Seben’de Gezilmesi Gereken Yerler


Seben’de Gezilmesi Gereken Yerler

Seben ilçesi, Bolu iline bağlı bir ilçedir ve Bolu merkezinden yaklaşık 54 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ya da ilçeler arası otobüsler ile Bolu – Seben yolu ve Bolu – Kıbrıscık Yolu üzerinden yaklaşık 1 saatte gidilebilir.

Bölgedeki ilk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Milattan önce 1000’li yıllara yaklaşıldığında ise sırası ile Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Bitinyalılar (M.Ö. 334), Romalılar (M.Ö. 74), Bizans (395), Selçuklular ve son olarak Osmanlı Devleti buraya hâkim olmuştur. Selçuklu Devleti bölgeye hâkim olduktan bir süre sonra bölge tekrar Bizans hakimiyetine geçmiştir ve 1332 tarihinde Osmanlı Devleti bölgeyi ele geçirmiştir.

İlçe, doğal ve tarihi güzellikleri ile çok ilgi görmektedir. Bunların haricinde ilçede bulunan ve oldukça şifalı olduğu kanıtlanmış olan Pavlu Kaplıcası, birçok turistin ilgisini çekmekte ve şifa arayan birçok insana ev sahipliği yapmaktadır. Kaplıcanın haricinde ilçede çok ilgi gören doğal ve tarihi mekanlarda vardır.

Doğal alanlarda zaman geçirmek ve piknik, kamp, trekking gibi faaliyetleri gerçekleştirmek isteyenler Seben Gölü ve Haccağız Yaylası’nı ziyaret edebilirler. Tarihi yapılara merakı olanların gidebileceği bölgenin önemli mekanları ise; Seben Solaklar Kaya Evleri ve Çeltikdere Bizans Kilisesi’dir

Pavlu Şifa Kaplıcaları

Seben ilçe merkezinden yaklaşık uzaklığı 14 kilometredir ve Seben – Nallıhan yolu üzerinden özel araç ya da taksi ile 20 dakikada gidilebilir.

Diğer adı Bağlum olan ve asırlardır aktif olarak kullanılmakta olan bir kaplıcadır. 1894 tarihinde Bolu bölgesinde incelemeler yapmış olan Vital Cuinet isimli Fransız bir arkeolog, buradaki kaplıcanın birçok hastalığa iyi geldiğini ileri sürmüştür.

Her sene birçok turistin ziyaret ettiği bu kaplıcadan çıkan suyun sıcaklığının 70 – 80 derece civarında olduğu bilinmektedir. Buradaki kaplıcada tedavi olarak romatizma, kireçlenme, sinir iltihaplanmaları, bronşit, cilt lekeleri ve hastalıkları, baş ağrısı, bel ve boyun fıtığı, böbrek taşı, mide, safra kesesi, dolaşım yolu hastalıkları gibi birçok hastalığını gideren insan olduğu bilinmektedir.

Kaplıcanın bulunduğu bölgede 2 büyük tesis yer almaktadır ve kaplıcalarda şifa bulmaya gelen insanlar genellikle bu tesislerde konaklamaktadırlar. Bu tesislerde ailecek ya da arkadaşlarınız ile rahatlıkla konaklayabilir ve kaplıcaları kullanarak şifa bulabilirsiniz.

Yıl boyunca hizmete açık olan bu kaplıcalarda şifa bulmak için dünyanın her yanından yerli ve yabancı turistler gelmektedir.

Kaplıcanın bulunduğu bölgedeki tesislerin ortalama fiyatları 100 TL’den başlamaktadır ve kalınacak gün ile alınacak hizmete göre fiyatlar değişmektedir.

Seben Gölü

Seben ilçesine yaklaşık uzaklığı 18 kilometre olan bu göle Bolu – Seben Yolu üzerinden özel araç ile 20 – 25 dakikada ulaşım sağlanabilir. Yol boyunca bulunan tabelalar takip edilerek kolayca ulaşım sağlanabilir.

