Kocaeli’nin İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kocaeli’nin İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmara Denizi’nin doğusunda kalan Kocaeli, köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile oldukça popüler bir şehirdir. Köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra önemli bir sanayi şehridir. Turizm açısından da oldukça gelişmiş olan Kocaeli, stratejik konumu ile de yüzyıllardan bu yana ön planda olmaktadır.

Yılın dört mevsimi de ziyaret edebileceğiniz şehirde yapılacak pek çok eğlenceli aktivite bulunmaktadır. Kış tatili olsun yaz tatili olsun, her mevsim tatil planlarınızı gerçekleştirebileceğiniz şehirlerden biridir. Kocaeli’nin hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı şehrin yaşadığı iklim çeşitliliği, doğal güzelliklerine de yansımaktadır.

Kocaeli’nin ilçeler haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları açısından oldukça fazladır. Hayalinizdeki tatil planlarını doğru bir şekilde yapmanız için ilçeleri inceleyebilirsiniz.

Kocaeli’ne bağlı Kartepe ilçesi, kayak sporu bakımından kış turizminde önemli bir konuma sahiptir. Birçok sanayi kuruluşu İzmit ilçesinde, Roma ve Bizans döneminden kalma tarihi yapılar Gölcük ilçesinde, ‘Kocaeli’nin Fatihi’ olarak anılan Akçakoca Bey’in Anıt Mezarı Kandıra ilçesinde, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Ballıkayalar Tabiat Parkı Gebze ilçesinde yer almaktadır.

Kartepe

Kartepe ilçesinin Kocaeli şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 20 km’dir. 1602 rakımlı ilçe, Kocaeli’nin en yüksek tepesidir. İlçede Kartepe Kayak Merkezi bulunduğu için kış turizmi açısından oldukça popülerdir. Şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist kayak sporu için buraya gelmektedir.

İlçede Türk-Macar dostluğunun gelişmesinde önemli bir yere sahip olan Thököly İmre Anıtı, gelen ziyaretçilere harika bir görsel şölen sunan Aygır Deresi, II. Abdülhamit dönemini yansıtan Hikmetiye Camii, suyunun şifalı olduğuna inanılan Soğuksu, kültür şenlikleri ile bilinen Sarımeşe ilçe turizmine katkı sağlayan doğal ve tarihi güzelliklerdendir. Uzuntarla, Kartepe ilçesinin bir semtidir. Uzuntarla’da su sporları ile oldukça popüler olan Sukaypark yeri bulunmaktadır.

Kış turizminin ve hafta sonu tatillerinin en gözde noktalarından olan Kartepe’de doğanın en güzel yansımalarına şahit olacağınız tatili Kartepe Otelleri arasından yapacağınız seçimle planlayabilirsiniz.

Gebze

Gebze, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 51 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Marmara Bölgesi’nin en büyük sanayi ilçelerinden biridir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Gebze’nin İstanbul’a çok yakın bir konumda olması gelişmesi açısından büyük bir rol oynamıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminin en önemli eserlerinden biri olan Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, ismini arıların bal yapmasından alan ve harika bir doğal güzelliği bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı bu ilçede yer almaktadır.

Türk Müzecilik tarihi açısından büyük önem taşıyan Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Gebze ilçesine bağlı Eskihisar Beldesi’nde yer almaktadır. 

Yaz sezonunun açılması ile birlikte hareketlenen ve turistik bir yer olan Bayramoğlu, Gebze’nin tatil yerlerinden biridir.

İzmit

İzmit, Kocaeli’nin şehir merkezidir. Anadolu ile Avrupa arasında stratejik bir konumda olduğundan dolayı tarihi yapıları ile ön plana çıkmaktadır.
Sanayi etkinlikleri ile dikkat çeken İzmit’te dört adet fabrika ve beş adet toplu sanayi sitesi bulunmaktadır. Ayrıca farklı günlerde 22 adet semt pazarı kurulmaktadır. Bu ilçede yaşamını sürdüren yerli halk tarımdan geçimini sağlamaktadır. Buğday, yulaf, mısır, ayçiçeği, tütün, keten, şeker pancarı daha fazla üretilmektedir.

