Zonguldak’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Zonguldak’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Zonguldak, tarihi ve turistik yerler bakımından ziyaretçilerine birçok farklı alternatif sunmaktadır. İlk yerleşimlerin Hititler tarafından yapıldığı Zonguldak, günümüze dek birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu önemli medeniyetlerin,  Zonguldak sınırları içerisinde bıraktığı pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.

Yılın her dönemi aktif olarak ziyaret edilen Zonguldak’ta gezilecek tarihi yerler, il merkezine yakın konumlarda yer almaktadır. Zonguldak’ta görülmesi gereken tarihi yerler; Filyos Antik Kenti (Tios Antik Kenti), Filyos Kalesi, Zonguldak Maden Müzesi, Ereğli Kalesi, Ereğli Müzesi, Orhan Gazi Cami, Zonguldak Deniz Feneri, Gazi Alemdar Müzesi, Varagel Tüneli, Bastoncular Çarşısı, Zonguldak Yeni Cami, Çanakçılar Hayvanat Bahçesi - Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Ereğli Su Kemerleri ve Halil Paşa Cami olarak sıralanmaktadır.

Filyos Antik Kenti (Tios Antik Kenti)

Filyos Antik Kenti, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Mahallesinde bulunmaktadır. Şehir merkezinden 30 kilometre uzaklıktaki tarihi yapıya ulaşımlar, özel araçla Zonguldak – Çaycuma yolunu kullanarak yapılabilmektedir. Aynı zamanda bölgeye il merkezinden taksi veya otogardan hareket eden Çaycuma minibüsleriyle de antik kente ulaşım mümkündür.

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde keşfedilmiş olan ilk antik kent özelliğine sahip Filyos Antik Kenti, tarih boyunca birkaç kez yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Koruma altına alınmış olan Filyos Antik Kenti, Zonguldak’ın yaşayan tarihi kalıntıları arasında öne çıkmaktadır.

Ege Bölgesi’ndeki Efes Antik Kenti’ni andıran görünümüyle ve çevresindeki doğal güzellikler ile birlikte mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Filyos Antik Kenti’ni haftanın her günü, dilediğiniz saat aralıklarında ziyaret edebilirsiniz.

Filyos Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Filyos Kalesi

Zonguldak’ta gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Filyos Kalesi, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Mahallesi sınırları içerisindedir. Zonguldak şehir merkezinden ortalama 30 kilometre uzaklıkta bulunan kaleye özel araçla ulaşımlar, Zonguldak – Çaycuma yolu üzerinden yapılmaktadır. Bölgeye toplu taşıma araçları ile gitmek isteyen ziyaretçiler; il merkezinden taksi kullanarak yarım saat içerisinde, otogardan hareket eden Çaycuma dolmuşlarıyla ise yaklaşık 1 saat içerisinde ulaşım sağlayabilmektedir.

Bölgenin önemli tarihi yerlerinden olan Filyos Antik Kenti sınırları içerisinde bulunan Filyos Kalesi, aynı zamanda birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Orta Çağ’da inşa edilmiş kale, günümüze oldukça az hasarla ulaşmıştır.

Üst kısmında benzersiz bir şehir manzarasına tanıklık edebileceğiniz Filyos Kalesi, özellikle yaz aylarında ziyaret edilmektedir. İçerisinde birçok tarihi yapıyı inceleyebileceğiniz Filyos Kalesi’nin çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilir ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Zonguldak tatilinde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan olan Filyos Kalesi’ni haftanın her günü, dilediğiniz saat aralığında gezebilirsiniz.

Filyos Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Zonguldak Maden Müzesi

Zonguldak şehir merkezinde, Çınartepe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Zonguldak Maden Müzesi, bölgede ziyaret edilmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında öne çıkmaktadır. Şehir merkezinden Bülent Ecevit Caddesini güneydoğu yönüne takip ederek, özel araçla ortalama 5 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir. Müzeye, taksi veya Çınartepe dolmuşlarıyla da kısa sürede gidilebilmektedir.

