Midyat’ın Gezilmesi Gereken Yerleri


Midyat’ın Gezilmesi Gereken Yerleri

Güneydoğu Anadolu’da Mardin’in küçük ve tarihi bir ilçesi olan Midyat; şehir merkezinden 1 saat uzaklıkta, dar sokakları, çarşıları, kilise ve manastırları, turistik gezi rotaları ile pek çok cazibe merkezi sunmaktadır. Modern evler ile çevrili olan eski şehir bölgesi, taş işçiliğinin güzel birer örneği olan evlerle çevrili dar sokaklardan oluşmaktadır.

Süryani tarihinde önemli bir yeri olan Midyat, günümüzde hem eski şehir bölgesi hem de Turabdin Platosu’nda tarihe yolculuk yapılabilecek onlarca farklı kilise, manastır, cami ve tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

İlçede ayrıca, yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar bulunabilecek çarşı kültürü de oldukça gelişmiştir. Asırlardır devam eden çarşılar, dar sokaklarla birbirine çıkacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu çarşılar Kuyumcular Çarşısı ve Gümüşçüler Çarşısı olarak öne çıkmaktadır.

Midyat’ta gezilmesi gereken yerler arasında ayrıca; Midyat Kent Müzesi, Tur Abdin Bölgesi, Kültür ve Sanat Sokağı, Pizza Köyü Kafro, Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, İzbırak Köyü, Anıtlı Köyü ve yaz sıcaklarında serinleten Beyazsu da yer almaktadır.

Midyat Çarşı

Midyat ilçe merkezinde Işıklar mevkiinde bulunan Midyat Çarşı’ya ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır. Yürüyerek ve taksi ile ulaşım da oldukça rahattır.

Telkari adı verilen gümüş takıları ve Süryani şarabı ile ünlü Midyat’a gidildiğinde gezilmesi gereken yerlerin başında ilçe merkezinde bulunan Kuyumcular ve Gümüşçüler çarşıları gelmektedir. Eski şehir bölgesinde bulunan bu çarşılarda, telkarinin farklı örneklerini satan çok sayıda dükkan bulunabilir.

Telkarinin tarihi 4500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Anadolu’da M.Ö 2500’lü yıllardan beri kullanılan telkâri, Midyat ve Mardin çarşılarında hala varlığını sürdürülüyor. Gümüşün işlenmesi ile yapılan bu takıları yapımını görmek isterseniz, çarşı bölgesinde bulunan telkâri atölyelerini de ziyaret edebilirsiniz. Gümüşçüler Çarşısı’na gidildiğinde, Süryani gözü olarak da bilinen nazar boncukları da satın alınabilir.

Ayrıca, şehirdeki en iyi Süryani şaraplarından bazıları da Kuyumcular Çarşısı’ndaki dükkanlarda satılmaktadır.

Çarşı içerisinde bulunan takıcıların yer aldığı sokaklarından ilerlerken bazı tarihi mekanlara da ulaşılabilir. Çarşı bölgesinde bulunan ve asırlar önce sığınak olarak kullanılan Midyat Mağaraları bu bölgede gezebileceğiniz turistik cazibe merkezlerinden biridir.

Midyat Kent Müzesi

Midyat’ta Ulucami mevkiinde bulunan Kent Müzesi, merkeze 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çevre Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Turistlerin ve özellikle antika meraklılarının ilgisini çeken Midyat Kent Müzesi, Sümerlilerden günümüze pek çok kültür ve medeniyetten izler taşıyan oldukça zengin bir müzedir. Roma, Bizans, Osmanlı’da günlük yaşam hakkında yakından bilgi sahibi olabileceğiniz müze, tarihi bir hanın içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Müzenin bulunduğu handa antika halı ve kilimler, telkâriler ve antika dükkanları bulmak da mümkündür.

Midyat Kent Müzesi’ne giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Ziyaret saatleri 08:00 ile 17:00 saatleri arasındadır.

Midyat Konuk Evi

İlçede Akçakaya Mahallesi’nde bulunan Midyat Konuk Evi, merkeze 600-700 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Şen Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Yürüyerek ve taksi ile ulaşım da kolaydır.

Midyat Konuk Evi, Midyat’a yapılacak bir ziyaretin olmazsa olmaz duraklarından biridir. Midyat Belediyesi tarafından işletilen bu üç katlı konak, bir dönem büyük ses getiren Sıla dizisinin çekildiği konak olması ile ilgi çekmektedir.

