Kocaeli Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Kocaeli Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Kocaeli’nin tarihi geçmişi çok uzun yıllara dayanmaktadır. M.Ö. 3000 yılından bugüne kadar insanların yaşadığı bölgeler arasındadır. Önemli geçiş noktalarının ve yolların üzerine kurulu bir yerleşim yeridir. Sanayi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. İlk zamanlarda Frigler, bölgenin hâkimiyetini ele geçirmiş ve ardından Başiskele’nin bulunduğu yerde Astakoz adı verilen bir yerleşim yeri kurmuştur.

Trakia Kralı tarafından Astakoz yerleşim yeri talan edilmiş ve ardından Kral Nikomedes, bölgeye eşinin adını (Nikomedia) vermiştir. 11. Yüzyılda Selçuklular bölgeyi fethetmiştir. Sonrasında bölge Orhan Gazi ve Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. İznik’in yan komşusu olan şehre ilk zamanlarda İznikmid adı verilmiş sonrasında İzmit adını almıştır.

Tarihi ve kültürel yapıları ile dikkat çeken şehirde çok sayıda görmeniz gereken tarihi mekânlar bulunmaktadır. Selim Sırrı Paşa Konağı, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Atatürk ve Redif Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmit Elektronik Kent Müzesi, Kasr-ı Humayun Saray Müzesi, TCG Gayret Müzesi, Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kâğıt Müzesi, Mevlevi Evi, Osman Hamdi Bey Müzesi, Akçakoca Bey Anıt Mezarı, Anibal’in Anıtı ve Yarhisar Müze Gemisi, şehrin en önemli tarihi mekânları arasındadır.

Selim Sırrı Paşa Konağı

Selim Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli’nin merkezine çok yakın bir konumdadır. Yürüyerek kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Konağın çizimini Selim Sırrı Paşa yaptırmıştır. 1892 senesinde Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen konak, 2 katlı ahşap yapıdan oluşmaktadır. Antik heykel ve mimari eserlerle süslüdür. Kocaeli’nin en görkemli tarihi yapılarından biridir. Haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Şehre geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerler arasındadır.

Tarihi süslemeler ve zarif mimari yapısı ile kendine has özellikler taşımaktadır. Selim Sırrı Paşa Konağı’na giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunmaktadır. Kocaeli şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 50 km’dir. Özel aracınız ile Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, 1510 senesinde Mısır Valisi tarafından yaptırılmıştır. Külliye ve cami aynı anda inşa edilmiştir. Mustafa Paşa bu görevde Mimar Sinan ve Mimar Acem Ali’yi görevlendirmiştir. Külliye içerisinde cami, medrese, türbe, hamam, kütüphane gibi pek çok yapı bulunmaktadır.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Kocaeli gezi listenizde yer alması gereken önemli tarihi yapılardan biridir.

Atatürk ve Redif Müzesi

Atatürk ve Redif Müzesi, Kocaeli’ne ortalama 22 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kocaeli Çayırova Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

1863 senesinde İzmit Mutasarrıfı olan Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı’nın son dönemlerinde redif subayları için inşa ettirilmiştir. Askeri yapılardan biri olduğu için tarihi anlamda oldukça önemlidir. 1999 depreminde hasar gördüğü için sonrasında restore edilmiş ve müze olarak hizmete açılmıştır.

Atatürk ve Redif Müzesi’ne giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Tarihi yolculuğuna çıkacağınız önemli yerler arasındadır.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 22 km’dir. Özel aracınız ile Kocaeli Çayırova Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca merkezden kalkan otobüslere binerek de gidebilirsiniz.
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yaklaşık olarak 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Müze, 21 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilmiştir. 1873-1910 yılları arasında inşa edilen yapının inşa planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiştir. Müzenin içerisinde tamir atölyesi, su deposu, lojman binası bulunmaktadır. Burada Bizans, Roma, Helenistik, Paleolitik dönemlerine ait pek çok tarihi eser sergilenmektedir.

Kocaeli’ne geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasındadır. Haftanın her günü ziyarete açık olduğundan istediğiniz zaman gelip ziyaret edebilirsiniz. 

İzmit Elektronik Kent Müzesi

İzmit Elektronik Kent Müzesi, şehir merkezine ortalama 21 km uzaklıktadır. İzmit ilçesinde bulunan müzeye, özel aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanarak da gidebilirsiniz.

