Alanya’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Alanya’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Toros Dağları ile çevrili eşsiz bir bölgede konumlanan Alanya, bulunduğu yer itibariyle tam bir turizm cennetidir. Doğal güzellikleri, benzersiz coğrafyası, iklimi ve tarihe tanıklık eden yapıları ile dolu dolu tatil yapılabilecek ender güzellikle bir ilçedir.

İlçe merkezi yarımada üzerine kurulu olurken, yarımada Antik Çağ dönemlerinden itibaren birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgedeki ilk yerleşimlerin ne zaman başladığına dair kesin bir bilgi olmasa da ilçede yapılan arkeolojik bulgular, Alanya’da yerleşik hayata Kadınini Mağarası’nda geçildiğini ve bu dönemin de Üst Paleolitik döneme işaret ettiğini göstermektedir. Alanya’da çok eski dönemlerden itibaren başlayan yerleşik hayat, beraberinde de birçok önemli yapının bölgede inşa edilmesine olanak sağlamıştır. Bu yapıların birçoğu, günümüzde hala aktif olarak ziyaret edilebilmektedir.

Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Alanya için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Alanya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Alanya Kalesi

Alanya’nın sembolik yapıları arasında bulunan Alanya Kalesi, ilçe merkezinde, tarihi yarımadada yer almaktadır. Ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla yapılabilmektedir.

Etrafında yaklaşık 6 kilometrelik surlar bulunan kale, Helenistik dönemden itibaren günümüze kadar pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Yapılış amacı, bölgeyi denizden gelen tehditlere karşı korumak olan kale, Bizans döneminde gemiciler için çok önemli bir nokta olmuştur.

1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından I. Alaaddin Keykubat’a verilen kale, bu dönemde restorasyon geçirip, iyice güçlendirilmiştir. Alanya’nın su ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına kale sınırları içerisine yüzlerce sarnıç inşa edilmiştir.

Kızılkule

Alanya’nın sembolik yapıları arasında yer alan Kızılkule, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Ulaşımların yürüyerek yapılabildiği kule, mimari tasarımı ve ihtişamı ile ziyarete açık durumdadır.

1300’lü yıllarda bölgede hakimiyet kurmuş olan I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış olan kule, Akdeniz’in korunması bakımından büyük önem taşımıştır.
Hafif eğimli bir zemine yapılmış olan kalenin yüksekliği doğu cephesinde 33 metreyi bulurken; batı cephesinde ise 3 metreye yakın bir kısalık bulunmaktadır. Dikdörtgen kireç taşı ve çeşitli devşirme malzemeler kullanılarak inşa edilen sütunların gövdeleri, günümüzde hala aynı ihtişamıyla görülebilmektedir.

Sekizgen mimariye sahip olan kulenin kuzey yönü girişinde duvarda “Allah’a minnet” yazısı ile birlikte Alaaddin Keykubat’a hitaben yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.

Bedesten
Alanya ilçe merkezine yakın bir konumda, tarihi yarımada sınırları içerisinde yer alan tarihi bedestene ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

Dikdörtgen bir mimariyle inşa edilmiş olan bedestenin yapımında tuğla ve moloz kullanılmış olup, girişler doğu cephesinden yapılmaktadır. Tuğladan yapılmış olan aynalı tonozlu bir eyvan bölümünden avluya girilebilen bestenin girişinde tavan kısmında büyük bir aydınlatma bulunan kapalı bir oda bulunmaktadır. Yapı üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda, bu odanın bir ahır olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Tophane
Alanya’da limanın hemen güney batısında yer alan tophaneye ulaşımlar ilçe merkezinden yürüyerek yapılabilmektedir.

Tarihi yarımadada bulunan liman ve tersaneye oldukça yakın olan tophane, 2 katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Yaklaşık 19 metrelik yüksekliğe sahip olan yapıdan, bünyesinde bulunan tonozlu dehliz ile surlara geçiş yapılabilmektedir. Giriş katında bulunan 2 adet odanın pencerelerinin birisi karaya, diğer ise denize açılmaktadır.

Üst katında toplamda 6 oda bulunmaktadır. Odaların bölme kısımları ve içleri tuğla ile inşa edilmiş olup, aynı katın içerisinde döneminde görevli olan askerlerin su ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yapılmış olan bir adet sarnıç bulunmaktadır.

