Manisa’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler


Manisa’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kendine has gelenek görenekleri ile birlikte keşfedilmesi gereken şehirlerden biri olan Manisa’da mutlaka görülmesi gereken pek çok destinasyon bulunmaktadır.

İlk yerleşimlerin oldukça eski tarihlere dayandığı Manisa’da çok sayıda antik kent ve tarihi yapı yer almaktadır. Lidyalılar döneminde bölgenin önemli kentlerinden olan Manisa, altın çağını Roma döneminde yaşamış ve bölge daha sonra Saruhanoğulları Beyliği hakimiyetine girmiştir. Osmanlı Dönemi’nden de kalan pek çok tarihi yapının bulunduğu Manisa’da gezilecek yerler, genellikle il merkezinde yer almaktadır.

Manisa’da tarihi yapılardan ziyade gezilecek pek çok doğal güzellik te görülebilmektedir. Kaplıca, şelale, kanyon ve birçok mesire alanının bulunduğu Manisa; huzurlu ve doğa ile iç içe tatil geçirmek isteyenler için oldukça ideal bir şehirdir.

Manisa’da gezilecek yerler arasında; Aigai (Aiolis) Antik Kenti, Manisa Müzesi, Yeni Han, Manisa Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Adala Kanyonu, Sidas Antik Kenti, Bintepe Tümülüsleri, Gökköy, Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa İvaz Paşa Camii, Thiatira Antik Kenti, Kybele Kaya Kabartması, Ağlayan Kaya ve Salihli Artemis Tapınağı bulunmaktadır.

Aigai (Aiolis) Antik Kenti

Aigai Antik Kenti, Manisa merkezine bağlı Yuntdağıköseler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıkta bulunan antik kente özel araçla ulaşımlar, Manisa Çevre Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Bölgeye il merkezinden taksi veya Yuntdağıköseler dolmuşlarıyla ortalama 1 saat içerisinde gidilebilmektedir.

Manisa’da yaşayan halk tarafından Nemrut Kale adıyla bilinen Aigai Antik Kenti, Heredot’un eserlerinde de geçmektedir. Özellikle Heredot’un eserlerinde bahsedilen 12 Aiol şehirlerinden biri olan Aigai Antik Kenti, oldukça yüksek bir konuma inşa edilmiştir.

M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Aigai Antik Kenti, geçirdiği bir doğal afet sonucunda harabe haline gelmiş ve üzerine tekrar yeni bir şehir inşa edilmesiyle günümüze ulaşmıştır.

Helenistik Dönem’den kalan nadide yapılar arasında gösterilen Aigai Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Aigai Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Manisa'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Manisa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Manisa Müzesi

Manisa Müzesi, Manisa şehir merkezinde bulunmaktadır. Manisa’nın kent belleği olma özelliğine sahip olan müzeye ulaşımlar, yürüyerek kısa bir süre içerisinde sağlanabilmektedir.

Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Manisa’da tarihi ve kültürel gezileriniz bünyesinde ziyaret edebileceğiniz destinasyonlardan olan Manisa Müzesi, Muradiye Cami Külliyesi’nin medrese kısmında hizmet vermektedir. Bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin sergilendiği müzede, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu, Saruhanoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalan eser ve belgeler de incelenebilmektedir.

Manisa’nın gelenek ve görenekleri arasında yer etmiş, günlük hayatta kullanılan araç ve gereçlerin de sergilendiği müzede, çok sayıda eşya, savaş aleti, günlük kıyafetler de görülebilmektedir.

Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Manisa Müzesi, 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.

Manisa Müzesi’ne giriş ücreti 6 TL’dir.

Yeni Han

Yeni Han, Manisa’da gezilecek yerler arasında öne çıkan tarihi yapılardandır. Şehir merkezine konumlanan Yeni Han’a ulaşımlar, yürüyerek sağlanabilmektedir.

Osmanlı Dönemi yapılarından olan Yeni Han’ın ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur. Bunun yanı sıra Manisa bölge halkı tarafından yapının, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı düşünülen han, topalmada 2 katlı bir şekilde inşa edilmiştir. En son 2001 yılında restorasyon çalışması geçirmiş olan yapının ortasında büyük bir avlu bulunmaktadır.

Günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılan handa, çok sayıda dükkan hizmet vermektedir. Genellikle hediyelik eşya, takı ve tarihi açıdan önemli ürünlerin satıldığı han, haftanın her günü 08:00 ile 00:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Yeni Han’a girişler ücretsizdir.

Manisa Muradiye Camii

Manisa Muradiye Camii, Manisa şehir merkezine bağlı Saruhanlı Mahallesinde yer almaktadır. Osmanlılardan kalma yapılar arasında öne çıkan Manisa Muradiye Camii’ye ulaşımlar, konumundan ötürü yürüyerek yapılabilmektedir.