Bolu ilinin en önemli göllerinden birisidir ve bu alanda 20 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bu göl, Mudurnu ilçesinde bulunan Abant Gölü’nden yaklaşık 7 kat büyüktür ve 663 metrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Gölün derinliği 8 metreye kadar ulaşmaktadır.

Göle bağlı olan en önemli akarsu Aladağ Çayı’dır ve gölde alabalık, sazan gibi çeşitli canlı türleri bulunmaktadır. Gölde ve çevresinde balıkçılık, yürüyüş, bisiklet gezintisi, kamp, piknik, doğal hayatı gözlemleme, trekking gibi birçok doğal alanda yapılacak faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz.

Gölün çevresinde geniş ormanlık alanlar bulunmaktadır ve çevredeki tarım alanlarının sulaması bu gölden karşılanmaktadır. Genellikle yaz aylarında birçok kampçı ve piknik severin ziyaret ettiği bir alandır ve ne kadar çok insan gelirse gelsin geniş alan sayesinde herkes rahat bir şekilde zaman geçirebilir.

Göl herkese açık bir alandır ve giriş ücreti yoktur.

Haccağız Yaylası

Seben ilçesinin Haccağız Köyü’nde bulunan bu yayla, ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır ve Seben Nallıhan Yolu üzerinden özel araç ile 15 dakikada ulaşım sağlanabilir. Haccağız Köyü’ne giden köy otobüsleri ile de ulaşım sağlanabilir fakat otobüsle köye gidildikten sonra epey yürünmesi gerektiği için tercih edilen bir yol değildir.

Yaylada ve çevresinde herhangi bir işletme ve mekân bulunmamaktadır. Bu alanda piknik, yürüyüş, kamp, fotoğrafçılık, bisiklet gezintisi gibi aktiviteler yapılabilir ve doğa sever birçok insanın ziyaret ettiği bir alandır.

Bölgede tuvalet, elektrik, su ve benzeri imkanlar bulunmadığı için yaylaya gelecek olanların tam teşekküllü gelmeleri gerekmektedir. Genellikle yaz aylarında ziyaret edilen bir mekandır ve kış aylarında istenilse de yaylaya gidilemez. Kış aylarında yağan yoğun kar ve buzlanmalar nedeniyle yollar kapanmaktadır ve bu yüzden yaylaya ulaşım gerçekleştirilemez.

Yaylanın giriş ücreti yoktur.

Seben Solaklar Kaya Evleri

Seben Solaklar Kaya Evleri, ilçe merkezinden yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alır ve İzzet Baysal Caddesi üzerinden özel araç ya da taksi ile yaklaşık 10 dakikada gidilebilir.

Bu kaya evleri, Solaklar Köyü sınırları içerisinde keşfedilmiş ve kayaların içleri oyularak yapılmış olan tarihi evlerdir. Belirli aralıklarla kayalar oyularak yapılmış evlerdir ve oldukça fazla sayıda ev bulunmaktadır. Bu evler; Alpagut Köyü, Çeltik Dere, Karca, Kaşbıyıklar ve Solaklar Köyü’ndedir. Aralarından en önemlisi ve en çok ilgi göreni; Solaklar Köyü Kaya Evleri’dir.

Kuz Deresi’nin açmış olduğu vadinin kuzeyinde, kayalık yamaçta yer almaktadırlar. Kaya evleri, 4 ve 5 katlı olarak yapılmışlardır ve her kat merdiven ve baca ile birbirine bağlıdır. Pencerelerden içeriye su aktarımı yapıldığı ve evlerin zemin kat kısımlarında bulunan geniş alanlarda hayvanların beslendiği düşünülmektedir.

