Rize’nin Görülmesi Gereken Tarihi Yerler


Rize’nin Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

Anadolu’nun zümrüt bir tacı olan Karadeniz’in en nadide parçalarından biri olan Rize; her iki tarafını süsleyen deniz ve dağ manzaraları arasında Orta Çağ’dan kalma kaleleri, taş kemerli köprüleri, tarihi camileri, geleneksel ahşap ve taş konakları, cami ve kiliseleri, müzeleri ile keşfedilmeye değer bir kültür mirasına ev sahipliği yapmaktadır.

Yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başarmış Rize Kalesi, Zilkale, Ciha Kalesi, Kız Kalesi ve Kale-i Baba, şehrin görülmeye değer kaleleridir. Rize tarihinin en eski şahitleri olan tarihi yapılardan biri de taş kemer köprülerdir.

Birçok medeniyet görmüş Rize’nin 100’ü aşkın köprülerinin tamamı, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Şehrin öne çıkan köprüleri; Şenyuva Köprüsü, Timisvat Köprüsü, Mikron Köprüsü ve Başköy Tarihi Köprüsü’dür.

Rize’nin geleneksel evleri ve konakları da görülmeye değerdir. Rize köylerine yapılan seyahatlerde, zamana meydan okuyan bu tarihi konaklar görülebilir. Bu konaklar, aynı zamanda Rize'nin kültürel mirasının zengin parçalarıdır.

Rize’de titizlikle inşa edilen tarihi ahşap camilerin birçoğu bugüne kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Yöre halkı arasında her zaman önem gören tarihi ve turistik müzeler de Rize’nin tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgi sahibi olmak için ziyaret edilebilir.

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Atatürk Evi Ve Etnografya Müzesi, Rize ilçe merkezinde Müftü Mahallesi’nde bulunmaktadır. Ulaşım, Menderes Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi bir konumda yer aldığından taksi ve yürüyerek ulaşım da rahattır.

Yerli halk tarafından Mehmet Mataracı Konağı olarak da bilinen müze binası, 1920’li yılların başında inşa edilmiş üç katlı bir konaktır.

Atatürk’ün Rize’ye yaptığı ziyaretler sırasında konakladığı bu tarihi konak, 1980’li yıllarda Atatürk Müzesi olarak kullanılmak üzere açılmıştır. Müzede; Atatürk’e ait kişisel eşyalar, Atatürk ve Milli Mücadele yıllarına ait fotoğraflar, Atatürk’ün Rize seyahatlerine ait arşivler sergilenmektedir. Müzede, bir Kültür Merkezi de bulunmaktadır.

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Pazartesi günleri hariç 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Rize için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Rize Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Şeyh Camii

Şehir merkezinde Piriçelebi Mahallesi’nde bulunan Şeyh Cami’ye ulaşım Cumhuriyet ve Atatürk caddeleri üzerinden sağlanmaktadır. Yürüyerek ve taksiyle ulaşım da oldukça rahattır.

1700’lü yıllarda inşa edilen cami, daha sonra yenilenerek 1960’lı yıllarda restore edilmiştir. Ahşap süslemeleri ve giriş kapısı, caminin dikkat çeken noktalarıdır. İki minareli bir cami olan Şeyh Cami, Arapça yazılı olan mermer kitabesinde cami hakkında bilgi bulunabilir.

Şeyh Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır.

Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Çaykur Çay Müzesi

Rize şehir merkezinde Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Çaykur Çay Müzesi’ne Çamlı Sokak üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Merkezi konumda bulunduğundan, taksi ve yürüyerek ulaşım da kolaydır.

Rize’nin muhteşem panoramik manzaralarını sunan müze, Çaykur çay şirketi tarafından işletilmektedir. Çay demleme ve çay içme kültürlerini yansıtan Çaykur Çay Müzesi’nde; çay teknoloji müzesi ve çay kültürü müzesi olmak üzere iki farklı bölüm bulunmaktadır.

Çay içme ve demleme şekillerinin ve çay işleme tekniklerinin sergilendiği müzede, farklı tarzda çay demlikleri ve semaverler de sergilenmektedir.

Çaykur Çay Müzesi, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Rize Müzesi

Rize Merkez’de Piriçelebi mevkiinde bulunan Rize Müzesi’ne Cumhuriyet ve Atatürk Caddeleri üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Merkezden kalkan dolmuş ve otobüsler ile de ulaşım sağlanabilir.

Tuzcuoğlu Ailesi’ne ait olan tarihi bir konakta yer alan müze, Rizeliler arasında Sarı Ev olarak da bilinmektedir. Rize tarihine ışık tutan müze, 1800’lü yılların Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak da dikkat çekmektedir.

Bir tarih ve etnografya müzesi olan Rize Müzesi’nde; hem etnografik hem de arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler arasında, el yazmaları ve tarihi sikkeler ise oldukça ilgi görmektedir.

Rize Müzesi, Pazartesi günleri hariç 08:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücretsizdir.

