Kütahya’nın Birbirinden Güzel Lezzetleri


Kütahya’nın Birbirinden Güzel Lezzetleri

Tarihi ve el işçiliği ile kendini dünyaya tanıtmış olan, Ege Bölgesi’nin güzel şehirlerden biri olmayı günümüze kadar koruyan, şehir Kütahya.

Tarihi yüzyıllar öncesine kadar uzanan, şehir içinde birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan ve bunun yanında doğal güzellikleriyle misafirlerini büyüleyen Kütahya şehrinin nefis yemeklerini es geçmemek gerekir. Çinileriyle dünyaca ün salmış bu şehir, yöresel lezzetleri ile turistleri büyülemektedir.

Yemeden dönülmemesi gereken meşhur lezzetler; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Kütahya Usulü Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı’dır.

Sini Mantısı

Kütahya yöresel yemeklerinin arasında yer alan ve oldukça beğeni toplayan bu mantının yeşil mercimekli ve kıymalı olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Hamurunun şekli nedeniyle diğer yöresel mantılardan ayrışmakta olup hem gözünüze hem midenize eşsiz bir haz katacaktır.

Hem öğle yemeği hem de akşam yemeği olarak tercih edilip tüketilen Sini Mantısı, tepsiye özenle dizildikten sonra üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilmektedir.

Şehir merkezinde bulunan bazı restoranların menüsünde yer alan bu yöresel lezzeti tatmadan Kütahya’dan ayrılmamalısınız.

Kütahya merkezde bulunan Mis gözleme isimli restoran, Sini Mantısı için önerilen mekanlardandır. Uygun fiyatlı menüsü ile eşsiz bir lezzet sunan bir mekandır.

Adres: Alipaşa Mah., Asım Gündüz Cad., Genç Ali Sk., No:9/A, Merkez

Cimcik

Kütahya yöresine ait olan bu yemek mantının bir türüdür. Adını hamurunun şeklinden alan Cimcik, 1 kaşığı 40 adet sığacak şekilde özenle hazırlanmaktadır. Kütahya yöresinin önemli yemeklerinden biri olan Cimcik, hamurları kaynatıldıktan sonra tereyağı ve yoğurt ile harmanlanıp servis edilmektedir.

Tarifindeki malzemelerin kolay bulunuyor oluşuyla Kütahya mutfağında sıkça yapılan Cimcik adındaki mantı çeşidi, Kütahya’nın merkezinde bulunan bazı restoranlarda servis edilmektedir. Yemeden gitmeyin dedikleri bu yöresel lezzeti  yöresel yemeklerin olduğu restoranlarda bulabilirsiniz.

Ispanaklı Şibit

Kütahya’nın hamur işi lezzetlerinden biri olan Ispanaklı Şibit, gözlemenin ıspanaklı halidir. Kütahya yöresinde vazgeçilmezler arasında yer alan bu yemeğin içerisinde ıspanak, kuru soğan, tuz ve karabiber bulunmaktadır. Çay eşliğinde tüketebileceğiniz bu lezzeti şehir merkezinde çoğu yerde bulabilirsiniz.

Kütahya gezinizde çayınızı içerken yanında Ispanaklı Şibit yemeğini de yemeniz önerilir. Bu tarifsiz lezzeti tatmadan şehirden gitmemelisiniz.

Kütahya’nın neredeyse tüm kahvaltı, gözleme ve börekçilerinde bulabilirsiniz.

Dolamber Böreği

Kütahya’nın hamur işi lezzetlerinden bir diğeri ise Dolamber Böreği’dir. Evlerde misafirlere çayın yanında servis edilen bu börek, Kütahya yöresinin ve evlerin vazgeçilmez yemeğidir. Hem doyurucu hem de leziz olan bu böreğin içerisine patates haşlaması konulmaktadır.

Kolay tarifi ile evlerde sürekli yapılan bu börek şehirdeki çoğu börekçide servis edilmektedir. Şehre gelen ziyaretçiler tarafından tercih edilen eşsiz bir lezzettir.

Haşhaşlı Gözleme

Kütahya’da hamur işi lezzetlerin yoğun olduğu doğrudur fakat emin olun hepsi birbirinden lezzetlidir. Gözleme çeşitleri arasına bulunan yöresel lezzet olarak anılan Haşhaşlı Gözleme kesinlikle tatmanız gereken lezzetlerden biridir.

