Kıbrıs’ta Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler


Kıbrıs’ta Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Dünyanın dört bir yanından her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir ada olan Kıbrıs, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve Akdeniz’e kıyısı olan benzersiz plajlarıyla öne çıkan bir tatil merkezidir. Kuzey Kıbrıs’ta başkent Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne olmak üzere gezilecek pek çok destinasyon bulunmaktadır.

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs’ta farklı kültürlerin bir arada yaşamasının doğal bir sonucu olarak birçok öne çıkan tarihi ve turistik yapı yer almaktadır. Gotikten Osmanlı mimarisine kadar geniş bir yelpazeyi içine alan yapılar, yılın her dönemi ziyarete açıktır. Konaklama bakımından da pek çok alternatifin bulunduğu Kıbrıs, keyifli bir tatil deneyimi sunmaktadır.

Kıbrıs için planladığınız tatilinizde görülecek yerler listenizi hazırladıktan sonra otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Kıbrıs Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Girne Kalesi

Girne Kalesi, Kıbrıs’ta gezilecek yerler rehberinize eklemeniz gereken destinasyonlar arasında üst sıralarda yer almaktadır. Girne’nin sembolik yapısı olan kale, Lefkoşa şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaleye özel araçla ulaşımlar; Lefkoşa – Girne yolunu kuzey yönüne devam ederek yapılmaktadır. Taksi veya 15 dakikada bir hareket eden Girne dolmuşlarıyla da bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Sırasıyla Venedik, Bizans, İngiltere Krallığı ve Osmanlı Devleti tarafından hakimiyet altına alınan kale, M.S. 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Arap akınlarının Kıbrıs’ı hedef alması sonucunda inşa edilen kale, günümüzde adanın en önemli yapıları arasında yer almaktadır.

İçerisinde Venedik’ten Osmanlı’ya kadar pek çok izlerin bulunduğu kalede gezilebilecek yerler arasında dikkat çeken yapı ise zindan ve Batık Gemi Müzesi’dir. Döneminde, esirlere işkence etmek amacıyla inşa edilmiş zindanları görebilir ve yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihi eser olan batık gemiyi inceleyebilirsiniz.

Girne Kalesi’nin hemen yanında bulunan Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi ve St. George Kilisesi’ni de buradaki ziyaretlerinde görebilir, tarihe tanıklık eden yapılara kısa kısa geziler düzenleyebilirsiniz.

Haftanın her günü açık olan Girne Kalesi’ni; kış aylarında 08:00 – 15:30, yaz aylarında ise 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Salamis Antik Kenti

Kıbrıs’ın en eski antik kentlerinden olan Salamis, Gazimağusa şehrinin Yeni Boğaziçi Mahallesinde bulunmaktadır. Lefkoşa’ya 55 kilometre uzaklıkta yer alan Salamis Antik Kenti’ne özel araçla ulaşımlar, Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu istikametine devam ederek yapılmaktadır. Bölgeye 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa dolmuşları veya taksi ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Ortalama 2000 yıl öncesine uzanan tarihiyle günümüzde ziyarete açık olan Salamis Antik Kenti, zaman içerisinde yıpranmış ve doğal afetlerin de etkisiyle tahribat görmüştür. Antik kent içerisinde gezip, inceleyebileceğiniz yapılar arasında Salamis Gymnasium, antik tiyatro, Roma evleri, Epiphanios Bazilikası, Zeus Sunağı, Cellarga Toplu Mezarlar, agora ve Nikokreon Anıtı bulunmaktadır.

Kıbrıs’ın tarihini keşfetmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden olan Salamis Antik Kenti, haftanın her günü açıktır. Antik kent, kış aylarında 08:00 – 15:30, yaz aylarında ise 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Bellapais Manastırı

Girne’ye bağlı Beylerbeyi Köyü’nde yer alan Bellapais Manastırı, Kıbrıs’ın önemli tarihi yapıları arasındadır. Lefkoşa’ya 24 kilometre mesafede bulunan yapıya özel araçla ulaşımlarda, Lefkoşa – Girne yolunu kuzey yönüne takip etmek gerekmektedir. Bölgeye, taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Girne dolmuşlarıyla da ulaşım rahatlıkla yapılabilmektedir.

Kıbrıs’ta inşa edilmiş Roma yapıları arasında öne çıkan Bellapais Manastırı, 1160 yılında inşa edilmiştir. Tarihi öneminin yanı sıra eşsiz Akdeniz manzarasına da sahip olan yapının kuzeyinde, uçsuz bucaksız deniz manzarası; güney yamacında ise etkileyici vadi manzarasını seyredebilirsiniz.

