İzmir Tarihi ve Turistik Yerleri


İzmir Tarihi ve Turistik Yerleri

İzmir sadece güzel plajları, deniz kenarı restoranları ve Kordon sahili ile ünlü değildir. Bu şehir, aynı zamanda rakibi olmayan bir tarih de sunmaktadır. Tarihte Symrna adıyla bilinen İzmir, Anadolu’nun Ege kıyılarında merkezi ve stratejik bir konumda bulunan, antik çağlardan kalma bir Yunan kentiydi. Persler, İyonyalılar, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kent, bin yıl sonra bugünün İzmir’i oldu. Günümüzde İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük limanı ve en modern şehridir.

Tarihi ve turistik bir gezi için, Konak Meydanı’nda yürüyerek şehri keşfetmeye başlayabilirsiniz. İzmir Körfezi’ne bakan şehrin en büyük meydanı burasıdır. Meydanın yakınlarında, birçok önemli tarihi yer ve yapı bulunmaktadır. Bu çevrede ziyaretçiler, küçük bir eski cami ve Saat Kulesi bulacaktır. Meydandan uzak olmayan Arkeoloji Müzesi de şehrin en bilinen kültür merkezlerinden biridir. Burada sergilenen eşyalar arasında, tarih öncesi döneme ait bir koleksiyon yer almaktadır.

İzmir’de tarihi ve turistik bir gezi için görülmesi gereken yerler arasında; Kadifekale, Efes Antik Kenti, Agora Antik Kenti, İzmir Arkeoloji Müzesi, Tarihi Asansör, İzmir Saat Kulesi, Key Museum Otomobil Müzesi, Aziz Polikarp Kilisesi, Smyrna Antik Kenti, Hisar Cami, İzmir Sanat ve Tarih Müzesi, Atatürk Müzesi, Çeşme Kalesi, Çandarlı Kalesi, Selçuk Kalesi, Foça Su Kemerleri, Kemeraltı Cami, Alaçatı Pazaryeri Cami, Bergama Ulu Cami, Aya Haralambos Kilisesi, Efes Arkeoloji Müzesi ve Bergama Müzesi yer almaktadır.

Kadifekale

İzmir şehir merkezinde, Konak ilçesinde bulunan Kadifekale’ye ulaşım Gaziler Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 33, 35 ve 515 no’lu otobüs hatları kullanılabilir. Menemen- Cumaovası İzban hattı ile ulaşım sağlamak da mümkündür.

Tarihte, Büyük İskender tarafından inşa ettirilen Kadifekale’nin kalıntıları, şehrin büyüleyici manzaralarını sunmaktadır. İzmir’in hemen her yerinden görülebilen bu tarihi kalenin adı, kadife görünümlü duvarlarından gelmektedir. Bizans sarnıçları ve Osmanlı payandaları ile bu yapı, Orta Çağ’ı hatırlatmaktadır.

İzmir’de tarihi bir gezinin bir üssü olarak Kadifekale, şehrin en eski yapılarından biridir. Yunanlılar tarafından Pagos olarak bilinen bu kalenin çevresinde, çay içerken ya da yemek yerken muhteşem İzmir manzaralarının tadını çıkarmak için fırsat sunan restoran ve kafeler de bulunmaktadır.

Keşfedilecek pek çok noktası ile dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turistleri kendine çeken İzmir için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz İzmir Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Efes Antik Kenti

İzmir şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti’ne ulaşım E87 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için, Aydın’a doğru giden otobüs seferleri kullanılabilir. Bu otobüsler ile ulaşım ücreti 50 TL’dir.

Tarihte Efeze adıyla anılan ve eski bir Yunan kenti olan Efes, Roma döneminde dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. O dönemlerde, dünyanın en büyük ikinci şehri olarak seçilmiştir. Burası, Doğu Akdeniz’de en iyi korunmuş antik tapınaktır.

Antik dünyanın 7 harikasından biri olduğuna inanılan Artemis Tapınağı da burada bulunmaktadır. Pek çok insan, Efes Antik Kenti’nin Meryem Ana’nın da evi olduğuna inanmaktadır. Burada görülmesi gereken yerler arasında ise; Celsus Kütüphanesi, Yedi Uyurlar Mağarası, Meryem Ana Evi, İsabey Cami, Aziz John Bazilikası ve Hadrian Tapınağı yer almaktadır.