Osmanlı Devleti döneminde III. Murat tarafından inşa ettirilmiş olan yapının mimarı, Mimar Sinan’dır. Osmanlı mimarisinin etkilerinin net bir şekilde görülebildiği yapının kapı kısmında fildişi ve kakmalar, yapıyı öne çıkaran detaylar arasındadır.

Sınırları içerisinde müze de bulunan Manisa Muradiye Camii’nin 2 adet minaresi bulunmaktadır.

Manisa Muradiye Camii, günümüzde ibadete açıktır.

Manisa Kalesi

Manisa Kalesi, Manisa şehir merkezine bağlı Turgutalp Mahallesi sınırları içerisindedir. İl merkezinde yer alan kaleye ulaşımlar, yürüyerek kısa bir süre içerisinde yapılabilmektedir. Aynı zamanda bölgeye Turgutalp dolmuşları veya taksi ile de gidilebilmektedir.

Spil Dağı’na yakın olan Manisa Kalesi’nin hangi tarihte ve kim tarafından yapılmış olduğu net bir şekilde bilinmemektedir. Bununla beraber bölgede gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar doğrultusunda kalenin İznik İmparatoru III. İoannis tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.

İç ve dış kısımlar olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan kale, beşgen planlı olarak inşa edilmiştir. Bölge halkı tarafından Sandık Kale ismiyle de bilinen Manisa Kalesi’ni çevreleyen surların büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır.

Çevresinde 13 kule bulunan Manisa Kalesi’ni haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Manisa Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Adala Kanyonu

Manisa’nın popüler doğal güzelliklerinden olan Adala Kanyonu, şehir merkezine ortalama 100 kilometre uzaklıkta, Salihli ilçesine bağlı Adala Beldesinde yer almaktadır. Kanyona, il merkezinden özel araçla ulaşımlar D300 karayolunu güneydoğu istikametine doğru takip ederek yapılmaktadır. Aynı zamanda bölgeye şehir merkezinden taksi veya Adala minibüsleriyle de ulaşım sağlanabilmektedir.

Manisa’nın huzur dolu atmosferi ve doğal güzellikler ile çevrili bir bölgesi olan Adala Kanyonu, aynı zamanda mesire yeri olarak da kullanılmaktadır. Doğa yürüyüşleri, doğa sporları, olta balıkçılığı ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Adala Kanyonu; özellikle hafta sonları bölge halkı tarafından piknik yapmak amacıyla tercih edilmektedir.

Manisa’nın popüler festivalleri arasında bulunan Adala Şeftali ve Kültür Şenlikleri ve Adala Kanyonu Motosiklet Festivali gibi organizasyonlar da yine Adala Kanyonu bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

Gediz Nehri kenarında bulunan Adala Kanyonu’nda aileniz veya arkadaş gruplarınız ile birlikte rafting yapabilir, doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilir veya keyifli bir piknik ortamı yaratabilirsiniz.

Adala Kanyonu’na girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Manisa Otelleri sayfamızı inceleyerek seyahatiniz boyunca şehrin tüm güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

Sidas Antik Kenti

Sidas Antik Kenti, Manisa şehrine bağlı Demirci ilçesindedir. İlçeye bağlı İcikler Köyü sınırları içerisinde bulunan Sidas Antik Kenti, il merkezine 165 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Kente özel araçla ulaşımlar, Akhisar – Gördes yolunu takip ederek yapılmaktadır. Aynı zamanda bölgeye taksi veya Manisa Otogarı’ndan hareket eden Demirci minibüsleriyle de yaklaşık 2 saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Saittai olarak da bilinen Sidas Antik Kenti, Lidyalılar döneminde kurulmuştur. Kurulduğu dönemde ticari ve ekonomik anlamda bölgenin önemli kentleri arasında olan Sidas Antik Kenti’nin büyük bir kısmı aradan geçen yıllar ve doğal afetlerin de etkisiyle toprak altında kalmıştır.

Sidas Antik Kenti sınırları içerisinde görebileceğiniz yapılar arasında antik tiyatro, kuyu, Ağin Mağarası, cephanelik ve hükümet binası gibi yapılar bulunmaktadır. Defineciler tarafından büyük bir kısmı tahrip edilmiş olan Sidas Antik Kenti’ni haftanın her günü dilediğiniz saatlerde gezebilirsiniz.

Sidas Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Bintepe Tümülüsleri

Manisa’da gezilecek yerler arasında bulunan Bintepe Tümülüsleri, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu Köyü’ndedir. İl merkezine 75 kilometrelik mesafede bulunan Bintepe Tümülüsleri’ne özel araçla ulaşımlar, İzmir – Uşak yolu üzerinden yapılmaktadır. Bölgeye alternatif ulaşımlar, taksi veya otogardan hareket eden Salihli minibüsleriyle yaklaşık 1 saat içerisinde yapılmaktadır.

