Konya’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Konya’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan her sene binlerce turistin ziyaret ettiği popüler bir şehirdir. Şehir, özellikle inanç turizmi açısından ön plana çıkmaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya, hem manevi bir değere hem de doğal bir atmosfere sahiptir. 

Herkesi kendine hayran bırakan tarihi ve doğal güzellikleri ile, gelen ziyaretçilerine birçok gezilecek yer sunmaktadır. Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan şehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yılın her mevsimi de ziyaret edebileceğiniz şehirde birçok eğlenceli ve keyifli aktivite de bulunmaktadır.

Özellikle bahar ve yaz aylarında doğal güzellikleri ile dikkat çeken şehrin birbirinden güzel mağaralarını, göllerini ve mesire alanlarını ziyaret edebilirsiniz. Konya’nın ilçeler haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler oldukça fazladır. Hayalinizdeki tatil planlarını doğru bir şekilde yapabilmeniz adına ilçeleri yakından inceleyebilirsiniz.

Sağlık turizmi açısından Ilgın ilçesini, doğal güzellik açısından Seydişehir ilçesini, tarihi geziler açısından Ereğli ilçesini tercih edebilirsiniz. Tüm ilçelerinde kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Şehri ziyaret etmeden önce ilçeleri yakından tanımanız önemlidir.

Akşehir

Akşehir, Nasreddin Hoca ile bilinen popüler bir ilçedir. Konya şehir merkezine yaklaşık 135 km uzaklıktadır. İlçenin yerleşim birimi olarak kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçede Taş Medrese ve Selçuklu Dönemi’ne ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Selçuklu eserleri dışında Osmanlı Dönemi’ne ait tek yapı ise İmaret Cami’dir.

Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı göl olarak bilinen Akşehir Gölü, tarihi ve etnografik özellikleri ile dikkat çeken Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Anadolu coğrafyasının sivil mimari özelliklerini yansıtan Akşehir Evleri bu ilçede yer almaktadır.

Gelen ziyaretçilerine doğa ile iç içe keyifli zamanlar geçirme fırsatını sunan Hıdırlık Tepesi, aynı zamanda piknik yapabileceğiniz mesire alanı olarak da öne çıkmaktadır.

Sakarya Meydan Savaşı’nın zaferinden sonra Büyük Taarruz planlarının yapıldığı ve Atatürk’ün birçok kez çalışmalarını yürüttüğü Batı Cephesi Karargâh Müzesi de ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Akşehir’deki konaklama seçeneklerine göz atmak için Akşehir Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Seydişehir

Seydişehir, Konya şehir merkezine 85 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapması ile dikkat çeken ilçe, Antik Çağ’dan günümüze kadar Amblada, Arvana, Vasada, Elita, Dalisandus gibi isimlerle anılmıştır.

İlçe, 1310 senesinde Horasanlı Seyit Harun tarafından kurulmuştur. Konya’nın en popüler turistik ilçeleri arasında yer almaktadır. Güneyinde Toros Dağları bulunan ilçeye özellikle günbatımını izlemek için gelen pek çok ziyaretçi bulunmaktadır.

İlçenin en güzel doğal güzellik alanlarından biri olan Tınaztepe Mağarası, doğal şifa kaynağı olarak bilinen Seydişehir Ilıcası, yeşilliklerle kaplı harika bir doğa manzarası sunan Seydişehir Kuğulu Park, bu ilçede yer almaktadır.

İlçenin çevresinde piknik yapabileceğiniz ve huzurlu bir gün geçirebileceğiniz mesire alanları da bulunmaktadır.

Ereğli

Ereğli, Konya şehir merkezine yaklaşık 147 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde gelişme gösteren ilçe, geçmişten günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Hitit, Asur, Frig, Lidya, Kimmer, Pers, Roma, Bizans gibi medeniyetlerin yaşamış olduğu ilçede turizm açısından oldukça önemli tarihi ve mimari yapılar bulunmaktadır.

Hititlerden günümüze kadar ulaşmış olan İvriz Kaya Anıtı, Geç Hitit Dönemi’nin en önemli yapıları arasındadır. Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından 1426 senesinde inşa ettirilen ve dini tarihi yapısı ille dikkat çeken Ulu Cami, ilçenin önemli tarihi eserlerindendir.

Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kore’nin Kwangjin Belediyesi ile ortak yapılmış olan ve dostluğu simgelemesi ile öne çıkan Kore Kardeşlik Parkı, Ereğli ve çevresinde ortaya çıkarılmış olan tarihi kalıntıların sergilendiği Ereğli Müzesi, Selçuklu Dönemi’nde inşa ettirilmiş Anadolu hamam geleneğini yansıtan Şifa Hamamı, bu ilçede yer alan tarihi yapılar arasındadır.

Beyşehir

Beyşehir, Konya şehir merkezine yaklaşık 91 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Göl etrafında kurulmuş olan ilçe, önemli yerleşim yerleri arasındadır. Tarihi, M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır.

Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve açık hava müzeleri ile binlerce turistin akın ettiği ilçelerden biridir. Ayrıca ilçede Hititler Dönemi’ne ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

1299 senesinden günümüze kadar ulaşmış ahşap direkli tarihi Eşrefoğlu Cami, Selçuklu mimarisinin en önemli tarihi yapılarından biri olan ve Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan Kubadabad Sarayı, 650 yıllık geçmişi ile Taş Medrese olarak bilinen İsmail Ağa Medresesi, ilçenin mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.

İlçenin en çok dikkat çeken doğal güzelliği olan Beyşehir Gölü Milli Parkı, Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olma özelliğini taşımaktadır. Doğa içerisinde yer alan bu gölü ziyaret ettiğinizde masmavi suyuna hayran kalabilirsiniz.

Ilgın

Ilgın, Konya şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Tarihte Kral Yolu üzerinde bulunması sebebi ile önemli bir konuma sahiptir. M.Ö. 1500’lü yıllarda Hititler tarafından kurulmuştur.

Anadolu Selçuklu Dönemi’nde önemli bir su şehri olmuştur. İlçe, Alâeddin Keykubat tarafından yapılan hamam sayesinde günümüzde birçok turistin ilgi odağı haline gelmiştir. 

1235 senesinde yapılmış olup günümüzde halen kullanılan ve birçok hastalığa şifa olması ile bilinen Sahip Ata Kaplıcası, yeşiller içerisinde yer alan Aşağı Çiğil Kaynak Suyu bu ilçede yer alan turistik bölgeler arasındadır.

1576 senesinde Mimar Sinan’a yaptırılmış, dönemin önemli ticaret ve eğitim merkezlerinden biri olan Lala Mustafa Paşa Külliyesi, ilçenin görülmeye değer tarihi eserlerinden biridir.

Selçuklu

Selçuklu, Konya’nın merkez ilçelerinden biridir. Yaklaşık 662.800 nüfusu ile şehrin en büyük ilçesi olmaktadır. İsmini, Konya’yı başkent yapan Selçuklulardan almıştır. Kültür ve turizm açısından oldukça önemli bir ilçedir.

Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek 2007 senesinde hizmete açılmış olan Sille Hamamı, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında hadis ilmini öğretmek amacıyla yaptırılan İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Selçuklu Dönemi’nde önemli bir eğitim kurumu olan Karatay Medresesi, ilk Hristiyanlara ait oyma mabetlerinin bulunduğu Aya Elena Kilisesi ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Selçuklu, tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Birbirinden farklı 15 kelebek türüne ev sahipliği yapan Tropikal Kelebek Bahçesi, 9 türde 250 bin çiçeğin yer aldığı Selçuklu Çiçek Bahçesi, içerisinde çocuk oyun alanlarının, lokantaların ve yürüyüş parkurunun bulunduğu Nene Hatun Parkı, yeşil alanları ve fıskiyeli havuzu ile gelenleri büyüleyen Kültür Park Alâeddin Tepesi, bu ilçede yer almaktadır.

Selçuklu’daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Selçuklu Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Karatay

Karatay, Konya’nın üç merkez ilçesinden biridir. Merkez ilçe olmasından dolayı ulaşım da son derece kolaydır. Gelişmiş bir ilçe olmasından dolayı özellikle tarihi ve turistik yapıları ile dikkat çekmektedir.

