Kırklareli’nde Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Kırklareli’nde Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Kırklareli, turizm açısından önemli bir bölge olduğu gibi hem batı hem de doğu kültürlerine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Yıl boyunca ziyaretçisi eksilmeyen şehirde harika doğal güzellik alanları ve tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu sebeple şehirde gezip görülmesi gereken pek çok yer vardır. Muazzam manzaraları ile gelenleri büyüleyen mağaraları, doğa gezileri açısından dünyada az bulunan longoz ormanları, sit alanı ilan edilmiş koyları, harika denizi ve daha birçok alanı ile oldukça popüler bir şehirdir.

Kırklareli gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Dupnisa Mağarası, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Aya Nikola Manastırı, İğneada Longozu, Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu, Selvez Koyu, Babaeski Köprüsü, Istranca Dağları, Küçük Ayasofya Kilisesi, Hızır Bey Cami, Kadı Cami, Kıyıköy Kastro Sahili, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli Müzesi, İğneada Feneri, Cehennem Şelaleleri, Beğendik Köyü, Kırklareli Atatürk Evi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi ve Zindan Baba Türbesi’dir.

Dupnisa Mağarası

Kırklareli’ne yaklaşık olarak 66 km uzaklıkta bulunan Dupnisa Mağarası’na ulaşım için birkaç farklı alternatif bulunmaktadır. Özel aracınız var ise D020 kara yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise toplu taşıma araçlarını kullanabilir veya taksi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Dupnisa Mağarası, ikinci jeolojik zamanda oluşmuştur. 180 milyon yıl önce gelişen mermerler içerisinde yer almaktadır. 2 kattan oluşan yapıda toplam 3 farklı mağara bulunmaktadır. Mağaranın üst katında Kuru ve Kız Mağaraları, alt katında ise Sulu Mağara yer almaktadır. Mağara içerisinde sürekli akan bir yeraltı nehri olduğu için küçük küçük göller oluşmuştur.

İçerisinde oluşan göller sayesinde doğa sporları yapılabilmektedir. Ayrıca mağarada farklı türden yarasalar ve kelebekler yaşamaktadır. Bu canlıları görebilmeniz için en uygun zaman dilimi 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasıdır. Kış mevsiminde yarasalar kış uykusuna yattığı için mağara da ziyarete kapalıdır.

Sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Dupnisa Mağarası’na giriş ücreti 9 TL, öğrenci giriş ücreti ise 4 TL’dir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Kırklareli’ne yaklaşık olarak 58 km uzaklıkta bulunan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Lüleburgaz’ın Edirne çıkışı tarafında Lüleburgaz Deresi üzerinde yer almaktadır. Özel aracınız ile D555 ve D100 kara yollarını kullanarak, ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, 1569-1570 yıllarında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Koca Sinan’a yaptırılmıştır. Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Dört sivri kemerden oluşan taş köprü, 84 m uzunluğunda ve 6 m genişliğindedir. Köprünün ortasında bulunan iki kemer arasında bir tahliye gözü bulunmaktadır. Ayrıca batı cephesinde üç, doğu cephesinde ise iki küçük göz daha mevcuttur. Osmanlı Dönemi’nin görkemli mimari özelliklerini taşımaktadır.

Yapıldıktan sonraki dönemlerde onarımlardan geçmiş olan köprü bazı yerlerinde aslından uzaklaşmış olsa da, halen kullanılmaktadır. Harika bir tarihi güzelliğe sahip olan bu köprüyü, Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’ne giriş ücreti yoktur. Her zaman ziyaret edebilirsiniz.

Aya Nikola Manastırı

Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 92 km uzaklıkta bulunan manastıra ulaşım için; D020 ve Vize Kıyıköy Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Aya Nikola Manastırı, kayalara oyularak yapılmış önemli bir tarihi yapıdır. M.S. 527-565 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örnekleri arasında yer almaktadır. Manastırın zemin katı; şapel ve ayazmadan oluşmaktadır. Üst katında ise keşiş odası bulunmaktadır.

Mistik ve enerjisi inanılmaz bir yer alan manastırı çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Farklı bir mimariye sahip olan manastır, Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Aya Nikola Manastırı’na giriş ücreti yoktur. Günün her saati gelip ziyaret edebilirsiniz.

