Muratpaşa Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler


Muratpaşa Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler

Antalya’nın ilçelerinden olan Muratpaşa, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir. Turizm anlamında bölgenin en çok tercih edilen ilçelerinden olan Muratpaşa, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da dikkat çekmektedir.

Muratpaşa ilçesinin tarih sayfalarında yer alışı, M.Ö. 159 yılına kadar uzanmaktadır. Bir liman kenti olarak kurulan Muratpaşa, aynı zamanda Antalya’nın merkez ilçesi olması sebebiyle oldukça popüler bir yerleşim yeridir. Helenistik dönemden kalma yapıları ile birçok ziyaret edilecek destinasyon bulunan ilçede aynı zamanda Selçuklu mimarisine ait pek çok dikkat çekici yapı da yer almaktadır.

Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Muratpaşa için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Muratpaşa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Karatay Medresesi
Selçuklu mimarisiyle inşa edilmiş yapılar arasında bulunan Karatay Medresesi, Muratpaşa ilçe merkezinde yer almaktadır. Medreseye ulaşımlar, yürüyerek kolaylıkla yapılabilmektedir.

Muratpaşa’ya bağlı Tuzcular Mahallesi’nde bulunan Karatay Medresesi, 1250 yılında inşa edilmiştir. Dönemin Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus’un emri üzerine yapılan medresenin girişinde, yapının ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğine dair detaylı bilgiler bulunmaktadır. Bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından olan medresenin yalnızca bir kısmı görülebilmektedir.

Karatay Medresesi’ne girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Antalya Müzesi (Antalya Arkeoloji Müzesi)
Antalya’nın kent belleği olma özelliğine sahip olan müzesi, Muratpaşa’ya bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yer almaktadır. Müze, ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yapıya ulaşımlar özel araç, taksi veya Bahçelievler minibüsleriyle yapılmaktadır.

Türkiye’nin en büyük müzelerinden olan Antalya Müzesi sınırları içerisinde toplamda 13 sergi salonu ve 1 açık galerisi bulunmaktadır. Yaklaşık 5000 sanat eserinin sergilendiği müzede Alt Paleolitik Çağ, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler yer almaktadır. 1988’de Avrupa Konseyi Özel Ödülü’ne layık görülen müzede Akdeniz ve Pamphylia bölgelerine ait detaylı incelemeler de bulunmaktadır.

Antalya Müzesi’ne giriş ücreti 30 TL’dir.

Antalya Saat Kulesi
Antalya’nın sembolik ve tarihi yapılarından olan saat kulesi, Muratpaşa ilçesine bağlı Kale Kapısı mevkiinde yer almaktadır. Saat kulesine ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa’nın emri üzerine yaptırılan kule, II. Abdülhamit adına inşa ettirilmiştir. Dört bir yanında saat bulunan kulenin tepe noktasında bir adet çan yer almaktadır. Yapının yerden yüksekliği yaklaşık 14 metredir. Üzerine inşa edilmiş olan surdan yüksekliği ise ortalama 8 metredir. Dört bir yanında bulunan saatler, yapının restorasyon çalışması geçirmesi sonucunda dijital saatler ile değiştirilmiştir.

Antalya Saat Kulesi’ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Hadrian Kale Kapısı
Muratpaşa ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi’nde yer alan Hadrian Kale Kapısı, ilçe merkezine yakın bir konumda bulunmaktadır. Yapıya ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

M.S. 150 yılında Antik Roma Dönemi’nde inşa edilen yapı, günümüze oldukça eksiksiz bir şekilde ulaşabilmiştir. Roma’nın ünlü imparatoru Hadrianus’un, Antalya’ya yaptığı ziyaret sırasında inşa edilen yapı, günümüzde bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi eserleri arasındadır. Bölge halkı tarafından Üç Kapılar olarak da bilinen yapı, bölgenin tarihsel anlamda sembolik eserleri arasında bulunmaktadır. Üç adet kapının birleşmesiyle oluştuğu için Üç Kapılar olarak bilinen yapıda aynı zamanda iki adet kule de yer almaktadır.

