Kıbrıs’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Kıbrıs’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Akdeniz’de bir ada kenti olan Kuzey Kıbrıs, birbirinden güzel plajları, doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Gece hayatı ile de ünlü olan Kuzey Kıbrıs’ta casinolarda eğlenebilir, popüler gece kulüplerinde sabahın ilk saatlerine kadar dans edebilirsiniz. Bütün bunların yanı sıra tarihi yapıları ile de birçok gezilecek yer bulunan Kuzey Kıbrıs’ta tatiliniz boyunca tarihi ve turistik destinasyonları ziyaret edebilirsiniz.

Keşfedilecek pek çok noktası ile turistlerin vazgeçilmez adresi olan Kıbrıs için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Kıbrıs Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Girne Kalesi

Girne Kalesi, Girne şehrinin sembolik yapıları arasındadır. Liman bölgesinde yer alan kaleye Girne şehir merkezinden yürüyerek ulaşım mümkündür. Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’dan, Girne Kalesi’ne özel araçla Lefkoşa – Girne yolunu kuzey yönüne takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak Lefkoşa şehir merkezinden taksiyle veya 15 dakikada bir hareket eden Girne minibüsleriyle de 10 dakika içerisinde Girne’ye seyahat edebilirsiniz.

7. yüzyılda inşa edilen Girne Kalesi, şehri denizden gelebilecek olan tehditlerden korumak amacıyla kurulmuştur. İnşa edildiği dönemde Arap akınlarına karşı da büyük bir etki sağlayan kale, günümüzde Kuzey Kıbrıs’ın önemli tarihi yapılar arasında öne çıkmaktadır.

Girne Kalesi ziyaretlerinde inceleyebileceğiniz çok sayıda Venedik, Bizans, İngiltere ve Osmanlı devletlerine ait eser bulunmaktadır. İşkencelerin yapıldığı zindanlar ve yaklaşık 2 bin yıllık olan Batık Gemi  Müzesi de kale içerisinde görebileceğiniz yapılar arasındadır. Ayrıca kale çevresinde bulunan Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi ve St. George Kilisesi de ziyaret edebileceğiniz bir diğer önemli tarihi yapılar olarak sıralanmaktadır.

Girne Kalesi’ni, haftanın her günü kış aylarında 08:00 ile 15:30 saatleri arasında; yaz aylarında ise 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tatilinizi Kıbrıs’ın en güzel ve en popüler şehirlerinden biri olan Girne’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Girne Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Maraş Mahallesi (Hayalet Şehir)

Maraş Mahallesi, Gazimağusa şehir merkezinde yer almaktadır. “Hayalet Şehir” olarak da bilinen Maraş’a Gazimağusa şehir merkezinden ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla yapılabilmektedir. Lefkoşa’ya 60 km uzaklıkta yer alan Maraş’a özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne takip ederek gidilebilmektedir. Ayrıca Lefkoşa’dan taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa minibüsleriyle de 45 dakika içerisinde bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

1970 yılında yalnızca dünya çapında bilinen, oldukça popüler bir tatil merkezi olan Maraş Mahallesi, ünlü Hollywood yıldızlarının akın ettiği bir bölge olarak kullanılmıştır. 1974 senesinde meydana gelen Kıbrıs Harekatı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından girişleri kapatılan Maraş Mahallesi, hayalet şehir olarak varlığını sürdürmektedir.

Yakınlarında bulan Palm Plajı veya Derinya Halk Plajı’ndan oldukça net bir şekilde görülebilen Maraş’taki terk edilmiş evler, arabalar ve iş merkezleri, ürkütücü görünüşüyle birlikte yalnızca uzaktan seyredilebilmektedir.

Salamis Antik Kenti

Salamis Antik Kenti, Kuzey Kıbrıs’ın popüler şehirlerinden olan Gazimağusa’nın Yeni Boğaziçi bölgesinde yer almaktadır. Lefkoşa şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan antik kente ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğuya takip ettikten sonra Yeni Boğaziçi tabelasını izleyerek 45 dakika içerisinde yapılabilmektedir. Ayrıca Lefkoşa şehir merkezinden taksi kullanarak veya 20 dakikada bir hareket eden dolmuşları tercih edebilirsiniz.

Gazimağusa’nın merkez bölgesinin 6 km kuzeyinde yer alan Salamis Antik Kenti, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi 2000 yıl öncesine kadar uzanan antik kentin, bölgede gerçekleşen doğal afetlerin etkisiyle büyük bir kısmı tahrip olmuştur.