Tersane
Alanya ilçe merkezinde limana yakın bir bölgede yer alan tersaneye ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.

1227 yılında inşa edilmiş olan tersane, I .Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Denize nazır olan kısmının yüksekliği 56,5 metreyi bulan yapının derinliği 44 metre civarındadır. Yapılışında duvarlarında kesme taştan inşa edilmiş olan tersanenin kemer ve tonoz kısımlarında ise tuğla kullanılmıştır.

Yapılış amacı, yalnızca gemi yapımı veya gemilerin konaklaması olmayan yapı içerisinde, gemilere yönelik her türlü tadilat, tamirat ve çeşitli iyileştirme çalışmaları da sürdürmüştür. Yapım tarihinden 1960 yılına kadar içerisinde gemi tadilatlarının yapıldığı tersane, günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

Darphane
Alanya tarihi yarımadanın uç kısmında bulunan darphaneye ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek gerçekleştirilebilmektedir.

Yarımadanın burun kısmında yer alan darphane, toplamda 400 metrelik kayalıklardan oluşmaktadır. Cilvarda burnu adı verilen bölgede sıralanan kayalıklara, bölgede yaşayan halk tarafından darphane olarak anılmasından dolayı bu ismi almıştır. Kayalıkların etrafında bulunan kesme taştan yapılmış kilise, 11. yy’a ait yapılar arasındadır. Kiliseye ait yalnızca kubbe görülebilir durumda iken, geri kalanı zamanla tahrip olmuştur.

Süleymaniye Cami
Alanya ilçe merkezinde konumlanan Süleymaniye Cami, Galatasaray Caddesi üzerinde yer alıp, ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

I. Alaaddin Keykubat tarafından 13. yüzyılda yaptırılmış olan cami, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yeniden inşa edilmiştir. Yapımında tercih edilen hakim mimarinin 16. yüzyıla ait olduğu yapı, bölge halkı tarafından Kale Camii, Alaaddin Camii ve Orta Hisar Camii isimleriyle de anılmaktadır.

Cami, yarım küre şeklinde inşa edilmiş kubbesi ve buna eşlik eden üç küçük kubbeden oluşan son cemaat yeri ile tamamlanmıştır. Kubbelerin tuğladan yapıldığı caminin duvarlarının yapımında tuğla ve kare taşlar tercih edilmiştir.

Süleymaniye Cami, günümüzde ibadete açık durumda olup, günün herhangi bir saati ziyaret edilebilmektedir.

Arasta
Alanya’nın tarihe tanıklık eden bir diğer yapılarından olan arasta, ilçe merkezinde bulunmaktadır.

Eski dönemlerde üstü kapalı pazar yeri olarak kullanılan arastalar, kentte ticaretlerin yapıldığı aktif bir han görevi üstlenmektedir. Günümüze çeşitli yıkılmalar ve tahribatlar yaşayarak ulaşan yapı, bölgenin tarihini iyi bir şekilde idrak etmek amacıyla ziyaret edilmektedir.

Girişlerin ücretsiz bir şekilde yapılabildiği arastaların üzeri, zamanlar otlarla kaplanmış durumdadır.

Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya ilçe merkezinde, Saray Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Alanya Arkeoloji Müzesi’ne ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

Eski dönemlere ait eserlerin sergilendiği müze içerisinde toplamda 14’ünün üzeri kapalı, birinin açık olduğu teşhir salonları bulunmaktadır. Tunç Çağı, Lidya, Urartu ve Frig  dönemlerine ait eserler barındıran müze, 1967 senesinde ziyarete açılmıştır. Bunun yanı sıra Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait de çeşitli eserler barındıran müzede, bölge tarihi hakkında geniş bilgi edinebilme şansına sahip olabilirsiniz. Müzede yer alan en ilgi çekici eser ise 2. yy’a ait olan bronz bir döküm olarak yapılmış Herakles (Herkül) heykelidir.

Alara Han
Alanya sınırları içerisinde, Çakallar Mahallesi’nde yer alan Alara Han, 12. yy’a ait önemli yapılar arasındadır. Ulaşımların özel araçla, taksi ve Çakallar minibüsleri ile yapılabildiği yapı, ilçe merkezine yaklaşık 38 kilometre uzaklıktadır.

1231 yılında kesme taşlar ile inşa edilen yapı, Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Toplamda 2000 metrekarelik alan üzerine yapılan han, Alara Kalesi’ne yaklaşık 800 metre uzaklıkta yer almaktadır.