İzmit ilçesinde çok fazla sayıda alışveriş merkezi bulunmaktadır. Turistik değerler açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan ilçede pek çok doğal güzellik ve tarihi yapılar bulunmaktadır.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Sabancı Kültür Merkezi, ilçenin merkezinde yer almaktadır. İzmit’in Tepecik Semti’ne bağlı Hacıhasan Mahallesi’nde tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Vidinli Sırrı Paşa Konağı bulunmaktadır. İzmit Körfezi ise ilçenin doğal güzellikleri arasındadır.

İzmit'teki konaklama seçeneklerine göz atmak için İzmit Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Gölcük

Gölcük, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 15 uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Daha çok donanma ve tersaneler ile ön plana çıkmaktadır.
Sanayinin gelişmesi ile tarıma duyulan ihtiyaç azalmıştır. Gölcük’e bağlı İhsaniye Beldesi’nde sana devlerinden biri olan ve yeni iş imkânlarına olanak sağlayan Ford Otosan fabrikası bulunmaktadır.

İlçenin daha çok tanınmasını sağlayan fındık üretimidir. Gölcük’e bağlı Değirmendere Beldesi’nde yoğun bir şekilde fındık üretimi yapılmaktadır.
Tarihi yapılar açısından da oldukça büyük bir öneme sahip olan ilçede, Roma ve Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi eser ve yapılar bulunmaktadır. Ayrıca Roma ve Bizans Dönemi’nden kalma Yazlık Ilıcası, Gölcük ilçesinden yaklaşık olarak 6,5 km uzaklıkta bulunmaktadır. İçerisinde bulunan çamur havuzları pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Karamürsel

Karamürsel, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 34 km uzaklıkla olan bir ilçedir. Tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir.
Karamürsel adını ilk Osmanlı Kaptan-ı Deryası’ndan alan ilçede, Karamürsel Bey’in Anıt Mezarı da bulunmaktadır. 15. yüzyılda Osmanlı Sultanlarından biri olan Kösem Sultan tarafından yapılan Valide Köprü, Karamürsel ilçesine bağlı Yalakdere Semti’nde yer almaktadır. Köprü ilk günkü ihtişamı ile ayakta durmaktadır.

Denizi, dağı, ormanı ve tertemiz havası ile ilçenin en büyük mesire alanı olan Sünni Baba Mesire Alanı, Karamürsel’in merkezinde yer almaktadır.  İlçe, sahil kesime yakın bir konumda olduğu için park ve yürüyüş alanları ile de göze çarpmaktadır.

Çayırova

Çayırova, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Geniş düzlük ve çayırlık bir alan olduğu için Çayırova adını almıştır. Eski adı ise Güzeltepe’dir.

1992 senesinde belde, 2008 senesinde ilçe olmuştur. Tarihi açıdan önemli bir yerdir. Fatih Sultan Mehmet’in 1482 yılında mola verip otağını kurduğu yer olarak tarihe geçmiştir.

Kandıra

Kandıra, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Sanayi açısından gelişmeyen tek ilçe olarak göze çarpmaktadır.

Kandıra Yoğurdu, Kandıra Bezi ve Kandıra Biberi ile popüler olan ilçede pek çok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır. Özellikle yaz turizmi açısından oldukça tercih edilen ilçeler arasındadır. Şehir dışından pek çok tatilci ilçenin sahil kesimlerine akın etmektedir.

‘Kocaeli’nin Fatihi’ olarak anılan Akçakoca Bey’in Anıt Mezarı, Kandıra’nın Babadağı Tepesi’nde bulunmaktadır. Bizanslılar, Romalılar, Osmanlılar, Cenevizliler Dönemi’nden kalma Ceneviz ve Roma su mimarisi, Kandıra’ya bağlı Kefken Mahallesi’nde yer almaktadır.

Doğal oluşumlu Pembe Kayalar, Kandıra’nın Kefken Mahallesi’nde bulunmaktadır. Adını gün ışığında pembe renge dönüşen kayalıklardan almıştır. İlçenin en göze çarpan doğal güzelliklerinden biridir. Ayrıca buraya yakın yeşillik alanlarda piknik yapabilir ve güzel vakitler geçirebilirsiniz.

Darıca

Darıca, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 56 km uzaklıkla bulunan bir ilçedir. Daha çok doğal güzellikleri ile göze çarpmaktadır. Nüfus yoğunluğu bakımından şehrin en kalabalık ilçesidir.