Efes Antik Kenti, 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 100 TL’dir.

Agora Antik Kenti

İzmir’in şehir merkezi kabul edilen Konak ilçesinde bulunan Agora Antik Kenti’ne ulaşım Fevzi Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu nedeniyle, yürüyerek ve taksi ile ulaşım da oldukça rahattır.

Kadifekale Tepesi’nin kenarında yer alan ve bir zamanlar Roma şehir pazarı olarak hizmet veren Agora Antik Kenti’nde; bugün hala oldukça iyi korunmuş durumda olan antik Yunan tanrıları Poseidon, Artemis ve Demeter’in heykelleri yer almaktadır. Burada, arkeoloji kazıları hala devam etmekte ve bölgenin bir kısmı konser ve sergiler için kullanılmaktadır.

Antik Yunan’da şehrin önemli bir ticaret, politika ve sosyal merkezi olan Agora’da 1957 yılında kurulan Antik Agora Müzesi de ziyaret edilmeye değerdir. Müzenin koleksiyonunda; Agora Kenti kazıları sırasında bulunan mücevherler, kişisel eşyalar, silahlar ve madeni para gibi çeşitli eşyalar yer almaktadır.

Agora Antik Kenti, 10:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 18 TL’dir.

Smyrna Antik Kenti

Konak ilçesinde bulunan Smyrna Antik Kenti, şehir merkezine 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rakım Erkutlu Caddesi üzerinden sağlanmaktadır ve ortalama 5-7 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Bostanlı- Konak vapuru, İzmir Metrosu ve 253, 681, 691 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

Helenistik dönemde ve Hristiyanlık tarihi için son derece önemli bir yere sahip olan Smyrna Antik Kenti, yüzyıllar boyunca Hristiyan alemi tarafından yönetilmiştir. Roma ve ardından Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilen bu kent, günümüzde İzmir’de mutlaka görülmesi gereken turistik cazibe merkezlerinden biridir.

Burada yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserlerden bazılarını görmek için İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ile İzmir Arkeoloji Müzesi de ziyaret edilebilir.

Smyrna Antik Kenti, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 08:00- 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabilen müzeye, kartı olmayan kişiler için giriş ücreti 10 TL’dir.

Yalı Cami

İzmir’de Konak ilçesinde bulunan Yalı Cami, şehir merkezine 2-3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Gazi Bulvarı ve Anafartalar Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Konak vapuru, İzban hatları kullanılabilir.

Konak Cami olarak da bilinen Yalı Cami, İzmir şehri ile özdeşleşmiş, tarihi ve turistik bir camidir. Genel olarak İzmir’in sembolleri arasında yer alan bu cami, minyatür yapısı ile oldukça dikkat çekicidir. Cami, 18. yüzyılda Katipzadeler ailesi tarafından inşa ettirilmiştir.

Tek kubbeli ve tek minerali, minyatür bir cami olan Yapı Cami, klasik cami yapısından uzak yapısı ile de ilgi çekicidir. Cami içerisindeki Kütahya çinileri de ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

Yalı Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve şehrin en önemli müzelerinden biri olan İzmir Arkeoloji Müzesi, şehir merkezine 3-4 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Gazi Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 10, 157, 193 no’lu otobüs hatları, İzmir Metrosu ve Bostanlı-Konak vapuru kullanılabilir.

İzmir’i çevreleyen tarihi yerler olan Bergama, İasos, Bayraklı ve Agora’dan çıkarılan Roma öncesi ve Roma dönemine ait eserlerden oluşan nefes kesici bir koleksiyonun sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi’nde; Helenistik Dönem’den kalma devasa amforalar, çanak ve çömlekler, seramikler ve 4000 yıllık bir mezar görülebilir. Burada, antik sütunların arasında dolaşırken, kendinizi eski bir prens ya da prenses gibi hissedebilirsiniz.

İzmir Arkeoloji Müzesi, hafta sonları kapalıdır. Hafta içi günlerde 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 14 TL’dir.

Tarihi Asansör

Konak ilçesinde bulunan İzmir Tarihi Asansör, şehir merkezine 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Gazi Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 10, 152 ve 253 no’lu otobüs hatları ve İzmir Metrosu kullanılabilir.