Hadrian Kale Kapısı’na girişler ücretsizdir.

Hıdırlık Kulesi
Antalya’nın önemli tarihi yapılarından olan Hıdırlık Kulesi, Muratpaşa ilçesine bağlı Kılınçarslan Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kuleye ulaşımlar yürüyerek, taksi veya özel araçla sağlanabilmektedir.

Antalya’yı çevreleyen surlar üzerine inşa edilmiş yapının, gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar doğrultusunda elde edilen bilgilere göre M.S. 2. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Toplamda 14 metrelik bir yüksekliğe sahip olan yapının zemin kısmı kare şeklinde yapılmıştır. Tepe noktasına doğru silindir şeklini alan yapının üst kısmında gezilebilecek birçok mekan bulunmaktadır. Zemin kısmında ziyaret edilebilecek bir odanın da bulunduğu yapının içerisinde çeşitli kabartmalar ve freskler dikkat çekmektedir. Hangi amaçla inşa edildiği tam olarak bilinmeyen yapının, Latin mimarisinde bir anıt mezar olarak inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bölgede hakim olan rivayetlere göre deniz feneri olarak kullanıldığı da düşünülen yapının aynı zamanda gezilebilecek dış bahçesi de bulunmaktadır.

Hıdırlık Kulesi’ne girişler ücretsizdir.

Antalya Murat Paşa Camii
Muratpaşa’ya bağlı Kızılsaray Mahallesi’nde bulunan Antalya Murat Paşa Camii, ilçe merkezine yürüme mesafesinde yer almaktadır.

1570 yılında inşa edilen camide Selçuklu mimarisinin etkileri net bir şekilde görülmektedir. Selçukluların kaligrafik sanatı ile yapılmış işlemelerin bulunduğu cami, Osmanlı döneminde, devşirme malzemeler ile inşa edilmiştir. Korint başlıklı sütunlar ile desteklenen yapı, aynı zamanda Evliya Çelebi’nin yazmış olduğu Seyahatname’de de geçmektedir. Kim tarafından inşa edildiği bilinmeyen yapıda, ağırlıklı olarak kesme taşlar kullanılmıştır. Günümüze ulaşana  dek birçok kez restorasyon çalışması geçiren yapı, en son 1960 yılında tadilat görmüştür.

Günümüzde hala ibadete açık olan Antalya Murat Paşa Camii’ye girişler ücretsizdir.

Kesik Minare Cami
Antalya’nın en eski camilerinden olan Kesik Minare Cami, Muratpaşa ilçesine bağlı Kılınçarslan Mahallesi sınırları içerisindedir. Camiye ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.

M.S. 2. yüzyılda Roma döneminde tapınak olarak inşa edilen yapı, M.S. 7. yüzyılda Bizans döneminde kiliseye çevrilmiştir. Taş bloklar ve sütun başlıkları ile birlikte inşa edilen yapının, 7. yüzyılda gördüğü hasar sonucunda büyük bir kısmı tahribat görmüştür. Bölgede Selçukluların hakim olmasından sonra camiye dönüştürülen yapı, ibadete açılmıştır. Minaresinin kesik olması sebebiyle Kesik Minare Cami adını alan ibadethane, günümüzde Antalya’nın önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

Kesik Minare Cami’ye girişler ücretsizdir.

Tekeli Mehmet Paşa Cami
Muratpaşa’ya bağlı Kaleiçi mevkiinde yer alan Tekeli Mehmet Paşa Cami, Tuzcular Mahallesi sınırları içerisindedir. Camiye ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

Osmanlı Dönemi yapıları arasında yer alan caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen cami, 19. ve 20. yüzyılda restorasyon çalışması geçirerek günümüzdeki halini almıştır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen yapının ana kubbesi bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Yapının giriş kısmında 3 adet kubbe bulunan caminin kuzeybatısında kesme taşla yapılmış olan tek şerefeli bir minare de yer almaktadır.

