Rize'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri


Rize'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Doğal güzellikleri ve şaşırtıcı manzaraları ile görülmeye değer güzellikler sunan Karadeniz’in güzel şehri Rize; etkileyici sıradağları, derin vadileri, masmavi nehirleri, ünlü buzul gölleri, etrafı süsleyen yemyeşil ormanları ile Türkiye’nin dört bir yanından doğa severlerin uğrak noktalarından biridir.

Kendine has iklimi, bol yağışlı havası, doğa ve nehir aktiviteleri ile gerçek bir doğa cenneti olarak değerlendirilebilir. Dağlar, vadiler, buzul göller, ormanlar, dağ çayırları ve yaylalar burada oldukça boldur. Rize, aynı zamanda şelale cenneti olarak da bilinir. Rize’de birbirinden güzel şelaleler, onlarca metre yükseklikten akan suları ve yeşille maviyi buluşturan güzelliği ile dikkat çekmektedir.

Şehrin en popüler doğal güzellikleri; Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Anzer Yaylası, buzul gölleri, Gito Yaylası, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Arapdüzü Mesire Alanı, Bulut Şelalesi, Büyükdeniz Gölü ve Ayder Kaplıcaları’dır.

Rize’nin diğer yayla, göl, nehir ve vadileri de görülmeye değerdir.

Fırtına Vadisi

Ardeşen ilçesinin 2-3 km batısında bulunan Fırtına Deresi, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ardeşen- Çamlıhemşin Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Karadeniz’in en yeşil bölgelerinden biri olan Fırtına Vadisi, Karadeniz’de geleneksel yaşamı deneyimleyebileceğiniz bir yerdir. Birçok nehri birleştiren bu doğa harikası, Kaçkar Dağları’nın yanı başında, çay tarlaları ve yeşil manzaraları ile harikadır.

Fırtına Vadisi, heyecan verici nehir sporları ve doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için de uygundur. Rafting ve zipline burada en çok tercih edilen aktivitelerdir. Rafting için en uygun zamanlar bahar ve yaz aylarıdır.

Fırtına Vadisi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde bulunan Kaçkar Dağları Milli Parkı, şehir merkezine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yemyeşil ormanları, gölleri, yaban hayatı ve zengin bitki örtüsü ile Karadeniz’in en güzel manzaralarından birini sunan Kaçkar Dağları Milli Parkı, 4000 m yükseklikte, 53 bin hektarlık bir alan üzerine kuruludur.

Güzel yaylaları ve zengin bitki örtüsü ile kendine özgü bir doğal yaşam alanı bulunan milli park, özellikle doğa yürüyüşleri, tırmanma, fotoğrafçılık, oryantiring, kaya tırmanışı, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, heliski ve kampçılık gibi aktiviteler için tercih edilmektedir.

Parkın içerisinde bulunan Ayder Yaylası da popüler bir gezi rotasıdır ve özellikle doğa içinde konaklama için tercih edilmektedir. Parkın içerisinde, özel olarak belirlenmiş kamp alanları da mevcuttur.

Kaçkar Dağları Milli Parkı, her mevsim ziyarete açıktır.

Giriş ücreti; yetişkinler için 4 TL ve öğrenciler için 2 TL’dir. Araç ile giriş ücreti ise 12 TL’dir.

Anzer Yaylası

İkizdere ilçesine bağlı Ballıköy’de bulunan Anzer Yaylası, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- İspir Yolu ve D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Anzer Yaylası, Ballıköy Yaylası olarak da bilinir. Ballıköy olarak bilinmesinin nedeni, tüm Türkiye’de ünlü baldır. Anzer balı, yayladaki üreticilerden satın alınabilir. Anzer balı, en pahalı bal türlerinden biridir ve kanseri tedavi edebileceği düşünülmektedir.

Uzungöl ve Çoruh Nehri’ne bağlanan bir geçiş bölgesinde bulunan Anzer Yaylası, konaklama ve aktivite açısından oldukça gelişmiştir. Oksijen dolu bu yayla, kış aylarında oldukça soğuk olsa da, yazın serin ve keyifli zaman geçirmek için ziyaret edilebilir.

Anzer Yaylası’nda, bahar ve yaz aylarında çeşitli festival ve şenlikler de gerçekleştirilmektedir.

Gito Yaylası

Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde bulunan Gito Yaylası, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 ve Kantarlı Köyü Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Yaylaya giden yolların zorlu olması nedeniyle, yolculuk süresi 2 saatin üzerine çıkabilmektedir.

2100 rakımlı Gito Yaylası, Karadeniz genelinde en güzel yaylalardan biri olarak gösterilir. Salıncakları ile de meşhur olan bu yayla, bol oksijenli doğası ve yemyeşil manzaraları ile oldukça ilgi çekicidir.