Türkiye’nin kömür madeni bakımından en zengin şehirlerinden olan Zonguldak’ta gezebileceğiniz Zonguldak Maden Müzesi, kömür madeni şeklinde tasarlanmış ve oldukça ilgi görmüştür. Giriş kısmında, adeta kömür madenine inerken kullanılan bir tünel bulunan müzede görülebilecek yapılar arasında, kömür madenciliğinde kullanılan araç ve gereçler, taşıma vagonları, işçilerin heykelleri ve birçok fotoğraf bulunmaktadır.

İçerisindeki tanıtım salonundan kısa bilgiler de alabileceğiniz Zonguldak Maden Müzesi, yılın her dönemi ziyarete açıktır. Zonguldak Maden Müzesi’ni, pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Zonguldak Maden Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Ereğli Kalesi

Zonguldak’a bağlı Ereğli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ereğli Kalesi, bölgenin sembolik yapıları arasındadır. İl merkezinden 50 kilometre uzaklıktaki kaleye ulaşımlar, özel araç kullanarak Zonguldak – Ereğli yolunu batı istikametine devam ederek gerçekleştirilmektedir. Kaleye şehir merkezinden taksiyle veya otogardan hareket eden Ereğli dolmuşlarıyla da ortalama 1 saat içerisinde gidilebilmektedir.

Ereğli ilçe merkezinde, denizden ortalama 150 metre yükseklikte bulunan Ereğli Kalesi, denize dik bir yamaca inşa edilmiştir.M.Ö. 4. yüzyılda Klearchos’un isteği üzerine Herakleia Pontike’nin ilk akropolisinin kurulduğu yerde bulunan Ereğli Kalesi sınırları içerisinde bir adet de sarnıç görülebilmektedir.

Duvarlarının yapımında, su ile temasa geçtiği anda sertleşen kırmızı renkte bir harç kullanılmış olan kalenin etrafını, büyük surlar çevrelemektedir.

Zonguldak’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan olan Ereğli Kalesi’ni haftanın her günü, 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ereğli Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Ereğli Müzesi

Ereğli Müzesi, Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Orhanlar Mahallesindedir. İl merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıkta bulunan müzeye özel araç ile seyahat etmek için Zonguldak – Ereğli karayolu kullanılmaktadır. Müzeye şehir merkezinden taksi ile ortalama 1 saat, Ereğli dolmuşları ile de yaklaşık 1 saat 30 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Ereğli’ye ait tarihi yapıların, eserlerin ve belgelerin sergilediği müze daha önce Cıbıroğlu ailesine ait bir konağın restore edilmesi sonucunda ziyarete açılmıştır. Bölge halkının da bağış desteği ile birlikte kurulan müzede Ereğli ve Zonguldak bölgesine ait tarihi yerler detaylı incelenebilmektedir.

Zonguldak’ın önemli müzelerinden olan Ereğli Müzesi, haftanın her günü 08:30 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.

Ereğli Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Orhan Gazi Cami

Orhan Gazi Cami, Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Orhanlar Mahallesi sınırları içerisindedir. Şehir merkezinden ortalama 47 kilometre uzaklıktaki camiye özel araçla ulaşımlar, D010 karayolunu batı yönüne, sahil üzerinden takip edilerek yapılmaktadır. Zonguldak şehir merkezinden taksi veya otogardan Ereğli minibüsleri ile yaklaşık 10 – 15 TL karşılığında gidilebilmektedir.

Zonguldak sınırları içerisindeki en eski camilerden olan Orhan Gazi Cami, bölge halkı tarafından Orta Cami ismiyle de bilinmektedir. İnşa edildiği dönemlerde kilise olarak kullanılan yapı, Orhan Gazi’nin Ayasofya’yı fethettikten sonra camiye çevrilmiştir.