İnşa edildiği Roma döneminde, birçok etkinliğin düzenlendiği bir yapı olan ve aynı zamanda içerisinde gezip, inceleyebileceğiniz konser salonu, yemekhane ve rahip odası bulunan Bellapais Manastırı’nda Gotik mimarisi hakimdir.
Girne’yi baştan sonra görebilen bir konuma inşa edilmiş olan Bellapais Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır. Bellapais Manastırı, kış aylarında 08:00 – 15:00; yaz aylarında ise 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Karpaz Yarımadası

Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini gözler önüne seren Karpaz Yarımadası, adanın kuzeydoğu ucunda yer almaktadır. Sakin ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan Karpaz Yarımadası, Lefkoşa şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktadır. Lefkoşa’dan özel araçla, Karpaz Anayolu’nu kuzeydoğu yönüne takip edilerek ulaşım sağlanabilmektedir.

Adanın önemli doğal güzelliklerinden olan Mesarya Ovası’ndan başlayan yarımada, adanın en uç kısmı olarak bilinen Zafer Burnu’na kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. 15 kilometrelik genişliğe ve 80 kilometrelik uzunluğa sahip olan Karpaz Yarımadası, özellikle şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği bir destinasyondur.

Yaz aylarında popülaritesi daha çok artan Karpaz Yarımadası, sunduğu deniz manzarası, yeşilliklerle çevrili doğası ve huzurlu ortamı ile Kıbrıs tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında öne çıkmaktadır. Karpaz Yarımadası’nda bulunan Altın Kum Sahilleri de, bölgede denize girebileceğiniz yerlerden olup; oldukça keyifli bir ortam sunmaktadır.

Karpaz Yarımadası’na girişler ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

İkon Müzesi (Arkhangelos Mikhael Kilisesi)

Girne’de yer alan İkon Müzesi, Arkhangelos Mikhael Kilisesi olarak da bilinmektedir. Lefkoşa şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alan müzeye özel araçla ulaşımlar, Lefkoşa – Girne yolunu kuzey yönüne takip ederekyapılmaktadır. Ulaşımlarda alternatif olarak taksi veya 20 dakikada bir Lefkoşa şehir merkezinden hareket eden dolmuşları da tercih edebilirsiniz.

Girne’nin tam merkezinde konumlanan İkon Müzesi, 1860 yılında inşa edilmiştir. İnşa edildiği dönemde Ortodoks kilisesi olarak kullanılan yapı, sonradan müzeye çevrilmiştir. Bölgede gerçekleştirilen arkeoloji çalışmaları kapsamında bulunan ikonların sergilendiği müze, toplam 3 kattan oluşmaktadır.

İkonların, ait olduğu yıllara göre sınıflandırıldığı müzenin çevresinde yer alan çan kulesi de yapının öne çıkan detayları arasında yer almaktadır. Çan kulesi, aynı zamanda Girne’yi baştan sonra görebilmektedir.

İkon Müzesi (Arkhangelos Mikhael Kilisesi), haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Müze, kış aylarında 08:00 – 15:30, yaz aylarında ise 08:00 ile 18:00 saatleri arasında açıktır.

Othello Kalesi

Gazimağusa’nın Suriçi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Othello Kalesi, Lefkoşa’ya 60 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğuya takip ederek yapılmaktadır. Ayrıca bölgeye taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Magosa dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Kıbrıs’ta bulunan 14. yüzyıl yapıları arasında yer alan Othello Kalesi, adanın dışarıdan gelebilecek olası saldırıları engellemek amacıyla inşa edilmiştir. Venediklilerin kontrolüne geçtikten sonra etrafının surlar ile çevrilmiş olduğu kalede birçok medeniyete ait izler görülebilmektedir.

Yapının dikkat çeken detayları arasında aslan heykeli öne çıkmaktadır. Venedikli bir kaptan için yaptırıldığı bilinen aslan heykelinin ön ayakları karada, arka ayakları ise denizin altında olarak gösterilmiştir. Venediklilerin hem denizde hem de karada güçlü olduğu ifade edilen heykel ile birlikte otantik dokusunu günümüzde hala koruyabilmiş olan Othello Kalesi, Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Othello Kalesi , pazartesi hariç, haftanın her günü 08:00 ile 16:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Maraş Mahallesi

Kıbrıs’ta “Hayalet Şehir” olarak bilinen Maraş Mahallesi, Gazimağusa’nın şehir merkezinde yer almaktadır. Geniş bir alanı kapsayan Maraş, Lefkoşa’ya 60 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla, Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne, sahile kadar takip ederek ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca taksi veya Magosa dolmuşlarıyla da Maraş Mahallesine ulaşabilirsiniz.

Dışarıdan girişlerin yasak olduğu Maraş Mahallesi, yalnızca dışarıdan seyredilebilmektedir. 1970’li yıllarda dünya çapında önemli bir tatil merkezi olarak bilinen Maraş Mahallesi, dünyanın önemli sanatçıları, iş adamları ve zenginleri tarafından ziyaret edilen bir bölge olarak ün salmıştır. İçerisinde birbirinden lüks oteller, pahalı arabalar ve modern yapılı evler bulunan Maraş, 1974’te bir gecede boşaltılmış ve hayalet şehir görünümünü almıştır.