Gito Yaylası, her mevsim ziyarete uygundur. Havaların ısınması ile birlikte, burada yerli nüfus ve ziyaretçi sayısı da artmaktadır.

Sal Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Şenköy’de bulunan Sal Yaylası, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

2050 rakıma sahip Sal Yaylası, 40 civarında yayla evi bulunan, sakin ve oldukça huzurlu bir yerleşim yeridir. Pokut Yaylası’na sadece 15-20 dakika yürüme mesafesindeki bu etkileyici yayla, Çinçiva Köyü’nün yerlileri tarafından kullanılmaktadır. Havaların ısınması ile birlikte, buraya gelen yaylacı ve ziyaretçilerle kalabalıklaşır.

Sal Yaylası’na gelindiğinde, Karadeniz ve Kaçkar Dağları’nın etkileyici manzaraları izlenebilir. Konaklama yapılacaksa, doğa içinde yayla evlerinde kalmak mümkündür.

Yaylayı ziyaret için en uygun zamanlar Mayıs ve Eylül ayları arasıdır.

Pokut Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Ortanköy’de bulunan Pokut Yaylası, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

2032 rakımlı Pokut Yaylası; sunduğu sisli manzaraları ve tarihi ahşap yayla evleri ile Karadeniz’in en etkileyici yaylalarından biridir. Etrafındaki çam ormanları, zengin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliğinin dışında, evlerinin etkileyici mimarisi de görülmeye değerdir.

Sal Yaylası’na birkaç km uzaklıktaki Pokut Yaylası’nda, diğer yaylalara doğru doğa yürüyüşleri yapılabilir. Daha uzun bir doğa yürüyüşü için Hazindak Yaylası’na 15 km’lik bir yürüyüş yapılabilir.

Pokut Yaylası, havaların ısınması ile buraya gelen yaylacılar ve ziyaretçiler ile nüfusunu arttırmaktadır. Burada, yaz aylarında Horon Şenlikleri de düzenlenmektedir. Yaylada, ziyaretçiler için konaklama seçenekleri de mevcuttur.

Hazindak Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Yaylaköy’de bulunan Hazindak Yaylası, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Süslü ahşap evleri ile oldukça dikkat çekici olan Hazindak Yaylası, Pokut Yaylası’na 15 km uzaklıktadır ve ziyaretçiler bu yolu doğa yürüyüşü rotası olarak kullanmaktadır. Hazindak Yaylası’nın yolları çamurlu olduğundan, mutlaka 4X4 araçların kullanılması önerilmektedir.

Ormanın içindeki sisli görüntüleri ile oldukça mistik bir yola sahip olan yaylada Ömer Bey’in Evi’ne giderek lezzetli Rize çayını yudumlayabilirsiniz. Burada, ziyaretçiler için konaklama seçenekleri de mevcuttur.

Hazindan Yaylası’nı ziyaret için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Palovit Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Yaylaköy’de bulunan Palovit Yaylası, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Fırtına Deresi kıyısındaki Palovit Yaylası, Fırtına Vadisi’nin manzaralarını izleyebileceğiniz, büyük oranda ormanlarla kaplı ve her mevsim yağış alan bir yayladır.

Trovit Yaylası’na oldukça yakın bir konumda bulunan Palovit Yaylası, Hemşinlilerin kullandığı bir yayladır. Yayla, yaz ayları ile birlikte yaylacılar ve turistler ile daha kalabalık bir nüfusa sahiptir.

Yaylada, yaz aylarında Palovit Yayla Şenliği de gerçekleştirilmektedir. Ziyaret için en uygun zaman da havaların ısındığı ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Elevit Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Yaylaköy’de bulunan Elevit Yaylası, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Yol üzerinde çamurlu alanlar ve engebeli yollar bulunduğundan, 4X4 arabalar ile ulaşım daha iyi olacaktır.

Özellikle doğa ve kamp meraklılarından büyük ilgi gören Elevit Yaylası, 1800 metre rakıma sahiptir. Kaçkar Dağları’nın eteklerindeki yaylada etrafı süsleyen rengarenk çiçekler, yemyeşil alanlar, büyükbaş hayvanlar arasında keyifli doğa yürüyüşleri yapılabilir.

Elevit Yaylası’ndaki Elevit Deresi’nin üzerindeki tarihi tahta köprü de görülmeye değerdir.

Resmi adı Yaylaköy olan Elevit Yaylası’nda, ziyaretçiler için konaklama seçenekleri de sunulmaktadır.

Samistal Yaylası

Çamlıhemşin’de Yaylaköy mevkiinde bulunan Samistal Yaylası, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır ve yolculuk 2 saat civarında sürmektedir.