İzmit Elektronik Kent Müzesi, Dolphin Kültür Merkezi’nin üst katında yer almaktadır. Şehrin tarihi ve kültürel değerlerinin maket, plazma, kiosklar ve nişler şeklinde betimlenmesiyle meydana getirilmiştir. Özellikle şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihi yapılardan biridir.

Müze içerisinde altı farklı noktada plazma bulunmaktadır. Bu plazmalar sayesinde Saraybahçe’nin tarihini, coğrafi konumunu ve sosyo-ekonomik özelliklerini yansıtmaktadır. İnteraktif dokunma sayesinde müzeyi ziyaret ettiğinizde istenilen bölgenin anlatımına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Yabancı turistler için ise kulaklıklar eşliğinde İngilizce bilgi aktarımı da yapılmaktadır. Müzeye giriş ücreti yoktur. 

Kasr-ı Hümayun Müzesi

Kasr-ı Humayun Müzesi, Kocaeli merkezine sadece 2 km uzaklıktadır. Yürüyerek de kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kasr-ı Humayun Müzesi, 4.Murat döneminde ahşap temeller üzerinde inşa edilmiştir. Yangın ve deprem sebebi ile yıkılmış ve yerine Sultan Abdülaziz döneminde saray inşa edilmiştir. Müze iki kattan oluşmaktadır. Cephesi mermer kaplıdır.  Neo-klasik biçimde ve Avrupa Barok tarzında yapılmıştır. Sarayın mimari Amira Balyan’dır.

İstanbul’un dışına yaptırılan tek saray olması özelliği ile dikkat çekmektedir. Müzenin tavanı Fransız ressam Sason tarafından süslenmiştir. 2004 senesinde restore edildikten sonra 2007 senesinde müze olarak hizmete açılmıştır. Pek çok turistin ziyaret ettiği önemli tarihi yapılar arasındadır.  Osmanlı dönemini yansıtan yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Yaz aylarında sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arası, kış aylarında ise sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.

TCG Gayret Müzesi

TCG Gayret Müzesi, Kocaeli iline ortalama 23 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kocaeli Çayırova Yolu veya İstanbul-İzmit Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise merkezden kalkan otobüsleri de tercih edebilirsiniz.

1946 senesinde Amerika tarafından yaptırılmış olan USA Everson isimli gemi, 1973 senesinde Türk Donanma Komutanlığı’na verilmiştir. Adı TCG Gayret olarak değiştirilmiş ve 20 yıldan fazla görev üstlenmiştir. Tarihi gemilere merakınız varsa, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Müze’nin içerisinde açık ve kapalı olmak üzere dinlenebileceğiniz kafeteryalar bulunmaktadır.

Pazartesi ve Salı günleri hariç her gün açıktır. Sabah 09.00 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kâğıt Müzesi

Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kâğıt Müzesi, İzmit ilçesinde yer almaktadır. Şehrin merkezine uzaklığı ortalama 22 km’dir. Özel aracınız ile Kocaeli Çayırova Yolu’nu kullanarak gidebilirsiniz. Özel aracınız yok ise merkezden hareket eden minibüs veya otobüsleri tercih edebilirsiniz.
Öncesinde SEKA Kâğıt Fabrikası adı ile hizmet eden fabrika, sonrasında restore edilerek Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kâğıt Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Tarihi müzelere ilgisi olan ziyaretçilerin geldiği yerlerden biridir. Kocaeli tarihi gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Müze’de 250’ye yakın deney düzeneği ile bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilim cafe ve araştırma ofisi bulunmaktadır. SEKA Kâğıt Müzesi’nde ise kâğıt sanatları çalışmaları için atölyeler yer almaktadır.

Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kâğıt Müzesi’ne giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri harici haftanın her günü ziyarete açıktır.