İğneada Longozu

İğneada Longozu, Kırklareli’nin Kıyıköy kasabasında yer almaktadır. Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 78 km uzaklıkta bulunan bu alana özel aracınız ile D565 kara yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

İğneada Longozu, dünyada sadece üç benzeri olan Longoz tipindeki ormanlardan biridir. Kış mevsiminde yağışlardan dolayı sular ormanlık alanı kaplamaktadır. Organik açıdan zengin olan longozu, farklı türden su kuşları ve leylekler sonbahar aylarında geçiş alanı olarak kullanmaktadır.

Bölgede toplamda 184 farklı türde kuş yaşamaktadır. Bu kuşlar Longoz ormanlarına farklı bir güzellik katmaktadır. Yemyeşil bir doğaya sahip olan bölge, özellikle doğaseverler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Karmaşadan uzak, aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte huzurlu bir gün geçirebilir, çevredeki kuşları gözlemleyebilirsiniz.

İğneada Longozu’na giriş ücreti yoktur. Günün her saati doğa ile baş başa bir gün geçirmek için ziyaret edebilirsiniz.

Kırklareli’nin saklı bir cenneti olan İğneada’da tatilinizi planlamak için İğneada Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Poliçe Koyu

Kırklareli’nin Vize ilçesinde Kışlacık Köyü sınırlarında yer alan Poliçe Koyu, şehre yaklaşık olarak 110 km uzaklıktadır. Ulaşım için; özel aracınız ile Kışlacık Köyü’ne doğru giderken karşınıza çıkan tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Poliçe Koyu, harika manzarası ile gelen ziyaretçileri adeta büyülemektedir. Muhteşem bir görünüme sahip olup falezli yapısı arasında yer alan kumsalı ile dikkat çekmektedir. Çevresi ormanlar ile kaplı olduğundan dolayı özellikle kamp yapmayı sevenlerin uğrak noktaları arasındadır.

Poliçe Koyu, özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bölgeden denize girebilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yemyeşil alanlar içerisinde hem doğa ile baş başa kalabilir, hem de aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte çadır kurup kamp yapabilirsiniz.

Bölgede kamp malzemelerini temin edebileceğiniz herhangi bir tesis bulunmadığı için malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Su ihtiyacınız için ise denizin hemen yanı başında bulunan kaynak suyunu kullanabilirsiniz.

Poliçe Koyu’na giriş ücretsiz olduğu gibi kamp yapmak da ücretsizdir.

Panayır İskelesi Koyu

Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 88 km uzaklıkta bulunan koya ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için; D020 ve Vize Kıyıköy Yolu’nu kullanabilirsiniz. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi taksi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

Deniz turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Panayır İskelesi Koyu, kalkan balığı avcılığının en popüler noktalarından biridir. Balık tutkunları tarafından tercih edilen koy, muhteşem bir kumsala sahiptir. Özellikle yaz aylarında şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist günübirlik ve hafta sonu tatilleri için bölgeye gelmektedir.

Çevresi ormanlarla kaplı olan koyda, kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. Kumsal kısmından denize girebilir, orman içerisinde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte çadır kurup kamp yapabilirsiniz. Kamp turizmi açısından da oldukça elverişli olan bu bölgede sakin ve huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Panayır İskelesi Koyu’na giriş ücreti yoktur. Bölgede kamp yapmak da ücretsizdir.

Selvez Koyu

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy kasabasına yaklaşık olarak 4 km mesafede bulunan Selvez Koyu’na ulaşım biraz zor olmaktadır. Yolların bozuk olması sebebi ile özel araç yerine şehir merkezinden kalkan otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Selvez Koyu, bahar ve yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bölgeler arasındadır. Bahar aylarında kamp yapmaya gelen tatilciler ile dolup taşarken, yaz aylarında ise denize girmek isteyenlerin akınına uğramaktadır. Kamp ve karavan tatilleri ile günübirlik geziler için oldukça elverişli olan bölgede harika vakitler geçirebilmeniz mümkündür.

Kamp yapmak isterseniz, koyun çevresinde temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler bulunmaktadır. Bu işletmelerden yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.

Selvez Koyu’na giriş ücreti bulunmadığı gibi kamp yapmak da ücretsizdir.