Bu yerleşim yerlerinin belirli kısımlarında kırmızı haç işaretleri bulunmuştur ve bu işaretlerden yola çıkılarak yapılan araştırmalar sonucu; bu evlerin Erken Hıristiyanlık Dönemi’nden Orta Bizans Dönemi’ne kadar kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Anlatılan rivayetlere göre Osmanlı Dönemi’nde meydana gelen şehzade savaşları sırasında Mehmet Çelebi, Bursa’ya saldıracağı zaman ilk olarak askerleri ile birlikte Seben Yaylası’nda çadır kurmuş ve daha sonra Seben Kaya Evleri’ne sığınmıştır. Yaklaşık 1 sene boyunca kaya evlerinde saklanmış ve gücünü topladıktan sonra Bursa’ya saldırarak Osmanlı tahtına oturmuştur. Bu hikâyeyi kesin olarak kanıtlayan bir belge bulunamamıştır.

Bu evlere ulaşmak ve içlerini dolaşmak için demir bir merdiven yapılmıştır. Evlerin yakınında bir çay bahçesi ve alabalık tesisi bulunmaktadır. Alabalık tesisinde yemek yiyerek kaya evlerini izleyebilirsiniz. Burada işletilmekte olan çay bahçesi Bolu Belediyesine bağlıdır ve büyük bir mekandır, yine belediye tarafından işletilmekte olan konaklama tesisleri bulunmaktadır.

Bu tarihi yerleşim alanı, 2019 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Her mevsim hizmete açık olan bu yapıların giriş ücreti yoktur.

Çeltikdere Bizans Kilisesi

Bu kilisenin ilçe merkezinden uzaklığı yaklaşık 23 kilometredir ve özel araç ya da taksi kullanarak Dumlupınar Caddesi üzerinden 30 – 35 dakikada ulaşılabilir.

Seben ilçesine bağlı olan Çeltikdere Köyü’nde keşfedilen bir kilisedir ve yapım yılına, tarihçesine, adına ve kimin yaptırmış olduğuna dair herhangi bir belge bulunamamıştır. Kilisenin mimarisinden yola çıkılarak edinilen tahminlere göre kilise, (10. ve 11. yüzyıla) Orta Bizans Dönemi’ne aittir. Osmanlı ve Bizans arşivlerinde ve herhangi bir belgede bu kilise hakkında hiçbir bilgi bulunamamıştır.

Kilisenin üst katına, ne zaman yapılmış olduğu bilinmiyor, ahşap bir cami yapılmıştır ve 1950’li yılların başına kadar cami olarak kullanılmıştır. Binanın yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Yapının doğusunda dışa doğru taşmış olan üç bölümlü apsisi mevcuttur fakat ortada duran kubbeyi taşıyan dört adet sütundan hiçbiri günümüze kadar dayanamamıştır.

Yapının uzunluğu yaklaşık 13 metre ve genişliği 9 metre olarak ölçülmüştür. Yapının çatısı olmadığı için iç tarafı çok hasar görmüştür. Kilisenin inşasındaki kalite ve duvarlarındaki işlemeler oldukça ilgi görmektedir. Yıl boyunca mimari ve tarihi yapılara ilgisi olan birçok yerli – yabancı turist bu kiliseyi ziyaret etmekte ve incelemektedir.

Her mevsim ziyarete açık bir yapıdır ve giriş ücreti yoktur.

Seben’de Günübirlik Gezilebilecek Yerler

Seben gezinizi bitirdikten sonra çevre ilçelerde gidilebilecek mekanlar vardır. Doğal güzellikleri ve yaylaları ile öne çıkan Seben ilçesinin çevresindeki mekanların birçoğu buraya benzemektedir. Seben ilçesini beğenen turistler, Seben çevresini gezdikleri zaman buraları da beğenmektedirler.

Seben ilçesinin çevresinde doğal bir alan arayanlar Abant Gölü Tabiat Parkı ve Gölcük Gölü ve Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirler. Çevredeki diğer bir doğal güzellik ise Bolu’nun Pamukkale’si olarak bilinen Akkaya Travertenleridir.

Çevrede yapacakları gezide tarihi eserleri incelemek isteyenler ise Bolu Müzesi’ni ziyaret edebilirler.

Abant Gölü Tabiat Parkı

Mudurnu ilçesine bağlı olan bu gölün Seben ilçe merkezinden uzaklığı yaklaşık olarak 60 kilometredir ve bu alana gitmek için özel araç kullanılabilir.