Salamis Antik Kenti ziyaretlerinde inceleyebileceğiniz yapılar arasında Salamis Antik Tiyatrosu, Salamis Gymnasium, Roma evi, Bizans Sarnıcı, Aziz Epiphanios Bazilikası, Zeus Sunağı, Cellarga Toplu Mezarlar, Nikokreon Anıtı ve agora yer almaktadır.

Haftanın her günü açık olan Salamis Antik Kenti’ni, kış aylarında 08:00 ile 15:30 saatleri arasında; yaz aylarında ise 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Venedik Sütunu

Venedik Sütunu, Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’nın şehir merkezinde yer almaktadır. Kıbrıs’ın önemli tarihi yapılar arasında bulunan Venedik Sütunu’nu Lefkoşa gezilerinizde, Atatürk Meydanı civarında görebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan yapıya ulaşımlar yürüyerek kolaylıkla sağlanmaktadır.

Venediklilerin Kıbrıs’ta hakimiyet sürdüğü dönemi kapsayan 1550 yılında inşa edilmiş olan yapı, günümüze çok az bir hasar ile ulaşabilmiştir. Yapının zemin kısımlarında yer alan 6 adet sembol, Venedik’in önde gelen ailelerine aittir. İnşa edildiği dönemde farklı bir lokasyonda bulunan yapı, ilerleyen dönemlerde Sarayönü Cami’nin önüne taşınmış; İngilizler tarafından buradan da kaldırılarak günümüzde Atatürk Meydanı olan alana dikilmiştir.

Lefkoşa şehir merkezinde dilediğiniz saat aralıklarında inceleyebileceğiniz Venedik Sütunu’nu ziyaret etmek ücretsizdir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Lefkoşa’da tatilinizi planlamak için Lefkoşa Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Bedesten

Bedesten, Lefkoşa şehir merkezinde yer almaktadır. Kıbrıs’ın önemli tarihi yapılarından olan Bedesten’i Lefkoşa’nın merkez bölgesinde görebilirsiniz. Kuyumcular Sokak üzerinde yer alan yapıya yürüyerek kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

1400’lü yıllarda inşa edilen Bedesten, Gotik tarzdaki mimari özellikleri ile dikkat çekmektedir. Lüzinyanlıların bölgeye hakimiyet kurmalarından sonra üzerine çeşitli motifler eklenen yapı hakkında birçok tarihi dökümanda St. Nicolas Kilisesi olarak bahsedilmektedir.

Venediklilerin bölgeye hakim oldukları dönemlerde restorasyon çalışması geçiren yapı, Yunan Ortodoks Kilisesi tarafından yönetilmiştir. 1573 yılına gelindiğinde Osmanlı Devleti tarafından bedestene çevrilen yapı, kapalıçarşı olarak kullanılmıştır. Günümüzde Tarihi Bedesten içerisinde çeşitli kültür ve sanat aktiviteleri düzenlenmektedir.

Haftanın her günü 08:00 ile 22:00 saatleri arasında açık olan Bedesten’i, özel etkinlikler haricinde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Bellapais Manastırı

Bellapais Manastırı, Girne’nin Beylerbeyi Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Lefkoşa şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan manastıra ulaşımlar, özel araçla Lefkoşa – Girne yolunu kuzeye devam ettikten sonra Beylerbeyi tabelasını izleyerek yapılmaktadır. Aynı zamanda taksi veya Lefkoşa şehir merkezinden 20 dakikada bir hareket eden minibüsler ile de bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

1160 yılında Roma döneminde inşa edilen Bellapais Manastırı, tarihi öneminin yanı sıra etkileyici manzaralara da tanıklık etmektedir. Kuzey yamacının Akdeniz manzarasına hakim olduğu yapının güney yamacı muhteşem bir vadi manzarası sunmaktadır.

Bellapais Manastırı içerisinde, inşa edildiği dönemde çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir konser salonu, gotik tarzda yapılmış yemekhane ve birçok rahip odası bulunmaktadır. Manastır içerisinde günümüze en sağlam bir şekilde ulaşmış olan yapı kilisedir. Kilise içerisinde bulunan freskler 15. yüzyılda yapılmıştır.

Girne’nin her bölgesinden rahatlıkla görülebilen Bellapais Manastırı, haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Manastır kış aylarında 08:00 ile 15:00; yaz aylarında ise 08:00 ile 18:00 saatleri arasında açıktır.

