efes Antik Kenti’ndeki kalıntıların, tahminen %20’si çıkarılmış ve kazı çalışmaları devam etmektedir.

Ünlü Celsus Kütüphanesi, antik kent içerisinde restore edilmiş binalardan biridir. Burası, insanlara her zaman bilgi ve öğrenmeye değer vermeleri için harika bir hatırlatma sağlamaktadır. Her yıl milyonlarca ziyaretçisi ile Efes AntikKenti ziyareti, İzmir’de yapılacak en popüler şeylerden biridir.

Şirince Köyü’nde Şarap Tadın

İzmir’e gelindiğinde; zeytinliklerin ve üzüm bağlarının olduğu Şirince Köyü’nü gezmek için mutlaka birkaç gün ayrılmalıdır.

Selçuk ilçesine bağlı olan ve İzmir şehir merkezine 85 km uzaklıkta bulunan Şirince Köyü’nün dar sokakları, samimi esnafı, butik otellere dönüştürülmüş 19.yüzyıldan kalma evleri, yöre halkının yaptığı zeytinyağı ve şarapları oldukça etkileyicidir.

Bu köy, nefis şeftali ağaçlarının harika kokusu ve geleneksel ekmek fırınları arasında zamanda yolculuk yapabileceğiniz harika bir köydür.

Otantik bir geleneksel Türk köyü olan Şirince Köyü’ne gidildiğinde, el yapımı zeytin ürünleri ve lezzetli şarapları mutlaka satın alınmalıdır.

Foça’da Balık Yiyin

Foça, size Ege’nin kalbinin başka bir görüntüsünü sunan İzmir şehir merkezine en yakın balıkçı kasabasıdır.

Foça halkı, birer yelken uzmanıdır ve her taze balıkları tutmak için Ege ve Akdeniz’de yelken açmaktadır. Deniz kenarında konumlandırılan Foça restoranlarında, öğle yemeği için tipik bir Ege balığı olan çipura sipariş edebilirsiniz.
Güneşi batırdıktan sonra da, yine deniz kenarında sıralanan bu restoranlarda, denize vuran ay ışığı eşliğinde keyifli bir rakı-balık deneyimi yaşayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.