Kütahya’nın Bir Kez Dahi Olsa Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri


Kütahya’nın Bir Kez Dahi Olsa Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri

Kütahya, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan topraklarının çokça tarih içerdiği bir ilimizdir. Birbirinden güzel etkileyici tarihi miraslarla dolu olan bu şehrimiz ziyaretçilerini her zaman büyüleyen bir yer olmaya devam etmektedir.

Kesin bir kuruluş tarihi verilmemiş olmasının yanında Hitit metinlerinde geçen Assuva tarihiyle ilgili IV. Tuthaliya (M.Ö. 1256–1220) yıllıklarını baz alarak M.Ö. II. Binin ortalarında kurulduğu söylenir. Bilinen tarihi ile sırasıyla Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı Devleti uygarlıklarından günümüze gelerek Türkiye Cumhuriyeti topraklarına kadar gelmiştir. Bilinen en eski Hititler olmasına rağmen çevrede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda şehrin tarihinin daha da geçmişte, ilk çağlarda olabileceği görülmüştür.

Zengin maden yataklarının varlığından dolayı Kütahya, zaman geçtikçe daha da gelişmiş ve bu sayede geniş ticaret yollarına sahip olmuştur.

Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara bakıldığında Kütahya’nın antik zamanlardaki adı “Kotiaeion”dur. Antik Çağ’ın ünlü coğrafyacısı Strabon bu adın, “Kotys’in Kenti” anlamına geldiğini bildirmiştir. Kotys, Trakya’da yaşamış Odrisler’den olup, Romalılar’ın M.S. 38’de Anadolu’ya görevlendirdiği bir komutanın adıdır. Kütahya Müzesi’nin içinde bulunan bir sikkenin içinde bu isim “Koti” olarak geçmektedir. Kütahya adı, eski adından çağrıştırılarak Türkler tarafından verilmiştir.

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’dan 50 kilometre uzakta olup Çavdarhisar ilçesinin merkezinde yer almaktadır. İsterseniz özel aracınız ile gidebilir, aynı zamanda tercih ederseniz Çavdarhisar, Emet ve Gediz ilçelerine giden otobüslerle de antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Frigyalıların öncüsü olarak antik kaynaklarda adı geçen Azan adlı mitoloji kahramanının su perisi Erato ile efsanevi kral Arkas’ın birleşiminden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Antik Frigya’ya ait olarak yaşayan Aizanitis’lerin yerleşim yerlerinin ana merkezidir. Zeus tapınağının çevresinde gerçekleştirilen kazılarda, M.Ö. 3 bin yıllarına ait olan yerleşim izleri ortaya çıkmıştır. Roma imparatorluğunun döneminde şarap ve yün üretimi, tahıl ekimi sayesinde zenginlik elde etmiş ve ünü bölge sınırlarının dışına kadar ulaşmıştır.

Aynı zamanda ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir. Roma döneminde Antik kentte yaklaşık olarak 80.000 kişinin yaşamış olduğu düşünülmektedir. Kalıntılar arasında 15.000 kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik 13.500 kişi kapasiteli stadyum, Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, iki hamam, sütunlu cadde, dünyadaki ilk ticaret borsa binası, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta duran beş köprü, Meter Steunene kutsal alanı, iki agora, gymnasium, nekropoller, antik bir bent, kapı yapıları ve su yolları bulunmaktadır. Aizanoi Antik Kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle aynı çağda yer almıştır.

Yaz ve kış dönemleri de olmak üzere 4 mevsim boyunca Aizanoi antik kentini ziyaret edebilirsiniz. Bu konuda hem yaz hem de kış dönemi için farklı ziyaret saatleri belirtilmiştir sabah ziyaret saati 08.30 olarak belirlenmiştir. Kapanış saati ise yaz ayları boyunca saat 19.00 olarak belirlenmiş. Kış dönemi boyunca ise 17.30 olarak belirtilmiştir.

Antik kent giriş ücreti güncel olarak 10 TL’dir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Kütahya tatilinizi planlamak için Kütahya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Kütahya Kalesi

Kale içerisine şehir otobüsü bulunmamaktadır, özel aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Hisar kalesine gidebilmek için; Kütahya Valiliği önündeki kavşakta (Kütahya Vazosu Figürünün bulunduğu şehir içi kavşak) bulunan Kütahya Kalesi tabelası yönüne doğru dönmeniz gerekir.

Tarihi 1400’lü yıllara dayanan Hisar Kalesi Bizans dönemine ait olan önemli bir yapıdır. Günümüze ulaşana kadar; Geç Doğu Roma, Germiyanoğlu ve Osmanlı Devleti döneminde kale kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu bulunan buluntular Kütahya müzesinde sergilenmeye başlanmıştır.

