Kayseri'nin İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kayseri'nin İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kayseri, İç Anadolu bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer almaktadır. Kayseri iklimi kışları soğuk ve kar yağışlı yazları ise sıcak ve karasal özelliklere sahiptir. Kayserinin bir çok yerinde bozkır iklimi hakim olmaktadır. Erciyes eteklerinde bulunan şehrin yüksek bölgelerinde yayla iklimi özellikleri görülmektedir. Kayseri komşu illeri arasında; Niğde, Sivas, Adana, Kahramanmaraş ve Nevşehir yer almaktadır. Kayseri toplam 16 ilçeden meydana gelmektedir. Tüm ilçeler ve merkezi arasında ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Ulaşım için otobüs, dolmuş veya taksi tercih edilebilmektedir. Erciyes dağı eteklerinde bulunması sebebiyle bazı bölgeleri engebeli ve dağlıktır. Merkezi düz bir alanda kurulmuştur. İlçelerinde yaylalar bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçelerde vadi, şelale ve orman oluşumları görülmektedir.

Kayseri’nin ilçeleri arasında; Bünyan ,  Akkışla, Develi, İncesu, Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Sarıoğlan, Pınarbaşı , Sarız, Yahyalı, Yeşilhisar , Tomarza, Talas, Felahiye ve Özvatan bulunmaktadır. İlçelerden komşu illere geçiş sağlanmaktadır. İlçeler farklı yapılardan oluşur. İlde toplam 16 belediye ve 714 mahalle bulunmaktadır. Kayseri’nin toplam nüfusu 1.421.455 kişiden oluşmaktadır. İlçeler arası ulaşımı sağlayan otoyollar; D260, D300, D805, D815’dir.  Kayseri Cumhuriyetten önce kurulmuş ve bir çok medeniyetin izlerini taşıyan bir tarihe sahiptir. 1988’de il unvanı aldı ve Kocasinan ve Melikgazi sınırlarına ilçe olarak dahil edildi. En fazla yoğunluğa sahip olan ilçe Melikgazi’dir. Nüfusu 582.055 kişiden oluşur. En az nüfusa sahip ilçe 3.891 kişi ile Özvatan’dır.

Kocasinan İlçesi

Kayseri’nin en büyük ilçeleri arasında yer almaktadır. Nüfus yoğunluğu ve sahip olduğu imkanlarla diğer ilçelerden ayrılmaktadır. Ulaşım ve gezilip görülecek yerlere sahiptir. İlçede yaşayan kişi sayısı 400.726’dir. Kocasinan ilçesinde alışveriş yapılabilecek yerler, semt pazarları ve kafeler bulunmaktadır. Diğer ilçelerle ulaşım sağlanması kolaydır.

Gezilecek yerler; Şeker gölü, Bayramhacı kaplıcası, Beşparmak kümbeti, Mimar Sinan müzesi, Selçuklu müzesi ve Hacı Kılıç cami ve medresesi yer alır.

Kocasinan ilçesinin merkeze uzaklığı 3 km’dir. Bu sebepten ulaşım ve imkanlar kolaylıkla sağlanmaktadır. Konaklama ve yeme içme alternatifleri bulabileceğiniz bir ilçedir.

Melikgazi İlçesi

Kayseri’nin en bilinen ilçelerindendir. Melikgazi ilçesi merkeze yakın bir ilçedir. Konaklama, gezi ve ulaşım imkanlarını kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. İlçede yaşayan kişi sayısı 582.055 kişidir. 1988 yılından sonra ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kayseri merkezinde bulunan Melikgazi ilçesi adını Danişmentliler dönemindeki Emir Melik yönetimine geçmesi sebebiyle aldığı bilinmektedir.

Gezilecek yerler arasında Ulu cami, Kayseri lisesi, Garnizon ve hava şehitliği, Seyid Burhaneddin Türbesi, Güpgüpoğlu Etnografya müzesi ve arkeoloji müzesi bulunmaktadır.

