Çankırı Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Çankırı Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları boyunca kullanılmış bir yerleşim yeri olan Çankırı, Ilgaz Dağı ve kayak merkezleri ile İç Anadolu’da kış turizminin yükselen bir değeridir.

Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve turistik cazibe merkezleri ile Çankırı seyahatinde gezilmesi gereken pek çok yer, görülmesi gereken pek çok yapı ve güzellik bulunmaktadır. Tarihi bir gezi için, şehrin tarihi simgeleri arasında yer alan Çankırı Kalesi, Sultan Süleyman Cami, Taş Mescit ve Çankırı Müzesi mutlaka görülmelidir.

Çankırı’da gezilmesi gereken yerler arasında ayrıca; Ilgaz Dağı Milli Parkı, Yıldıztepe Kayak Merkezi, Kırkpınar Yaylası Mesire Yeri, Eldivan Bülbül Pınarı, Karaören Göleti, Sakaeli Kaya Mezarları, Hüyük Yeraltı Şehri, Kenbağ Tabiat Parkı, Hacı Murad-ı Veli Cami, Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı, Buğday Pazarı Cami ve Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Tarihi Çamaşırhane Müzesi, Kadınçayırı Tabiat Parkı, Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi ve Cam Seyir Teras da yer almaktadır.

Çankırı Kalesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Çankırı Kalesi, şehir merkezine 2-3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Kayabaşı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumda bulunduğundan, otobüs ve taksiler ile ulaşım da rahattır.

Çankırı’nın tarihi simgelerinden biri olan kale, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve ardından Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları döneminde de korunma amacıyla kullanılmıştır.

Günümüze gelene kadar pek çok kez restore edilen kalenin gözetleme kulesi, mağaraları, su sarnıcı ve nekropol alanı da bulunmaktadır. Çankırı Kalesi çevresi, günümüzde piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.

Çankırı Kalesi, 24 saat ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz ilçesinde bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı, şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Çankırı merkezden kalkan Ilgaz otobüsleri ile de gidilebilir.

Yemyeşil ağaçları, dağ manzaraları ve bol oksijenli doğası ile Çankırı’nın sembolik doğal güzelliği Ilgaz Dağı Milli Parkı, özellikle kış sezonunda ziyaretçi çeken bir yerdir. Kış sporları için tercih edilen park, bahar aylarında doğa yürüyüşü gibi sporlar için de kullanılmaktadır.

Hem zengin bitki örtüsü hem de canlı çeşitliliği ile de dikkat çeken Ilgaz Dağı Milli Parkı, Aralık ve Nisan ayları arasında kayak sezonu ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Parkta, ziyaretçilere tırmanış, bisiklet, yürüyüş ve koşu, kamp, foto safari, kuş gözlemciliği ve piknik gibi olanaklar da sunulmaktadır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 7 TL’dir. Otomobil ile giriş ücreti 20 TL’dir.

Yıldıztepe Kayak Merkezi

Ilgaz ilçesinde bulunan Yıldıztepe Kayak Merkezi, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Çankırı merkezden kalkan Ilgaz otobüsleri ile de gidilebilir.

Türkiye’de son yıllarda kış turizminde öne çıkan merkezlerden biri olan Yıldıztepe Kayak Merkezi, konum olarak Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın içerisindedir.

Çankırı, Ankara, Kastamonu ve çevre illerde yaşayanlardan büyük ilgi gören kayak merkezinde, toplamda üç farklı pist bulunmaktadır. Başlangıç, orta ve profesyonel seviyedeki kayakçılar için farklı düzeylere uygun pistlerin yer aldığı kayak merkezi, kalabalık ve popüler diğer kayak merkezlerine göre daha sakin bir atmosfer için de tercih edilebilir.

Yıldıztepe Kayak Merkezi, haftanın her günü 09:00 ile 21:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 15 TL’dir. Günlük sınırsız kayak ücreti ise kişi başı 60 TL olarak belirlenmiştir.

