Siirt’te Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler


Siirt’te Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin küçük ve şirin illerinden biri olan Siirt, yüzölçümü açısından olmasa da sahip olduğu güzellikler konusunda son derece etkileyici bir bölgedir. Şehre yılın her döneminde binlerce farklı ziyaretçi uğradığından doğal güzelliklerin ve tarihi yapıların önemi büyüktür. Sizler de bu güzel şehre giderek hem doğal alanlarda yürüyüşler yapabilirsiniz hem de tarihi yapıları gezerek binlerce yıllık tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Siirt, gezilecek yerler açısından son derece zengin bir atmosfere sahiptir. Tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanan bu bir hayli eski şehirde doğal güzelliklerin sayısı da hiç az değildir. Veysel Karani Türbesi, Siirt Ulu Camii, Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sağlarca Kaplıcası, Derzin Kalesi, Çemikari Yaylası, Siirt Mağaraları, Kormas Kalesi, Erzen Ören Yeri, Botan Kanyonu, Siirt Saat Kulesi ve Rasıl Hacar görmek isteyebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.

Veysel Karani Türbesi

Siirt’in Baykan ilçesinde yer alan Veysel Karani Türbesi, her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği bir tarihi yapıdır. Bu türbeyi ziyaret etmek için Siirt’in kuzeybatısına, Baykan ilçesine giden tüm toplu taşıma araçlarına binip yaklaşık olarak 40 kilometre seyahat edebilirsiniz.

Veysel Karani adına yapılan bu türbe, her yıl dini turizm açısından ziyaret edilmektedir. Hz. Muhammed’in sevgisine mazhar olmuş ender kişilerden biri olduğu bilinen Veysel Karani için inşa edilen bu türbe, 1901 yılında yapılmıştır. 1967 yılında önemli bir restorasyona giren bu yapı günümüzdeki haline o yıllarda kavuşmuştur.

Veysel Karani Türbesi’nin ziyaretçi saatleri tam olarak bilinmemektedir.

Veysel Karani Türbesi’ne girişler ücretsizdir.

Siirt Ulu Camii

Siirt il merkezinde yer alan Ulu Camii, hem tarihi yapı hem de ibadethane olarak kullanılan önemli yerlerdendir. Bu camiyi ziyaret etmek adına şehir merkezinde bir gezintiye çıkmanız yeterli olacaktır.

Büyük Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen Siirt Ulu Camii’nin kesin yapım tarihi 1129’dur. Yüzlerce yıl boyunca hem Selçuklu hem de Osmanlı döneminde ibadethane olarak kullanılan bu caminin bir bölümü 1933 yılında Ankara Etnografya Müzesi’ne taşınmıştır. Ağaçtan yapılan özel minberi Ankara’ya taşınan bu caminin çinili minaresi ve özel mimarisi dikkatleri üzerine çekmektedir.

Siirt Ulu Cami’yi ibadet saatleri içerisinde rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Siirt Ulu Cami’ye girişler ücretsizdir.

Tillo Kalesi Cam Seyir Terası

Tillo Kalesi ve kalenin yanındaki cam seyir terası mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Bu özel bölgeyi ziyaret etmek adına Tillo ilçesine giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Tillo Kalesi, yüzlerce yıl önce inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Kalenin hemen yanına kurulan cam seyir terası ise turistler için son derece ilgi çekici bir nokta haline gelmiştir. Adeta uçurumun kenarında, 1100 metre yükseklikte müthiş bir manzara izleyebildiğiniz bu özel terasa giderek sizler de Boton Vadisi’ni kuşbakışı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Tillo Kalesi ve cam seyir terasını sabah 09:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tillo Kalesi’ndeki cam seyir terasının giriş ücreti 1 TL’dir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

Tillo ilçesinde yer alan başka bir tarihi yapı olan İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, dini turizm açısından şehrin önemli yerlerindendir. Bu türbeyi ziyaret etmek adına merkezden kalkan otobüs ve minibüsler ile birlikte Tillo ilçesine gitmeniz sizler için yeterli olacaktır.

Özel bir mimariye sahip olan bu türbe, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etmektedir. Hocasının baş ucuna daha çok güneş vurması için özel bir kule inşa eden İbrahim Hakkı Hazretler, iki ekinoks döneminde türbeye ışık vurmasını sağlamaktadır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde bu özel anları yakalamak için türbeyi ziyaret edebilirsiniz. UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen bu türbe, uluslararası anlamda da önemli bir yerdir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi’nin ziyaretçi saatleri tam olarak bilinmemektedir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi’ne girişler ücretsizdir.