Konya’nın simgesi olarak görülen tarihin en önemli kişilerinden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi bu ilçede yer almaktadır. Mevlana Müzesi ve Türbesi içerisinde Mevlana ve ailesinin mezarı bulunmaktadır. Ayrıca müze içerisinde Selçuklu Dönemi’ne ait heykeller ve objeler de görebilmeniz mümkündür.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapımı başlatılan ve II. Selim zamanında tamamlanan Selimiye Cami, Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan Aziziye Cami, Mevlana’nın gönül dünyasına etki etmiş ve onun en yakın dostu olan Şems-i Tebrizi Türbesi, mermer işlemeli minber ve mihrabı ile dikkat çeken Şerafettin Cami bu ilçede yer alan önemli tarihi yapılardır.

Konya’nın ilk ve tek hayvanat bahçesi de bu ilçede yer almaktadır. Büyük bir alan içerisinde yer alan ve 2005 senesinde hizmete açılmış olan Hayvanat Bahçesi’nde çok sayıda hayvan görebilmeniz mümkündür. Hayvanları yakından tanıma fırsatı sunan bu yerde aileniz ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Karapınar

Karapınar, Konya şehir merkezine yaklaşık 94 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Tarihte Ulukışla-Ereğli-Konya arasında önemli bir konaklama merkezidir.

Yavuz Sultan Selim döneminde buraya bir kervansaray yapılmasından sonra Sultaniye ismini almıştır. 1934 senesinden sonra ise ismi Karapınar olmuştur. Türkiye’nin tek çöl toprağına ve çeşitli krater göllerine sahip olması ile ön plana çıkmaktadır.

İlçe, özellikle doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Çevresinde çok sayıda obruk bulunmaktadır. Acıgöl, Meyil Gölü, Çıralı Gölü, Meke Tuzları gibi göller ilçenin önemli doğal güzellik alanlarını oluşturmaktadır. İlçeye bu alanlar sayesinde turizm açısından büyük rağbet görülmektedir.

Meram

Meram, Konya’nın merkez ilçelerinden biridir. Konya’nın güneybatısında kurulmuş bir yerleşim alanıdır. İslami birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.

İlçe sınırları içerisinde yer alan Roma İmparatorluğu Dönemi’nden kalan ve Konya’nın son kilisesi olan Aziz Pavlus Kilisesi, kayalara oyularak yapılmış olması sebebiyle ihtişamlı bir manzaraya sahip olan Kilistra Antik Kenti, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

İlçenin en önemli doğal güzelliği ise Altınapa Barajı’ndan gelen Meram Deresi’dir. Derenin çevresinde çay bahçeleri, çamlıklar, piknik alanları ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında pek çok yerli ve yabancı turistin tercih ettiği yerler arasındadır.

Meram Deresi çevresinde bulunan ormanlık alanlarda aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, çam kokulu havayı içinize çekebilirsiniz.

Altınekin

Altınekin, Konya şehir merkezine yaklaşık 67 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

Yaklaşık olarak 15 bin civarında nüfusu olan ilçeye ulaşım son derece kolaydır. İlçe içerisinde önemli iki tarihi yapı bulunmaktadır.

Anadolu Selçuklu Dönemi’nden kalan Zıvarık Hanı, ilçenin en önemli tarihi yapısıdır. 14 – 15. yüzyıl eseri olmakla birlikte kimin yaptırdığı bilinmemektedir. Selçuklu Dönemi ahşap destekli cami mimarisine uygun bir şekilde yapılan Ali Paşa Cami ise ilçenin diğer önemli tarihi yapısıdır. Her iki tarihi yapı da ilçe merkezinde yer almaktadır.

Kadınhanı

Kadınhanı, Konya şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Eski adı Saideli’dir. 1928 senesinde ise Raziye Hatun’un yaptırmış olduğu taş handan dolayı adı Kadınhanı olarak değiştirilmiştir.

Selçuklu Sultanlarından Raziye Hatun tarafından tarihi İpek Yolu üzerine yaptırılan Raziye Hatun Kervansarayı, 1721 senesinde İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İbrahim Paşa Cami ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

İlçede harika manzaralara sahip birçok akarsu bulunmaktadır. Çaldere Suyu, Kökez Deresi, Yeniçıktı Deresi, Kestel Deresi, Suçıktı Deresi, Bostanlık Deresi, Kolukısa Deresi ve Çubuk Deresi ilçede yer alan başlıca akarsulardır.

Konya’nın hangi noktasında tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Konya Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.