Melikgazi ilçesi bir belediye ve 81 mahalleden meydana gelmektedir. Merkeze sadece 2 km olması sebebiyle en yakın ilçedir. Merkezde bulunması sebebiyle tüm imkanlardan ve ulaşımdan faydalanmak kolaydır.

Talas İlçesi

Talas ilçesi 1987 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçede yaşayan kişi sayısı 165.127’dir. Merkeze uzaklığı 6 km’dir. Tarihi Mazaklara kadar gitmektedir.

İlçede büyük oranda büyükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Son yıllarda kümes hayvancılığı da artmıştır. Karasal iklim özelliklerine sahiptir. Bağcılık faaliyetlerinin de en çok yapıldığı ilçedir. Gezilecek yerler arasında Tol kilisesi, Kubbeli Anıt, Talas meydanı, yeraltı şehri, Konak restoran ve Panaya kilisesi yer almaktadır.

Merkeze yakın olması sebebiyle diğer ilçelerle ulaşım sıkıntısı yaşanmamaktadır.

İncesu İlçesi

Kayseri merkeze 32 km mesafede bulunan bir ilçedir. İlçede yaşayan kişi sayısı 28.567’dir. Diğer ilçelerle arasında ulaşım dolmuşlarla ve otobüsle sağlanabilmektedir. Cumhuriyetten önce bulunan bir ilçedir.

İncesu da kışlar çok soğuktur ve yazlar kısa sürmesine rağmen çok sıcak geçmektedir. Yarı kurak karasal iklim görülmektedir. İlçeye has mimarisiyle dikkat çekmektedir. Evlere yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir ve avlu bulunmaktadır.

İncesu toprak yapısı sebebiyle en iyi üzümlerin yetiştiği bir yerdir. İlçede 30 çeşitten fazla üzüm yetiştirilmektedir. Eylül ayı içinde Üzüm Festivali düzenlenmektedir. Turistler bu dönemde ilçenin hareketlenmesini sağlamaktadır.

İncesu gezilecek yerler arasında; Karamustafa Paşa Külliyesi, Kervansaray, Viranşehir Roma mezarları, Kırklar ini, Tenten ini ve Tekgöz köprüsü bulunmaktadır.

Kayseri geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olarak gösterilmektedir.

Hacılar İlçesi

Kayseri merkeze 16 km mesafede bulunan Hacılar ilçesinin nüfusu 12.443 kişidir. İlçe 1990 yılında statüsüne kavuşmuştur.

Erciyes eteklerinde kurulan bir ilçedir. Karasal iklime sahiptir. Tarımsal ürün olarak tahıl yetiştirilmektedir. Küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. İlçenin bağ ve bahçeleri doğal güzelliklere sahiptir.

İlçede gezilip görülebilecek yerler arasında; Hürmetçi Sazlığı Sulak Alanı ve Erciyes dağı bulunmaktadır.

Akkışla İlçesi

Kayseriye 76 km mesafede bulunan bir ilçedir. Nüfusu 5.999 kişiden oluşmaktadır. İlçeler arasında ulaşım için minibüsler tercih edilir. Orta Asya’dan göçebe olarak gelmiş Oğuzların Bayat Boyuna bağlı Kuzu Güdenli aşireti tarafından kurulmuş olan bir ilçedir.

Hititler döneminde günümüze kadar gelen bir tarihi bulunmaktadır. İlçe yakınlarında bulunan kalıntılardan bu bilgilere ulaşılmıştır. Adını bölgede bulunan kayaların beyaz olmasından dolayı ak, hayvanların kışın rahat otlamasından dolayı da kışla sözcüklerinin birleşiminde almıştır.

İlçede her sene Gömürgen köyünde yoğurt festivali yapılmaktadır. Festivale katılmak için bir çok yerden ilçeye turist gelmektedir.

Bünyan İlçesi

Bünyan ilçesinin nüfusu 30.113 kişiden oluşmaktadır. Kayseri’ye 42 km uzaklıkta kurulmuş olan bir ilçedir.