Günümüzde ibadete açık olan Tekeli Mehmet Paşa Cami’ye girişler ücretsizdir.

Atatürk Evi ve Müzesi
Antalya’nın önemli müzelerinden olan Atatürk Evi ve Müzesi, Muratpaşa’ya Bağlı Sinan Mahallesi üzerinde bulunmaktadır. Müzeye ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Müzeye çevrilmeden önce valilik binası olarak kullanılmış olan bina, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bölgeye ziyareti sırasında Atatürk’e hediye edilmiştir. Yapı daha sonra müzeye çevrilmiş ve ziyarete açılmıştır. Atatürk’ün hayatını kaybetmesinden sonra, çeşitli çalışmalardan sonra müzeye çevrilen bina 1986 senesinde ilk ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.
İçerisinde Atatürk’e ait kişisel eşyalar, çeşitli fotoğraflar ve tarihi belgelerin sergilendiği bir müze olan yapı, bölgenin kültür turizminin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Geleneksel Alanya evi mimarisiyle inşa edilmiş olan yapı, hafta içi ziyaret edilebilmektedir.

Atatürk Evi ve Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi
Kaleiçi Mevkii içerisinde yer alan Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’ne ulaşımlar yürüyerek, özel araçla veya taksiyle yapılabilmektedir.

Toplamda iki binadan oluşan müzenin bir binası Ortodoks Kilisesi, diğeri ise geleneksel Alanya evi görünümüne sahiptir. Kıraç ailesi tarafından satın alınarak 1993 ile 1995 senelerinde yenilenen yapı 1996 yılında müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Antalya bölgesinin 19. yüzyılına ait yöre özellikleri, farklı yöntemlerle ziyaretçilere sunulmaktadır. Özellikle bölge halkının günlük yaşamlarına dair kesitler veya kültürel anlamda yapılan aktivitelerin çeşitli özel efektler ile sergilendiği müzenin Ortodoks Kilisesi kısmında ise yılın belli aylarında sanat aktiviteleri gerçekleştirilmektedir.

Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.

İskele Cami
Muratpaşa’ya bağlı Selçuk Mahallesi sınırları içerisinde yer alan İskele Cami, ilçe merkezine oldukça yakın bir konumdadır. Camiye ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Ülkenin en küçük camileri arasında ön plana çıkan İskele Cami, 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Tipik bir Selçuklu kümbeti olarak oluşturulan ibadethane, günümüzde hala açık durumdadır. Osmanlı döneminin son yıllarında inşa edilen yapının içerisinde namaz kılınabilecek alanı ise oldukça küçüktür. İki kattan oluşan caminin minaresi ise oldukça sıra dışıdır. Minare, sonradan yapılmış olup, inşasında ahşap malzeme kullanılmıştır.

İbadete açık durumda olan İskele Cami’ye girişler ücretsizdir.

Bababurnu Feneri
Muratpaşa ilçesine bağlı Fener Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yapı, ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktadır. Yapıya ulaşımlar özel araç, taksi veya toplu taşıma araçlarıyla yapılabilmektedir.

1945 yılında inşa edilmiş olan yapı, bulunduğu konum itibariyle doğa ile iç içe bir durumda ve sessiz bir atmosfere sahiptir. Güneş enerjisi ile çalışan fener, aynı zamanda etkileyici bir manzara sunmaktadır. Silindir şeklinde inşa edilen yapının bir adet balkonu bulunmaktadır. Denize olan yüksekliği yaklaşık 9 metre olan yapının, zeminden yüksekliği ise ortalama 10 metredir.

Bababurnu Feneri’ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Tatilinizi Antalya’nın en güzel tatil merkezlerinden Muratpaşa’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Muratpaşa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.