Babaeski Köprüsü

Babaeski Köprüsü, Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 46 km uzaklıktadır. Ulaşım için özel aracınız ile D555 kara yolunu kullanabilir veya şehir merkezinden bölgeye hareket eden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Lüleburgaz çıkışında yer alan Babaeski Köprüsü, 1633 yılında 4. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Yapıldığı dönemde Osmanlı ordularının İstanbul-Rumeli arası geçiş yolu olarak kullanılmıştır. Şehrin tarihi değeri yüksek olan yapıları arasında yer almaktadır.

Yapımında kesme taşların kullanıldığı köprü, 6 kemerden meydana gelmektedir. Kemerlerin altında bulunan büyük delikler nehir taşmalarına karşı önlem olarak yapılmıştır. Köprünün güney ve kuzey olmak üzere toplamda 2 nöbet hücresi bulunmaktadır. Köprünün bir de balkon bölümü mevcuttur.

Babaeski Köprüsü’nü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Istranca Dağları

Istranca Dağları, Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 44 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D020 kara yolunu kullanarak, ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Istranca Dağları, şehrin doğal güzelliklerinden biridir. Bölgenin en yüksek noktası olan Mahya Dağı, Kırklareli sınırları içerisindedir. Istranca Dağları, kuzeyinden Karadeniz’e dökülen, güneyinden ise Ergene’ye dökülen akarsular tarafından bölünmektedir. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde etrafın maki ve kızılçam ile çevrili olduğunu görebilirsiniz.

Yemyeşil bir alan olarak göze çarpan bu bölgede yapabileceğiniz pek çok keyifli aktivite bulunmaktadır. Özellikle doğa tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alan bölgede doğa yürüyüşüne çıkabilir veya kamp yapabilirsiniz. Ayrıca dağcılık ile ilgilenen ziyaretçiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Istranca Dağları’nda kamp yapmak ücretsizdir.

Küçük Ayasofya Kilisesi

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kale Mahallesi’nde yer alan Küçük Ayasofya Kilisesi’ne ulaşım son derece kolaydır. Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 64 km mesafede bulunan kiliseye özel aracınız ile D020 kara yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Küçük Ayasofya Kilisesi, 6. yüzyılda Jüstinyen Dönemi’nde yapılmıştır. 14.yüzyılda ise Gazi Süleyman Paşa tarafından yeniden düzenlenerek cami haline getirilmiştir. Dışarıdan bakıldığında hala bir kilise olarak görülmektedir. Günümüzde ise Gazi Süleyman Paşa Camisi olarak bilinmektedir.

2007 yılında detaylı bir restorasyondan geçirilen yapı, günümüzde ibadethane olarak kullanılmaktadır ve ziyarete açıktır. Şehrin inanç turizmi açısından önemli yapıları arasında yer almaktadır. Bu tarihi yapıyı, Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Küçük Ayasofya Kilisesi’ne giriş ücreti yoktur.

Hızır Bey Cami

Hızır Bey Cami, Kırklareli şehir merkezinde yer almaktadır. Ulaşım için; Kara Umur Bey Caddesi’ni ve Zincirli Kuyu Caddesi’ni kullanabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunduğundan dolayı yürüyerek de gidebilirsiniz.

Hızır Bey Cami, Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383 yılında inşa ettirilmiştir. Avrupa’nın en eski camisi olmakla birlikte diğer adı da Büyük Cami’dir. Yapıldığı dönemin en güzel mimari özelliklerini taşımaktadır. Caminin en dikkat çeken bölümü ise zengin kalem işi süslemeleridir.

Hızır Bey Cami, aynı anda 1000 kişiye ibadet olanağı sunan bir dini yapı olarak bilinmektedir. 2007 senesinde aslı bozulmadan üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Günümüzde hala hem ibadete hem de ziyarete açıktır.

Hızır Bey Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Günün her saati gelip ziyaret edebilirsiniz.

Kadı Cami

Kadı Cami, Kırklareli şehir merkezinde yer almaktadır. Konumu gereği ulaşımı son derece rahattır. Özel aracınız ile Tırnova Caddesi üzerinden gidebileceğiniz gibi yürüyerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kadı Cami, 1577 senesinde Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Caminin mihrabı ve pencere söveleri küfeki taşından yapılmıştır. Ahşap bir tavanı ve çatısı bulunan caminin en dikkat çeken özelliği ise çok köşeli kütüklü minaresidir.

Hala ibadete açık olan caminin avlusunda Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşlarına rastlamanız mümkündür. Bu tarihi cami, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Kadı Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde istediğiniz zaman gelip ziyaret edebilirsiniz.