Rize Kalesi

Şehir merkezinde Rize Müzesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunan Rize Kalesi, şehrin en tarihi kalesidir. Ulaşım, Piri Reis Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Şehir merkezinden kalkan dolmuş ve minibüsler ile de ulaşım sağlanabilir.

Bir 13. yüzyıl kalesi olan Rize Kalesi, Bizans Dönemi’nde inşa edilmiştir. Yüksek bir tepenin üzerinde bulunan kale, tarihi çekiciliğinin yanı sıra sunduğu panoramik manzaraları ile de oldukça ilgi çekicidir. Kalenin bulunduğu mahallede çay bahçeleri ve çay satış noktaları da bulunmaktadır.

Rize Kalesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.

Kale çevresindeki çay bahçelerinde, demlik başına 15 TL ödeyerek etkileyici manzaraları izleyebilirsiniz.

Zilkale

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve şehrin en güzel manzaralarından birini sunan Rize, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Araba ile E-70 Karayolu üzerinden ulaşım sağlanabilir. Merkezden kalkan Çamlıhemşin dolmuşları ile de gidilebilir.

750 metre yükseklikteki bir tepenin üzerindeki Zilkale, hem tarih hem de doğayla buluşabileceğiniz etkileyici bir yerdir. Bir gözetleme ve sekiz burçtan oluşan kale, tarihte stratejik açıdan oldukça önemli bir konumda olan bir kaleydi. Hem iç hem de dış kale kısımları ile oldukça etkileyicidir. Kalede bulunan el topları ise Trabzon Müzesi’nde görülebilir.

Zilkale’ye gidildiğinde, yakınlardaki Ayder Yaylası ve Fırtına Deresi de ziyaret edilebilir.

Kaleyi ziyaret ücreti kişi başı 3 TL’dir.

Kız Kalesi

Rize’nin Pazar ilçesinde bulunan Kız Kalesi, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Pazar otobüsleri ile de gidilebilir.

Küçük bir yarımada üzerinde bulunan kalenin kara ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalarda, 1300’lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Kız Kalesi, bugün bir adet gözetleme kulesi ile hala ayaktadır.

Ciha Kalesi

Rize’nin Pazar ilçesinde bulunan Ciha Kalesi, şehir merkezine 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

1300’lü yıllarda Cenevizliler tarafından, gözetleme ve haberleşme amacıyla inşa edilen kale, çevresi ağaçlarla çevrili bir kaledir. Günümüzde, restorasyon çalışmaları ile yenilenmektedir.

Dairesel bir plana sahip olan kale, tarihe ilginç bir yolculuk yapmak için ziyaret edilebilir.

Ciha Kalesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kale-i Baba

Çamlıhemşin’e bağlı Yazlık Köyü’nde bulunan Kale-i Baba, ilçe merkezine 15 ve Rize’ye 100 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Karadeniz’in en yüksek tepelerinden birinde bulunan bu tarihi kale, halk arasında Varoş Kalesi olarak da bilinmektedir. Çevresinde Kaçkarlar ve Avup Dağı’nın manzaraları görülebilir.

6.yüzyılda inşa edilen ve 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından surları eklenen Kale-i Baba, Osmanlı döneminde de gözetleme ve haberleşme için kullanılmıştır.

Kalenin surları, bugün oldukça harap durumdadır ve tarih turizmine katmak amacıyla restorasyon çalışmaları planlanmaktadır.

Kale-i Baba, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü

Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü, şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Osmanlı Köprüsü, Köprüköy Köprüsü ve Timisvat Köprüsü gibi isimlerle anılan bu taş kemerli köprü, Türkiye’nin en gösterişli köprülerinden biridir.

Fırtına Deresi üzerinde yer alan bu 18. yüzyıl köprüsü, taş döşeli zemini ve kesme düz taşları ile oldukça etkileyicidir. Yüksekliği 13 metre ve uzunluğu 35 metredir. Bugün, Fırtına Deresi çevresinde bir yaya geçidi olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Kesme taşlı gövdesi ve taş döşeli zemini ile Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Şenyuva Köprüsü

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Şenyuva Köprüsü, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ardeşen-Çamlıhemşin Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Taş kemerli bir köprü olan Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi üzerinde bulunmaktadır. Köprü, tek gözlüdür ve 17. yüzyılda inşa edilmiştir. 20 metre uzunluğa ve 40 metre yüksekliğe sahiptir. Kitabesi, 1950’li yıllarda kaybolduğundan, hakkındaki bilgiler kısıtlıdır.

Yemyeşil Çamlıhemşin doğasının ortasındaki bu tarihi köprü, pek çok Karadeniz turu için de uğrak destinasyonlardan biridir. Şenyuva Köprüsü, özellikle tarih meraklılarından ilgi görmektedir.