2500 metre rakıma sahip yayla, yöresel mimari özellikleri ile Karadeniz’in en ilginç yaylalarından. Eski bir geçmişe sahip olan Samistal Yaylası’ndan Amlakit Yaylası’na doğa yürüyüşleri de yapılabilir. Daha uzun bir doğa yürüyüşü için 7 km uzaklıktaki Hazindağ Yaylası’na da gidilebilir.

Samistal Yaylası’nda ziyaretçiler için konaklama seçenekleri bulmak mümkündür.

Handüzü Yaylası

Güneysu Beldesi’nde bulunan Handüzü Yaylası, şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Güneysu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Rize’de son dönemde öne çıkan yaylalardan biri olan Handüzü Yaylası, özellikle doğa tutkunlarından büyük ilgi görmektedir. 1800 metre rakımlı yayla, şehir merkezine yakın konumu nedeniyle diğer birçok yayladan daha fazla gelişmiştir.

Yaylanın ahşap yayla evleri oldukça dikkat çekicidir. Burada ayrıca kamp alanları, piknik alanları, tabiat parkı ve kır lokantası da bulunmaktadır. Eşsiz manzaraları arasında ise hem Kaçkar Dağları hem de Karadeniz yer almaktadır.

Handüzü Yaylası, yılın her mevsimi ziyarete uygundur.

Çağrankaya Yaylası

İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya Yaylası, şehir merkezine 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Güneysu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

3200 metre rakımlı yayla, şehrin en büyük yaylalarından biridir. 1500 haneli Çağrankaya Yaylası, temiz ve bol oksijenli doğası ile oldukça etkileyicidir. Burada, yaz aylarında şenlikler ve kış aylarında Kar Yürüyüşü Festivali düzenlenmektedir.

Buraya gelen ziyaretçiler yayla peyniri, yayla tereyağı ve organik köy ürünleri satın alınabilir.

Çağrankaya Yaylası’nda ziyaretçiler için konaklama tesisi bulunmamaktadır. Burada kalmak isteyen ziyaretçiler, çadır kurarak kamp yapabilmektedir.

Golezana Yaylası

Ardeşen ilçesinde Yukarıdurak Köyü’ne bağlı olan Golezana Yaylası, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

2230 metre rakımlı Golezana Yaylası, özellikle doğa severler ve fotoğrafçılardan ilgi görmektedir. Geleneksel mimari tarzındaki yayla evleri ve doğa aktiviteleri ile de ziyaret edilebilir.

Golezana Yaylası’ndan doğa yürüyüşleri ile çevredeki Eğrisu, Tobamzga ve Dereyayla yaylalarına ulaşım sağlanabilir.

Yaylada, ziyaretçiler için konaklama seçeneği bulunmamaktadır.

Amlakit Yaylası

Çamlıhemşin’de Yaylaköy mevkiinde bulunan Amlakit Yaylası, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

1990 metre rakımlı Amlakit Yaylası, geleneksel mimari özellikleri ile görülmeye değer Karadeniz yaylalarından biridir. Yaz aylarında, yaylacılar ve turistler ile nüfusu artış göstermektedir. Her yıl Hemşinliler tarafından düzenlenen Vartevor Şenlikleri ile ünlüdür.

Amlakit Yaylası’nda ziyaretçiler için konaklama seçenekleri bulmak da mümkündür.

Çat Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Çatköy’de bulunan Çat Yaylası, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Sadece 5 hanenin bulunduğu bu yayla; meyve ağaçları, yemyeşil ormanları, sakin ortamı, bol oksijenli doğası ile oldukça etkileyicidir. Kış aylarında yaşamın olmadığı yayla, yaz aylarında serinlemek ve doğa içinde huzurlu bir tatil için tercih edilebilir.

Burada, Çat Köprüsü ve yapımında taş malzemeler kullanılan tarihi cami de görülmeye değerdir.

Doğa içinde konaklama seçeneği sunan Çat Vadisi Doğa Köyü ile konaklama için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Vaşa Yaylası

İkizdere ilçesinde bulunan Vaşa Yaylası, şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- İspir Yolu ve D-295 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

2600 metre rakımlı Vaşa Yaylası, yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerin oldukça gelişmiş olduğu, mimari olarak da ilgi çekici bir Karadeniz yaylasıdır. Terk edilmiş bir güzellik olarak İkizdere’de varlığını sürdüren yayla, muhteşem manzaralar sunan önemli bir noktadır.

Vaşa Yaylası, bahar ve yaz aylarında doğa içinde kamp yapmak, doğa fotoğrafçılığı ve doğa yürüyüşleri için ziyaret edilebilir.