Kıyıköy Kastro Sahili

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy kasabasında yer alan Kıyıköy Kastro Sahili’ne ulaşım kolaydır. Öncelikle özel aracınız ile Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ve Saray ilçelerini geçmeniz gerekmektedir. Bu rota üzerinde karşınıza Kastro tabelaları çıkacaktır. 30 km daha gittikten sonra sahile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sit alanı ilan edilen bölgenin doğal güzellikleri koruma altına alınmıştır. Şehrin en popüler sahillerinden biri olan Kıyıköy Kastro Sahili, harika bir kumsala sahiptir. Özellikle günübirlik konaklamalar için oldukça uygun olan bölgenin bir tarafında deniz, bir tarafında nehir, bir tarafında ise orman bulunmaktadır.

Bölgenin ormanlık alanlarında aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte kamp yapabilirsiniz. Kamp alanlarında yararlanabileceğiniz elektrik ve su mevcuttur. Ayrıca karavan ile konaklama imkânı da bulunmaktadır.

Kıyıköy Kastro Sahili’ne giriş ücreti yoktur. Kamp alanına ise giriş ücreti 21 TL’dir. Çadır ile konaklama ücreti de 36 TL’dir.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli’ne bağlı Demirköy’ün turistik beldesi İğneada’da yer almaktadır. Kırklareli’ne yaklaşık olarak 97 km uzaklıkta bulunan bölgeye özel aracınız ile D020 ve D565 kara yollarını kullanarak, ulaşım sağlayabilirsiniz.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, 2007 senesinde Milli Park statüsünü kazanmıştır. Avrupa sınırları içerisindeki en büyük orman olarak kabul edilen bölge, Karadeniz kıyısı üzerinde bir konuma sahiptir. Güney ve kuzey olarak toplam iki bölümden oluşmaktadır. Güney bölümünde beş adet göl ve bu gölleri çevreleyen sazlık ormanları, longoz ormanları ve yaprak döken ormanlar bulunmaktadır.

Parkın kuzey bölümünde ise Erikli Gölü ve bu gölü çevreleyen sazlık ortamlar yer almaktadır. Toplamda 3155 hektarlık geniş bir alana sahip olan parkta yapabileceğiniz pek çok aktivite bulunmaktadır. Ormanlık alanlarda harika bir doğa yürüyüşüne çıkabilir, kamp kurarak keyifli bir konaklama deneyimi yaşayabilir, kuş gözlemciliği yapabilir veya fotoğraf çekebilirsiniz.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na giriş ücreti 6 TL’dir. Ziyaret saati yoktur. Günün her saati gelip güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

Kırklareli Müzesi

Kırklareli Müzesi, şehir merkezine bağlı Karacaibrahim Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 210 m uzaklıkta bulunan müzeye Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kırklareli Müzesi, 1894 yılında belediye binası olarak inşa edilmiştir. 1983 yılında başlatılan onarım çalışmaları ile birlikte 1994 yılında müzeye dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Müzenin giriş bölümünde tabiat salonu bulunmaktadır.76 hayvan türünün sergilendiği bu salonda hayvan mumyalama sanatı tahnitin en güzel örneklerini görebilmeniz mümkündür.

Müzenin arkeoloji salonunda ise Demirköy Dökümhanesi, Vize Amfi Tiyatrosu ve Aşağı Pınar’da yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserleri görebilir, yakından inceleyebilirsiniz. Etnografya salonunda da mankenler kullanılarak, şehrin geleneksel değerleri ön planda tutulmuştur. Ayrıca müzenin bahçesinde bulunan lahitleri, mezar taşlarını ve Osmanlı Dönemi’nden kalma topları görebilirsiniz.

Sabah saat 08.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır.

Kırklareli Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Cehennem Şelaleleri

Cehennem Şelaleleri, Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 81 km uzaklıktadır. Vize ilçesinin Kızılağaç Köyü yolu üzerinde yer almaktadır. Özel aracınız ile D020 kara yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cehennem Şelaleleri, Istranca Ormanları’nda yer alan popüler bir bölgedir. Özellikle İstanbul ve yakın şehirlerden binlerce ziyaretçi günübirlik olarak gelmektedir. El değmemiş doğası ve harika manzarası ile dikkat çeken bölgenin çevresi Akasya ağaçları ile doludur.