Alaaddin Keykubat Saray
Anadolu Selçuklular dönemine ait yapılardan olan saray, İçkale’nin güneydoğusunda yer alan geniş bir düzlük üzerinde inşa edilmiştir.

Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış olan, diğer adıyla İçkale Sarayı olarak da bilinen yapı 13. yy’a aittir. O dönemlerde hakim olan mimari anlayışta, saraylar genellikle ahşap olarak inşa edildiğinden ötürü, İçkale Sarayı’nın süslemesinde çini, fresk ve Selçuklu ahşap sanatları üzerine örnekler görülmektedir.

Yapının kuzey bölgesinde, döneminde dini törenlerin gerçekleştirildiği tahmin edilen avlunun bitiş noktasında İçkale Kilisesi bulunmaktadır. Özellikle Selçuklu mimarisine ilgi duyanların dikkatle inceleyebileceği yapı olan saray, harabe şeklinde olduğundan ötürü girişler ücretsiz olarak yapılabilmektedir.

Girne Çeşmesi
Alanya ilçe merkezinde Tophane Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Girne Çeşmesi, 13. yüzyılın önemli eserleri arasında bulunmaktadır. Gün boyu ziyaret edebileceğiniz yapıya ulaşımlar, yürüyerek gerçekleştirilebilmektedir.

13. yüzyıldan itibaren, günümüzde hala bölge halkının su ihtiyacını karşılayan çeşmenin arka kısmında suların biriktiği özel bir hazne de yer almaktadır. Yapının alınlık kısmında, başka bir tarihi yapıdan alınarak getirilmiş olan Selçuklu dönemine ait bir kitabe de bulunmaktadır Yapı üzerinde gerçekleştirilmiş olan restorasyon çalışmaları sonucunda, erken Roma dönemine ait yazıt bulunmuştur.

Tophane Mahallesi’ni keşfederken görebileceğiniz Girne Çeşmesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Sarnıç
Alanya tarihi yarımada üzerinde yer alan sarnıç, 13. yüzyıl yapıları arasındadır. Ulaşımların yürüyerek sağlanabildiği yapı, günümüzde müze şeklinde hizmet vermektedir.

Selçuklu dönemine ait olan yapı 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Kare plana sahip olan yapı, moloz taş ve  harç kullanılarak yapılmış tonoz ve yan yana bulunan iki adet odadan ibarettir. Sarnıç üzerinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda, yenilenmiş ve müze haline getirilmiştir.

Sarnıçta dönemsel olarak çeşitli sergiler yapılmakta olup, giriş ücretleri yapılan sergilere göre değişkenlik göstermektedir.

Sitti Zeynep Türbesi
Alanya Çarşı Mahallesi’nde yer alan Sitti Zeynep Türbesi, bölgenin tarihi yapıları arasında bulunmakta olup; ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.

1600’lü yıllarda moloz taş ve kireç harcı kullanılarak inşa edilen yapı L planlı bir görünüme sahiptir. Osmanlı dönemine ait olan türbeye, sağ cephesinde bulunan kapıdan girilmektedir. Aynalı tonoz ile örtülü bir şekilde inşa edilmiş kare mekana girdikten sonra, bir basamak daha yukarıda bulunan mescit bölümü görülebilmektedir.

Girişlerin ücretsiz olarak yapılabildiği türbe, inşa edildiği döneme göre fazla tahribat görmemiş yapılar arasındadır.

Hıdırellez Kilisesi
Alanya’ya yaklaşık 15 kilometre mesafede, kuzey bölgesinde bulunan iki tepe arasındak düzlükte konumlanmış olan kiliseye ulaşımlar özel araç ile yapılabilmektedir.

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan kilisenin üç giriş kapısı bulunmaktadır. Doğu cephesinde yer alan kapılardan birisinin, ahşaptan yapılmış ve basamak olarak daha yüksek ikinci bir kapalı mekana açıldığı kilisenin çatısı ahşap kırma şeklindedir. Batı cephesinde kapının üst bölümünde kitabe yer almaktadır. Kitabe, Grek alfabesi kullanılarak yazılmıştır.

