Mersin’e Bağlı İlçelerin Kısa Kısa Öne Çıkan Özellikleri


Mersin’e Bağlı İlçelerin Kısa Kısa Öne Çıkan Özellikleri

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Mersin, özellikle coğrafi konumu nedeni ile yüzyıllar boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına girmiştir. Çeşitli imparatorlukların hakimiyeti altında kalan Mersin, bu sebepten ötürü birçok tarihi yapı ve mekana ev sahipliği yapmaktadır.

Mersin’in ilçeleri haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler hem doğal alanlar hem de tarihi eserler açısından oldukça fazladır.
Mersin’e bağlı Tarsus ve Silifke ilçeleri özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turisti kendine çekmektedir. Birçok plaj ve beachin bulunduğu ilçelerde deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkarmak mümkündür.

Mersin’in içinde farklı farklı güzellikleri barındıran ilçeleri ile ilgili detaylara geçmeden önce konaklama seçeneklerine de göz atmak isterseniz Mersin Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyebilirsiniz.

Akdeniz

Mersin şehir merkezinden yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer alan Akdeniz’e ulaşım, özel araçlar, otobüsler ya da taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Akdeniz ilçesinin yerli halkı genel olarak balıkçılık ve ticaret ile geçimlerini sürdürmektedir.

Akdeniz, Mersin şehrinin merkez ilçelerinden bir tanesidir. Burada, çok sayıda gayrimüslim vatandaş bir arada yaşamaktadır. Mersin Limanı, Atatürk Parkı, Mersin Atatürk Evi ve Türkiye’nin en büyük gökdelenlerinden biri olan Mertim Kulesi burada bulunmaktadır. Akdeniz ilçesi; hukuk bürosunu, resmi dairelerin büyük bir çoğunluğunu, Mersin Valiliği’ni ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni bünyesinde bulundurduğundan, Mersin’in en önemli ilçelerinden bir tanesidir.

Anamur

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 230 km uzağında yer alan Anamur’a ulaşım, özel araçlar ya da şehirler arası otobüsler ile gerçekleştirilebilir. Anamur ilçesinin yerli halkı geçimlerini genel olarak marangozluk, seracılık ve ticaret ile sağlamaktadır.

Coğrafi konumu sebebi ile her sene binlerce deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) yumurtlama alanı haline gelmiştir. Aynı zamanda deniz kıyısının ıssız ve kayalık kesimlerinde Akdeniz fokları da bulunmaktadır. Öte yandan Anamur’da birçok tarihi yapı ve mekan bulunmaktadır. Mamure Kalesi, Anamurium Antik Kenti, Titiopolis antik Kenti, Alaköprü, Ak Camii ve Anamur Müzesi, Anamur’da bulunan ve gezilip görülmesi gereken tarihi mekanlardandır.

Aynı zamanda birçok yaylaya da ev sahipliği yapan Anamur’un en kalabalık yaylası Abazon’dur. Anamur’da bulunan diğer yaylalar ise Kaş, Halkalı, Elbalak, Akpınar ve Çandır yaylalarıdır.

Anamur ilçesi, şivesiyle de diğer illere göre farklılık yaratmaktadır. Anamur şivesi; Ural – Altay dil ailesinden Oğuz Türkçesinin, taşeli yöresinde konuşulan bir ağızdır ve Kıbrıs ağzıyla benzerlik gösterir.

Tatilinizi Mersin’in en güzel tatil merkezlerinden Anamur’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Anamur Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Aydıncık

Aydıncık ilçesi, Mersin şehir merkezinin aşağı yukarı 180 km uzağında yer almaktadır. Aydıncık ilçesine ulaşım, özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler ile kolayca gerçekleştirilebilir. Aydıncık’ta bulunan yerli halk, geçimlerini genel olarak tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır.

Fenikeliler tarafından üç bin yıl önce bir liman ve ticaret şehri olarak kurulan Aydıncık, kente daha sonra Hititler, Asurlar, Selefkoslar, Emeviler, Romalılar, Mısırlılar, Karamanoğulları ve son olarak Osmanlıların hüküm sürmesi ile birçok tarihi mekan ve yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Roma Hamamı, Kilise ve Tiyatro, Gilindire (Kelenderis) Kalesi, Mezarlar, Han Yıkığı ve Gilindire Mağarası Aydıncık’ta bulunan tarihi yapı ve mekanlardan bazılarıdır.

Her sene, genelde yaz aylarında, birçok festivalin düzenlendiği Aydıncık’ta Aydıncık Turizm ve Kültür Festivali, en popüler etkinlikler arasında yer almaktadır. Her sene yerli ve yabancı binlerce turistin katılımı ile kutlanır.