Bünyan’da yapılan halılar dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde bilinen özelliklere sahiptir. Bünyan halısında kullanılan renkler anlamlı ve önemlidir. Özellikle kırmızı ağırlıklı olarak çalışılmaktadır. Daha sonra sarı, mavi, siyah, yeşil ve beyaz renk kullanımına dikkat edilir. Özel kök boyalardan elde edilen renkler halının güzelliğini ve dayanıklılığını sağlamaktadır.

El yapımı olması sebebiyle yüksek fiyatlı olarak satışa sunulan halılardır. Bünyan halısının cm’de 16 ile 30 ilmek bulunmaktadır. Bu da halının kaliteli olmasını sağlar. İlçede yaşayan ailelerin % 60 halıcılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar.

Bünyan ilçesinde Tuzla gölü, Karatay hanı gezilip görülecekler listenizde mutlaka bulunması gereken yerler arasındadır.

Develi İlçesi

Develi ilçesi Cumhuriyetten önce kurulan bir yerdir. Kayseri merkeze uzaklığı 40 km’dir. Nüfusu 66.250 kişiden oluşmaktadır. İlçeler arası ulaşım dolmuşlarla sağlanır.

Develi ilçesinde tarihi ve turistik olarak ziyaret edilecek bir çok yer ve yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında; Roma mezarları, Hitit kaya anıtı, Develi kalesi, Develi lisesi, Elbiz parkı ve Gazi mahallesi yeraltı şehri bulunmaktadır.

Kayseri turlarında gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Felahiye İlçesi

Kayseriye 61 km uzaklıkta 1957 yılında kurulmuş olan bir ilçedir. Felahiye ilçesinin nüfusu 5.569 kişiden oluşmaktadır. İlçe ve merkez arasında ulaşım farklı alternatiflerle yapılmaktadır.

Felahiye ilçesi arazi olarak hem engebeli hem de düz topraklara sahiptir. İlkbahar ayında çok yağış almaktadır. Kışlar soğuk geçmektedir. Kızılırmak havzasında bulunduğu için mikroklimal iklime sahiptir. Bu özellik de seracılık faaliyetlerinin yapılmasını mümkün kılar. Sebze ve meyve üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Köylerinde yetişen üzümler çok kalitelidir.

Felahiyede yöresel lezzetlerden tatmak isterseniz arapaşı ve mantı  yemek önerileri arasında yer almaktadır.

Özvatan İlçesi

Özvatan ilçesi Kayseri'ye 70 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin nüfusu 3.891 kişiden oluşur. Küçük ilçeler arasında yer alır.

Kızılırmak kıyısında bulunan bu ilçede ilk yerleşim yeri Kale mahallesidir.

İlçenin ismi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kendi soy ismi ve Anavatan partisinin birleşimiyle oluşturulmuştur.

Özvatan ilçesinin çevresi dağlarla çevrilidir ve ilçede bozkır iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak kışları ise kar yağışlıdır.

İlçede gezilecek yerler arasında Çan kulesi, Hırsanız ve Zırha kaleleri ve Özvatan şelalesi bulunmaktadır.

Pınarbaşı İlçesi

Pınarbaşı ilçesi nüfusu 22.900 kişiden oluşmaktadır. Kayseri’ye uzaklığı 91 km’dir.

Pınarbaşı Selçuklular döneminde çok önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılmaktaydı.

Yabanlu Pazarı ve Melikgazi Türbesi gezisi ile ilçede bulunduğunuz zamanı değerlendirebilirsiniz.

Sarıoğlan İlçesi

Sarıoğlan ilçesi merkeze 62 km mesafede bulunan ve nüfus yoğunluğu 14.107 kişiden oluşan bir ilçedir.