Yayla, Demirkapı Köyü yerlileri tarafından kullanılmaktadır. Doğa yürüyüşleri ile yakınlardaki Homeze Yaylası’na kadar gidilebilir.

Petran Yaylası

İyidere’de Yaylacılar mevkiinde bulunan Petran Yaylası, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize Kalkandere Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Her mevsim ayrı güzelliği ile cennetten bir köşe görünümündeki Petran Yaylası, rengarenk manzaraları ile Karadeniz’in en güzel yaylaları arasında gösterilmektedir. Yayla, kış aylarında gerçekleştirilen Petranboard Şenlikleri ile ünlüdür.

Petranboard Şenlikleri iki gün boyunca devam etmektedir. Konaklama için, İyidere ilçe merkezinde bulunan tesisler tercih edilebilir.

2200 metre rakımlı yayla, baharda açan rengarenk çiçekleri ve doğa manzaraları ile oldukça etkileyicidir. Tertemiz ve bol oksijenli doğası ile özellikle doğa severlerin ilgisini çeken yayla, bir kayak tahtası olan Lazboard kullanımı ile de önemlidir.

Petran Yaylası, aynı zamanda her mevsim düzenlenen doğa yürüyüşlerinde de popüler duraklardan biridir.

Verçenik Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Ortayayla mevkiinde bulunan Verçenik Yaylası, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

2600 metre rakımlı Verçenik Yaylası, çevresinde irili ufaklı pek çok gölün bulunduğu, Türkiye’nin en yüksek tepelerinden biridir. Burada ziyaretçiler, konaklama için kamp alanlarını tercih edilmektedir.

Rize’nin en uzun yaylalarından biri olma özelliğine de sahip olan Verçenik Yaylası, her yaz düzenlenen yayla şenlikleri ile yaz aylarında oldukça eğlencelidir.

Verçenik Yaylası’ndan Kaçkar Dağları’na tırmanış yapmak da mümkündür.

Haçivanak Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı Yaylaköy mevkiinde bulunan Haçivanak Yaylası, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Araba ile Tafteni Yaylası geçildikten sonra, yürüyerek de devam edilebilir.

Bir Hemşin yaylası olan Haçivanak Yaylası, 2600 metre rakımlıdır. Toplamda yüz hanenin bulunduğu yayla, doğallığını kaybetmemiş doğası ve muhteşem manzaraları ile oldukça etkileyicidir. Burası, doğa severler tarafından özellikle doğa yürüyüşlerinde ziyaret edilmektedir.

Yayla, kış aylarında yağan kar nedeniyle boştur. Havaların ısındığı bahar ayları ile birlikte yaylacılar ve turistler nedeniyle kalabalıklaşmaktadır.

Karadeniz’in en bakir yaylalarından biri olan Haçivanak Yaylası’nda konaklama seçeneği mevcut değildir.

Kavrun Yaylası

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yukarışimşir mevkiinde bulunan Kavrun Yaylası, şehir merkezine 95 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Kavrun Yaylası; Yukarı Kavrun ve Aşağı Kavron olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yukarı Kavrun 2250 metre ve Aşağı Kavrun 2000 metre rakımlıdır.

Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan ve doğal güzelliği ile oldukça etkileyici olan Kavrun Yaylası, günübirlik doğa yürüyüşleri ve tırmanışlar için tercih edilmektedir. Bölgedeki göllere yapılan yürüyüşlerdeki duraklardan da biridir.

Kavrun Yaylası’nda, ziyaretçiler için konaklama olanağı bulunmaktadır. Yılın her mevsimi kahvaltı ve çay, kahve için tercih edebileceğiniz birkaç mekan seçeneği de mevcuttur.

Ambarlı Yaylası

Çayeli ilçesine bağlı olan Ambarlı Yaylası, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu ve Kantarlı Köyü Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Buzul gölleri, yemyeşil manzaraları, çevrede dolaşan büyükbaş hayvanları ve bol oksijenli doğası ile oldukça etkileyici olan Ambarlı Yaylası, özellikle Balıklı Göl’ü ile ziyaretçi çekmektedir.

Rize’nin bir diğer popüler yaylası Gito Yaylası’nın biraz üzerinde bulunan Ambarlı Yaylası, Rize’nin en yüksek yaylalarından biridir. 2500 metre rakımlı yayla, aynı zamanda araba ile ulaşılabilecek en yüksek noktalardan da biridir.

Doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı için sıklıkla ziyaret edilen yayla, Balıklı Göl’ün eşsiz güzelliğini de sunmaktadır. Balıklı Göl’de yaz aylarında yüzme deneyimi de yaşanabilir. Burada görülmeye değer göllerden biri da Zuha Deresi Gölü’dür.