Hisar Kalesi üzerinde bulunan çay bahçesi, Simav Belediyesi tarafından alınıp işletilmeye başlandı. Restora edilen bu mekan, içerisinde yöresel yemeklerin sunulduğu güzel bir restoran haline geldi. Kütahya’ya ait Simav ilçesinin yöresel yemeklerinin tadabilmek ve bu tarih dolu mekânı görmek için ülkemizin her yerinden misafirler gelmektedir.

Haftanın her günü 24 saat hizmet vermektedirler.

Giriş ücreti yoktur.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya’nın Börekçiler mahallesinde konumlanmıştır. Şehir merkezinden yaklaşık 900 metre yürüme mesafesinde olan müze; Ulu Cami yanında yer almaktadır.

1965 yılında ziyarete açılmaya başlanan bu yapı aslında, Ulu Cami yanında yer alan Umur-bin Savcı Medresesi olarak bilinen bir yapıdır. Bu medrese Germiyanoğulları döneminde Umur bin Savcı tarafından 1314 yılında yaptırılmıştır. Müzenin içinde bulunan Aizonai ören yerinde 1990’da bulunan Amazon Lahti müzenin en önemli eserlerinden biridir. Kütahya Arkeoloji Müzesi içinde; Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Bizans, Roma, Helenistik, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti dönemlerine ait önemli eserler bulunmaktadır. Burdur Hacılar’dan gelen Geç Kalkolitik Dönemine ait boyalı seramikler müzenin en eski eserleridir. Eski Tunç ve Frig dönemlerine ait Frig çocuk oyuncakları, Ana Tanrıça, Kybele, rahipler, Satyr ve Hekate heykelleri de dikkat bulunmakta ve oldukça dikkat çekmektedir.

Hafta sonları (cumartesi, Pazar) kapalı olan Arkeoloji Müzesi, yaz dönemi (1 Nisan-1 Ekim) açılış saati 10.00, kapanış saati ise 17.00’dır. Kış döneminde ise (1 Ekim-1 Nisan) açılış saati 08.45, kapanış saati 17.30’dur.

Müze giriş ücreti güncel olarak 10 TL’dir.

Dumlupınar Müzesi

Dumlupınar Müzesi Dumlupınar şehir merkezindedir. Müzeye gitmek için isterseniz şahsi aracınızı, isterseniz Kütahya merkezden Dumlupınar’a giden araçları kullanabilirsiniz. Kütahya-Dumlupınar arası 80 km uzaklıktadır.

30 Ağustos 1997 tarihinde ziyarete açılan Dumlupınar Müzesi, kurtuluş savaşımızın cereyan ettiği üzerine kurulan ve savaşın anısına yapılan bir müzedir. Müzede kurtuluş savaşında kullanılan silahlar ve araç gereçlerin yanında kurtuluş savaşına ait belgeler, fotoğraflar kılıçlar gibi döneme ait bir çok eser sergilenmektedir.

Dumlupınar Müzesi hafta içi saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır, hafta sonları ziyarete kapalıdır.

Giriş ücreti 5 TL’dir, öğrenci giriş ücreti 2,5 TL’dir.

Çini Müzesi

Çini Müzesi Kütahya şehir merkezine 900 m yürüme mesafesindedir. Merkezden 3 numaralı otobüs hattı ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Kütahya’nın Paşamsultan mahallesindedir.

Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında inşa ettirilen bu külliyede; imaret, kütüphane, medrese, mescit ve hamam yer almaktadır. Bu kulliyenin imaret ve türbe bölümü; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak tekrar restore edilip, 1999 yılında ziyarete açık hale getirilmiştir.

Çini üzerine açılan ilk müze olma özelliği taşıyan bir müzedir. 14. Yüzyıldan bu yana yapılan çini eserler bulunmaktadır. Müzedeki vitrinlerde, 14. yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, tabak, çini vazo, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri tarihine göre sırayla dizilmiş bir şekilde sergilenmektedir.

Müze, yaz-kış döneminde ziyarete açıktır pazartesi günü ve hafta sonları hariç yaz dönemi 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık durumdadır. Kış döneminde ise 08.45 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 5 TL’dir.

Saat Kulesi

Saat Kulesi, Kütahya merkezine bağlı olan Ali Paşa mahallesinde bulunur. Ulaşımı çok rahat olan bu kuleye şahsi araç veya toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Kütahya şehir merkezinden saat kulesine, zafer meydanı yönünde ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile gelmek isteyenler şehrin her noktasından toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilir.

