Karacabey'de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Karacabey'de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Bursa ilinin bir ilçesi olan Karacabey, pek çok doğal güzelliğin yanı sıra turistik mekânları ile ziyaretçilerini kabul eden bir ilçedir. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir otoyolunun kavşağına yakın bir konumda bulunmasından dolayı özellikle Marmara ve Ege Bölgesi’nden her yıl çokça ziyaretçinin Karacabey’i ziyarete geldiği bilinmektedir.

Hem zengin bir tarihe sahip olan hem de doğal güzellikler açısından son derece geniş seçenekleri bulunan Bursa’nın Karacabey ilçesi içerisinde farklı özelliklere sahip olan gezilecek yerler yer almaktadır. Bu yerler Karacabey Longoz Ormanları, İmaret Camii, Atatürk Kültür Parkı, Ulu Camii, Kümbetli Camii, Bursa Dalyan Gölü, Karacabey Kuş Cenneti, Malkara ve Karacabey Harası olarak dikkat çekmektedir. İlçeyi ziyaret ettiğinizde ulaşım seçeneklerini kullanarak tüm bu yerlere geziler düzenleyebilirsiniz.

Karacabey Longoz Ormanları

Bir doğa harikası görmek isteyen turistler için en iyi ziyaret seçeneklerinden biri olarak karşımıza Karacabey Longoz Ormanları çıkıyor. Susurluk Irmağı’nın Marmara Denizi’ne döküldüğü delta bölgesinde bulunan Longoz Ormanları’nda çok sayıda canlı türünün yaşadığı da bilinmektedir. İlçe merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ve özel taksi hizmeti ile birlikte Karabey’in kuzeyine; Longoz Ormanları’na kısa sürede gidebilirsiniz.

Boğazköy ve Bayramdere (Yeniköy) arasında konumlanmış olan Longoz Ormanları’nın yanında da Kocaçay Deltası ve tatlı su balıklarının yaşadığı lagün gölleri bulunmaktadır. Eğer doğal güzellikler ile birlikte vaktinizi değerlendirmek ve nefes almak istiyorsanız Longoz Ormanları, sizler için iyi bir tercih olacaktır.

İmaret Camii

İlçe merkezinden sadece 5 km uzaklıkta bulunan İmaret Camii, Seyhan Köyü’nde bulunan ve Karacabey’de en çok ziyaretçi alan tarihi alanlardan biri olarak dikkat çekiyor. İlçe merkezinden Seyhan Köyü’ne giden dolmuş ve otobüsler ile birlikte İmaret Cami’ye 15 dakikalık bir sürede gidebilirsiniz.

Bu cami, 1456 – 1457 yılları arasında ilçeye ismini veren Karacabey Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1853’te yaşanan deprem ve ardından gelen Yunan işgali nedeni ile bir hayli hasar gören yapı 1971 yılında restore edilmiş ve 1980 yılında da tekrar ibadete ve ziyarete açılmıştır.

İmaret Camii’nin sahip olduğu tek minarenin altında bir kubbe yer almaktadır. Bu kubbenin altında Karacabey Paşa’nın mezarı yer alır. Caminin bahçesinde ise Karacabey Türbesi, Karacabey’in eşi Bülbül Hatun’un Türbesi ve Ahmet Bey Türbesi bulunmaktadır. Bu türbeleri de ziyaret edebilmeniz mümkün.

Atatürk Kültür Parkı

180 bin metrekare alana sahip olan Atatürk Kültür Parkı, 2006 yılında hizmete açılan ve açıldığı günden beri Bursa’nın en çok ziyaretçi alan parkıdır. Parkın içerisinde 35 bin metrekarelik bir gölet yer alırken göletin etrafının da son derece hoş bir şekilde yeşillendirildiği görülmektedir. İlçe merkezinde yer alan Atatürk Kültür Parkı’na gitmek için yürüyebilir veya toplu taşıma araçları ve özel taksi ile Bursa Caddesi’ne doğru seyahat edebilirsiniz.

Ayrıca Atatürk Kültür Parkı, sosyal ve kültürel etkinliklerin sıkça yapıldığı bir alan olarak da kullanılmaktadır. Önemli etkinliklerin yanı sıra parkta gezen ziyaretçilerin daha iyi vakit geçirebilmeleri adına kafeterya, olimpik yüzme havuzu, spor alanları, çocuk eğlence alanları ve halı saha gibi seçenekler de bulunmaktadır.