Ambarlı Yaylası’ndan meşhur bulut deniz manzaralarını görmek de mümkündür.

Sivrikaya Yaylası

İkizdere ilçesinde bulunan Sivrikaya Yaylası, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize Kalkandere Yolu ve D-925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

1875 metre rakımlı Sivrikaya Yaylası; geleneksel ahşap evleri, geniş otlakları, yemyeşil ormanları ve bol oksijenli doğası ile oldukça etkileyicidir.

Sakin bir köy hayatının hakim olduğu yayla, farklı kültürleri ve yayla hayatını deneyimlemek için ziyaret edilebilir. Cennetten bir köşe görünümündeki yaylada, sakin bir ortamda doğa içinde konaklama seçenekleri değerlendirilebilir.

Sivrikaya Yaylası’nda, Rize’nin yöresel yemekleri deneyimlenebilir, yayla peyniri ve tereyağı gibi ürünler satın alınabilir.

Palovit Şelalesi

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Palovit Şelalesi, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Etkileyici güzelliği ile Karadeniz’in en güzel şelalelerinden biri olan Palovit Şelalesi, 15 metre yüksekliğinde dar bir şelaledir. Doğa yürüyüşleri için sıklıkla tercih edilen şelaleye, Zilkale’yi takip eden yoldan ulaşım sağlanabilir.

Rize’de en yüksek debiye sahip şelale olan Palovit, yeşillikler içinden akan suyu ile oldukça etkileyicidir. Şelaleye inmek için bir köprü ve ardından uzun bir merdivenden inmek gerekmektedir.

Yaz aylarında, nemli havası nedeniyle aşırı sıcaklama durumunda şelalenin suyu ile serinleyebilirsiniz.

Gelin Tülü Şelalesi

Çamlıhemşim’e bağlı Yukarışimşirli Köyü’nde bulunan Gelin Tülü Şelalesi, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde öne çıkan doğal güzelliklerden biri olan Gelin Tülü Şelalesi, seyir zevki oldukça yüksek bir şelaledir. 1.5 km yükseklikten akan suyu ve maviyle yeşili buluşturan doğası ile gerçek bir renk cümbüşü sunmaktadır.

Oksijeni oldukça yüksek bir noktada bulunan Gelin Tülü Şelalesi, tertemiz havası ile gerçek bir doğa harikasıdır. Gelin Tülü, aynı zamanda ülke genelinde en uzun şelalelerinden biri olma unvanına da sahiptir. Şelale, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret için oldukça popülerdir.

Gelin Tülü Şelalesi’ni ziyaret ücretsizdir. Şelalenin bulunduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı’na giriş ücreti ise kişi başı 4 TL’dir.

Ağaran Şelalesi

Çayeli ilçesinde Yeşilırmak mevkiinde bulunan Ağaran Şelalesi, şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolu ve E-70 üzerinden sağlanmaktadır.

Doğu Karadeniz’in etkileyici güzellikleri arasında yer alan Ağaran Şelalesi, yeşil ve maviyi buluşturan muhteşem tabiat manzaraları sunmaktadır.

Doğa içinde keyifli vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Ağaran Şelalesi çevresinde piknik yapmak mümkündür. Burada, ziyaretçiler için bir kahvaltı mekanı da bulunmaktadır.

Bulut Şelalesi

Çamlıhemşin ilçesinde Ayder Yaylası Yolu üzerinde bulunan Bulut Şelalesi, şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ardeşen- Çamlıhemşin Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Ana yolda aracı park ettikten sonra, 2 km’lik bir yürüyüşün ardından ulaşım sağlanabilir.

Karadeniz’in etkileyici güzelliklerinden biri olan Bulut Şelalesi, Çamlıhemşin ilçe merkezi ile Ayder Yaylası’nın ortasında kalmaktadır. Buraya giderken, rahat bir yürüyüş ayakkabısı giymek önemlidir.

Suyu büyük bir gürültü ile metrelerce yukarıdan akan Bulut Şelalesi’nde yaz aylarında yüzme deneyimi yaşamak da mümkündür.

Yukarı Çağlayan Şelalesi

Kalkandere ilçesinde bulunan Yukarı Çağlayan Şelalesi, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Kalkandere Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Halk arasında Vandri Şelalesi olarak da bilinen Yukarı Çağlayan Şelalesi, dik yamaçlarından süzülen serin sularının görüntüsü ile oldukça etkileyicidir. 265 metre rakımda bulunan şelalenin çevresinde, ziyaretçiler için çay bahçeler de mevcuttur.

Yukarı Çağlayan Şelalesi, doğa yürüyüşleri ve piknik gibi aktiviteler için de ziyaret edilebilir. Yaz sıcaklarında, şelalenin serin sularında yüzmek de mümkündür.