Sultan Süleyman Cami

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Sultan Süleyman Cami’ye ulaşım Alparslan Türkeş Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile yürüyerek ve taksi ile ulaşım da rahattır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 16.yüzyılda inşa edilen Sultan Süleyman Cami, İstanbul’daki cami kadar gösterişli olmasa da, Çankırı’nın tarihi bir sembolü olarak şehir merkezinde yükselmektedir.

Yaklaşık 30 yıl süren inşaatının ardından tamamlanan kare planlı bu cami, bugün hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Ulu Cami olarak da bilinen Sultan Süleyman Cami, haftanın her günü ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir.

Kırkpınar Yaylası Mesire Yeri

Ilgaz ilçesinde bulunan Kırkpınar Yaylası Mesire Yeri, şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Ulaşım, D765 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Çankırı merkezden kalkan Ilgaz otobüsleri ile de gidilebilir.

İç Anadolu genelinde en güzel yaylalardan biri olarak gösterilen Kırkpınar Yaylası, 1600 metre rakımlı bir tepenin üzerinde kuruludur. Salep, orkide, çuha, lale ve düğün çiçeklerinin süslediği yayla, günümüzde bir mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek, ailenizle birlikte piknik yapmak, sakin ve huzurlu bir ortamda doğayla baş başa bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Kırkpınar Yaylası Mesire Yeri’nde doğa yürüyüşü, gölde yüzme, foto safari gibi aktiviteler gerçekleştirmek de mümkündür.

Kırkpınar Yaylası Mesire Yeri, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Taç Mescit

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Taç Mescit, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüsler ile ulaşım da rahattır.

Selçuklu İmparatorluğu döneminde inşa edilen Taç Mescit, şehrin tarihi simgesel yapılarından biridir. Birbiriyle bitişik iki yapıdan oluşan mescidin kitabeleri de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kitabesinde, 1200’lü yılların ilk yarısında yapıldığı yazmaktadır.

Yakın zamana kadar bir Mevlevihane olarak kullanılan Taç Mescit, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtması ile de oldukça değerlidir.

800 yıldır ayakta kalmayı başaran bu tarihi yapı, haftanın 7 günü ücretsiz olarak dışarıdan görülebilir.

Eldivan Bülbül Pınarı

Eldivan ilçesinde bulunan Eldivan Bülbül Pınarı, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Eldivan Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Çankırı- Eldivan otobüsleri ile ulaşım sağlamak da mümkündür.

Bir piknik ve mesire yeri olan Eldivan Bülbül Pınarı; seyir terasları, piknik alanları, barbeküleri, kamelyaları ile özellikle güzel havalarda ve hafta sonları büyük ilgi görmektedir.

Mesire yerinin içerisinde; çocuklar için park, büfe, tuvalet, çeşme, dinlenme evi, su pınarı ve kamp alanları da bulunmaktadır.

Parkın içerisindeki ahşap köprü ve seyir kulesi de görülmeye değerdir.

Eldivan Bülbül Pınarı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş için ücret talep edilmemektedir.

Çankırı Müzesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Çankırı Müzesi’ne ulaşım Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Taksi ve yürüyerek ulaşım da oldukça kolaydır.

Şehir genelinde ilk profesyonel müze olarak 1972 yılında hizmete giren Çankırı Müzesi, toplamda 3 bin metrekarelik kapalı alanı ve açık sergileme alanları ile zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Bir tarih, arkeoloji ve etnografya müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Çankırı Müzesi’nde, özellikle 8 milyon yıl öncesine ait olan fosiller mutlaka görülmelidir. Müzede, ziyaretçiler için bir kafeterya da bulunmaktadır.

Çankırı Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 3 TL’dir.