19. Yüzyılın sonlarında Kütahya valisi Fuat Paşa’nın yaptırdığı bilinen bu saat kulesi Sultan ll. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Senesinde valilere saat kulesi yapımı ile ilgili ferman üzerine yapılmıştır. 19. Yüzyıla ait olduğu düşüncesinin sebebi saat kulesinin yapı stilinden ötürüdür. Saat Kulesi 1975 yılından sonra yıktırılarak yerine Belediye çarşısı yapılmıştır. Ondan sonra zafer meydanına tekrar inşa edilmiş ve 2005-2006 yıllarında aslına göre tekrar restore edilmiştir. Saat kulesinin planı kare şeklindedir. Yapımında kesme taş kullanılan bu yapının üzeri külah şekli ile kapatılmıştır.

Herhangi bir giriş koşulu bulunmamaktadır, istediğiniz an gidip görme imkanınız vardır.

Ücreti yoktur.

Kütahya Dumlupınar Şehitliği

Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde bulunan, ilçe merkezine 3 km uzaklıkta olan Dumlupınar şehitliğine Kütahya Anadolu garajından Dumlupınar araçlarıyla ulaşım sağlanır. Kütahya Uşak yolu üzerinde olup, Uşak ve İzmir’e giden otobüslerle ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla da karayolundan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe'de başlamış olup, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar'da büyük bir başarıyla zafer elde edilmiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca bütün cephelerde şehit olan mehmetçiklerin anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırıldı ve Büyük Taarruz’un 70'inci yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açıldı. Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları, Milisler Anıtı,  Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Şadırvan, Namazgâh’dan oluşmaktadır.

Dumlupınar Şehitliği haftanın her günü 24 saat ziyarete açıktır.

Giriş ücreti yoktur.

Kütahya Ulu Camii

Kütahya’nın Simav ilçesinin Merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan bu camiye hususu araç veya otobüsler ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Merkeze bağlı börekçiler mahallesinde yer almaktadır.

Yapım tarihi 1425 yılı olarak sanat tarihçileri tarafından kayıtlara geçirilen bu cami Simav ilçesinin en eski camisidir. Kayıtlarda Mimar Sinan’ın kalfası Süleyman Çavuş tarafından 1551 yılında onarılmış olduğu geçmektedir. Taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olmayı günümüze kadar korudu ve bizleri güzel görüntüsü ile uzun bir tarih yolculuğuna çıkarmaktadır.

Giriş ücreti yoktur.

Frig Vadisi

Kütahya’ya 27 km uzaklıkta olan Frig Vadisi aynı zamanda Eskişehir ve Afyon şehirlerine kadar uzanmaktadır. Kütahya-Eskişehir karayoluna 26 km uzaklıkta olan Sabuncupınar’dan başlayıp ovacık köyüne kadar uzanan yerleşim alanıdır. Şehir içinde bulunun ve vadiye ulaşan otobüsleri kullanabilir veya şahsi aracınız ile gidebilirsiniz.

MÖ 11. Yüzyılda Makendonya‘dan geldikleri düşünülen Friglerin yerleşim yeri olarak bilinir. 3000 yıl öncesine dayanan ve Friglerin yerleşim yeri olan bu vadide kayalara Frigler tarafından yapılan evler, anıtlar ve kaleler bulunmaktadır. Tarihin doğayla harmanlandığı bu vadi yüzyıllar öncesi yaşayan medeniyetlerin varlığını ve yaptıkları tarihi yapıları en büyük vadi olarak bilinen Frig vadisinde göreceksiniz.

Giriş-çıkış saatleri yoktur, istediniz an istediğiniz saatte rahatlıkla girebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Seyit Ömer Höyüğü

Kütahya’nın kuzeybatısında yer almaktadır, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır. Kütahya Seyit Ömer Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğündedir.

Eski Tunç çağından beri yaşamın her türlü izinin bulunduğu bu höyükte, kazı çalışmaları ilk olarak 1989 yılında başlamıştır. Daha sonra kazı çalışmaları duraklatılmış fakat 2006 yılında Dumlupınar üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından tekrar başlanmış ve hala devam etmektedir. Friglerden Romalılar’a kadar birçok döneme ait tarihi eser çıkarılmıştır. İçerisinde höyükten çıkarılan kalıntılar sergilenmektedir.

 Dumlupınar üniversitesi içerisinde bulunan müzeyi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ücreti yoktur.

Rüstem Paşa Medresesi

Kütahya merkezde, Balıklı caddesindedir. Merkeze 300 m uzaklıktadır. Buraya yürüyerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Kanuni Sultan Süleyman’ın veziriazamı ve damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1550 yılında inşa ettirilmiştir. 1930’lu  yıllarda yıkılmıştır ve kitabesi Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Tespit edilebilen kısımları orijinale uygun şekilde tekrar restore edilen yapının orijinal hali tam olarak bilinmediği için bazı kısımları aslına uyarlanarak tekrar düzeltilmiştir.

Ziyaret saatleri 08.00 ile 17.00 saatleri arasındadır.

Giriş ücreti yoktur.

Kütahya'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Kütahya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.