Eskitoğlu Şelalesi

Derepazarı ilçesinde Çalışkanlar mevkiinde bulunan Eskitoğlu Şelalesi, şehir merkezine 10-12 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

40 metre yükseklikten düşen suyu ile Eskitoğlu Şelalesi, dar bir vadinin içerisinde bulunmaktadır. Etrafını çevreleyen kayalık yamaçları ile de oldukça ilgi çekicidir. Çarpıcı doğası, yayla kayalıkları, yeşil ve ağaçlık alanları ile de görülmeye değerdir.

Şelalenin yakınlarında, ziyaretçiler için restoran seçenekleri de mevcuttur.

Cimil Şelalesi

İkizdere ilçesine bağlı Güvenköy’de bulunan Cimil Şelalesi, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, D925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Gürül gürül akan suyu, yemyeşil doğası ve etkileyici manzaraları ile Rize’nin en güzel şelalelerinden biri olan Cimil Şelalesi, doğa severlerin ilgisini çekmektedir. İhtişamlı görüntüsü ile yeşilliklerin arasından süzülen şelale çevresinde restoran ve dinlenme yerleri bulmak mümkündür.

Cimil Şelalesi, yılın her mevsimi ziyaret için uygundur.

Çarkıruba Şelalesi

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Çarkıruba Şelalesi, Çamlıhemşin merkezden 35 km ve şehir merkezine yaklaşık 130 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Komati Şelalesi adıyla da bilinen Çarkıruba Şelalesi, 1656 metre rakımlıdır. Sislerin arasındaki görünümü ile oldukça etkileyici manzaralar sunan şelalenin suları aşağı akarken adeta inciyi andırmaktadır.

Etrafı renkli kır çiçekleri ile süslü Çarkıruba Şelalesi’ne gidildiğinde, yakınlardaki Komati Yaylası da ziyaret edilebilir. Doğa yürüyüşleri için ise Eğrisu Yaylası tercih edilebilir.

Katarahte Şelalesi

Rize şehir merkezinde Güneysu mevkiinde bulunan Katarahte Şelalesi, şehir merkezine 15-16 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Güneysu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Rize’nin birbirinden güzel şelaleleri arasında öne çıkan Katarahte Şelalesi, meydana getirdiği derin göleti ile oldukça etkileyici manzaralar sunmaktadır. 9 metre yükseklikten akan suyu, yüksek dağlardan geldiği için oldukça soğuktur.

Katarahte Şelalesi, yaz aylarında soğuk sularda serinlemek için tercih edilebilir ve şelaleye ulaşım için bir merdivenden inilmesi gerekmektedir.

Katarahte Şelalesi yakınlarında restoran ya da çay bahçesi gibi tesisler mevcut değildir.

Arapdüzü Mesire Alanı

Rize merkez ilçesinde Güneysu Beldesi’nde bulunan Arapdüzü Mesire Alanı, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Güneysu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Piknik alanları ile özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olan Arapdüzü Mesire Alanı, doğa ile başbaşa bir gün geçirmek için ailece gidebileceğiniz bir yerdir. Bir asma köprüden geçerek, Arapdüzü Şelalesi’ne ulaşım sağlamak da mümkündür.

1000 metre rakımlı mesire alanında bulunan seyir teraslarında doğa ve şelale manzaraları izlenebilir. Arapdüzü Mesire Alanı içerisinde ziyaretçiler için çeşme, kır evi, kamelyalar da mevcuttur.

Haftanın her günü açık olan Arapdüzü Mesire Alanı’na giriş ücretsizdir.

Çamlık Dinlenme Yeri

İkizdere ilçesinde bulunan Çamlık Dinlenme Yeri, şehir merkezine yaklaşık 65 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Kalkandere Yolu ve D-925 üzerinden sağlanmaktadır.

Yeşilliklerle dolu Çamlık Köyü içerisinde bulunan Çamlık Dinlenme Yeri, piknik ve doğa yürüyüşleri için tercih edilmektedir. Yemyeşil ve bol oksijenli doğası ile Çamlık Köyü’ne gelindiğinde alabalık tesisinde balık yemek ve burada bulunan tesiste konaklama mümkündür.

Çamlık Dinlenme Yeri, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Gürcüdüzü Mesire Alanı

Bir yayla ve mesire alanı olan Gürcüdüzü, Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 85 ve Fındıklı’ya 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

900 metre yükseklikteki Gürcüdüzü Mesire Alanı, pek çok yayla yolunun geçiş bölgesidir. Taş ve ahşap evleri ile ilgi çekicidir. Yaylada, ziyaretçiler için bir kamp alanı da bulunmaktadır.