Karaören Göleti

Şabanözü ilçesinde bulunan Karaören Göleti, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Eldivan- Şabanözü Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Etrafı meşe ve çam ağaçları ile çevrili göleti ile mavi ve yeşilin buluştuğu etkileyici manzaralar sunan Karaören Göleti, şehrin öne çıkan doğal güzelliklerinden biridir. Güzel havalarda Çankırılılar tarafından bir mesire ve piknik yeri olarak kullanılan gölet, bahar ve kış aylarında doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler için de tercih edilmektedir. Gölette yüzmek ise tehlikelidir.

Karaören Göleti, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Sakaeli Kaya Mezarları

Orta ilçesinde bulunan Sakaeli Kaya Mezarları, şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 ve Korgun- Kurşunlu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihinin Roma dönemine uzandığı düşünülen Sakaeli Kaya Mezarları, Sakaeli’deki dik bir yamacın altında bulunmaktadır. Farklı genişlikteki oyuklarından girildiğinde, hem mezar yeri hem de konut olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Çevresindeki peri bacası oluşumları da görülmeye değerdir.

Sakaeli Kaya Mezarları, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Hüyük Yeraltı Şehri

300’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen Hüyük Yeraltı Şehri, 2000’li yılların başında tespit edilmiş, Çankırı’nın tarihi simgelerinden biridir.

Sarnıçları, kilisesi, salonu, hava bacası, şapeli, odaları ve diğer yaşamsal alanları ile karmaşık bir yapı olduğu anlaşılan Hüyük Yeraltı Şehri, günümüzde bir ören yeri olarak ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Hüyük Yeraltı Şehri, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kenbağ Tabiat Parkı

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Kenbağ Tabiat Parkı, şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüsler ile de gidilebilir.

Yaz aylarında Çankırılıların en çok ziyaret ettiği mesire ve piknik yerlerinden biri olan Kenbağ Tabiat Parkı, çevresini süsleyen çam ağaçları ve bol oksijenli doğası ile oldukça etkileyicidir. Piknik masaları, mangal yerleri ve kamelyaları ile özellikle çocuklu ailelerden büyük ilgi gören parkta WC ve su kaynağı gibi olanaklar ise biraz uzak mesafededir.

Kenbağ Tabiat Parkı, doğa içinde kamp yapmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir.

Giriş ücretsizdir.

Hacı Murad-ı Veli Cami

Eldivan ilçesinde bulunan Hacı Murad-ı Veli Cami, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, Eldivan Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Seydiköy’ün merkezinde yükselen cami, 11.yüzyılda yaşayan Hacı Murad-ı Veli’nin anısına yapılmıştır. Caminin yanında, Hacı Murad-ı Veli’nin türbesi de bulunmaktadır.

Kare planlı ve ahşap tavanlı bir cami olan Hacı Murad-ı Veli Cami, mimari olarak özel bir yere sahip olmasa da, türbesi ve iç mekan süslemeleri ve işlemeleri ile görülmeye değerdir.

Hacı Murad-ı Veli Cami’nin yanındaki türbe, adak adamak isteyen ziyaretçiler tarafından da tercih edilmektedir.

Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı

Korgun ilçesinde bulunan Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.

Şehir genelinde en çok tercih edilen piknik ve mesire yerlerinden biri olan Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı, etrafını süsleyen ağaçları ve göletinin oluşturduğu manzaraları ile oldukça etkileyici bir atmosfere sahiptir.

Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı’nda, ziyaretçiler için bir restoran ve kafe, gölet çevresinde piknik alanları, gölet üzerinde tekne turu ve deniz bisikleti kiralama gibi olanaklar da mevcuttur. Ziyaretçilerin mangal yakmasına da izin verilmektedir.

Özellikle güzel havalarda büyük ilgi gören parka giriş ücreti kişi başı 5 TL ve araçla giriş ücreti 10 TL’dir.

Buğday Pazarı Cami ve Medresesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Buğday Pazarı Cami ve Medresesi’ne ulaşım Belediye Caddesi’nden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile yürüyerek ve taksi ile ulaşım da oldukça rahattır.