Tarihi Asansör, çok eski zamanlara ait bir tarihi yapı olmasa da İzmir’in tarihi mekanları listesinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Şehir merkezinden yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Tarihi Asansör, 20. yüzyılın başında dönemin önemli iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır.

Mithatpaşa ve Halil Rıfat Paşa caddeler arasında yer alan bu tarihi asansöre, 155 basamak çıkılarak ulaşılmaktadır. Hikayeye göre, dönemin zengin Yahudi ailelerinden biri bu merdivenlerden çıkarken bileğini kırmış ve ardından bu asansör yaptırılmıştır. Asansör, elektrik kullanılmadan önce Fransız mühendisler tarafından hidrolikle çalışmak üzere tasarlandı.

Asansörün giriş ücreti yoktur.

İzmir Saat Kulesi

Şehrin merkezi noktalarından biri olan Konak ilçesinde, Kemeraltı Çarşısı’nda, yer alan İzmir Saat Kulesi, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Konak Metrosu ve Konak Vapuru kullanılabilir.

İzmir Saat Kulesi, şehrin başlıca turistik cazibe merkezlerinden biridir ve İzmir’in bir sembolüdür. Kule, Sultan Abdülhamit’e bir teşekkür olarak dönemin İzmir valisinin emri ile inşa ettirilmiştir. Duvarları, dönemin kalıntıları ile süslenmiştir. Kulenin üzerindeki saatler de dönemin Alman İmparatoru’nun şehre hediyesiydi.

20. yüzyılın başında Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine Fransız bir mimar tarafından yaptırılan Saat Kulesi, 24.993 metre uzunluğundadır ve dünyanın her yerinden turisti çeken benzersiz bir geleneksel tarzda dekore edilmiştir.

İzmir Saat Kulesi, günün her saati ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Key Museum Otomobil Müzesi

Torbalı ilçesinde yer alan Key Museum Otomobil Müzesi, şehir merkezine 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 701, 712 no’lu otobüs hatları ve İzban hattı kullanılabilir.

Müze, 7000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş, geniş bir otomobil, eser ve eski model araba koleksiyonu ile her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. 1800 yılında yapılan ilk otomobillere ait 130’dan fazla otomobilin sergisine ev sahipliği yapan Key Museum, 2001 yılından bu yana, dünyanın her yerinden getirilen otomobil parçalarına da ev sahipliği yapmıştır.

Key Museum Otomobil Müzesi, Pazartesi ve Salı günleri kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde, 10:00 ile 17:00 saatlerinde ziyaret edilebilir.

Müzeye giriş ücreti, yetişkinler için 20 TL ve öğrenciler için 10 TL’dir.

Aziz Polikarp Kilisesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Aziz Polikarp Kilisesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Ulaşım, Hürriyet ve Gazi bulvarları üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu nedeniyle, yürüyerek ve taksi ile ulaşım oldukça kolaydır.

İzmir’de yapılacak tarihi bir gezide, şehrin en kutsal alanlarından biri olan Aziz Polikarp Kilisesi mutlaka görülmelidir. 1600’lü yıllarda inşa edilen bu Katolik kilisesi, en eski ve hala ibadet edilen bir Hıristiyanlık ibadet evidir.

Kilisenin varlığı, etrafındaki yapıları tahrip eden 1922 yılındaki yangından sonra da devam etmiştir. İç duvarları, 1800’lü yıllarda Fransız bir mimar tarafından daha da yenilenen freskler ile süslenmiştir. Mimar, duvar resminde temelde kendini temsil etmektedir. Tüm duvar resimleri, kiliseyi tamamıyla tamamlamaktadır. Kemerlerin üzerindeki avizeler de güzel ışığı ve renkleri ona getirmektedir.

Aziz Polikarp Kilisesi, Pazar günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde, 15:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kiliseye giriş ücretsizdir.

Hisar Cami

Konak ilçesinde bulunan Hisar Cami, şehir merkezine 1-2 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Gazi Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 202 ve 253 no’lu otobüs hatları, Konak vapuru ve İzmir Metrosu kullanılabilir.

Konak’ın popüler kafeleri ile çevrili Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan bu tarihi cami, İzmir genelinde en büyük camidir. 1597 yılında Aydınoğlu Yakup Bey inşa ettirilen caminin içi, klasik Osmanlı estetik anlayışından daha sade olan mavi ve altın renkli motifleri ile tam anlamıyla İzmir’i yansıtmaktadır. Ayrıca, gül ve üzüm motifleri de dikkat çekicidir.