Sağlarca Kaplıcası

Siirt’in Eruh ilçesinde yer alan Sağlarca Kaplıcası, şehrin en özel doğal güzelliklerinden biri olarak görülmektedir. Şehir merkezine yaklaşık olarak 17 kilometre mesafede yer alan bu kaplıcayı ziyaret etmek için Eruh’a giden toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksileri tercih edebilirsiniz.

33 36 derece arasında bir sıcaklığa sahip olan Sağlarca Kaplıcası’nın suyunun bir hayli yararlı olduğu bilinmektedir. Sinir, kas yorgunluğu, kireçlenme, eklem, ameliyat sonrası rahatsızlıkları ve hastalıkları gibi sorunlara deva olduğu kanıtlanan Sağlarca Kaplıcası, sağlık turizminin en önemli yerlerinden biridir. Şifalı suyu ile bilinen bu kaplıca, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.

Sağlarca Kaplıcası’nın ziyaretçi saatleri bilinmemektedir.

Sağlarca Kaplıcası’nın giriş ücreti alınacak olan hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.

Derzin Kalesi

Siirt’in önemli tarihi yapılarından biri olan Derzin Kalesi, Baykan ilçesinin Adakale Köyü’nün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu kaleyi ziyaret etmek için il merkezinden yaklaşık olarak 60 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekecektir. 1 saati aşkın bir sürede kaleyi görme şansınız bulunmaktadır.

Sarp bir kayalığın üzerine inşa edilmiş olan Derzin Kalesi, bulunduğu bölgeye son derece hakim bir yapıdır. Tarihi bir yapı olmasının yanı sıra çevresinin yemyeşil bir atmosfere sahip olması doğal güzellikler açısından da sizleri mutlu edecektir. Bizans döneminden kalan bir kale olduğu bilinen Derzin Kalesi, müthiş manzarası ve tarihi dokusu ile dikkat çeken bir noktadır.

Derzin Kalesi’ni günün her saatinde sorunsuzca ziyaret edebilirsiniz.

Derzin Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Çemikari Yaylası

Siirt’in Pervari ilçesinde yer alan ve merkeze yaklaşık olarak 92 kilometre mesafede bulunan Çemikari Yaylası, mutlaka görmeniz gereken doğal alanlardandır. Çemikari Yaylası’nı görmek adına Pervari’ye giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 saat 30 dakikada bölgeye varabilirsiniz.

Çemikari Yaylası, hem yaz hem de kış aylarında misafirlerini keyifli bir şekilde ağırlamaktadır. Bölgede yer alan doğa yürüyüşü parkurları da vakit geçirmek için misafirlere keyifli seçenekler sunmaktadır. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan yöre halkının yaylada piknik yaptığı da bilinmektedir. Çemikari Yaylası ve bulunduğu bölge, ünlü Karakovan balının da üretildiği yerdir.

Çemikari Yaylası’nın her gün dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Çemikari Yaylası’na girişler ücretsizdir.

Siirt Mağaraları

Botan Vadisi’nde, il merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre mesafede yer alan Siirt Mağaraları, doğal bölgelere ilgi duyan misafirler için ideal noktalardır. Bu mağaraları görmek adına Botan Vadisi’ne giden araçların tümüne binebilirsiniz.

Bölgenin kalkerli yapısından kaynaklı olarak Siirt’in pek çok bölgesinde mağaraların bulunduğu bilinmektedir. Yüzlerce yıl önce insanların da içinde yaşadıkları bu mağaralar tarihi açıdan da büyük öneme sahiptir. Binlerce yıl önce oluşan bu mağaralar, Botan Vadisi içerisinde yer almaktadır. Eski zamanlarda Anadolu halkı tarafından da ev olarak kullanılan bu mağaralar, mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.

Siirt Mağaraları’nı günün her saatinde dilediğinizce ziyaret edebilirsiniz.

Siirt Mağaraları’na girişler tamamen ücretsizdir.

Kormas Kalesi

Siirt’in önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinen Kormas Kalesi, şehrin Şırvan ilçesinde bulunmaktadır. Bu önemli tarihi kalıntıyı ziyaret edebilmek adına şehir merkezinden Şırvan otobüs ve minibüslerine binerek yaklaşık olarak 35 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekecektir.