Mevlevi Evi

Mevlevi Evi, Kocaeli sınırları içerisinde yer almaktadır. Özellikle kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Seka Lojmanları yapılarından birinin restore edilmesi ile oluşturulan Mevlevi Evi, iki bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümü müze tarzında yapılmış, ikinci bölümü ise bilimden sanata her konunun konuşulabildiği ve kültürel organizasyonların gerçekleştirildiği salondan meydana gelmiştir.
Mevlevi Evi, inanç turizmi açısından da oldukça önemlidir. Daha çok manevi yönü ağır basan ziyaretçilere hitap etmektedir. Şehrin merkezinde bulunan bu tarihi yere dört mevsim de gelebilirsiniz. Ayrıca içerisinde hat ve ebru sanatının sergilendiği bölümler de bulunmaktadır. Kâğıt sanatlarına ilginiz varsa, Mevlevi Evi ziyaret etmeden dönmemelisiniz.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunmaktadır. Kocaeli’ne uzaklığı ortalama 55 km’dir. Özel aracınız ile Anadolu Otoyolu üzerinden 45 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Aracınız yok ise toplu taşıma araçlarından veya taksi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Türk Müzecisi ve Ressamı olarak bilinen Osman Hamdi Bey tarafından 1884 yılında yaptırılmıştır. Kendisi ayrıca ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi kitabının yazarıdır. Fransız mimari örneklerinden esinlenerek yapılan tarihi müze içerisinde Osman Hamdi Bey’in kişisel eşyaları, geçmiş fotoğrafları, tabloları ve daha pek çok kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

Özellikle şehir dışından birçok turistin ziyaret ettiği müzeyi, Kocaeli tarihi gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Pazartesi günleri hariç sabah 08.30 ile akşam 17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Akçakoca Bey Anıt Mezarı, Kocaeli’nin Kandıra ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi cadde üzerinden gelen toplu taşıma araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.

1234 senesinde doğduğu bilinen Akçakoca Bey, Akçakoca, Sapanca ve Kandıra’nın içinde bulunduğu bölgeleri Osmanlı Beyliği bünyesine katmıştır. Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemlerinde önemli bir role sahip olan Akçakoca Bey, tarihte Kandıra Fatihi olarak da bilinmektedir.
İzmit’i ele geçirmek için sefere çıktığı dönem Kandıra’da vefat etmiştir. Anıtı, Kandıra’da Babadağ mevkiinde yer almaktadır. Kocaeli tarihi gezinizde mutlaka gelip ziyaret etmeniz gereken tarihi yerler arasındadır.

Anibal’in Anıtı

Anibal’in Anıtı, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunmaktadır. Kocaeli iline ortalama 49 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Anayolu Otoyolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Aracınız yok ise şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.
Sami Soyundan gelmiş olan Anibal, Hamilcar Barca’nın oğludur. M.Ö. 247 ile 182 seneleri arasında yaşamıştır. 1. Pön Savaşı’nda üstün başarı gösteren babası sayesinde adını daha iyi duyurmuştur. Özellikle savaş stratejileri konusunda dâhiyane fikirleri ile anılan bir komutandır.
Roma’yı dâhiyane savaş stratejileri ile yenen Anibal, sonrasında Bitinyalılar tarafından esir alınmış ve Romalılara teslim edilirken bir rivayete göre yüzüğünde taşıdığı zehri içerek hayatına son vermiştir. Tarihi hikâyesi ile de oldukça önemli bir yere sahiptir. Anıtı, 24 ton ağırlığında olan taş lahit, mermer kitabeler ve masktan oluşmaktadır.

Kocaeli tarihi gezi listenize eklemeniz gereken yerler arasındadır. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.

Yarhisar Gemi Müzesi

Yarhisar Gemi Müzesi, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunmaktadır. Kocaeli’ne uzaklığı ortalama 22 km’dir. Özel aracınız ile D130 ve E881 yollarını kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Yarhisar Gemi Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek karaya yerleşik olan müzesidir. Bu özelliği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Her sene binlerce yerli ve yabancı turist bu tarihi müzeyi ziyaret etmektedir. Türk Donanması’nda 40 yıl hizmet vermiş olan geminin Donanma Komutanlığı tarafından Gölcük’e hediye edilmesi ile müze haline getirilmiştir.

2006 senesinden günümüze kadar müze olarak hizmet vermiştir. Ayrıca Türkiye’nin 3. müze gemisi unvanına sahiptir. Müzeyi rehberler eşliğinde 20 dakika içerisinde gezebilirsiniz. Yarhisar Gemisi, aynı zamanda su üstü savaş gemisi olarak da bilindiği için tarihi açıdan önemlidir.

Haftanın her günü ziyarete açıktır. Kocaeli tarihi gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Kocaeli'nin tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Kocaeli Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.