Kütahya’da Görmeniz Gereken Doğal Güzellikler


Kütahya’da Görmeniz Gereken Doğal Güzellikler

Kütahya şehri, Ege bölgesinin iç batı Anadolu bölümünde yer almaktadır. Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini huzura ve temiz havanın güzelliğine ulaştırmaktadır.

M.Ö. 1800 ve 1200 yıllarında Hititlerin oluşmasıyla Kütahya’nın bilinen tarihi ortaya çıkıyor. Ancak bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen kalıntılar, Kütahya’da ilk yerleşim tarihinin M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayandığını göstermektedir.

Kütahya vadi, orman ve yaylalarında gösterdiği doğal güzellikleri, tarihi izleri, kültürel değerleri, kaplıcaları ile keşfedilmek için sizleri bekliyor.

Her karışında yüzlerce hikaye barındıran Kütahya ilinin adı ilk kurulduğunda seramik kenti anlamına gelen Saramorum’du. Frigler zamanında ise Koti’nin kenti anlamına gelen Kotiaeion olarak değiştirildi. Sonrasında Selçuklu Türkleri şehri fethetti ve şehre Kütahiye adını verdi. Bu isim ise zamanla günümüzdeki ismini alarak Kütahya olmuştur.

Eynal Kaplıcaları

Eynal Kaplıcaları; Simav ilçesinin merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için birçok yola başvurabilirsiniz. İlk başta özel araç ile, Kütahya- Çavdarhisar- Gediz- Şaphane- Simav güzergâhını kullanarak ulaşmanız mümkündür. Bunun haricinde 07.30 ile 23.30 saatleri arasında Simav ilçe merkezinden Eynal kaplıcalarına giden belediye otobüsleri bulunmaktadır. Tercih ederseniz bu otobüslerle de ulaşım sağlamanız mümkündür.

Bu termal suların geçmişinin 3000 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Günümüze kadar gelen bu doğal güzelliğin birçok hastalığa iyi geldiğini söylenir. Bunlardan bazıları siyatik, romatizma, cilt ve deri hastalıkları ile mide hastalıkları olarak bilinir. Doğal kaynakların etkisini vücudunuzda hissedeceğiniz ve siz veya ailenize harika bir tatil geçirebileceğiniz bir fırsat sunmaktadır.

Bir diğer adı ise “Engel” olan Eynal Kaplıcası Ortadoğu ve Balkanların en büyük termal tesisidir. Burası kaplıca olarak kullanılmadan önce mera olarak kullanılırdı, bir gün iki çoban koyunlarını otlatırken ikisinden biri bir çukur bulur ve hemen çukurun içine girip içerideki buhar sayesinde ısınmaya başlar. Havalar soğuk olduğu için çoban bu sıcak mekândan çıkmak istemez. Diğer çoban, arkadaşını aramaya başlar fakat bulamaz. Tam o sırada çukurun içinden çıkmayan çoban, diğer arkadaşına “En gel, en gel” diye bağırmaya başlar. Bu sebeple bu söz üzerine kaplıcaların bulunduğu yere “Engel” denmeye başlanır. Günümüze kadar yerli halk arasında hala bu isim yer yer kullanılır. Daha sonra da:Eynal ismini alır.

Her yaştan insanın yaş kısıtlaması olmadan girebileceği bu termal tesisler 4 mevsim boyunca çalışmaktadır. Tesisler 800 yatak kapasiteli ve ziyaretçilerine; restoran, termal havuz, spor sahaları gibi birçok güzel imkân sunmaktadır.

Kütahya'da termal sularla buluşup şifa bulacağınız tatil planlamak için Kütahya Termal Oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.

Gölcük Yaylası

Gölcük Yaylası; Kütahya il merkezine yaklaşık 130 km, Simav ilçesine ise yaklaşık 15 km mesafede yer almaktadır. Yaylaya gitmek için Tavşanlı – Simav yolu kullanılmaktadır. Günübirlik geziler için otobüsler mevcuttur, dilerseniz kendi aracınızla da gidebilirsiniz.