Bizans döneminden günümüze kadar ulaşabilmiş olan Kormas Kalesi, orijinalliğini tam olarak koruyamamıştır. Zamana yenik düşerek bir hayli zarar gören Kormas Kalesi’nin bir kaleden çok şatoya benzediği de söylenmektedir. Neredeyse bin yıllık bir tarihi yapı olduğu için önemini koruyan Kormas Kalesi, tarih sahnesinde Selçuklu ve Osmanlı devletleri tarafından da kullanılmıştır.

Kormas Kalesi’ni görmek için dikkat etmeniz gereken bir ziyaretçi saati bulunmamaktadır.

Kormas Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Erzen Ören Yeri

Siirt ile Batman il sınırında bulunan ve Kurtalan ilçesi sınırları içerisinde yer alan Erzen Ören Yeri, tarih meraklıları için ilgi çekici yerlerdendir. İl merkezine yaklaşık olarak 65 kilometre mesafede bulunan Erzen Ören Yeri’ne sizler de Kurtalan’a giden toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz.

Erzen Ören Yeri, Türkiye tarihi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapılan açıklamaların ortaya koyduklarına göre bu ören yeri, Malazgirt Savaşı’nın ardından Türklerin Anadolu’daki ilk yerleşim yeri olmuştur. Bu da bu bölgeyi, tarih sahnesinde bir hayli önemli bir yere koymaktadır. Bölgede günümüzde de arkeolojik çalışmalar devam etmektedir.

Erzen Ören Yeri’ni günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Erzen Ören Yeri’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Botan Kanyonu

Botan Kanyonu, doğal güzellikler dendiğinde Siirt’te akla ilk gelen yerlerden biri olmuştur. Müthiş bir doğal bölge olan bu kanyona gitmek için Botan Vadisi’ne giden toplu taşıma araçlarına binmeniz veya özel taksileri tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Nordüz Platosu üzerinde bulunan bu çay, Dicle Nehri’nin de bir kolunu oluşturmaktadır. Suyun artması ile birlikte oluşan bu vadi, yol üzerinde birkaç başka çay ile de birleşmektedir. Olağanüstü bir atmosfere sahip olan bu kanyona gittiğinizde bol bol fotoğraf çekmeyi ve nefes almayı unutmayın.

Botan Kanyonu’nu günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Botan Kanyonu’na giriş ücretsizdir.

Siirt Saat Kulesi

Siirt il merkezindeyken tarihi bir yapıyı görmek isterseniz ilk olarak Saat Kulesi’ne gidebilirsiniz. Yüz yılı aşkın bir süredir meydanda duran bu saat kulesi, Siirt’in tam göbeğinde bulunmaktadır.

Siirt Saat Kulesi, 1905 yılında Alaaddin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Ardından zamana yenik düşen ve yıkılan bu yapı, 1975 yılında tekrardan inşa edilmiştir. Yapımında iki renkli kesme taş kullanılan Siirt Saat Kulesi, valiliğin önündeki parkta bulunmaktadır.

Siirt Saat Kulesi’ni günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Siirt Saat Kulesi’ne görmek için ödenmesi gereken bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Rasıl Hacar

Siirt’in güneydoğusunda, Kayaboğaz’da yer alan Rasıl Hacar, Delikli Taş adı ile de bilinmektedir. Müthiş manzarası ile dikkat çeken bu yeri ziyaret etmek istediğinizde Kayaboğaz’a giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Yaklaşık olarak 350 metre yükseklikte bulunan Rasıl Hacar Tepesi, müthiş bir tabiat harikası olarak Siirt’te bulunmaya devam etmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam eden bu tepesi, özellikle dinlenme alanları ile dikkat çekmektedir. Mesire yeri olarak da tercih edilen Rasıl Hacar’da piknik yapabilir, yürüyüş parkurlarında keyifli gezintilere çıkabilirsiniz.

Dik kireç taşlarının milattan önceki devirlerde oyulması ile birlikte meydana gelen bu bölge, özellikle Botan Çayı manzarası ile de dikkat çekmektedir. Eğer isterseniz Botan Çayı üzerinde rafting de yapabildiğiniz bu güzel bölgede vakit geçirmek sizlere keyif ve eğlence katacaktır. Tek yapmanız gereken Rasıl Hacar Tepesi’ne çıkmak ve manzarayı seyretmektir.

Rasıl Hacar’a günün her saatinde sorunsuz bir şekilde gidebilirsiniz.

Rasıl Hacar’a girişler ücretsizdir.

Siirt Otelleri sayfamızı inceleyerek beldenin tüm güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.