1700’lü yıllarda inşa edilen cami ve medrese, ahşap iki katlı bir yapıdır. Cami bölümü günümüzde hala ibadete açıktır. Medrese kısmı ise günümüzde El Sanatları Merkezi ve bir müze olarak hizmet vermektedir. Müzede, Çankırı halkının tarihi kıyafetleri ve günlük yaşamda kullandıkları eşyalar sergilenmektedir.

Gerçek ismi Hazımiye Medresesi olan Buğday Pazarı Cami’nin iç mekan süslemeleri de oldukça etkileyicidir. Burada, uzun bir süre yetişkin öğrencilere eğitim verilmiştir.

Buğday Pazarı Cami ve Medresesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Çivitçioğlu Medresesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Çivitçioğlu Medresesi, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Alparslan Türkeş Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1600’lü yıllarda inşa edilen Çivitçioğlu Medresesi; tek sıra hücrelerden oluşan iki katlı bir yapıdır. Geleneksel Türk süsleme sanatlarının güzel bir örneği olarak ziyaret edebileceğiniz Çivitçioğlu Medresesi’nde günümüzde ücretsiz olarak resim, ebru ve hat sanatları eğitimleri verilmektedir. Ziyaretçilere çay ve kahve servisi de yapılmaktadır.

Çivitçioğlu Medresesi, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Tarihi Çamaşırhane Müzesi’ne ulaşım Alparslan Türkeş Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin turistik simgelerinden biri olan Tarihi Çamaşırhane Müzesi, tarihte Türkiye genelinde en büyük çamaşırhanelerden biri olmuştur. Bina, 2016 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlamakta ve ayrıca kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Çankırı’nın yöresel kültürünü yansıtan sergi alanları ile de görülmeye değer olan Tarihi Çamaşırhane Müzesi’ne giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir.

Müze, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kadınçayırı Tabiat Parkı

Ilgaz ilçesinde bulunan Kadınçayırı Tabiat Parkı, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Çankırı merkezden kalkan Ilgaz otobüsleri ile de gidilebilir.

Yeşilin farklı tonlarını sunan manzaraları ile Çankırı’nın öne çıkan doğal güzelliklerinden biri olan Kadınçayırı Tabiat Parkı, hem bir mesire ve piknik alanı olarak hem de çeşitli aktivite ve etkinlikler için tercih edilebilir.

Parkın içerisinde bulunan kamelyalarda piknik olanağı, seyir teraslarında manzara izleme olanağı, çadırlı kamp alanları, spor aletleri, tarihi köprü ve çeşmeler, bungalov evler, kır kahvesi ve çocuk oyun alanları da bulunmaktadır.

Kadınçayırı Tabiat Parkı, haftanın her günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Otomobil ile giriş ücreti ise 15 TL’dir.

Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi, Karataş Mahallesi’nde bulunmaktadır. Merkeze 500 metre uzaklıktadır ve ulaşım Uzunyol Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Çankırı bir mucit olan Ferit Akalın’na ait bir radyo koleksiyonunun sergilendiği müzede, belge niteliğinde çekimler ve çeşitli tarihi kayıtlar da görülebilir. İletişimin tarihsel gelişimini inceleyebileceğiniz Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi, Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan Sarıkadı Konağı’nda hizmet vermesi ile de görülmeye değerdir.

Telefon, radyo ve diğer iletişim araçlarının zengin koleksiyonu ile Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti 3 TL’dir.

Cam Seyir Terası

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Cam Seyir Teras, Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunmaktadır ve merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Kuşhane Sokak üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin en güzel manzaralarından birini sunan Cam Seyir Terası, Çankırı Kalesi’nin bulunduğu tepe üzerinde yer almaktadır. Şehir geneline hakim manzarası ile tarihi ve turistik bir Çankırı seyahatinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Cam Seyir Terası, haftanın her günü 09:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.