Osmaniye’nin İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Osmaniye, bünyesinde barındırdığı doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile öne çıkan turistik şehirler arasında yer almaktadır. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehre, her sene birçok yerli ve yabancı turist tatil veya gezi amaçlı gelmektedir.
Şehrin toplam nüfusu yaklaşık olarak 548.556’dır. Bu sayı özellikle bahar ve yaz aylarında çevre illerden gelen ziyaretçiler ile birlikte epey artmaktadır. Tarihi kaleleri, müzeleri, yaylaları ve şelaleleri ile dikkat çeken şehir, uzun tatillerin yanı sıra günübirlik geziler için de sıklıkla tercih edilmektedir.
Şehrin ilçeler haritası incelendiği zaman gezip görebileceğiniz birçok yer mevcuttur. Osmaniye’nin başta Merkez ilçesi olmak üzere; toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Kadirli, Düziçi, Toprakkale, Merkez İlçe, Bahçe, Hasanbeyli ve Sumbas ilçeleridir. Şehri keşfe çıkmadan önce ilçeler hakkında ayrıntılı bilgi edinmeniz oldukça önemlidir.
Kadirli
Kadirli, şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Osmaniye’nin en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 127.416’dır.
İlçe, özellikle Karatepe kilimleri ile öne çıkmaktadır. Kültür turizmi açısından önemli olan ilçede görülmeye değer birçok tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede bulunan tarih yapılar arasında; Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Ala Cami, Kadirli Kent Müzesi, Karatepe Kalesi ve Kalealtı Kalesi yer almaktadır.
İlçenin köylerinde ve çevresinde yemyeşil bitki örtüsü ile dikkat çeken birçok doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Bu doğal güzellik alanları arasında; Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Maksutoğlu Yaylası, Elmacık Yaylası, Yoğunoluk Yaylası, Akarca Yaylası, Kokar Kaplıcası ve Şarlak Şelalesi yer almaktadır.
Düziçi
Düziçi, şehir merkezine yaklaşık 31 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en kalabalık ikinci ilçesidir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 85.499’dur.
İlçe, bünyesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Abbasi Halifesi Harun reşit tarafından inşa ettirilen Harun Reşit Kalesi ve Romalılar döneminden kalma Savranda Kalesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Eşsiz manzarası ile öne çıkan Berke Barajı, gürgen ağaçları ile çevrili Dumanlı Yaylası ve dört şelalenin bir araya gelmesiyle görsel bir şölen oluşturan Sabun Suyu Şelalesi, ilçenin en popüler doğal güzellikleri arasındadır.
Merkez İlçe
Merkez ilçe, Osmaniye’nin yaklaşık 274.420 nüfuslu bir ilçesidir. İlçe, bünyesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir.
Osmaniye Merkez ilçesinde gezip görülebilecek birçok turistik alan bulunmaktadır. Kastabala Kenti, Osmaniye Kent Müzesi, Envar-ül Hamit Cami, Çardak Kalesi ve Hemite Kalesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
İlçe, doğal güzellikler bakımından da oldukça zengin bir bölgedir. Zorkun Yaylası, Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Çiftmazı Tabiat Parkı, ilçenin görülmeye değer, keyifli vakitler geçirebileceğiniz doğal güzelliklerindendir.
Toprakkale
Toprakkale, şehir merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehre en yakın mesafede yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 20.036’dır.
Bölge halkı, geçimini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlamaktadır. Sakin ve huzurlu yapısı ile dikkat çeken ilçede gezilecek çok fazla yer bulunmamaktadır.
Kınık Kalesi olarak da anılan ve M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen Toprakkale Kalesi, ilçenin en önemli tarihi yapısıdır. İlçenin tek akarsuyu olan Karaçay Akarsuyu ise görülmeye değer doğal güzelliklerin başında gelmektedir.
Bahçe
Bahçe, şehir merkezine yaklaşık 41 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin kuzeydoğu tarafında yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 22.683’tür.
Toplam 11 mahalle ve 15 köyden meydana gelen ilçede birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 1000 senesine kadar uzanan tarihi ile dikkat çeken ilçede gezip görülebilecek birçok yer bulunmaktadır.
Roma ve Orta Çağ zamanlarında kullanılan, kim tarafından hangi tarihte inşa edildiği bilinmeyen Bahçe Kalesi, görkemli minaresi ile dikkat çeken Ağcabey Cami ve Ağcabey’in oğlu Mehmet Bey için yaptırılan Ağcabey Kümbeti, ilçenin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Hasanbeyli
Hasanbeyli, şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin doğu tarafında yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 4.780’dir. Şehrin en küçük ilçesidir.
Denizden yaklaşık 800 m yükseklikte yer alan ilçede gezip görülebilecek önemli yerler bulunmaktadır. Yapımında kara taş kullanılan ve gözetleme kulesi olarak inşa edilen Karafenk Kalesi, baraj manzarası ile dikkat çeken Savranda Kalesi ve Roma zamanından kaldığı düşünülen Çan Çan Mağarası, ilçenin tarihi ve turistik yerleri arasındadır.
Yemyeşil bitki örtüsü ve bol oksijenli havası ile öne çıkan, piknik & kamp gibi aktiviteleri gerçekleştirmenize olanak sağlayan Almanpınarı Yaylası ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanıdır.
Sumbas
Sumbas, şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehre en uzak mesafede yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 13.722’dir.
Toplam 13 köy ve 2 mahalleden meydana gelen ilçede, görülmeye değer birçok turistik alan bulunmaktadır. Yemyeşil doğası ve ormanlık alanları ile öne çıkan Bağdaş Yaylası, ilçenin görülmeye değer doğal güzelliklerindendir.
Sivri kemerli köprü olarak da bilinen ve Gafarlı Taş Köprü, Roma zamanından kalma Kalkan Kalesi, 1900’lü senelerde yapıldığı tahmin edilen Merkez Cami, Orta Çağdan kaldığı tahmin edilen Çem Kalesi ve Osmanlı döneminden kalma Karderesi Köprüsü, ilçenin popüler tarihi yapıları arasında yer almaktadır.