Mardin genelinde taş işçiliğinin etkileyici bir örneği olan Konuk Evi’nin giriş katında hediyelik eşya dükkanları ve ziyaretçilerin oturup dinlenebilecekleri bir kafe bulunmaktadır. Üst katında ise çevrenin muhteşem manzarasını sunan bir teras ve manzara eşliğinde fotoğraf çektirebileceğiniz balkonlar bulunmaktadır.

Ziyaret saatleri 08:15 ile 20:00 saatleri arasındadır.

Belediye tarafından işletilen Midyat Konuk Evi’ne giriş için 5 TL bağış yapılması gerekmektedir.

Tur Abdin Platosu

Güngören Köyü’nde bulunan Tur Abdin Platosu, merkeze 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mardin Şırnak Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Burada bulunan manastırlara toplu taşıma ile ulaşım seçeneği bulunmadığından, araç kiralamanız veya taksi ile gitmeniz önerilmektedir.

Tanrı Hizmetkarları Dağı olarak da anılan Tur Abdin Platosu, 400’lü yıllardan günümüze inşa edilen onlarca farklı manastırı ile azizler ve keşişler için bir ibadet, eğitim ve yaşam yeri olmuştur.

Mezopotamya Ovası ve Anadolu Dağları arasındaki Tur Abdin Platosu, 6. yüzyılda sürgün bir hayat yaşamak zorunda kalan Süryaniler için bir yaşam alanı olmuş ve zaman içerisinde kutsal bir bölge haline gelmiştir. Dünyanın ilk Süryani manastırı olan Mor Gabriel Manastırı Tur Abdin Platosu’nun öne çıkan manastırıdır.

Burada ayrıca, hala Süryani Hristiyanların yaşadığı 46 manastır ve kilise daha bulunmaktadır. Bunlar arasında; Mor Yakup Manastırı, Mor Abai Manastırı, Deyrul Zafaran Manastırı, Mor Saba Kilisesi, Mor Quryaqos Kilisesi, Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, Mor Loozor Manastırı yer almaktadır.

Tur Abdin Platosu’nda bulunan manastır ve kiliseler günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Mor Gabriel Manastırı

Güngören Köyü’nde Tur Abdin Platosu’nda bulunan Mor Gabriel Manastırı, merkeze 22 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mardin Şırnak Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

400’lü yıllarda inşa edilen manastır, Midyat kesme taşından yapılmış ve hem taş işçiliği hem de iç mekanı ilgi çekmektedir. Manastırın içerisinde bulunan mezar odası da farklı bir atmosfere sahiptir.

Hala aktif olarak kullanılan manastırın bazı bölümleri hala birer yaşam alanı olduğundan, yalnızca birkaç bölümü ziyarete açıktır. Tarihi bir atmosferde ilginç bir gezi deneyimi yaşamak için Midyat’ta mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Manastır, rehberler eşliğinde de gezilebilir. Gezi, ana kilise bölümünden başlamaktadır. Burası, tavanında bulunan ve dünyanın en eskileri arasındaki mozaik taşı kaplamaları ile oldukça etkileyicidir.

Manastır, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Mor Gabriel Manastırı’na giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Kültür ve Sanat Sokağı

Tarihi değerleri yeniden ön plana çıkarmak amacıyla kurulan Midyat Kültür ve Sanat Sokağı, geçmişin izlerini günümüze taşıması ile Midyat seyahatinde uğranması gereken yerlerden biridir.

Yüzyıllar boyunca tarihe tanıklık etmiş bu sokaklar, restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Midyat’a ayrı bir güzellik katan ve taş işçiliğinin etkileyici örneklerini sunan Kültür ve Sanat Sokağı, akşam saatlerinde aydınlatmaları ile de oldukça ilgi çekicidir. Burası, özellikle yaz aylarında ziyaretçilerle dolup taşmaktadır.

Kültür ve Sanat Sokağı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kafro Köyü

Elbeğendi mevkiinde bulunan Kafro Köyü, merkeze 22 km uzaklıktadır. Ulaşım, Midyat Nusaybin Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile ulaşım seçeneği bulunmadığından, araç kiralamanız veya taksi ile gitmeniz önerilmektedir.

Bir Süryani köyü olan Kafro, pizzacısı ile Midyat halkı ve buraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler arasında ünlü olmuştur.