Abant Gölü ve Tabiat Parkı, bölgedeki birçok alan gibi, sit alanı olarak ilan edilmiştir koruma altındadır. Bolu’nun en önemli doğal ve turistik alanlarından birisi olan Abant Gölü’nün etrafı çam ve köknar ağaçları ile çevrilmiş durumdadır.

Abant Gölü ve Tabiat Parkı’nda yapılabilecek aktiviteler arasında; yamaç paraşütü, kamp, piknik, bisiklet turu, yaban hayatı gözlemleme, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı, atla gezinti, trekking gibi aktiviteler bulunmaktadır.

Tabiat parkına misafir olan ziyaretçilerin birçoğu, yabani hayatı ve doğal ortamı yakından görmek, fotoğraflamak ve incelemek adına buraya gelmektedir.

Abant Gölü Tabiat Parkı’na giriş yaparken ödemeniz gereken ücret aracınıza göre değişim göstermektedir. Bu alanın giriş ücretleri; araçsız tek kişi 4 TL, motosiklet ile 6 TL, otomobil ile 12 TL, otobüs ile 49 TL, çadır yerini kullanacak olanlar için 18 TL şeklinde belirlenmiştir.

Gölcük Gölü ve Tabiat Parkı

Bolu il merkezi sınırları içerisinde bulunan bir alandır ve Seben ilçesine uzaklığı yaklaşık 40 kilometredir.

Gölcük Gölü suni bir göldür. Gölün etrafında bolca köknar, çam ve kayın ağacı bulunmaktadır. Sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmış olan bu gölün çevresine araç ile yaklaşmak yasaktır fakat tabiat parkına araçlarla girilebilir.

Her mevsim ziyarete açık olan bir alandır ve yaz aylarında yoğun ilgi gören bir mekandır. Bu alanda rahatlıkla yapılabilecek aktiviteler; balıkçılık, bisiklet turları, piknik, kamp, fotoğrafçılık, trekking gibi aktivitelerdir.

Gölcük Tabiat Parkı’nın giriş ücretleri aracınıza göre değişmektedir. Tabiat parkına giriş ücretleri; tek kişi 5 TL, motosiklet ile 9 TL, otomobil ile 118 TL, minibüs ve otobüs ile 54 TL olarak alınmaktadır.

Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri, Bolu il merkezine bağlıdır ve Seben ilçesinden yaklaşık 62 kilometre uzaklıktadır.

Akkaya Travertenleri, Bolu’nun Pamukkale’si olarak tanımlanmaktadırlar. Bolu şehrinin yeşil alanları içindeki beyaz travertenleri, bu bölgeye eşsiz bir görüntü katmaktadır.

Bu travertenleri, fotoğrafçılar ve piknik meraklıları fazlasıyla ziyaret etmektedir. Travertenlerin etrafında yürüyüş yapabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Akkaya Travertenlerinin giriş ücreti kişi başı 6 TL, otomobil ile 20 TL’dir.

Bolu Müzesi

Bolu merkezine bağlı bulunan bu müze, Seben ilçesinden yaklaşık 53 kilometre uzaklıktadır. Seben’den bu müzeye ulaşım sağlamak için özel araç ya da ilçeler arası otobüsler kullanılabilir. Bolu – Seben Yolu ve Bolu – Kıbrıscık Yolu üzerinden yaklaşık 1 saatte gidilmesi mümkündür.

Bolu’da ve Bolu çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen tarihi eserlerin korunması, sergilenmesi ve incelenmesi için kurulmuş bir müzedir.

Bolu Müzesi, arkeoloji bölümü ve etnografya bölümü olmak üzere iki farklı bölüme ayrılmıştır. Müzede sergilenmekte olan yaklaşık 1700 eser mevcuttur.

Müze içinde sergilenmekte tarihi sikke koleksiyonunun fazlasıyla geniş olması nedeniyle sikkeler için özel olan ayrı bir bölüm yapılmıştır. Müze 2 katlıdır ve büyük eserler müzenin bahçesinde sergilenmektedir.

Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.