1974 yılında Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından el konan ve giriş çıkışları kapatılan Maraş Mahallesi, bütün gizemiyle birlikte kendisine, Kıbrıs’ın tarihinde önemli bir yer bulmuştur.

Maraş Mahallesi’ne girişler kapalı olduğu için yalnızca çevresinden gözlem yapılabilmektedir.

Venedik Sütunu

Lefkoşa şehir merkezinde yer alan Venedik Sütunu, Kıbrıs’ın tarihe tanıklık etmiş olan bir başka yapı olarak öne çıkmaktadır. Lefkoşa şehir merkezinde, Atatürk Meydanı’nda görebileceğiniz Venedik Sütunu’na ulaşımlar, yürüyerek yapılabilmektedir.

Venedikliler tarafından inşa edilmiş olan yapı 1550 yılına tarihlenmektedir. Zemin bölümünde bulunan 6 farklı sembolün Venedikli zengin ailelere ait olduğu bilinen yapı, şu an bulunduğu yerden farklı bir konumda inşa edilmiştir.
İnşa edildikten sonra günümüzde Sarayönü Cami’nin bulunduğu alan taşınan Venedik Sütunu, İngilizlerin bölgeye hakimiyet kurmalarından sonra Atatürk Meydanı’na taşınmıştır.

Venedik Sütunu’nu ziyaret etmek ücretsizdir.

Barbarlık Müzesi

Barbarlık Müzesi, Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa şehrinde yer almaktadır. Ulaşımların, yürüyerek sağlanabildiği yapı, Kıbrıs’ın tarihine tanıklık etmiş ve sonradan müzeye çevrilmiştir.

Tek katlı olan Barbarlık Müzesi, 1 Ocak 1966 yılında açılmıştır. 1975 yılında restorasyon çalışması geçirmiş olan yapı 1980 yılında kamulaştırılmıştır. Müzede, 21 Aralık 1963 yılında Kıbrıs’ta yaşanan olaylar sonucu hayatını kaybeden insanlar ile ilgili detaylı belge, fotoğraf ve eserler sergilenmektedir.

Müzenin giriş bölümünün tavan kısmında, çerçeve ile gösterilmiş kurşun izleri dikkat çeken detaylar arasındadır. Bir odasında 1963 ile 1964 yılları arasında gerçekleşen olayların gazetede yer bulduğu küpürler sergilenirken; diğer odada ise olaylar sonucunda hayatını kaybeden Mürüvvet İlhan ve çocuklarına ait birçok eşya, fotoğraf ve belge sergilenmektedir.

Barbarlar Müzesi, kış aylarında perşembe günleri hariç 08:00 ile 15:00; perşembe günü ise 08:00 – 14:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Yaz aylarında, perşembe günleri dışında 08:00 ile 15:30; perşembe günü ise 08:00 ile 13:00, 14:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Barbarlar Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Saint Sophia Katedrali (Selimiye Camii)

Saint Sophia Katedrali, günümüzdeki adıyla Selimiye Camii Lefkoşa şehrinin kuzeyinde yer almaktadır. Gotik tarzda inşa edilen yapı, Lefkoşa’nın ana camisi olarak kullanılmaktadır. Yapıya, Lefkoşa şehir merkezinden yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir.

Oldukça görkemli bir yapı olan katedral, Kıbrıs’ın en önemli Gotik mimari eserleri arasında öne çıkmaktadır. 1208 senesinde Latin Başpiskoposu Eustorgio de Montaigu tarafından yapımına başlanmış olan katedral, 1326 yılında ziyarete açılmıştır.

İnşa edildiği dönemde Kıbrıs’ın en önemli kilisesi olan katedralde, uzunca bir süre Lüzinyan krallarının taç giyme törenleri de yapılmıştır.

Girişinde bulunan anıtsal kapı ile ziyaretçilerini etkilemeye başlayan katedralde, kapının hemen üzerinde yer alan taş oyma pencereler, dönemin en ünlü mimari tarzı olan Gotik sanatının en güzel örneğini yansıtmaktadır. İçerisinde 3 adet koridor ve 6 yan bölme bulunan yapıda ayrıca küçük ibadethaneler de yer almaktadır.

Günümüzde caminin içerisinde kadınlar için ayrılan bölüm, inşa edildiği dönemde hazine dairesi olarak kullanılmıştır. Yapının içerisinde Lüzinyan soylularına ait mezarlar da bulunmaktadır.

Günümüzde ibadete açık olan Selimiye Camii’yi, Lefkoşa şehir merkezinde, her gün ziyaret edebilirsiniz.

Selimiye Camii’ye girişler ücretsizdir.

Her bir yanı muhteşem güzelliklere gebe olan Kıbrıs’ta kusursuz bir konaklama deneyimi yaşamak için Kıbrıs Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyerek, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.

 

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.