Saint Hilarion Kalesi

Saint Hilarion Kalesi, Girne şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Saint Hilarion Kalesi, Lefkoşa’ya 30 kilometre uzaklıktadır. Lefkoşa – Girne anayolunu Beşparmak Dağları’na kadar devam ettikten sonra sağınızda kalacak olan küçük bir patikaya saparak Saint Hilarion tabelasını takip etmek suretiyle ulaşabileceğiniz kaleye, taksi ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

 Zeminden itibaren yüksekliği yaklaşık olarak 700 metreyi bulan kaleye, 480 adet basamak çıkarak ulaşılmaktadır. Saint Hilarion Kalesi, eşsiz bir ada manzarasına sahiptir.

Kalenin girişinde yer alan bilgilere göre 1191 senesinde aktif olarak kullanıldığı ifade edilen kale toplamda 3 bölümde gezilebilmektedir. Üst bölümü iki farklı uçtan oluşan kalenin bu kısmına ‘ikizler’ adı verilmiştir. Açılıp kapanan bir köprü ile girişi sağlanan kalenin doğu bölgesinde kubbesi olmayan bir kilise bulunmaktadır.

Haftanın her günü 09:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Saint Hilarion Kalesi, Kıbrıs’ta gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkmaktadır.

Mavi Köşk

Mavi Köşk, Girne’ye bağlı Çamlıbel Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Girne şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan köşk, bölgenin en gizemli yapıları arasındadır. Lefkoşa şehir merkezine 33 kilometre mesafede yer alan köşke, özel araçla Güzelyurt – Lefkoşa yolunu Türkeli sapağından sağa devam ederek 25 dakika içerisinde yapılabilmektedir. Aynı zamanda taksiyle veya Lefkoşa’dan 20 dakikada bir hareket eden Çamlıbel dolmuşlarıyla da 30 dakika içerisinde bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Kıbrıs tatilinde ziyaret edilmesi gereken tarihi ve turistik yapılar arasında öne çıkan Mavi Köşk, gizemli hikayesi ve etkileyici mimarisiyle dikkat çekmektedir. İtalyan asıllı bir Rum ve aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın avukatı olan Paulo Paolides’e ait olan köşk, oldukça gizli bir konuma inşa edilmiştir. Dışarıdan bakınca görülmeyecek şekilde tasarlanmış olan köşk, oldukça lüks bir şekilde dizayn edilmiştir.

Kıbrıs’ta 1974’te düzenlenen Barış Harekatı sırasında ele geçirilen köşkün ne amaçla yapıldığı hala bilinmemekle birlikte, günümüzde turistik faaliyetler kapsamında hizmet vermektedir. İçerisinde büyük bir havuz, İtalyan mimarisine ait dekorlar, lüks oturma odası ve yatak görebileceğiniz Mavi Köşk, hikayesi ve konumuyla birlikte Kıbrıs’ın öne çıkan turistik yerleri arasında yer almıştır.

Pazartesi hariç, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Mavi Köşk, askeri bir bölgede yer aldığı için girişlerde kimlik gösterilmesi gerekmektedir.

Türk Tankı

Girne sınırları içerisinde yer alan Türk Tankı, Beşparmak Dağları’nın Karşıyaka bölgesindedir. Lefkoşa şehir merkezine 32 kilometre uzaklıkta bulunan bölgeye, özel araçla Güzelyurt – Lefkoşa yolunu kuzeybatı yönüne takip ederek, Kozan sapağından Türk Tankı tabelasını devam ederek gidilebilmektedir. Taksi ile de gidilebilen bölgeye, 20 dakikada bir hareket eden Karşıyaka dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Kıbrıs’ın tarihini derinden etkileyen, 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, dağa tırmanmak üzereyken arıza yaptıktan sonra bulunduğu yerde kalan tank, Kuzey Kıbrıs’ın sembolik yapıları arasında yerini almıştır. Tarihi açıdan büyük önem taşıyan Türk Tankı, manevi açıdan da oldukça etkileyicidir.

Arıza yaptığı andaki haliyle görebileceğiniz tankı, haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Türk Tankı’nı ziyaret etmek ücretsizdir.