Şenyuva Köprüsü, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Şevket Ataç Evi

Rize’nin Fındıklı ilçesine bağlı Çağlayan Köyü’nde bulunan Şevket Ataç Evi, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

1800’lü yıllarda inşa edilen bu tarihi konak, Rize’nin tarihi yapısal karakterini ve mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Bir çay bahçesine de ev sahipliği yapan bu tarihi ev, hem iç mekanı hem de dış mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Fındıklı’daki en eski yapılardan biri olan Şevket Ataç Evi, hem tamamen ahşap olan iç mimarisi hem de iç mekanında bulunan bölümleri ile görülmeye değerdir.

Şevket Ataç Evi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Mikron Köprüsü

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Mikron Köprüsü, şehir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu ve Ardeşen Çamlıhemşin Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Rize’nin popüler cazibe merkezi Fırtına Deresi çevresindeki tarihi köprülerden biri olan Mikron Köprüsü, Sualtı Köyü yakınlarındadır.

1800’lü yıllarda inşa edilen Mikron Köprüsü, bir Osmanlı İmparatorluğu eseridir. Mimari olarak, Fırtına Vadisi’ndeki diğer taş köprüler ile benzerlik göstermektedir. Kesme taştan ve molozdan yapılan bu tarihi köprünün yüksekliği 12 metre ve uzunluğu 30 metredir.

Dere seviyesinden yaklaşık 12-13 metre yükseklikteki Mikron Köprüsü, sağlamlığı ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Çağlayan Köprüsü

Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunan Çağlayan Köprüsü, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Taş kemerli köprüler, Rize’nin tarihi sembollerinden biridir. Bu köprülerin en güzel örneklerinden biri ise Fındıklı’daki bu tarihi Çağlayan Köprüsü’dür.

Köprüye adını veren derenin üzerinde bulunan ve dereden 12- 13 metre yükseklikte olan Çağlayan Köprüsü’nün yapımının 1900’lü yıllardan öncesine dayandığı düşünülmektedir.

Rize’de bir kültür varlığı olarak tescillenen köprünün uzunluğu 27 metre ve genişliği 2.5 metredir. Buraya gidildiğinde, köprüye adını veren Çağlayan Köyü de ziyaret edilebilir.

Bozuk Kalesi

Şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Gündoğdu mevkiinde bulunan Bozuk Kalesi’ne ulaşım Karadeniz Sahil Yolu ve Menderes Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin en eski kalesi olduğu düşünülen ve kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, yaklaşık 1000 yaşında olduğu düşünülen Bozuk Kale, Rize’de tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir kaledir.

Cenevizliler ve ardından Pontus Rum İmparatorluğu tarafından kullanılan kale, daha sonra Osmanlı tarafından da haberleşme amacıyla kullanılmıştır.

Günümüze harap bir şekilde ulaşan kalenin turizme kazandırılması için çeşitli görüşmeler devam etmektedir.

Bozuk Kalesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Şimşirli Köyü Cami

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli Köyü’nde bulunan Şimşirli Köyü Cami, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolu ve Rize- İspir Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Rize’nin tarihi ibadethanelerinden biri olan caminin ilk inşaatı 17.yüzyılda başlatılmıştır. Ahmet Usta tarafından inşa edilen bu cami, ahşap duvar tekniği ile etkileyici bir görünüme sahiptir.

Kare planlı ve yüksek taş duvarlı Şimşirli Köyü Cami’nin yanında bulunan ve aynı yıl inşa edilen medrese de tarihi bir gezi için ziyaret edilebilir.

Şimşirli Köyü Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır.

İslampaşa Cami

Rize şehir merkezinde bulunan ibadethanelerden biri olan İslampaşa Cami, merkezden 4-5 km uzaklıktadır. Menderes Bulvarı üzerinden ulaşım sağlanabilir.

Şehrin tarihi değerlerinden biri olan İslampaşa Cami, kolay ulaşım olanağı ile tarihi bir mekan ziyareti için Rize’de sıklıkla ziyaret edilen camilerden biridir.

Kurşunlu Cami olarak da bilinir. 14. yüzyılın sonlarında Alexander Cafer Paşa tarafından inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve moloz taştan yapılan bu tarihi cami, hem iç ve dış mekanı hem de köklü tarihi ile oldukça etkileyicidir.

İslampaşa Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır.

Büyük Gülbahar Sultan Cami

Rize şehir merkezindeki camilerden biri olan Büyük Gülbahar Sultan Cami, Karadeniz sahilinin yanı başında yer almaktadır. Ulaşım, Menderes Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ile de kolayca gidilebilir.

Aynı adı taşıyan mahalle içinde bulunan Büyük Gülbahar Sultan Cami, Rize’nin en eski camilerinden biri olmasına rağmen, yıllar içinde restore edildiği için hala oldukça sağlam ve yeni gibidir.

Yapım yılı tam olarak bilinmeyen bu tarihi cami, dikdörtgen planlı bir yapıya sahiptir. Restorasyon çalışmaları nedeniyle özgün mimarisini kaybetmiş olsa da, tarihi bir gezi destinasyonu olarak ziyaret edilebilir.

Büyük Gülbahar Sultan Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Gür ormanları, yemyeşil yaylaları ile cennet köşesi Rize’de konaklayabileceğiniz tesislere Rize Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.