Kendine has mimari yapısı ve ihtişamı ile dikkat çeken Orhan Gazi Cami, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Zonguldak Deniz Feneri

Zonguldak Deniz Feneri, şehir merkezinde Yayla Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Zonguldak Limanı’nın kuzeydoğusunda konumlanan deniz fenerine ulaşımlar, il merkezinden Fener Caddesini kuzey yönüne takip ederek yapılmaktadır. Yapı, il merkezinde bulunduğu için yürüyerek ulaşımlar rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Yapımı 1908 yıllarına dayanan Zonguldak Deniz Feneri, limana yaklaşmakta olan veya çevresinden geçmekte olan gemilere yol göstermesi amacıyla inşa edilmiştir. Günümüzde turistik amaçlı hizmet veren deniz feneri, yakın zamanda restorasyon çalışması geçirmiştir.

Alt kısımlarının tamamen yenilenerek restorana çevrildiği deniz fenerinde öğle ve akşam yemeklerinizi, eşsiz manzara eşliğinde yiyebilirsiniz. Deniz fenerini üst kısımlarına çıkarak, Karadeniz’in etkileyici manzarasını görebilir ve yanınızda götürebileceğiniz fotoğraf makinesi ile bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Zonguldak Deniz Feneri, halka açıktır.

Zonguldak Deniz Feneri’ne girişler ücretsizdir.

Gazi Alemdar Müzesi

Gazi Alemdar Müzesi, Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Müftü Mahallesinde yer almaktadır. Zonguldak şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki müzeye özel araçla ulaşımlar D010 karayolu üzerinden 45 dakika içerisinde yapılabilmektedir. Bölgeye il merkezinden taksi veya Ereğli minibüsleri ile de 1 buçuk saat içerisinde ulaşım mümkündür.

Zonguldak’ta görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunan Gazi Alemdar Müzesi’nde gemi ve mürettebat maketlerini yakından inceleyebilme fırsatına sahip olabilirsiniz. Gerçek gemi boyutlarında oluşturulmuş maketler ile birlikte kendinizi adeta savaşın içerisinde gibi hissedebileceğiniz müzede Kurtuluş Savaşı’na ait de çok sayıda eser, belge ve maket sergilenmektedir.

Şehir dışından gelen ziyaretçilerin mutlaka uğradığı Gazi Alemdar Müzesi, haftanın her günü 10:00 – 12:00 ile 13:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır.

Gazi Alemdar Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Varagel Tüneli

Varagel Tüneli, Zonguldak şehir merkezinde, Yayla Mahallesinde yer almaktadır. Ulaşımların yürüyerek yapılabildiği Varagel Tüneli’ne özel araçla Fener Caddesini kuzey yönüne takip ederek de gidilebilmektedir.

Engebeli bir araziye sahip olan Karadeniz Bölgesi’nde dağların içlerini oyarak yapılan tünellerden biri olan Varagel Tüneli, ticari amaçlarla inşa edilmiştir. Günümüzde turistik faaliyetler için kullanılabilen Varagel Tüneli’nde çok sayıda hediyelik eşya satan dükkan bulunmaktadır. Genellikle turistlerin akın ettiği yerlerden biri olan Varagel Tüneli’inde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Varagel Tüneli, yıl boyunca açık durumdadır.

Varagel Tüneli’ne girişler ücretsizdir.

Bastoncular Çarşısı

Bastoncular Çarşısı, Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Eski Mahallesi sınırları içerisindedir. Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan bu tarihi çarşıya özel araçla ulaşımlar, D750 karayolunu güneybatı istikametine takip ederek yapılabilmektedir. Çarşıya il merkezinden taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Devrek minibüsleriyle ortalama 1 saat 30 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Zonguldak tatilinde, bölgenin otantik yapısını yakından görmek ve tatil dönüşü arkadaşlarınıza veya sevdiklerinize hediyelik eşya almak için ziyaret edebileceğiniz Bastoncular Çarşısı, kendine has atmosferi ile hizmet vermektedir.

Turistlerin tercih ettiği bir çarşı olan Bastoncular Çarşısı, özellikle baston meraklıları için ayrı bir önem taşımaktadır. Birbirinden özel bastonların satıldığı çarşıda, aynı zamanda irili ufaklı süs eşyalı, sembolik ürünler ve yöresel lezzetlere ait ürünlere de göz gezdirebilirsiniz.

Haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında açık olan Bastoncular Çarşısı’ndaki dükkanlar, yılın her dönemi hizmet vermektedir.

Bastoncular Çarşısı’na girişler ücretsizdir.

Zonguldak Yeni Cami

Zonguldak şehir merkezinde, Mithatpaşa Mahallesinde bulunan Zonguldak Yeni Cami’ye ulaşımlar yürüyerek Gazi Paşa Caddesini takip ederek yapılabilmektedir.

Oldukça büyük bir ibadethane olan Zonguldak Yeni Cami, bölgenin en eski camileri arasında öne çıkmaktadır. Restorasyon çalışması geçirerek tekrar ibadete açılan Zonguldak Yeni Cami, ihtişamlı yapısı ve kendine has mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Zonguldak Yeni Cami, günümüzde ibadete açıktır.

Çanakçılar Hayvanat Bahçesi - Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı Çukur Köyü sınırları içerisinde yer alan Çanakçılar Hayvanat Bahçesi, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktadır. Zonguldak il merkezinin güneydoğusunda konumlanan hayvanat bahçesine özel araçla ulaşımlarda sırasıyla Asma, Karaman, Bakacakkadı ve Gökçebey tabelaları izlenmelidir. Keyifli vakit geçirebileceğiniz bölgeye il merkezinden taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Gökçebey dolmuşlarıyla da 45 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

Özel bir seramik firması tarafından inşa edilmiş olan Gökçebey Çanakçılar Hayvanat Bahçesi, bölgenin turistik anlamda en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biridir. İçerisinde çok sayıda hayvanın görülebildiği Gökçebey Çanakçılar Hayvanat Bahçesi sınırları içerisinde aynı zamanda Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de faaliyet göstermektedir. Bölgenin geçmişine ait arkeolojik ürünlerin sergilendiği müzede oldukça ilgi çekici eserler bulunmaktadır.

Sınırları içerisinde bine yakın hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesi ve müze, yılın her dönemi, 08:00 ile 21:00 saatleri arasında açıktır.

Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ile Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Ereğli Su Kemerleri

Zonguldak’a bağlı Ereğli ilçesindeki Balı Mahallesi sınırlarında bulunan su kemerleri, bölgenin en eski yapıları arasında yer almaktadır. Şehir merkezinden 50 kilometre uzaklıkta bulunan su kemerlerine ulaşımlar, özel araçla D010 karayolu üzerinden yapılabilmektedir. Ereğli’ye taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden minibüsler ile de gidilebilmektedir. Su kemerleri, Cehennemağzı Mağarası’nın güneydoğusunda yer almaktadır.

Roma Dönem yapılarından olan Tarihi Su Kemerleri, doğa ile iç içe bir konumda yer almaktadır. Hem tarihi yapıları inceleyebileceğiniz, hem de doğa gezileri yapabileceğiniz bölgede trekking gibi aktivitelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Ereğli’nin daha iç kısımlarında bulunan kemerleri, yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Su Kemerleri’ne girişler ücretsizdir.

Halil Paşa Cami

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Orhanlar Mahallesinde bulunan Halil Paşa Cami, şehir merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıktadır. Bölgenin tarihi yerlerinden olan yapıya özel araçla, Zonguldak – Ereğli yolunu takip ederek ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda şehir merkezinden taksi veya otogardan hareket eden Ereğli dolmuşlarıyla da yapıya ulaşım yapılabilmektedir.

Oldukça sade bir mimariye sahip olan Halil Paşa Cami, kendine has özellikleri ile dikkat çekmektedir. Üzerindeki çeşitli ince süslemeleri ve motifleri ile birlikte Zonguldak’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan olan caminin en dikkat çekici özelliği ise mihrabında bulunan iki adet Roma sütun başıdır.

Halil Paşa Cami, günümüzde ibadete açıktır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.