İkon Müzesi (Arkhangelos Mikhael Kilisesi)

Girne Limanı’na oldukça yakın bir konumda bulunan İkon Müzesi, Arkhangelos Mikhael Kilisesi olarak da bilinmektedir. Kuzey Kıbrıs merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan müzeye ulaşımlar, özel araçla Lefkoşa – Girne yolunu kuzeye, liman bölgesine kadar takip ederek yapılmaktadır. Ayrıca taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Girne Liman minibüsleriyle de bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Girne şehir merkezinden yürüyerek ziyaret edilebilen İkon Müzesi, 1860 yılında Ortodoks kilisesi olarak inşa edilmiştir. Sonradan müzeye çevrilmiş olan yapının içerisinde, Girne ve çevresindeki arkeoloji çalışmaları sırasında bulunan ikonlar görülebilmektedir.

3 kattan oluşan yapının içerisinde inceleyebileceğiniz ikonlar, kronolojik bir şekilde ayrı bölümlerde sergilenmektedir.

Yapının hemen yanında bulunan çan kulesi, kilisenin inşasından çok kısa bir süre sonra inşa edilmiş olup, Girne’nin her noktasını görebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Haftanın her günü açık olan İkon Müzesi, kış aylarında 08:00 ile 15:30; yazın ise 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Aziz Barnabas Manastırı ve İkona Müzesi

Aziz Barnabas Manastırı ve İkona Müzesi, Gazimağusa şehrinde Tuzla bölgesinde yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs şehir merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulunan yapıya ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne Tuzla tabelasını takip ederek yapılabilmektedir. Lefkoşa şehir merkezinden taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa dolmuşlarıyla da ulaşımlar yaklaşık 45 dakika içerisinde sağlanabilmektedir.

Aziz Barnabas Manastırı, M.S. 477 yılında inşa edilmiştir. Salamis’te doğmuş bir Yahudi olan ve aynı zamanda Aziz Paul ile birlikte plan yaptıkları gerekçesiyle öldürülen Aziz Barnabas’ın adı verilen manastır, Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Manastır içerisinde yer alan İkona Müzesi’ni gezebileceğiniz yapıda, Gazimağusa ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen ikonalar sergilenmektedir.

Kıbrıs’ta gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Aziz Barnabas Manastırı ve İkona Müzesi, haftanın her günü 08:30 ile 16:30 saatleri arasında açıktır.

Othello Kalesi

Othello Kalesi, Gazimağusa’ya bağlı Suriçi Mahallesi’nde yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan kaleye ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne, sahile kadar takip ederek yapılmaktadır. Taksi ile de gidilebilen bölgeye, 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa dolmuşlarıyla da ortalama 45 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

14. yüzyılda inşa edilen Othello Kalesi, bölgenin denizden gelebilecek olan saldırılara karşı korunması amacıyla yapılmıştır. İlerleyen süreçte Venediklilerin Kıbrıs’ı hakimiyeti altına almalarından sonra etrafının surlarla çevrildiği kaledeki aslan heykeli, dikkat çeken yapılar arasındadır.

Aslan heykeli, Venedikli ünlü bir kaptana atfedilmiştir. Ön ayakları karaya basan, arka ayakları ise denizin altında kalmış olan heykeldeki ana fikir, Venediklilerin hem karada hem de denizdeki gücünü temsil etmektedir.

Kuzey Kıbrıs tatilinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan olan Othello Kalesi, pazartesi  hariç haftanın her günü 08:30 ile 16:30 saatleri arasında açıktır.

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi, Gazimağusa şehir merkezinde yer almaktadır. Lefkoşa’ya 59 kilometre uzaklıkta bulunan müzeye ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa yolunu doğu yönüne, şehir merkezine kadar takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca taksi veya Magosa dolmuşlarıyla da ortalama 45 dakika içerisinde bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Şiirleri ve eserleri ile Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Namık Kemal’in hapis yattığı zindanın ve ünlü şaire ait eser ve belgelerin sergilendiği müzenin görülebildiği yapı, Kıbrıs’ın tarihi yapıları arasında öne çıkmaktadır.

1873 yılında yazılmış olan Vatan Yahut Silistre oyunundan hemen sonra başlamış olan tartışmalar sonucunda Gazimağusa’da hapis hayatı başlayan şair, bu zindanda 38 ay boyunca kalmıştır. Sıtma ve bununla beraber birçok kronik rahatsızlıklar kapan şairin kaldığı zindanı görebileceğiniz yapıda aynı zamanda Namık Kemal’e ait birçok önemli eser ve eşya sergilenmektedir.