Engebeli ve düz alanlardan oluşmaktadır. Karasal iklim özelliklerine sahip bir yapıdadır. İlçede bahar aylarında yaşanan su taşkınları sebebiyle yapılan barajın buna engel olacağı düşünülmektedir. Bitki örtüsü bozkırdan oluşmaktadır.

Sarıoğlan ilçesinde gezilip görülecek yerler arasında Palas, Tuzla gölü, Ulu cami ve Şahruh köprüsü bulunmaktadır.

Şahruh köprüsü tarihi bir köprüdür. Geziniz sırasında ziyaret ettiğinizde korkuluk taşlarının arasında bulunan çukur taşa sırtınızı dönüp dilek tuttuğunuzda olacağına inanılmaktadır. Sizlerde bu inanışa uyum sağlayarak dileğinizi tutabilirsiniz.

Sarız İlçesi 

Sarız İlçesi Kayseri merkeze 128 km uzaklıkta bulunan en uzak ilçedir. Sarız ilçe nüfusu 9.537 kişiden oluşur. İlçede tarihi ve turistik olarak pek fazla yer bulunmaz.

Sarız kilimleri dünyada bilinen meşhur kilimler arasında yer almaktadır. Bu kilimin en önemli özelliği çözgü ve atkı ipliklerinin yün oluşu olarak bilinmektedir. İplikler kök boyası ile boyanmaktadır. Ayrıca kilimler sarma tip tezgahta dokunmaktadır. El dokuması ve özel bir kilim olması sebebiyle fiyatı yüksektir.

Sarız da gezilip görülecek yerler arasında arkeolojik sit alanı olan Tavla höyük, Yunaktaşı bulunmaktadır. Dallıkavak köyünde bulunan soğuk su kaynakları ve piknik alanı da ailecek güzel bir haftasonu geçirmek için uygun bir alternatiftir.

Tomarza İlçesi

Tomarza ilçesi 1953 yılında kurulmuştur. İlçe nüfusu 22.028 kişiden oluşmaktadır. Karasal iklim yaşanan bir bölgedir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir.

İlçede tarım, hayvancılık, halıcılık faaliyetleri yapılır. Rakım yüksek olduğu için sebze ve meyve üretimine elverişli değildir.

Gezilip görülebilecek yerler arasında Tomarza kilisesi ve Gülbaba türbesi bulunmaktadır.

Yahyalı İlçesi

Kayseri Yahyalı ilçesi 36.208 kişiden oluşan nüfusa sahiptir. Merkeze 86 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Yahyalı ilçesi turistik gezi bölgelerinin bulunmasıyla ön plana çıkmaktadır. Kayseri geziniz sırasında Yahyalı da bulunan birçok gezi alanını görme şansınız olacaktır. Bunlar arasında Kapuzlu şelalesi, Hacer ormanı ve Yedigöller bulunmaktadır.

Yeşilhisar İlçesi

Yeşilhisar ilçesi 1948 yılında kurulmuştur. Kayseri merkeze 65 km uzaklıkta yer almaktadır. Kapadokyaya çok yakın olması sebebiyle tarihi ve turistik bir çok yere sahiptir.

Kapadokya bölgesinde geçmişte adı geçen sekiz büyük şehirden biri olarak bilinmektedir. Genelde karasal iklimden oluşur ve aynı zamanda düz bir araziye sahiptir. Bölgede yağmurlar az olarak görülür. İlçede ticari ve sanayi faaliyetleri yapılmamaktadır. Elma ve kayısı yetiştiriciliği ile tarımsal faaliyetler yapılmaktadır.

İlçede yapılan soğanlı bez bebekleri meşhurdur.

Gezilip görülecek yerler arasında; Soğanlı vadisi, Kubbeli kilise, Saklı kilise, Karabaş kilisesi ve Yılanlı kilise sayılmaktadır. Ayrıca Erdemli vadisi, Keşlik köyü, Doğanlı köyü, Kale köy, Güzelöz köyü ve İçmece şifalı su tesisleri ve Sultan sazlığı parkı da bulunmaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.