Gölcük Yaylası; Simav, Emet ve Hisarcık İlçelerinin piknik ve dinlenme yeri olarak adlandırılır. Dağa adının verilmesinde rolü olan Gölcük Krateri, oval biçimde ve etrafı çam ağaçları ile kaplıdır. Son yıllarda, Simav Belediyesi’nin çalışmaları ile, Gölcük Krater alanı sosyal tesislere ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Bu mekan, şu anda Simav Belediyesi tarafından yönetilip işletilmektedir.

Yerli halk için göz bebeği konumundadır. Gölcük Yaylası’nda voleybol, basketbol ve kır kahvesi bulunmaktadır. Ayrıca gölde olta ile balık tutan kişi sayısı da fazladır. Göl ve çevresi bazı yabani kuş türlerine de ev sahibi olmaktadır. 1450 metre rakımdaki yayla doğa severler için vazgeçilmez ve yılın her mevsimi tercih edilen bir doğal güzelliğe sahip mekandır.

Girişte hiçbir kısıtlama bulunmaması her yaştan ve kişinin rahatlıkla girip doyasıya huzurlu, keyifli ve mutlu vakit geçireceği bir yerdir. Özel günler dışında her zaman açıktır.

Giriş ücreti 2 Türk lirasıdır.

Simav Çitgöl Kaplıcaları

Çitgöl Kaplıcaları; Simav ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olup Bursa yolu üzerinde yer almaktadır. Şahsi aracınızı kullanabilir, tercih ederseniz Simav merkezden Kaplıcada giden servisleri de kullanabilirsiniz.

Bir diğer adı Cennet Kaplıcaları olan bu tesis hizmet bakımından en iyi hizmeti sunmayı ilke edinmiş gibidir. Ziyaretçilerine 200 yatak kapasitesi olan, hamam, kapalı spor sahası, alışveriş merkezi ve spor aktivite alanları ile hizmet sunmaktadır. Temiz ve hizmette en üst kaliteyi sunan bu tesisin sağladığı çocuk oyun alanları sayesinde çocuklu aileler daha çok tercih etmektedir.

Termal su sıcaklığı 162 santigrat derecededir. Kaplıcada bulunan sıcak termal sular sadece hamamda değil bunun yanında ailelerin konaklayacağı odalara da verilmektedir. Kaplıcanın suyu oldukça şeffaf, kokusuz ve berraktır. Kalsiyum, sodyum, bikarbonat, bromür, sülfat, florür ve metaborik asit içerir.

24 saat açık olan bu tesis her zaman sizlere en güzel hizmeti sunmak için çalışmaktadır.

Nadarçam Yaylası

Şahsi aracınız ile gidebileceğiniz rahatlıkta bir yerdir.

İlçenin en tepesinde olup ilçenin tüm güzelliğini görebileceğiniz bu yayla yerel halkın vazgeçilemez piknik alanlarından biridir. Yaylada bulunan birden fazla meyve ağacının verdiği doğal lezzet sayesinde keyif ve huzurla dolu bir yayla olmayı sürdürmektedir.

Herhangi bir giriş koşulu bulunmaz, istediğiniz zaman istediğiniz an gidebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Frigya Vadileri

Kütahya’ya 27 kilometre uzaklıktadır Frig vadisine ulaşmak için yol asfalt ve rahattır. Kütahya-Eskişehir karayoluna 26 kilometre uzaklıkta olan Sabuncupınar başlayıp, Ovacık köyüne kadar süren yerleşim yeridir. Şehir içinde de bulunan minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz ve özel aracınızla da rahatça gidebilirsiniz.

3000 yıl öncesine uzanan çok eski bir medeniyettir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden görülen bu vadi hem doğayı hemde tarihi sevenler için fazlasıyla dikkat çekici güzelliklere sahip bir vadidir.

Günümüzde Eskişehir, Kütahya ve Afyon şehirlerinin sınırlarını içerisinde bulunan bir bölgeye yayılmıştır. Frigya medeniyetinden kalan kalıntılarla antik eserleri bünyesinde barındıran bölgeye Frigya vadisi denilmektedir. İsminde vadi olarak anılması, vadi olmasından kaynaklanmıyor. Görünüşünün aksine Frigya vadisi kültürel bir anlama sahiptir. Burada yürüyüş yaparak etrafı keşfedebilir veya bisiklet sürerek tarihin tadına varabilirsiniz.