Bozyazı

Mersin’in gözde ilçelerinden biri olan Bozyazı, şehir merkezinin yaklaşık olarak 215 km uzağında yer almaktadır. Bozyazı’ya ulaşım, özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler ile gerçekleştirilebilir. Bozyazı yerli halkı geçimlerini genel olarak tarım ile sağlamaktadır.

Bozyazı, tarihi boyunca önemli ticaret noktalarından bir tanesi olmuştur. Mısır, Selçuklu ve Bizans dönemine ait tarihi eser ve yapıların da görülebildiği Bozyazı, küçük limanının ticari amaçla kullanıldığı antik bir şehirdir. Aynı zamanda Nagidos Adası adında kendi adası da bulunmaktadır.

Doğal alanlarının çokluğu ile de dikkat çeken Bozyazı’da birçok yeşil alan bulunmaktadır. Toslaklar Koyu ve Nagidos Antik Kenti, Bozyazı’nın en popüler doğal alanları arasında yer almaktadır.

Çamlıyayla

Mersin şehir merkezinin ortalama olarak 100 km uzağında konuşlanan Çamlıyayla’ya ulaşım, özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Çamlıyayla’da bulunan yerel halk geçimlerini genel olarak tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır.

Selçuklular ve Bizanslıların ardından son olarak Osmanlıların hakimiyeti altına giren Çamlıyayla, kaleleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Özellikle Namrun Kalesi, Çamlıyayla’nın en popüler turistik noktalarından bir tanesidir.

Doğa ile iç içe bir yerleşim yeri olan Çamlıyayla’da görülmeye değer birçok doğal alan bulunmaktadır. Çiniligöl, Yazıgöl, Baştepe, Papazın Bahçesi ve Cehennemdere, Çamlıyayla’nın en popüler doğal ve turistik alanlarındandır.

Erdemli

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 60 km uzaklığında yer alan Erdemli, Mersin’in merkez ilçelerinden bir tanesidir. Erdemli’ye ulaşım, özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Erdemli’de bulunan yerel halk, geçimini genel olarak tarım ile sağlamaktadır.

Erdemli ilçesi, tarih boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına girmiştir. Bu nedenle de birçok tarihi yapı ve mekana ev sahipliği yapmaktadır. Tırtar – Akkale, İmirzeli Ören Yeri, Çatıören Ören Yeri, Sinap Kalesi, Öküzlü Ören Yeri, Korykos – Kızkalesi, Elaiussa – Sebaste (Ayaş), Arpaçbahşiş, Tömük Höyük ve Yanıkhan, Erdemli’nin önemli tarihi ve turistik alanları arasında yer almaktadır.

Gülnar

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 160 km uzağında yer alan Gülnar’a ulaşım, özel araçlar ya da şehirlerarası otobüsler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Gülnar’da bulunan yerel halk geçimini genel olarak tarım ve dokumacılık ile sağlamaktadır.

Tarih boyunca Hititler, İranlılar, Mısırlılar ve Antik Romalıların hakimiyeti altına giren Gülnar, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile özellikle son zamanlarda oldukça ilgi görmeye başlamıştır. Ilısu Şelalesi, Gülnar ilçesinin en gözde turistik yerlerinden bir tanesidir.

Mezitli

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 40 km uzağında yer alan Mezitli, Mersin’in merkez ilçelerinden bir tanesidir. Mezitli’ye ulaşım, özel araçlar, taksiler ya da şehirlerarası otobüsler ile kolayca gerçekleştirilebilir. Mezitli yerel halkı geçimini genel olarak tarım ve ticaret ile sağlamaktadır.

Tarih boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına giren Mezitli, birçok tarihi ve turistik alanı da bünyesinde bulundurmaktadır. Soli – Pompeiopolis Antik Kenti ve Taş Mektep Müzesi, Mezitli’nin en gözde tarihi ve turistik mekanlarındandır.

Birçok plaj ve beache ev sahipliği yapan Mezitli’de deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfinin çıkarılabileceği yerler arasında Soli Sahili, Taşkıran Plajı, Plaj – Beach – Strand ve Mezitli Halk Plajı yer almaktadır. Ziyaretçiler bu plaj ve sahillerde aileleri ve arkadaş grupları ile birlikte keyifli vakit geçirebilir.

Mezitli Belediyesi aynı zamanda birçok ödüle de layık görülmüştür. Soli – Pompeiopolis Sütunlu Cadde Projesi, başarı ödülü alan projelerden bir tanesidir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Mezitli’de tatilinizi planlamak için Mersin Mezitli Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Mut

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 200 km uzağında yer alan Mut ilçesi, ulaşımı bakımından oldukça rahattır. Özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler aracılığı ile kısa sürede ulaşım gerçekleştirmek mümkündür. Mut’ta bulunan yerel halk geçimini genel olarak tarım ile sağlamaktadır.