Bölgede konaklama imkânı sunan herhangi bir tesis bulunmadığı için çadır kurup kamp yapabilir, şelalenin harika su sesini dinleyebilirsiniz. Doğa tutkunları tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bölgede doğa ile baş başa kalarak, oldukça huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Cehennem Şelaleleri’ne giriş ücreti yoktur. Aynı zamanda kamp yapmak da ücretsizdir.

Beğendik Köyü

Kırklareli şehir merkezine yaklaşık olarak 110 km uzaklıkta bulunan köye özel aracınız ile D020 ve D565 kara yolları üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Beğendik Köyü, Bulgaristan ile sınırı bulunan bir bölgedir. Köy, oldukça temiz ve berrak bir suya sahiptir. Suyun temiz olmasının sebebi bölgesinin yeterince bilinmemesinden kaynaklıdır. Bölgede konaklayabileceğiniz herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Özellikle günübirlik geziler için uygundur.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıklıkla ziyaret edilen köyde; tertemiz denizine girebilir, sakin ve huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Beğendik Köyü’nü her zaman ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir, aileniz veya arkadaşlarınızla harika vakitler geçirebilirsiniz.

Kırklareli Atatürk Evi

Kırklareli Atatürk Evi, şehir merkezine bağlı Yayla Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine sadece 450 m mesafede bulmaktadır. Ulaşım için; Namazgâh Caddesi’ni ve Yayla Caddesi’ni kullanabilirsiniz. Oldukça yakın bir konumda yer aldığı için yürüyerek gidebilirsiniz.

Kırklareli Atatürk Evi, 17 Ocak 2018 tarihinde Kırklareli Belediyesi öncülüğünde ziyarete açılmıştır. Hayırsever vatandaşların desteği ile 1,5 yılda tamamlanan yapıyı, her sene çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te yer alan evinin mimari özelliklerine ince ayrıntısına kadar önem verilerek tasarlanmış ve yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılık, saygı ve sevgi simgelenmektedir. Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Pazartesi günleri hariç her gün sabah saat 09.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

Kırklareli Atatürk Evi’ne giriş ücreti yoktur.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi

Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Kırklareli şehir merkezinde yer almaktadır. Oldukça yakın bir konumda yer aldığı için yürüyerek Namazgâh Caddesi ve Boyacıoğlu Sokak üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Trakya bölgesinin geçmişten günümüze kadar gelen kültürel özellikleri yansıtmaktadır. İçerisinde 3 Balkan ülkesinin katkılarıyla sergilenen eşyalar yer almaktadır. Evin içerisinde Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Türk odaları bulunmaktadır.

Bulgaristan odasında yeme içme geleneğine ait izler ve yöresel kıyafetler görebilmeniz mümkündür. Yunanistan odasında şehre gelip yerleşen Yunanların eski resimleri sergilenmektedir. Karadağ odasında mutfak gereçlerini, müzik aletlerini ve giysileri görebilirsiniz. Türk odalarında ise Mutfak Odası ve Fatma Efe Odası bulunmaktadır.

1800’lü yıllardan kalma olan bina, restorasyon çalışmaları sonucu bugünkü halini almıştır. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ithaf edilen kültür evi içerisinde ayrıca bölgede yaşamış olan halklar ve kültleri sergilenmektedir.

Haftanın her günü sabah saat 09.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi’ne giriş ücreti yoktur.

Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi

Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi, Kırklareli şehir merkezinde yer almaktadır. Oldukça yakın bir konumda yer aldığı için yürüyerek Şahinler Sokak ve Mahyababa Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Aşağı Pınar’da yapılmış olan kazı çalışmalarının M.Ö. zamanlarında Avrupa medeniyetlerine ait pek çok eser ortaya çıkarılmıştır. Müze; köy canlandırması, zaman tüneli, neolitik köy, kapalı alan sergisi, doğal çevre ortamı, eğitim alanı ve deneysel arkeoloji alanı olmak üzere toplam 7 bölümden oluşmaktadır.

Bu 7 bölüm içerisinde de birbirinden farklı medeniyetlere ait pek çok eseri yakından görebilmeniz ve inceleyebilmeniz mümkündür. Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi, Kırklareli gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi’ne giriş ücreti 4 TL’dir. Sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Trakya’nın doğal güzellikleri, sakinliği, kendine has kültürü, tarihi geçmişi ile turistik cenneti olan Kırklareli’nde bulunan konaklama seçeneklerine göz atmak için Kırklareli Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.