Doğa yürüyüşleri için de oldukça uygun bir ortama sahip olan Gürcüdüzü Mesire Alanı, sunduğu muhteşem manzaraları ile de oldukça etkileyicidir. Burada bulunan Çağlayan Deresi de görülmeye değerdir.

Gürcüdüzü Mesire Alanı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Kıbledağı Dua Tepesi ve Mesire Alanı

Rize merkez ilçesinde Güneysu mevkiinde bulunan Kıbledağı Dua Tepesi ve Mesire Alanı, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Güneysu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Dua Tepesi olarak bilinen bu mesire alanının zirvesinden görülebilecek doğa manzaraları oldukça etkileyicidir. Burada, ziyaretçiler için kamelyalar, yeşil alanlar, piknik alanları, dinlenme alanları, yürüyüş parkurları ve bir park alanı da mevcuttur. Güzel havalarda, özellikle çocuklu ailelerden ilgi görmektedir.

1150 metre rakımlı bu tepede bulunan Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Cami de görülmeye değerdir.

Kıbledağı Dua Tepesi ve Mesire Alanı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Ayder Kaplıcaları

Çamlıhemşin ilçesinde Yukarışimşirli mevkiinde bulunan Ayder Kaplıcaları, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Doğası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Ayder Yaylası’nda bulunan kaplıcalar; cilt hastalıkları ve romatizma gibi çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.

55 derece sıcaklıktaki berrak ve renksiz suyunun bulunduğu Ayder Kaplıcaları’nda ziyaretçiler için termal havuzlar, su banyoları ve özel odalar mevcuttur. Ayrıca, apart odaları ile bir konaklama tesisi olarak da hizmet vermektedir.

Ayder Kaplıcaları, kalabalık şehir hayatından uzaklaşıp sakin bir mola vermek için iyi bir seçim olmaktadır. Giriş ücreti, kişi başı 20-25 TL civarındadır. Özel banyoları kullanım ücreti ise 80 TL’dir.

Ayder Kaplıcaları, haftanın her günü 08:00 ile 21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Andon Ilıcaları

Rize merkez ilçesinde Güneysu mevkiinde bulunan Andon Ilıcaları, şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çeşme Caddesi ve Rize Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Suyu özellikle romatizmal hastalıklar, böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıklarında yardımcı bir tedavi olarak kullanılan Andon Ilıcaları’nın suyu özellikle yaz aylarında büyük ilgi görmektedir. Bazı günler, suyundan içmek için sıraya girmeniz gerekebilmektedir.

Andon Ilıcaları, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Ilıca Köyü Kaplıcası

İkizdere ilçesine bağlı Ilıca Köyü’nde bulunan Ilıca Köyü Kaplıcası, şehir merkezine 55-60 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- Kalkandere Yolu ve D925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yer altından 70- 72 derecede olarak çıkan Ilıca Köyü Kaplıcası’nın suyu oldukça şifalıdır. Bu suyun, özellikle eklem ağrıları ve romatizma problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Pek çok kişi, bu kaplıcaları tamamlayıcı bir tedavi için tercih etmektedir.

Ilıca Köyü Kaplıcası, aynı zamanda termal havuzların ve özel banyoların bulunduğu bir termal tesistir. Burada, ziyaretçiler için konaklama seçeneği de mevcuttur.

Şimşirli İçmeleri

İkizdere ilçesinde bulunan Şimşirli İçmeleri, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize Kalkandere Yolu ve D925 üzerinden sağlanmaktadır.

Kokusuz ve berrak bir suya sahip olan Şimşirli İçmeleri’nin özellikle böbrek taşı ve sindirim problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Suyu, berrak ve kokusuzdur.

Kayadan sızan bu şifalı su, böbrek taşı olanlar tarafından şifa bulmak için tercih edilmektedir. İshal ve kabızlığa da iyi geldiği söylenmektedir.

Şimşirli İçmeleri civarında, ziyaretçiler için bir dinlenme yeri ve yeme içme tesisi de mevcuttur.

Büyükdeniz Gölü

Çamlıhemşin ilçesinde Yaylaköy mevkiinde bulunan Büyükdeniz Gölü, şehir merkezine 95 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın zirvesindeki buzul göllerden oluşan Büyükdeniz Gölü, sıra göllerin en büyüğüdür. Kavrun Yaylası’ndan sonra uzun bir yürüyüş yapılarak ulaşılır. Yürüyüş yolu oldukça uzun olduğundan, giderken yanınızda yiyecek ve içecek götürmeniz önerilmektedir.