Hiçbir giriş koşulu yoktur, istediğiniz an gidebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Domaniç Ormanları

Kütahya şehir merkezinden 90 kilometre kadar uzaklıktadır. Domaniç ormanlarına özel aracınızla ya da Kütahya otogarından kalkıp Domaniç ilçesine giden araçlarla gidebilirsiniz.

Dünyada sadece Domaniç ormanlarında yetişen ağaçlar bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu beyi olan Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını burada geçirdiği de söylenmektedir. Bu güzel ormanda keyifle vakit geçirebilirsiniz. Domaniç ormanında gezebileceğiz yerler; Ebe Çamlığı Kent Ormanı, Ilıcaksu Sarıkız Mesire Alanı, Hayme Ana türbesi, Mızık Çamı, Dereli Kaplıcaları, Yoncalı Kaplıcaları, Aizanoi Antik Kenti olarak sıralayabiliriz.

Giriş koşulu bulunmamaktadır, keyifle istediğiniz zaman gidebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Gediz Murat Dağı Termal Kayak Merkezi

Kütahya şehir merkezine 124 kilometre, Gediz ilçesine ise 30 kilometre mesafededir. Özel araçlarla ya da merkezden kalkan otobüslerle gidilebilir. Ayrıca şehir merkezinden ya da Gediz ilçe merkezinden kayak merkezinin sağlamış olduğu servislerde bulunmaktadır. Kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Murat Dağını Kütahya ve Uşak şehirleri oluşturmaktadır ayrıca Ege bölgesinin en yüksek dağı olarak biliniyor. Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan 2312 metrelik dağda pek çok su kaynağı bulunmakta. Termal özelliği bulunan suları ile kaplıca deneyimi sunuyor ve kış aylarında da kayak severleri konuk etmektedir.

Hiçbir koşulu yoktur, en çok da kış aylarında fazlasıyla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Murat Dağı Kayak Merkezi kayak kiralama ücretleri 90 Türk lirasıdır. Bu ücrete günlük mekanik tesisleri kullanımı da dahil edilmektedir.

Mızık Çamı (Beşik Çamı) Anıt Ağaç

Kütahya şehrinde bulunan Domaniç ilçesi sınırları içerisindedir. Domaniç ilçesine bağlı Domur köyünde bulunmaktadır. Kütahya’ya 82 kilometre uzaklıktadır Domaniç ilçe merkezine ise 3 kilometre uzaklıktadır. Yollar rahattır keyifle seyahat edeceksinizdir. Buraya özel aracınızla giderken Kütahya tavşanlı yolu ve İnegöl tavşanlı yolu/D595 üzerinden rahatlıkla gidebilirsiniz. Domaniç ilçe merkezinden geçen toplu taşımaları da tercih edebilirsiniz.

Bir rivayete göre Hayme ana, torunu Osman Gazi’yi Mızık çamı dallarında kurmuş olduğu salıncakta sallıyordu. Osmanlı devleti kurucusu olan Osman Gazi’ye salıncak olan bu ağacın 1200’lü yaşlarda olduğu düşünülüyor. Bu ağaç 1980 senesinde yaşamını yitirmiş olsada günümüzde hala bağ kurmaktadır. Mızık çamı anıt ağaç, 1988 senesinde tamamen yıkıldı ardından anıt ağaç olarak tescillenmiştir.

Osmanlı’nın kurulması zamanlarına tanıklık etmesi sebebiyle önemli bir yere sahiptir ve estetik görüntüsü ile de göz doldurmaktadır. Mızık çamı ağacının boyu 11 metre, çeresinin 4,70 metre yaşı da 740 olarak bilinmektedir. Bölge halkı tarafından da kutsal olarak görülmektedir. Günümüzde yıkık durumda olması sebebiyle etrafı koruma çemberine alınarak üstünü türbe şeklinde kapatmışlardır. Etrafında ise park yapma ve ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır.

Mızık çamına gitmenin herhangi bir koşulu yoktur.

Herhangi bir ücret alınmıyor.