Neredeyse tüm börekçi, kahvaltı salonu ve gözlemecilerinde bulunan bu lezzeti çay eşliğinde keyifle yiyebilirsiniz. Uygun fiyatlı menüsü ile hizmet veren Star Gözleme salonu önerilen mekanlardan biridir.

Adresi:Mithatpaşa Caddesi Kütahya/Türkiye

Ilıbada Dolması

Kütahya yöresinde önemli yeri olan bu yemek, aynı asma yaprağı ile yapılan dolmalar gibi yapılır fakat Ilıbada yaprağı kullanılır. İç harcı bulgur, nane, soğan, kırmızı biber ve karabiber ile yapılmaktadır. Ilıbada yaprakları ile buluşan bu iç harç tadına doyum olmayacak bir lezzet haline gelmiştir. Yaprakları muska şeklinde sarılan bu dolmanın üzerini isterseniz sade bırakabilir isterseniz yoğurt ile birleştirerek tüketebilirsiniz.

 Malzemesinin az ve yapılışının kolay olmasından ötürü genellikle evlerde yapılan bir yemektir. Bazı yöresel yemek servisi yapan restoranlarda bu lezzetle buluşabilirsiniz.

Tirit

Türkiye’nin çoğu şehrinde sofraların vazgeçilmez yemeği olan tirit, Kütahya yöresinde de apayrı bir lezzet kazanmıştır. El açması yufkalar ile tavuk etinin birleşimi ile yapılan bu yemek sizlere mükemmel bir deneyim sunacaktır.

Genelde misafirlere sunulan ve aynı zamanda özel günlerde yapılan bu yemeği yöresel Lezzetleri menüsünde barındıran lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.

Gökçümen Hamursuzu

Adını Kütahya’nın bir ilçesi olan Gökçümen den alan bu hamur işi lezzet, haşhaş yağı ile yapılan yapımı kolay ve oldukça lezzetli bir yemektir.

Çoğu hamur işi yemekler gibi bu da genellikle çayın yanında servis edilir. Yöresel bir lezzet olan bu yemek neredeyse tüm pastane börekçilerde servis edilmektedir.

Tosunum Böreği

Kütahya mutfağında diğer hamur işi lezzetler gibi bu da çayın yanında servis edilip, kıyma, yeşil mercimek ve soğan ile yapılan Haşhaşlı bir börek çeşididir.

Fiyatı ucuz olmasının yanında oldukça doyurucu bir yemektir. İstanbul’da fırınlarda bükme Böreği adı ile satılmaktadır, Kütahya gezinizde burada da denemeniz ve ayrılırken paket şeklinde almanız önerilir.

Kütahya’daki çoğu börekçide bulunmaktadır.

Sıkıcık Çorbası

Kütahya’nın yöresel Lezzetleri arasında bulunan bu çorba bir nevi şifa deposu niteliğindedir. Hem doyurucu hem lezzetli bir çorba çeşididir. Kesme köy tarhanası ve bulgur ile yapılan Sıkıcık Çorbası Türkiye’nin önemli lezzetlerinden biridir. Üzerine yoğurt ve sarımsak çırparak servis edilmektedir, tercihe göre eklenmeyebilir.

Özellikle kış aylarında içinizi ısıtması için tercih edilebilir. Sıkıcık Çorbası, yöresel Lezzetleri menüsünde barındıran restoranlarda tadabilirsiniz. Nar geleneksel restoranında leziz çorbayla buluşabilirsiniz.

 Adresi: İnköy, Kütahya-Eskişehir Yolu, Merkez

Kızılcık Tarhanası

Tarhananın şifalarından çokça bahsedilir. Tamamen şifa deposu olan Kızılcık Tarhana çorbası o güzel tadı ve sıcaklığı ile sizi kendinize getirecektir. Kızılcık Tarhanası rengi ve lezzeti ile kendini diğer çorbalardan ayırmakta olup hem gözünüze hem de midenize hitap etmektedir.

Genellikle evlerde yapılan bu çorbaya, yöresel lezzetlerin en güzel hali ile sunulduğu yöresel restoranlarda bulabilirsiniz.

Küp Kebabı

Farklı ve unutulmayacak bir tat arayanlar için önerilen yenmezse olmaz dedikleri, yöresel lezzetler arasında yerini almış olan bu kebap lokum gibi olmasıyla damakta eşsiz bir tat bırakmaktadır. Kuzu etinin yavaş ve güzel koku ile pişmesi sonucu eşsiz bir lezzet ortaya çıkmakta.