Hafta sonu kaçamağı için kendinize ideal bir yer arıyorsanız Karacabey Otelleri arasından seçimizi yapabilirsiniz.

Ulu Camii

Bursa’nın Eski Karacabey mevkiinde yer alan Ulu Camii, günümüzden yaklaşık 700 yıl önce Osmanlı Padişahı 1. Murat tarafından yaptırılmıştır. Tarihsel açıdan son derece kıymetli bir cami olan Ulu Camii, Karacabey yangınında ve gerçekleşen büyük depremlerde büyük hasarlar görmüştür. İlçe merkezinde yer alan bu camiye gitmek için Atatürk Bulvarı’na doğru yürümeniz veya bulvara giden toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Hasar gördükçe onarılan fakat onarıldıkça bazı özelliklerini yitiren Ulu Camii, çatılı bir modele sahiptir. Günümüzde halen restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

İlçe merkezinde yer alan bu camiye gitmek için Atatürk Bulvarı’na doğru yürümeniz veya bulvara giden toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Kümbetli Camii

Neredeyse 2200 yıldır ilçede bulunan Kümbetli Camii, Karacabey’in en eski tarihi yapısı olarak dikkat çekiyor. Caminin adı, yapının üzerinde yer alan yarım küre şeklindeki tepeden gelmektedir. Hamidiye Mahallesi’ne giden dolmuş ve minibüsler ile veya özel taksi ile kısa sürede Kümbetli Cami’yi görmeye gidebilirsiniz.

2200 yıllık tarihinde hem Yahudilere, hem Hıristiyanlara hem de Müslümanlara ev sahipliği yapan Kümbetli Camii içerisinde halen 8 kollu şamdan ve Hz. Davud Yıldızı’nın izleri yer almaktadır.

Karacabey’in Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Kümbetli Camii, hem ziyaretçilerine hem de ibadet etmek isteyen Müslümanlara açıktır.

Bursa Dalyan Gölü

Karacabey’in Kocaçay Deltası’nda yer alan lagün göllerinden biri olan Bursa Dalyan Gölü, denizden bir kum kordonu ile ayrılmıştır. Karacabey Longoz Ormanları içerisinde yer alan bu göle gitmek için Karacabey’in kuzeyine; Longoz Ormanları’na doğru giden toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksi hizmetini kullanabilirsiniz.

Gölün denizden yüksekliği 2 metre iken derinliği ise 75 cm’dir. Kış aylarında denizin suları göle kadar ulaşırken bahar aylarında ise ağaçların kökleri göl suyunun içerisinde kalmaktadır. Bu müthiş doğa olayından dolayı özellikle doğa tatilini sevenler ve fotoğraf sanatçıları için Bursa Dalyan Gölü çokça tercih edilen bir alandır.

Karacabey Kuş Cenneti

Karacabey Kuş Cenneti, Uluabat ve Gölkıyı köyleri arasında yer alan Seyran Köyü sınırları içerisindedir ve Ulubat Gölü’nün yakınlarındadır. Mustafa Bilgiç tarafından kurulan bu doğa harikası mekân, kuşların yaşamına uygun doğal bir ortam olarak göze çarpıyor. Karacabey Kuş Cenneti’ne gitmek için Uluabat’a giden dolmuş ve otobüslere binebilir veya özel taksi ile 15 dakikalık bir seyahate çıkabilirsiniz.

Karacabey Kuş Cenneti içerisinde beyaz ve renkli tavus kuşları ile birlikte çok sayıda kuş ve kümes hayvanı yer almaktadır. Kanatlı hayvanların üremesi, dinlenmesi ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması için hizmet veren bu mekân içerisinde çocukların vakit geçirebileceği bir eğlence alanı da vardır.

Malkara

Karacabey Kuş Cenneti, Uluabat ve Gölkıyı köyleri arasında yer alan Seyran Köyü sınırları içerisindedir ve Ulubat Gölü’nün yakınlarındadır. Mustafa Bilgiç tarafından kurulan bu doğa harikası mekân, kuşların yaşamına uygun doğal bir ortam olarak göze çarpıyor. Karacabey Kuş Cenneti’ne gitmek için Uluabat’a giden dolmuş ve otobüslere binebilir veya özel taksi ile 15 dakikalık bir seyahate çıkabilirsiniz.