Türkiye’de şu ana kadar görülmüş en büyük tümülüsler arasında öne çıkan Bintepe Tümülüsleri, Lidyalılar döneminde inşa edilmiştir. Heredot’un eserlerinde de bahsettiği Bintepe Tümülüsleri’nde Lidya Kralı ve kentin zengin kişilerin mezarları bulunmaktadır.

Manisa’da görülmesi gereken yerler arasında yer alan Bintepe Tümülüsleri, haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında görülebilmektedir.

Bintepe Tümülüsleri’ne girişler ücretsizdir.

Gökköy

Manisa’nın doğal güzellikleri arasında bulunan Gökköy, Salihli ilçesine bağlıdır. Manisa şehir merkezine 80 kilometrelik mesafede bulunan köye özel araçla ulaşımlar Aşağıçobanisa, Turgutlu, Gökkaya, Ahmetli ve Gökköy tabelalarını takip ederek yapılmaktadır. Aynı zamanda Gökköy’e taksi veya otogardan hareket eden Salihli dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Yeşil ağaçlarla çevrili bir yerleşim yeri olan Gökköy, bölgenin bitki örtüsünün zenginliğini gözler önüne sermektedir. Bahar aylarında çiçeklerin açması ile birlikte bölge halkı tarafından akın edilen Gökköy, aynı zamanda mesire alanı olarak kullanılabilen pek çok alana sahiptir.

Manisa’da gezilecek yerler arasında bulunan Gökköy’de; doğa yürüyüşleri, trekking, kamp ve piknik gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Manisa Ulu Camii ve Medresesi

Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa şehir merkezinde yer almaktadır. İl merkezine bağlı İshakçelebi Mahallesinde görülebilen Manisa Ulu Camii ve Medresesi’ne ulaşımlar, yürüyerek ortalama 5 dakika içerisinde sağlanabilmektedir.

Manisa’da görülebilecek Osmanlı yapıları arasında öne çıkan Manisa Ulu Camii ve Medresesi, kubbesi oldukça büyük bir şekilde inşa edilmiştir. Cami duvarı ile birleşik minaresiyle dikkat çeken yapının inşasında tuğla ve taş kullanılmıştır.

Büyük bir avlusu olan yapının medresesi de cami sınırları içerisinde görülebilmektedir. Osmanlı mimarisinin ilk dönem eserlerinden olan Manisa Ulu Camii ve Medresesi, günümüzde ibadete açıktır.

Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi

Manisa şehir merkezine, Anafartalar Mahallesinde bulunan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır. Yapıya ulaşımlar, yürüyerek kısa bir süre içerisinde yapılabilmektedir.

Osmanlı dönemi yapılarından olan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, II. Bayezid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. 1490 yılına tarihlenen yapı, sade bir görünüme sahiptir. Tek minareli cami olan Hatuniye Cami’de süslemeler oldukça az kullanılmıştır.

Sınırları içerisinde sıbyan mektebi de bulunan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi’ne sonradan Kurşunlu Han da eklenmiştir.

Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, günümüzde ibadete açıktır.

Philadelphia Siesean Kilisesi

Manisa’da gezilecek yerler arasında bulunan Philadelphia Siesean Kilisesi, Alaşehir ilçesine bağlı Soğuksu Mahallesindedir. İl merkezine 110 kilometre uzaklıkta bulunan yapıya özel araçla ulaşımlar, Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Alaşehir tabelalarını takip ederek yapılabilmektedir. Aynı zamanda kiliseye il merkezinden taksi veya otogardan hareket eden Alaşehir dolmuşlarıyla da gerçekleştirilebilmektedir.

İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olması sebebiyle Hristiyan dünyası tarafından oldukça kutsal olarak kabul edilen Philadelphia Siesean Kilisesi, M.S. 40 yılında yapılmıştır. Bir kısmı yıkılmış olan kilise, Manisa’nın önemli tarihi yapıları arasında öne çıkmaktadır.

Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında gezebileceğiniz Philadelphia Siesean Kilisesi, aynı zamanda Ege Bölgesi’nde Hristiyanlığın ilk başladığı yerlerden biridir.

Philadelphia Siesean Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.

Manisa İvaz Paşa Camii

Manisa’da bulunan Osmanlı yapıları arasında öne çıkan Manisa İvaz Paşa Camii, şehir merkezine bağlı Kuşlubahçe Mahallesindedir. Okul Caddesi üzerinde bulunan yapıya ulaşımlar, özel araç, taksi veya toplu taşıma araçlarıyla yapılabilmektedir.