Yazılı belgelerde Molla Yakup Cami olarak geçen Hisar Cami’nin ortasındaki büyük kubbe, 8 büyük sütun üzerine oturmaktadır. Yan kısımlarındaki kubbeler ve arka kısmındaki kubbeler ile toplamda yedi küçük kubbe vardır. Cami aynı zamanda, geleneksel Osmanlı sanatının en güzel örneklerinden birini de sergilemektedir.

Hisar Cami, haftanın her günü ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.

İzmir Sanat ve Tarih Müzesi

Şehir merkezinde bulunan İzmir Sanat ve Tarih Müzesi’ne ulaşım İzmir Fuarı İçi Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu nedeniyle, müzeye yürüyerek ve taksi ile ulaşım da oldukça kolaydır.

Müze, Türkiye genelinde en zengin antika eser merkezlerinden biridir. Kıymetli eşyaların sergilendiği müzede mücevherler, madeni paralar ve çömlekler de yer almaktadır.

Üç köşk üzerine yayılmış olan müzenin heykel pavyonu; Bergama, Smyrna, Seos ve Miletos’un baş yapıtlarına sahiptir. Burada ayrıca, nehir tanrısının heykelini şaşırtıcı derecede gerçeğe yakın figürünü bulmak da mümkündür.
Müze, haftanın her günü 08:00 ile 16:45 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 10 TL’dir.

Çeşme Kalesi

Çeşme ilçesinin merkezinde yer alan Çeşme Kalesi, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, İzmir- Çeşme Otoyolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Havaş Çeşme seferleri ve 760 no’lu eshot hattı kullanılabilir.

İzmir’in en önemli simgelerinden biri olan Çeşme Kalesi’nin kökeni, Osmanlı döneminde, sahili korsan saldırılarına korumak için kullanılmak üzere inşa edilmiş olmasıdır. 500 yıllık bu kale, görkemli görünümü ve devasa yapıları ile Çeşme’ye hakimdir.

İki adet avlusu bulunan Çeşme Kalesi’nde, çeşitli anıtlar ve tarihi eserler görülmeye değerdir. Kalenin bulunduğu tepe, aynı zamanda şehrin etkileyici bir manzarasını sunmaktadır.

Günümüzde Çeşme Müzesi olarak hizmet veren kale, yaz döneminde 18:30 ve kış döneminde 16:00’ya kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti ise 18 TL’dir.

Tatilinizi İzmir’in en popüler tatil merkezlerinden Çeşme’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Çeşme Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çandarlı Kalesi

Çandarlı Kalesi, Dikili ilçesinde bulunmaktadır. Ulaşım, O-30 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Çandarlı- Dikili minibüsleri kullanılabilir.

15.yüzyıla ait bir Osmanlı kalesi olan Çandarlı Kalesi, Sadrazam Çandarlı Genç Halil Paşa'nın emriyle yaptırılmıştır. Tarihte stratejik bir öneme sahip olan kale; saldırılara açık olan deniz kıyısını korumak için yaptırılmıştır. Arkeolojik çalışmalar, kalenin varlığının aslında İyonyalılara kadar gittiğini göstermektedir.

Kölelerle taşıtılan ve Foça’dan getirtilen taşlarla inşa edilen bu kale, dikdörtgen planlı, toplamda beş kulesi, duvarları ve kapısı ile oldukça görkemli bir yapıdır.

Çandarlı Kalesi, 14.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Selçuk Kalesi

Selçuk Kalesi, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Ulaşım, E-87 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için HAVAŞ Kuşadası seferleri kullanılabilir.

Ayasoluk Kalesi olarak da bilinen Selçuk Kalesi’nde yapılan arkeoloji çalışmaları, yapının tarihinin Bizans ve Selçuklu dönemlerine uzandığını göstermektedir. Ayasoluk Tepesi üzerinde bulunan kalenin içerisinde küçük bir cami ve eski bir kilisenin sarnıca dönüştürülmüş bir bölüm, birkaç Osmanlı sarkıcı ve bazı evlerin planları yer almaktadır.

Selçuk Kalesi, yaz döneminde 19:00 ve kış döneminde 17:30’a kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücretsizdir.