Karacabey Kuş Cenneti içerisinde beyaz ve renkli tavus kuşları ile birlikte çok sayıda kuş ve kümes hayvanı yer almaktadır. Kanatlı hayvanların üremesi, dinlenmesi ve yemek ihtiyaçlarının karşılanması için hizmet veren bu mekân içerisinde çocukların vakit geçirebileceği bir eğlence alanı da vardır.

Karacabey Harası

Osmanlı Dönemi’nden kalan alanlardan biri olan Karacabey Harası, Osmanlı Devleti’nin 2. Padişahı olan Orhan Gazi’ye, Nilüfer Hatun ile evlenirken kayınpederi tarafından çeyiz olarak verilmiştir. Karacabey Harası, Bursa – Balıkesir yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu haraya gitmek için özel taksi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

98.730 hektarlık bir araziye sahip olan bu hara, günümüzde safkan Arap atı, yarış atları, tohum ıslahı, tavukçuluk ve köpek yetiştiriciliği için kullanılmaktadır. Ayrıca arazinin bir bölümü de safkan İngiliz atları yetiştiren Türkiye Jokey Kulübü’ne verilmiştir.

Karacabey Harası’nda bir de At Anıt Mezarı bulunmaktadır. Pek çok şampiyonluğu bulunan yarış atlarının babaları olarak bilinen Baba Kuruş ve Baba Sad isimli atlar için yapılan bu anıt mezar, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Karacabey Günübirlik Gezilecek Yerler

Karacabey, sadece ilçe içerisinde barındırdığı güzellikler ile değil; aynı zamanda çevresinde barındırdığı turistik alanlar ile de ünlü ilçelerden biridir. Karacabey ilçe merkezine en fazla 70 km mesafede yer alan bu bölgeleri ister arkadaşlarınız veya aileniz ile isterseniz de yalnız başınıza keşfedebilirsiniz.

Kurşunlu Manastırı

Kurşunlu Köyü ve dolayısı ile Kurşunlu Manastırı, Karacabey ilçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır. Karacabey’den Kurşunlu’ya giden tüm toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksi ile 40 kilometrelik bu mesafeyi gidebilirsiniz.

Köyün ismi, daha önce o bölgede kurşun işlenmesinden dolayı almıştır. Hem Bizans İmparatorluğu hem de Osmanlı Devleti döneminde Rumların yaşadığı bölgede yer alan bu manastır, tarih boyunca rahibe yetiştirmiştir.

Zamanla büyük bir bölümü hasar gören bu yapının günümüze yalnızca belli duvar ve sütunları ulaşabilmiştir. Bu tarihi yapıyı ziyaret etmek için Karacabey ilçe merkezinden yalnızca 40 km yol kat etmeniz gerekmektedir.

Gölyazı

Karacabey’e yaklaşık olarak 40 km mesafede yer alan Gölyazı, küçük bir yarımadadır. Bu küçük yarım adanın tarihi Romalılara kadar dayanmaktadır. Bursa’nın incisi Gölyazı’ya gitmek için Karacabey’den kalkan otobüsleri kullanabilir ve özel taksi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Günümüzde Sit Alanı olarak kullanılan bu bölge, adeta kalabalıktan uzak ve nezih bir hayat yaşamak isteyen kişiler için ideal bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Gölyazı içerisinde birçok film ve dizinin çekilmesi de bu yerleşim alanını daha meşhur etmiştir.

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi, Osmangazi ilçesinde bulunan önemli bir tarihi yapı olarak dikkat çekmektedir. Bu müzeyi ziyaret etmek için Osmangazi – Karacabey arasındaki 68 kilometrelik mesafeyi Karacabey’den kalkan il merkezi otobüsleri ile gidebilirsiniz.

Miralay Mehmet Bey tarafından yapılan ve Atatürk’e Bursa’yı 2. kez ziyaret ettiğinde hediye edilen Atatürk Evi Müzesi, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Karacabey’e yaklaşık olarak 70 km uzaklıkta bulunan bu müze, sürekli olarak ziyaretçilerine kapısını aralamaktadır.

Pazartesi günleri kapalı olan ve diğer tüm günlerde 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açık olan Atatürk Evi Müzesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.