Çamlıca Tabiat Parkı

Kütahya şehir merkezinden 9 kilometre kadar uzaklıktadır. Çamlıca Tabiat Parkı, Güveçşi beldesinin hemen yakınındadır. Harika doğa manzarası, çam kokusu ve buz gibi suları ile huzur dolu bir yerdir.

Çamlıca Tabiat Parkı’nda çardak şeklinde alanlar bulunmaktadır bu alanlarda oturup dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Mangal yapabilirsiniz ayrıca çocuklarınızın da sıkılmaması için oyun alanları yapılmış. Tabiat parkı olduğu için kirpi, yaygın tosbağa, ağaç kurbağası, serçe gibi hayvan türlerine de karşılaşabilirsiniz. Karaçam ağaçları da büyük kısmını oluşturmaktadır. Genellikle misafirleri günübirlik oluyor, piknik yapmak ve yürüyüş yapmak için ideal bi alan ayrıca isteyenler kamp da yapabiliyor. Kamp severler belirli alanlarda ateş yakabilirler. Bu alana genellikle hafta sonları yoğun ilgi oluyor bunun sebebi de merkeze yakın olmasıdır.

Çamlıca tabiat parkına yaya olarak gidildiğinde herhangi bir ücret alınmıyor, sadece araç ile giriş yapıldığında 8 TL ücret alınıyor.

Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı

Domaniç- İnegöl karayolunun 5. kilometresinden ayrılan 4 kilometrelik yol ile ulaşabilirsiniz. Kütahya’nın Domaniç ilçesinin Cumhuriyet mahallesinde bulunmaktadır.

Karadeniz ekosistemiyle benzerlikler göstermektedir. Zengin bitki örtüsü ve yaban hayatına sahip olan bu bölgede kayın ve karaçam ormanları fazlasıyla bulunmaktadır. Burada doğa yürüyüşü, piknik gibi aktiviteleri gerçekleştirebilir ve bu anları ölümsüzleştirmek adına fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Bu alana girme koşulları yoktur.

Giriş ücreti yoktur.

Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı

Kütahya-Tavşanlı karayolunun 28. Kilometresinden sonra 12 kilometrelik yol ile ulaşabilirsiniz. Vakıf köyü içerisinde bulunuyor.

Vakıf çamlığı 685 hektar büyüklüğündedir. Vakıf çamlığında bulunan eşi benzeri olmayan nesli tükenmekte olan ehrami karaçamın dünya üzerindeki tek doğal yayılış bölgesini oluşturur. Sadece ülkemizde bulunan bir karaçam varyetesi olan ebe çamının varlığı, karaçam ve iki varyetesinin birlikte görülebileceği eşsiz bir ekosistemin oluşumu bu alanın özelliklerindendir. Güzel manzarasıyla göz doldurması ve güzel yeşilliklerin arasında yürüyüş yapmak daha da keyifli hale gelecektir. Bu alanda anın tadını çıkarıp fotoğraf çekebilirsiniz.

Bu alana girmede bir koşul bulunmamaktadır.

Giriş ücreti yoktur.

Kuruçay Göleti

Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinden 7 kilometre kadar uzaklıktadır.

Bu gölet sulama amaçlı yapılmıştır fakat etrafının temizliği ve hoş görüntüsü sayesinde piknik yapma alanı olarak da kullanılmaktadır. Aileniz ve arkadaşlarınız ile keyifli bir piknik için burayı tercih edebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Ilıcaksu (Sarıkız) Mesire Yeri

Kütahya şehrinin Domaniç ilçesine 5 kilometre kadar uzaklıktaki ılıcaksu köyü yerleşim yeri içerisinde bulunmaktadır.

Yerden fışkıran pınarlarından dolayı küçük bir gölet görünümü alıyor, yeşilliklerle beraber bir bütün haline gelerek huzur dolu hissettiriyor. Suyu fazlasıyla temizdir ve yıl boyunca 18 derece sıcaklığında sabit bir gölettir. Sarıkız mesire alanında birçok sayıda alabalık tesisi bulunmaktadır. Burada keyifle vakit geçirebilir, gezebilir dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz.

Girişler için herhangi bir koşul yoktur.

Giriş ücreti yoktur.

Kütahya Otelleri sayfamızı inceleyerek seyahatiniz boyunca şehrin tüm güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.