Ehmedek Kalesi
Alanya’da tarihi yarımada yakınlarda, Alanya Kalesi’nin kuzey bölgesinde yer alan Ehmedek Kalesi’ne ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Sultan Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş olan yapı, 13. yüzyıl kalelerine göre daha korunaklı bir şekilde yapılmıştır. Duvarlarında iri taşlar kullanılan kalenin girişleri doğu cephesinden yapılırken, burada yapıldığı dönem ile ilgili bilgiler içeren kitabe bulunmaktadır.

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşen depremden sonra kalıcı hasara uğrayan kaleye girişler ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi
Alanya’nın Şekerhane Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve müzeye ev sahipliği yapan konağa ulaşımlar taksi, özel araç veya şehir içi minibüsleri ile yapılmaktaıdır.

Konağın sahipleri tarafından, kültürel amaçlar ile kullanılması şartı ile Alanya Belediyesi’ne tahsis edilen yapı, geleneksel Alanya evlerine ait en belirgin örneklerden biridir. Planlamasındaki çekicilik ve bununla beraber süsleme sanatında kullanılan işçilik görülmeye değerdir. Alanya’ya ait kent belleğinin oluşturulduğu müzede bölge tarihi ile ilgili birçok önemli eser ve belge sergilenmektedir.

Meyyit Kapısı
Alanya ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alan Meyyit Kapısı’na ulaşımlar özel araç, taksi veya şehir içi minibüsleri ile yapılmaktadır.

Kızılkule ile Tophane arasındaki güzergahta konumlanan yapı, eski dönemlerde bölgede vefat edenlerin bu kapıdan geçirildiği ve burada cenaze namazı kılınmasıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Döneminde, özellikle askerler tarafından kullanılan kapı, Alanya’nın görülmeye değer tarihi yapıları arasındadır.

Andızlı Emir Bedrüddin Cami
Alanya’da tarihi camiler arasında yer alan Andızlı Emir Bedrüddin Cami, Tophane Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ulaşımların özel araç, taksi veya şehir içi minibüsleri ile yapılabildiği yapıya ilçe merkezinden yürüyerek yaklaşık 25 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

1227 senesinde inşa edilmiş olan cami Yalılar Emiri Emir-ül Haç Zade Bedrüddin Ömer’in isteği üzerine yapılmıştır. Yapıldığı dönemden günümüze, avlu, kitabe ve minare kısımları ulaşabilmiştir. Giriş kapısının üzerinde yer alan kitabedeki bilgilere göre 1725 senesinde restorasyon çalışması geçirmiş olan caminin ön cephesinde son cemaat yeri bulunmaktadır.

Girişlerin ücretsiz olarak yapılabildiği cami, ibadete açık durumdadır.

Laertes Antik Kenti
Alanya ilçe merkezine yaklaşık 21 kilometre uzaklıkta Gözüküçüklü Mahallesi’nde bulunan Laertes Antik Kenti’ne ulaşımlar özel araç ile Ahmet Tokuş Bulvarı’nı doğu yönlü takip ederek, buradan Kılıçarslan Caddesi’ni kuzey yönüne devam ederek yapılmaktadır.

Bölgede yer alan Cebeli Reis dağının tepesinde yer alan kentin denize olan yüksekliği yaklaşık 900 metredir. Kentin sınırları içerisinde bulunan bir kitabede, antik şehrin M.Ö. 7. yüzyılda inşa edildiği belirtilmiştir. İlgili kitabe Alanya Arkeoloji Müzesi’nde incelenebilmektedir.

Konak Kervansaray Sarapsa Han
Alanya ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta bulunan Şarapsa Han’a ulaşımlar özel araç veya taksi ile yapılabilmektedir. Yapıya, Mersin - Antalya yolunu yaklaşık 10 kilometre batı yönünde takip ettikten sonra, Mustafa Kemal Bulvarı’ndan sağa dönüş yapıp, 2 kilometre düz devam ederek ulaşılabilmektedir.

Serapsu deresinin yanında yer alan Konak Kervansaray Sarapsa Han, 13. yüzyıla ait yapılar arasındadır. Alaaddin Keykubat’ın oğlu II. Keyhüsrev tarafından yaptırılan hanın inşa tarihi ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Toplamda 10 bölmeli bir yapıya sahip olan hanın, bütünü taşlarla kaplı ve üstü açık şekilde olan duvarları bulunmaktadır.

Tatilinizi Antalya’nın en güzel tatil merkezlerinden Alanya’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Alanya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.