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi perşembe hariç, haftanın her günü 08:00 ile 17:00; perşembe günleri ise 08:00 ile 13:00 ve 14:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Ayios Thyrsos Kilisesi

Ayios Thyrsos Kilisesi, Gazimağusa sınırları içerisinde yer almaktadır. Gazimağusa’ya bağlı Yeni Erenköy Mahallesi’nde bulunan kiliseye Kuzey Kıbrıs şehir merkezinden ulaşımlar, özel araçla Karpaz Anayolu’nu kuzeydoğuya takip ederek, taksi veya Yeni Erenköy minibüsleriyle yapılabilmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen tarihi yapılardan olan Ayios Thyrsos Kilisesi, toplamda 3 farklı kiliseden oluşmaktadır.

15. yüzyılda bölgede piskoposluk görevi üstlenen Ayios Thrysos’un adının verildiği kiliseler 15. ve 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Turistler tarafından ziyaret edilmesindeki en büyük unsur, kilisenin taş basamaklar kullanılarak inilen yer altı odasındaki kutsal sudur.

Kutsal suyun bulunduğu odaya indikten sonra çevresinde bulunan çukurun da birçok cilt hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Bölgede hakim olan rivayete göre kutsal suyun kilise dışına çıkarılması, o kişinin zarar görmesiyle sonuçlanmaktadır.

Haftanın her günü açık olan Ayios Thyrsos Kilisesi, 08:30 ile 16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Haydarpaşa Camii

Haydarpaşa Camii, Lefkoşa şehir merkezinde yer almaktadır. 14. yüzyılda inşa edilen yapıya ulaşımlar, yürüyerek yapılabilmektedir.

Yapı, 14. yüzyılda Lüzinyanlılar tarafından St. Catherine Kilisesi olarak inşa edilmiştir. İlerleyen tarihsel süreçte Osmanlılar tarafından cami olarak değiştirilen ve Haydarpaşa ismini alan yapıda, Gotik mimarisi hakimdir. Dünyaca ünlü tarihçi Sir Harry Luke tarafından da Kıbrıs’ın en zarif yapıları arasında gösterilen Haydarpaşa Camii, oldukça etkileyici bir mimariye sahiptir.

Kıbrıs tatilinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan olan Haydarpaşa Camii, hafta içi her gün 08:00 ile 18:00 saatleri arasında açıktır.

Haydarpaşa Camii’ye girişler ücretsizdir.

Kantara Kalesi

Kantara Kalesi, Gazimağusa’ya bağlı Kaplıca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Karpaz Yarımadası bölgesinde bulunan kale, Lefkoşa’ya 76 kilometre uzaklıktadır. Kaleye ulaşımlar, özel araçla Gazimağusa – Lefkoşa Anayolunu Kaplıca tabelasına kadar devam ederek yapılabilmektedir. Aynı zamanda taksi veya Gazimağusa Otogarı’ndan binebileceğiniz Kaplıca dolmuşlarıyla da bölgeye gidilebilmektedir.

Haçlı kalesi olarak bilinen Kantara Kalesi, Kıbrıs’ı kuş bakışı görebileceğiniz ender yapılardan biridir. Etkileyici manzarası ve tarihe tanıklık eden yapısıyla birlikte turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen yapı, Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır.

M.S. 965 yılında inşa edilen kale, 630 metrelik yüksekliğe sahiptir. Çevresinde birçok tarihi yapı görebileceğiniz Kantara Kalesi’nin üst kısımlarından özellikle kış aylarında, tam karşısında bulunan Lübnan’ın dağları da net bir şekilde görülebilmektedir.

Kantara Kalesi bünyesinde herhangi bir tesis olmadığı için, istenilen gün ve zamanda ziyarete açık durumdadır.

Kantara Kalesi’ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Canbulat Müzesi

Canbulat Müzesi, Gazimağusa’nın şehir merkezinde bulunan liman yakınlarında yer almaktadır. Lefkoşa’ya 60 kilometre uzaklıkta yer alan Canbulat Müzesi’ne özel araçla ulaşımlar, Gazimağusa – Lefkoşa Anayolunu doğu yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Alternatif olarak taksi veya 20 dakikada bir hareket eden Gazimağusa dolmuşlarıyla da 45 dakika içerisinde bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Osmanlı Devleti’ne ait eserlerin sergilendiği Canbulat Müzesi’nde özellikle Osmanlıların, deniz seferlerinde kullandığı birçok ekipman, belge, kalkan, silah ve tarihi yapı görülebilmektedir. Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesi ile ilgili en kapsamlı bilgilerin bulunduğu müze içerisinde etnografik ve arkeolojik eserler de sergilenmektedir.