Foça Su Kemerleri

Eski Foça’da bulunan Foça Su Kemerleri, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, O-30 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 744 no’lu otobüs hattı ve Foça dolmuşları kullanılabilir.

Tarihte farklı imparatorluklara ev sahipliği yapan Foça Su Kemerleri, 1900’lü yılların başına kadar aktif olarak kullanılmış ve bölgenin su ihtiyacını karşılamaya devam etmiştir. İnce uzun ve yuvarlak kemerlere sahip olan yapının, toplamda 180 su kemeri olduğu söylenmektedir.

Foça Su Kemerleri, doğa gezisi için geldiğiniz Eski Foça’da tarihi bir ziyaret rotası olarak mutlaka görülmelidir.

Günün her saati ziyarete açıktır ve ziyaret ücretsizdir.

Kemeraltı Cami

Konak ilçesinde bulunan Kemeraltı Cami, merkezi konumu nedeniyle şehir merkezinden taksi ve yürüyerek ulaşım oldukça kolaydır.

Eski iç deniz kıyısında bulunan camiler arasında, şehrin merkezi kabul edilen Konak Meydanı’na en yakın olan cami Kemeraltı Cami’dir. 1600’lü yıllarda, Ahmet Ağı’nın emriyle yaptırılan bu cami, tek şerefeli ve tek minerali bir yapıdır. Cami ile birlikte inşa edilen medresesi de caminin avlusunda bulunmaktadır.

Kemeraltı Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Alaçatı Pazaryeri Camii

Çeşme’de Alaçatı mevkiinde bulunan Pazaryeri Cami, şehir merkezine 78 km uzaklıktadır. Ulaşım, İzmir- Çeşme Otoyolu üzerinden sağlanır. Havaş Çeşme servisleri ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Bir kilise olarak inşa edilen ve ardından camiye dönüştürülen yapı, ilk kez 19. yüzyılda ziyarete açılmıştır. Çeşme’de hoşgörünün simgesi olarak görülen bu cami, iki farklı dine mensup kişileri bir araya getirmesi ile de özel bir yere sahiptir.

Caminin içerisinde bulunan kilise bölümü de görülmeye değerdir. Alaçatı Pazaryeri Cami, haftanın her günü yatsı namazına kadar ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Alaçatı’da tatilinizi planlamak için Alaçatı Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Bergama Ulu Cami

Bergama’da bulunan Ulu Cami, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, O-30 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 835 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Yıldırım Cami adıyla da bilinen bu tarihi cami, 14. yüzyılda dönemin Osmanlı imparatoru Sultan Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu mimari anlayışını yansıtan dikdörtgen planlı bu yapı, kubbeleri ve farklı mimari unsurların bir arada kullanılması ile görülmeye değerdir.

Bergama Ulu Cami, her gün ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Aya Haralambos Kilisesi

Çeşme’de bulunan Aya Haralambolas Kilisesi, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden sağlanır. Toplu taşıma ile gitmek için Havaş Çeşme hattı kullanılabilir.

Çeşme çarşısı içerisinde yer alan ve yıl içerisinde çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapan Aya Haralambos Kilisesi, İzmir tarihinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bir kültür merkezi olan bu tarihi yapı, etkileyici görünen freskleri ile de görülmeye değerdir.

Kilise içerisinde düzenlenen kültürel etkinliklere katılmak isterseniz, tarihi bir ortamda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Aya Haralambos Kilisesi’ni ziyaret saatleri, etkinlik saatlerine göre değişmektedir.

Giriş için ise ücret talep edilmemektedir.

Aziz John Baptist Kilisesi

Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nde bulunan Aziz John Baptist Kilisesi’ne ulaşım E87 üzerinden sağlanır. Toplu taşıma ile gitmek için İzmir- Selçuk trenleri ile ilçe merkezine geldikten sonra, Şirince dolmuşlarına aktarma yapılabilir.
Kare plana sadık kalınarak inşa edilen ve üç nefli bir kilise olan Aziz John Baptist Kilisesi, 18.yüzyılda yenilenmiş ve daha sonra bir kültür merkezi olarak da kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüzde kilise olarak hizmet vermese de, bahçesinde bulunan dilek havuzu, kule ve anıt detayları da görülmeye değerdir. Bu tarihi yapı, günümüzde şarap tadımı ve etkileyici bir şarap mahzeni turu için ziyaret edilebilir.