Tarih boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına giren Mut, tarihi ve turistik birçok yapı ve mekana ev sahipliği yapmaktadır. Mut Kalesi, Taş Köprü (Roma Köprüsü), Taşhan Tarihi Han, Dust 2, Dağpazarı Kilisesi ve Balabolu – Adrassus, Mut’un tarihi ve turistik yapıları arasında yer almaktadır.

Her sene düzenli olarak düzenlenen Kayısı (Karacaoğlan) Festivali, ilçenin tarımsal, sosyal ve sanatsal özelliklerinin ülke genelinde tanıtılmasına katkı sağlamaktadır.

Silifke

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 100 km uzağında yer alan Silifke, Mersin’in merkez ilçelerinden bir tanesidir. Silifke’ye ulaşım özel araçlar ya da şehirlerarası otobüsler ile kolayca gerçekleştirilebilir. Silifke’nin yerel halkı geçimini genel olarak tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır.

Tarih boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına giren Silifke, birçok tarihi yapı ve mekana ev sahipliği yapmaktadır. Silifke Kalesi ve Aya Tekla, Silifke’nin en önemli tarihi ve turistik noktalarındandır.

Akdeniz’e kıyısı bulunan Silifke’de, yaz ayları boyunca sessiz ve sakin plajlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Aileniz ve arkadaş gruplarınız ile yapacağınız gezilerde; çeşitli plaj oyunları oynayabilir, ılık ve sakin sularda serinleyebilirsiniz.

Tarsus

Mersin şehir merkezinden ortalama olarak 30 km uzaklıkta yer alan Tarsus, ulaşımı bakımından oldukça rahattır. Mersin şehir merkezinden Tarsus’a özel araçlar, taksiler ya da şehirlerarası otobüsler aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirilebilir. Tarsus ilçesinin yerel halkı geçimini genel olarak ticaret ile sağlamaktadır. Ancak aynı zamanda tarım ile uğraşan insan sayısı da oldukça fazladır.

Kuruluşu Yeni Taş Çağı’na kadar uzanan Tarsus, tarihi boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Doğal, tarihi ve turistik yerleri bakımından oldukça zengin bir ilçe olan Tarsus, her sene yerli ve yabancı birçok turistin tatil için geldiği uğrak bir turizm noktası haline gelmiştir.

Tarsus Şelalesi, Gözlükule, Antik Yol, Nusret Mayın Gemisi ve Çanakkale Anıtı, Tarsus Barajı, Adalet Heykeli, Tarsus Saat Kulesi, Tarsus Etnografya Müzesi, Tarsus Alman Mezarlığı, Tarsus Şehitlik Anıtı, Karabucak Ormanı, Taşkuyu Mağarası ve Roma Mezarları, Tarsus’un en gözde turistik yerlerinden sadece birkaçıdır.

Neredeyse her damak tadına uyacak lezzetlerin bulunduğu Tarsus’ta, cezerye, humus, şalgam suyu, analı kızlı, kerebiç ve tantuni gibi yöresel lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz.

Toroslar

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 45 km uzağında yer alan Toroslar’a ulaşım, özel araçlar ya da şehirlerarası otobüsler aracılığı ile oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Toroslar’da bulunan yerel halk, geçimini genel olarak tarım, hayvancılık ve ticaret ile sağlamaktadır.

Tarihi ve turistik alanlar bakımından oldukça zengin olan Toroslar, tarih boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına girmiştir. Çandır Kalesi, Yumuktepe Höyüğü, Başpınar Su Kemeri, Gözne Kalesi ve Gediği Kalesi, Torosların önemli tarihi ve turistik yerlerinden bazılarıdır.

Doğal alanları ile de oldukça ilgi çeken Toroslar’da görülmesi gereken doğal alanlar; Avcı Tepesi, Kızıl Dağ, Karahanli Tepe ve Santairaz Şelalesi’dir. Canlı çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan bu doğal alanlar, doğa severlerin görmesi gereken yerler arasındadır. Bu yerleri ziyaret eden tatilciler, aileleri ya da arkadaş grupları ile birlikte kamp veya piknik yapabilir, doğa yürüyüşleri düzenleyebilir, harika fotoğraflar çekilebilirler.

Yenişehir

Mersin şehir merkezinin yaklaşık olarak 25 km uzağında yer alan Yenişehir’e ulaşım, özel araçlar, taksiler ya da otobüsler ile oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Yenişehir’de bulunan yerel halk, geçimini genel olarak tarım, hayvancılık ve ticaret ile sağlamaktadır.

Doğal ve tarihi alanları ile ilgi çekene Yenişehir, tarihi boyunca birçok imparatorluğun hakimiyeti altına girmiştir. Kocakuyu Deresi, İncirli Dere, Yaban Dere ve Koca Dere, Yenişehir’de görülmesi gereken doğal alanlar arasında yer almaktadır.

Mersin’in hangi noktasında tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Mersin Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.