Haftanın her günü açık olan Canbulat Müzesi, kış aylarında 08:00 ile 15:30; yaz aylarında ise 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Lüzinyan Evi

Lüzinyan Evi, Lefkoşa şehir merkezinde yer almaktadır. Şehir merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz Yenicami Sokak üzerinde bulunan yapıya, taksi veya şehir içi dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

15. yüzyılda inşa edildiği bilinen Lüzinyan Evi, Gotik tarzda öne çıkan mimarisiyle dikkat çekmektedir. 1958 senesine kadar Classen ailesine ait olan yapı, dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra Kıbrıs hükümeti tarafından idare edilmiş olan yapı, bir süre mülteciler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1980’li yıllara gelindiğinde Türk makamları tarafından boşaltılıp, ilerleyen süreçte müzeye çevrilen yapı, ziyarete açılmıştır. Farklı kültürlere ait izler taşıyan yapıda Osmanlı mimarisinin etkileri de görülebilmektedir.

İçerisinde, dokuma sanatının geliştirilmesi amacıyla çok sayıda etkinlikler düzenlenen yapı içerisinde yöreye ait birçok el dokuması ürün sergilenmektedir.

Yalnızca hafta içi açık olan Lüzinyan Evi, perşembe hariç 08:00 ile 15:30 saatleri arasında  ziyaret edilebilmektedir. Yapı, perşembe günleri 08:00 – 13:00 ile 14:00 – 17:00 saatlerinde açıktır.

Kumarcılar Hanı

Kumarcılar Hanı, Lefkoşa şehir merkezinde bulunmaktadır. Agah Efendi Sokak üzerinde konumlanan yapıya ulaşımlar, yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Osmanlıların Kıbrıs’ı fethetmesinden sonra inşa edilen Kumarcılar Hanı, yapıldığı dönemde Buğday Pazarı ismiyle kullanılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılmış olan yapı, aynı bölgede 15. yüzyılda inşa edilmiş bir hanın üzerine takviyeler yapılarak oluşturulmuştur. Farklı medeniyetlerin mimari özelliklerinin harmanlanarak oluşturulduğu Kumarcılar Hanı içerisinde günümüzde birçok kafeterya ve hediyelik eşya satan dükkanlar hizmet vermektedir.

Tipik Osmanlı mimarisinin görülebildiği Kumarcılar Hanı, toplamda 2 kattan oluşmaktadır. 52 odasıyla birlikte inşa edilmesine karşın, günümüzde yalnızca 44 odası kullanılabilmektedir. 2016 yılında yapı üzerinde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında bulunan birçok tarihi yapı, günümüzde Kumarcılar Hanı bünyesinde sergilenmektedir.

Kumarcılar Hanı, haftanın her günü 08:00 ile 22:00 saatleri arasında açıktır.

Kumarcılar Hanı’na girişler ücretsizdir.

Milli Mücadele Müzesi

Mücadele Müzesi, Lefkoşa şehir merkezine bağlı İstiklal Sokak üzerinde yer almaktadır. Yapıya ulaşımlar, Lefkoşa şehir merkezinden yürüyerek sağlanmaktadır.

Kıbrıs’ta uzun süre verilen Türk Milli Mücadelesi kapsamında yapılan harekatlar esnasında kullanılan birçok eser, belge, silah, fotoğraf, Türk Sancağı ve bayrak sergilenmektedir.

680 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan Milli Mücadele Müzesi, 1978 yılında inşa edilmiş; 1 Ağustos 1982 yılında ziyarete açılmıştır. Müze, giriş salonu da dahil olmak üzere toplamda 4 bölümde gezilebilmektedir. Kıbrıs’taki Türk halkının 1878 yılından günümüze, milli mücadele kapsamında yapılan faaliyetlerin nasıl ve ne şartlarda gerçekleştirildiğini anlatmak amacıyla inşa edilen müze, askeri bölge sınırları içerisindedir.

Perşembe hariç, hafta içi her gün 08:00 - 15:30; perşembe günü ise 08:00 - 13:00. 14:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzeye girişlerde kimlik gösterilmesi gerekmektedir.

Milli Mücadele Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.