Aziz John Baptist Kilisesi, her gün ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Bergama Müzesi

Bergama’da bulunan Bergama Müzesi, heir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım O-30 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 835 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Bergama çevresinde yapılan arkeoloji çalışmalarında çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği Bergama Müzesi, ilçe tarihini öğrenmek ve Helenistik dönemi biraz daha yakından tanımak ve bununla ilgili koleksiyonlara göz atmak için ziyaret edilebilir.

Bergama Müzesi, yaz döneminde 08:30 ile 17:00 ve kış döneminde 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 10 TL’dir.

Efes Arkeoloji Müzesi

Selçuk ilçesinde bulunan Efes Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım E87 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Selçuk dolmuşları kullanılabilir.

Dünya genelinde tanınan bir müze olan Efes Arkeoloji Müzesi, on binlerce eserin sergilendiği ve toplamda 8 farklı bölümden oluşan bir müzedir. Efes Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği müzede, Bereket Tanrısı Heykeli gibi görülmesi gereken çok çeşitli tarihi eser bulunmaktadır.

Efes Arkeoloji Müzesi, yaz döneminde 19:00 ve kış döneminde 17:00’e kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 25 TL’dir.

İzmir Atatürk Evi Müzesi

Konak ilçesinde Alsancak mevkiinde bulunan İzmir Atatürk Evi Müzesi, merkezi konumu nedeniyle taksi ve yürüyerek ulaşım oldukça kolaydır.

Her yaştan insanın İzmir’de ziyaret etmesi gereken müzelerden biri olan İzmir Atatürk Evi Müzesi, 1940’lı yıllardan bu yana hizmet vermektedir. Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği müze, aynı zamanda Ulu Önder’in İzmir seyahatlerinde konakladığı bir binadır.

İki katlı bir yapı olan İzmir Atatürk Evi Müzesi, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü daha yakından tanımak ve çocuklara Atatürk sevgisini aşılamak için ziyaret edilebilir.

İzmir Atatürk Evi Müzesi, yaz döneminde 19:00 ve kış döneminde 18:30’a kadar ziyarete açıktır.

Giriş için ücret talep edilmemektedir.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi

Bornova’da bulunan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi’ne ulaşım D300 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için İzmir Metrosu ve 314, 330 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

Toplamda 2500 m2’lik bir sergi alanına ve binlerce tarihi esere sahipliği yapan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi’nde, dünyada doğa tarihinin gelişim ve değişimine tanıklık etmek mümkündür. Müzede, mamut fosilleri ve paleontoloji bölümleri ile Genel Zooloji ve Evrim bölümleri mutlaka görülmelidir.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi, hafta için her gün 09:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 5 TL’dir.

Bergama Kızılavlu Ören Yeri

Bergama’da bulunan Kızılavlu Ören Yeri, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, O-30 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Bergama dolmuşları kullanılabilir.

Bir Roma İmparatorluğu eseri olan Kızılavlu, Mısır tanrılarına hayranlığı ifade eden bir yapıdır. Anadolu genelinde en eski bazilikalardan biri olan bu tarihi yapı, günümüze kadar farklı kullanım amaçları ile kullanılmıştır.

2. yüzyılda dönemin Roma imparatoru tarafından inşa ettirilen Kızılavlu, aynı zamanda dünya üzerinde inşa edilen ilk 10 kiliseden de biridir. 2000 yıla yakın tarihi ile de Anadolu genelinde en etkileyici yapılardan biridir.

Bergama Kızılavlu Ören Yeri, yaz döneminde 18:30 ve kış döneminde 17:00 saatlerine kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 10 TL’dir.

Klaros Antik Kenti

Menderes ilçesinde bulunan Klaros Antik Kenti, şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Ulaşım, D550 üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 775 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

M.Ö 7. yüzyılda inşa edilen Klaros Antik Kenti, Helenistik döneme kadar uzanan tarihi ile oldukça etkileyici bir antik kenttir. Apollon Tapınağı başta olmak üzere, çok çeşitli tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Klaros Antik Kenti, tarih öncesi dönemde önemli bir kehanet merkezi olma özelliği ile de ziyaret edilmeye değerdir.

Klaros Antik Kenti, yaz döneminde 18:30 ve kış döneminde 17:30’a kadar ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.