Tadına doyum olmayacak olan bu kebap için önceden rezervasyon almanız gerekmektedir. Kendi mutfağında denemek isteyenler için, öncelikle bütün soğanları küpün içerisine dizmeniz gerekir. Ardından sırasıyla et, domates, biber, sarımsak, tuz ve karabiber konulur. En son su ilave edilir ve küpün ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra kısık ateşte 3 saat pişirilir.

Osmanlı Kebap restoranı, yöresel menüsü ile değerli ziyaretçilerine en lezzetli hali ve güzel sunumu ile Küp Kebabını servis etmektedir.

Kütahya Usulü Güveç

Ülkenin her yerinde vazgeçilmez bir lezzet olmayı sürdüren güveç, lezzeti ile insanları kendine bağlayan ve değişen malzemeleri ile apayrı tatlar yaratan yöresel bir yemektir. Bir de bu güveçi Kütahya usulü denemeniz önerilir.

Kütahya usulü güveç, kuzu etinden yapılmakta ve içerisinde bol salça, soğan, biber ve domates bulunmakta olup damakta izini bırakan bir lezzettir. Güveç içerisinde hazırlanan yemek ocakta kaynatıldıktan sonra fırına verilmektedir.

Güveççi Süleyman’ın yerinde bu yöresel yemeğin güzelliğine kapılmanız önerilenler arasındadır.

Adres: Fuatpaşa, Bereket Cad., No:21, Merkez

Sütlü İncir Tatlısı

Yöresel yemeklerin güzelliği ile midenizi doyurduktan sonra tabi ki olmazsa olmaz tatlılardan yemelisiniz. Ege bölgesinde yetişen incirlerle yapılan bu hafif tatlı hem sağlıklı hem de lezzetlidir.

Toplanan incirler yıkandıktan sonra ılık suda bekletilir. Sapları kesildikten sonra incirler küçük küpler halinde doğranır ve  ısıtılan süte eklenir. El blender’ı ile kıvam alana kadar ezildikten sonra kıvama gelen püre kâselere doldurulur ve üzerine ceviz parçacıkları katılır. Daha sonra kâselerin üzeri streç film ile kapatılır ve 3 saat oda sıcaklığında mayalandırılır. Mayalanan tatlılar buzdolabında saklandıktan sonra soğuk halde servis edilir.

Çoğunlukla evlerde yapılan bu tatlıyı yaz döneminde pastanelerde bulabilirsiniz.

Yufka Tatlısı

Sıklıkla yapılıp tüketilen bu tatlı aynı baklavayı andırır kıvamında olup özel gün ve misafirliklerde sunulmaktadır. Kuru yufkaların ince ince 8 kat dizilir ve çıtır bir kıvamı olur. Ortalama 25 dakika fırında kızartılan yufkaların arasına nişasta ve ceviz konularak servis edilir.

Çoğunlukla evlerde yapılan bu tatlı bazı pastanelerde servis edilmektedir.

Hekmane Erik Hoşafı

Kütahya’nın yöresel içeceklerinden biri olan hekmane erik hoşafı, ekşi etikete şeker ve su eklenerek yapılmaktadır. Vitamin deposu olan bu içecek, bölgede toplanan hekmane eriklerinin iyice yıkandıktan sonra 1 litre suya konulup 2 bardak toz şekerinin ilave edilmesi ile 15 dakika kaynatılarak buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilir.

Genellikle evlerde yapılan bu içeceği merkezdeki çoğu restoran ve kafenin menüsünde görebilirsiniz. Bunaltıcı sıcaklardan kaçmak için kullanılan ideal lezzetlerden biridir.

Gediz Tarhanası

Kütahya’nın Gediz ilçesinde üretilmeye başlanan ve sonrasında Türkiye’ye yayılan bu tarhana; sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezidir.

İçerisinde soğan, ot çeşitleri, biber, yoğurt, süt gibi malzemeleri bulunan bu tarhanayı ister Kütahya’nın çeşitli ilçelerinde ister ana yurdu gediz’de deneyebilirsiniz. Dilerseniz paket halinde alarak evinize ve sevdiklerinize götürebilirsiniz.

Kütahya'nın kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Kütahya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.