Darıca ismini, Bizans döneminden günümüze kadar gelen önemli tarihi yapılardan biri olan Darıca Kalesi’nden almıştır. Kalenin önünde bulunan iskelenin güvenliğini sağlamak adına yapılmıştır. 1896 senesinde gemicilerin karaya çarpmadan yollarına devam edebilmesi için inşa edilen Darıca Deniz Feneri, ilçenin en önemli tarihi yapılarındadır.

Günbatımını izleyebileceğiniz ve eşsiz manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz Sancaktepe, Darıca’nın en yüksek tepesidir. 500’den fazla bitki türü ve 350’den fazla hayvanın bulunduğu meşhur Darıca Hayvanat Bahçesi, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ayda 300 bin kişinin ziyaret ettiği, içerisinde oyun alanları, yürüyüş yerleri ve çay bahçeleri olan Dudayev Parkı, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca burası kültür ve eğlence yeri olarak da tanımlanmaktadır.

İstanbul’a olan yakın konumundan dolayı ilçeye pek çok sayıda tatilci günübirlik gezmek için gelmektedir. Ayrıca ilçenin denize kıyısı olduğu için özellikle bahar ve yaz aylarında pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Dilovası

Dilovası, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 2008 senesinde Gebze’den ayrılıp ilçe olmuştur. Adını, Diliskelesi sahilinde, Dilderesi’nin biriktirmesi ile oluşan, karanın denize doğru yaptığı dil şeklindeki çıkıntıdan almaktadır.

İlçede yaşamını sürdüren yerli halkın geçim kaynağı sanayiye dayalıdır. Kuzey-güney doğrultulu vadinin tabanında sanayi tesisleri bulunmaktadır. Denize kıyısı bulunan ilçeler arasındadır.

Körfez

Körfez, Kocaeli’nin en kalabalık ikinci ilçesidir. Batısında Gebze ve Dilovası, kuzeyinde Şile ve doğusunda Derince ilçesi bulunmaktadır.
İlçede eskiden içme suyu ihtiyacını karşılayan bir gölet bulunmaktadır. Günümüzde ise bu gölet hizmet dışıdır. Nüfusunun kalabalık olmasının sebebi dışarıdan gelen göçlerden kaynaklıdır.

Körfez, 99 depreminde fazlasıyla göç vermiş olmasına rağmen yakın tarihlere kadar göç almaya devam etmiştir. İlçede daha çok Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Körfez manzarası ile doğal bir güzellik oluşturmaktadır.

Başiskele

Başiskele, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 2008 senesinde Bahçecik, Karşıyaka, Yeniköy, Kullar ve Yuvacık beldelerinin birleşmesi ile ilçe olmuştur.

Başiskele adını, şehrin Körfezi’nde bulunan ilk iskeleden almıştır. Bölgede kurulan en önemli limanlardan biridir. İlçe günümüzdeki halini Kurtuluş Savaşı sonrası almış olup, çok fazla göç alıp vermiştir. Bu sebepten dolayı da ilçede çok fazla sayıda yerli halkı bulunmamaktadır.

İzmit Körfezi manzarası ile dikkat çeken Başiskele ilçesi, doğal güzelliği yanında tarihi yönden de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ermeni aydınlarının yazlık olarak kullandığı Bahçecik Beldesi, bu ilçede yer almaktadır.

Plaj ve sahilleri ile de dikkat çeken Başiskele ilçesine şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Derince

Derince, Kocaeli’ne bağlı şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Cumhuriyet Dönemi’nde ortaya çıkan bir yerleşim bölgesidir. İstanbul’un Anadolu ile arasındaki bağlantıyı sağlayan geçiş yollarına sahiptir.

İlçe nüfusu kalabalık olmakla birlikte ilçede hayatını sürdüren yerli halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Pek çok büyük sanayi kuruluşunun merkezi olmaktadır. Tarihi Çenesuyu, Derince’nin Çınarcı Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu su, 1860’lı yıllarda lezzetli tadı ile pek çok şairin mısralarına konu olmuştur.

Harika bir tabiat güzelliği oluşturan, piknik alanları ve çevresinde bulunan tarihi kalıntılarla yeni yeni keşfedilmeye başlanmış Tahtalı Göleti, Derince’nin Tahtalı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen bir yer olduğu için el değmemiş doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.