1990’lı yıllarda burada yaşayan Süryani halkın Avrupa’ya gitmiş ancak daha sonra geri gelerek köyü baştan yaratmıştır. Adı köy olsa da, Kafro’da bulunan evlerin büyük bir bölümü taş işçiliğinin güzel birer örneği olan tarihi konaklardır.

Kafro’nun öne çıkan özelliği ise merkezinde bulunan Kafro’s Pizzeria isimli pizzacıdır. 1990’lı yıllarda Almanya’ya göç eden ve daha sonra geri dönenler arasında yer alan Nail Bey tarafından işletilen pizzacı, özellikle yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir.

Kafro’s Pizzeria, yaz sezonunda hizmet vermektedir. Pizza fiyatları 25 TL’den başlamaktadır. Bahar aylarında giden ziyaretçilerin, gitmeden önce telefonla teyit etmeleri önerilmektedir.

İzbırak Köyü

Midyat’a bağlı İzbırak Köyü, merkeze 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, Dargeçit Midyat Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile ulaşım seçeneği bulunmadığından, araç kiralama ve taksi ile ulaşım tercih edilebilir.

Tur Abdin Platosu’nda bulunan İzbırak Köyü, Zaz Köyü ve diğer birçok isimle anılan bir Süryani köyüdür.

Bir tepenin üzerinde yer alan evleri, köyün merkezinde bulunan kilisesi, tarihi kalıntıları ile oldukça otantik bir yerdir. Evlerinin yarısından fazlası terk edilmiş olduğundan oldukça sakin bir köydür. Evlerin büyük bir bölümü taştan yapılmıştır. Taşların oyularak veya yontularak yapıldığı evler oldukça etkileyicidir.

Köy merkezinde bulunan kilise, özellikle çan kulesi ile dikkat çekmektedir. Köyün en yüksek noktasında bulunan kilisenin içine girmek mümkün olmasa da, günümüzde hala çok iyi durumda olduğundan görülmeye değerdir. Köyde, Mor Gabriel Manastırı’nın kalıntıları görülebilir, Mort Shmuni ve Mor Dimet kiliseleri ziyaret edilebilir.

Anıtlı Köyü

Midyat’a bağlı Anıtlı Köyü, merkeze 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, Dargeçit Midyat Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Arkeoloji, sanat ve tarih açısından Midyat ve Süryani tarihinde oldukça önemli bir köy olan Anıtlı, eskiden Ortadoğu’dan pek çok öğrencinin eğitim için geldikleri bir yerdir.

Süryaniler tarafından Hah adıyla bilinen Anıtlı Köyü, nefes kesen manzaraları, kilise, manastır ve tarihi kalıntıları ile de dikkat çekicidir.

Meryem Ana Kilisesi, köyde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 1. yüzyılda inşa edilen kilisenin iç mekanı ve güvercin figürü mutlaka görülmelidir. Kilisenin yanındaki 2000 yıllık anıt da görülmelidir.

900 yıldır metropolitanların merkezi olan Mor Sobo Manastırı da köyün tarihi açısından özel bir yere sahiptir. Manastır, uzun bir dönem bilim merkezi olarak kullanılmış ve Ortadoğu’dan gelen öğrencileri ağırlamıştır.

Anıtlı Köyü, yerli ve yabancı turistleri çeken, dini miras ve tarih açısından oldukça zengin bir köy olarak Midyat’ta mutlaka görülmesi gereken köylerden biridir.

Beyazsu

Midyat’ta Taşlıburç mevkiinde bulunan Beyazsu, merkeze 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, Midyat Nusaybin Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yaz sıcaklarında bile serinletici suyu, su üzerinde yer alan masaları ve kurak bir coğrafyada mucize gibi kendini gösteren Beyazsu, Mardinliler için hafta sonları kaçış duraklarından biridir.

Tertemiz, serin akan suyunun duşunda, bölgeye özgü bitki çeşitliliği ile de dikkat çekicidir. Sıcak yaz günlerinde ailenizle birlikte piknik yapmak veya suyun üstünde kurulu olan restoranlarda keyifli bir öğle ve akşam yemeği yemek mümkündür. Burada bulunan balık restoranlarında, Beyazsu’dan tutulan balıklar da taze olarak servis edilmektedir.

Beyazsu, özellikle akşam saatlerinde oldukça kalabalıktır. Daha sakin bir ortam için öğle saatlerinde gidilebilir. Haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.