1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılmış olan Manisa İvaz Paşa Camii, üç şerefeli olarak inşa edilmiştir. Yapının inşasında kullanılan taş işçiliğinin oldukça benzersiz olması, camiyi ön plana çıkaran detaylar arasındadır. Çini ve geometrik süslemeler ile kaplı olan Manisa İvaz Paşa Camii’nin yakınlarında bulunan İvaz Paşa’nın kabri de bölgede görülebilecek tarihi yapılardandır.

Manisa İvaz Paşa Camii, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Thiatira Antik Kenti

Thiatira Antik Kenti, Manisa’nın Akhisar ilçesindeki Hürriyet Mahallesinde yer almaktadır. Manisa’ya ortalama 50 kilometre uzaklıkta bulunan kente özel araçla ulaşımlarda, Manisa – Akhisar yolu kullanılmaktadır. Antik kente, il merkezinden taksi veya Manisa Otogarı’ndan kalkan Akhisar minibüsleriyle de yaklaşık 45 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

1970 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda keşfedilen Thiatira Antik Kenti, Roma Dönemi yapılarındandır. Roma’ya ait sütunlar, caddeler, paralar ve tabletlerin görülebildiği Thiatira Antik Kenti, Manisa’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Manisa tatilinde görülmesi gereken yerler arasında bulunan Thiatira Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında gezilebilmektedir.

Thiatira Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Kybele Kaya Kabartması

Manisa’nın önemli tarihi yapılarından olan Kybele Kaya Kabartması, il merkezine bağlı Akpınar Mahallesinde yer almaktadır. Özel araçla, Mehmetçik Caddesini doğuya doğru ilerleyerek ulaşım sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bölgeye taksi veya il merkezinden hareket eden Akpınar minibüsleriyle de yaklaşık 15 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

Mitolojide Ana Tanrıça olarak bilinen Kybele’ye atfedilen yapı, günümüze az da olsa tahribat yaşayarak ulaşabilmiştir. 10 metre yükseklikte bulunan Kybele Kaya Kabartması’nın baş kısmı hafif tahrip edilmiştir.

Üst kısımlarında Hititçe olarak yazılmış birçok kelime bulunan Kybele Kaya Kabartması, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kybele Kaya Kabartması’na yapılacak olan ziyaretler ücretsizdir.

Ağlayan Kaya

Manisa’da gezilecek yerler arasında bulunan Ağlayan Kaya, Niobe Doğal Anıtı olarak da bilinmektedir. Şehir merkezine bağlı Çaybaşı Mahallesinde bulunan yapı, il merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Spil Dağı yakınlarında bulunan Ağlayan Kaya’ya özel araçla ulaşımlar, Mimar Sinan Bulvarı’nı güneye takip edilerek yapılmaktadır. Yapıya şehir merkezinden taksi veya Çaybaşı dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Mitolojide Kral Tantalos, Niobe ve Tanrıça Leto ile ilgili bir olaya dayanan Ağlayan Kaya, özellikle hikayesiyle dikkat çekmektedir. Niobe’nin, çocuklarının öldürülmesinden sonra kendisini dış dünyaya kapatması ve sürekli olarak ağlamasından sonra Zeus, Niobe’ye bir iyilik yaparak daha fazla acı çekmemesi adına onu kayaya çevirmiştir. Bundan dolayı Ağlayan Kaya adını alan yapı, Manisa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasındadır.

Manisa tatilinde ziyaret edebileceğiniz Ağlayan Kaya, günün her saati görülebilmektedir.

Ağlayan Kaya’yı ziyaret etmek ücretsizdir.

Salihli Artemis Tapınağı

Salihli Artemis Tapınağı, Manisa’nın Salihli ilçesinde yer almaktadır. Manisa’nın önemli tarihi yapılarından olan Salihli Artemis Tapınağı, aynı zamanda Sardes Antik Kenti sınırları içerisindedir. Yapıya il merkezinden özel araçla ulaşımlar, İzmir – Uşak yolunu güneydoğu istikametine takip ederek gerçekleştirilmektedir. Bölgeye taksi veya Salihli dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir. Salihli Artemis Tapınağı, Manisa il merkezine 65 kilometre uzaklıktadır.

Helenistik Dönem yapılarından olan Salihli Artemis Tapınağı, tanrıça Artemis’e atfedilmiştir. 4 ayrı bölümde gezilebilen tapınak sınırları içerisinde Artemis, Zeus, Antoninus ve Faustina’ya ait heykeller görülebilmektedir.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Salihli Artemis Tapınağı, 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında açıktır.

Salihli Artemis Tapınağı’na giriş ücreti 14 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.