Çevresini çok çeşitli bitki türlerinin süslediği Büyükdeniz Gölü, yemyeşil ormanlık alanlar arasında masmavi görüntüsü ile oldukça etkileyicidir. Bu göl, özellikle doğa tutkunlarının ilgisini çekmektedir. 3600 metre yükseklikteki bu buzul gölde, yaz aylarında yüzmek de mümkündür.

Çifte Göller

Ardeşen ilçesinde Eskiarmutluk mevkiinde bulunan Çifte Göller, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Doğa manzaraları, yabani hayatı ve sakin doğası ile dikkat çeken huzurlu bir yer olan Çifte Göller’e Golezana Yaylası üzerinden yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. 2500 metre yükseklikteki bu göle ulaşım için ortalama 2 saatlik bir doğa yürüyüşü yapılması gerekmektedir.

Çifte Göller’e gidildiğinde, Eğrisu Gölü ve Marselavat Vadisi’nin manzaralarını izlemek de mümkündür.

Eğrisu Gölleri

Eğrisu Gölleri, Çamlıhemşin ilçesinde Yukarışimşirli mevkiinde bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktadır ve E-70 üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.

Ergiş Gölü olarak da bilinen Eğrisu Gölleri, Eğrisu Yaylası’nın adını taşımaktadır. Ergiş Tepesi’nin eteklerinde bulunan bu göl, 2500 metre yüksekliktedir. Golezana Yaylası’ndan 2 saatlik bir yürüyüşün ardından ulaşım sağlanabilmektedir.

Etkileyici doğası ile özellikle doğa yürüyüşçüleri ve fotoğrafçıların ilgisini çekmektedir.

Kapılı Göller

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Kapılı Göller, şehir merkezine 110 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Rize’nin buzul göller arasında en çok ziyaret edilen göllerin başında gelen Kapılı Göller’e Verçenik Yaylası’ndan birkaç saatlik bir yürüyüş yapılarak gidilmektedir. Verçenik Yaylası tırmanışçılarının bir kamp alanı olan Kapılı Göller’de irili ufaklık birkaç farklı göl bulunmaktadır.

Göl çevresinde, ziyaretçiler için bir kamp alanı da mevcuttur.

Yedi Göller

Rize- Erzurum il sınırında Verçenik Dağı bölgesinde bulunan Yedi Göller, şehir merkezine 125 km uzaklıktadır. Ulaşım, Rize- İspir Yolu ve D925 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

3000 metre rakımlı Yedi Göller, toplamda 7 krater gölden oluşmaktadır. Dağların zirvelerindeki bu göller, sunduğu doğa manzaraları ile oldukça etkileyicidir.

Rize ve Erzurum arasında gerçek bir doğa harikası olan Yedi Göller, Doğu Karadeniz’in öne çıkan doğal güzelliklerinden biridir. Çevresini süsleyen renkli çiçekleri arasında leblebi çiçeği, kudama çiçeği, güneş çiçeği, arı çiçeği gibi farklı isimlerde çiçek türleri yer almaktadır.

Burada; yabani ördekler, dağ keçileri, boz ayılar, kartallar, dağ engereği gibi çok zor bulunan yabani hayvanlar da yaşamaktadır. Göllerinde kırmızı benekli alabalık da görülebilir.

Yedi Göller’e 20 dakikalık yürüme mesafesindeki Dağ Başı Gölü de görülmeye değerdir.

Hemşin Deresi

Hemşin’de bulunan Hemşin Deresi, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 ve Hemşin- Pazar Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Pazar Deresi, Zuga Deresi gibi isimlerle de anılan Hemşin Deresi, Karadeniz’e akan ve ilçenin tepelerinden geçen bir deredir. Kaynağı Gito Yaylası’dır.

2000 metre rakımlı Hemşin Deresi’nin kaynağındaki Gito Yaylası’na 1 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Hemşin Deresi, doğa fotoğrafçılığı ve özellikle olta balıkçılığı gibi aktiviteler için tercih edilmektedir.

Senoz Deresi

Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Deresi, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolu ve E-70 üzerinden sağlanmaktadır.

Karadeniz’e akan Senoz Deresi, denizden yaklaşık 3000 metre yüksekliktedir. 45 km uzunluğundaki derenin yakınlarında Ligovi ve İncesu dereleri de görülebilir.

Senoz Deresi, özellikle olta balıkçılığı ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktiviteler için ziyaret edilmektedir.

Tunca Deresi

Rize’nin Ardeşen ilçesinde Eskiarmutluk mevkiinde bulunan Tunca Deresi, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-70 üzerinden sağlanmaktadır.

Doğal güzellikleri ile oldukça etkileyici manzaraları sunan Tunca Deresi’nin üzerinde bulunan Tunca Köprüsü ve yakınlardaki Kamçitona ve Zendi köprüleri de görülmeye değerdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.