Erzurum’un Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Erzurum’un Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri


Doğal güzelliklerin, tarihin ve kültürün Doğu Anadolu’daki buluşma noktası Erzurum; Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Palandöken Dağı başta olmak üzere, çok çeşitli doğal güzelliklere ve etkileyici doğa manzaralarına sahiptir.

45 milyon yıllık bir oluşum olan Gökkuşağı Tepeleri, Gökkuşağının renklerini sunan Tortum Gölü ve Şelalesi, Saklı bir cennet olan Hınıs Kanyonu, volkanik göllerden oluşan İspir Yedigöller, kırmızı rengiyle görenleri kendine hayran bırakan Narman Peri Bacaları, el değmemiş güzelliği ile Narman Beş Göller, Elmalı ve Yıldızkaya mağaraları, Palandöken Dağı eteklerindeki Kent Ormanı, rafting ve kano gibi macera dolu aktivite seçenekleri ile Çoruh Nehri, yürürken kendinizi uzay boşluğunda gibi hissedeceğiniz Yüzen Adalar, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çeken güzelliği ile Balıklı Köy, Erzurum’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasındadır.

Erzurum Seyahatinde Gece Hayatı Rehberi

Erzurum Seyahatinde Gece Hayatı Rehberi


Erzurumlular, misafirperverliği ile tanınır. Keyif alarak, büyük bir özenle ağırladıkları misafirlerini eğlendirmeyi de severler. Erzurum halkı genel olarak sakin bir yaşam sürmeyi tercih etse de, yerli ve yabancı ziyaretçilere hitap eden barlar sokağında bulunan gece kulübü ve barlarında canlı müzik, dans ve eğlenceyi buluşturmaktadır. Barlar Sokağı olarak anılan Aşağı Mumcu Caddesi dışında fasıl ve meyhane konsepti ile hizmet veren mekanlar da vardır.

Erzurum, aynı zamanda kayak turizminin de önemli bir merkezidir. Yoğun kar yağışının yaşandığı Aralık- Mart ayları arasında yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Palandöken, kayak merkezinde bulunan otellerinde; partiler, konserler, şenlik, festival ve yarışmalar ile de renkli bir gece hayatı anlayışına sahiptir. Ünlü sanatçıların sahne performansı sergilediği Icebreak Festivali de Palandöken’de düzenlenmektedir.

Her yıl geliştirdiği eğlence anlayışı ile Erzurum seyahatinde hareketli ve keyifli bir gece geçirmek için tercih edilebilecek mekanlar arasında; Rolanti Rock Bar, Abluka Sahne, Hastane Clup Bar, Rıhtım Restoran, Güzelyurt Restaurant ve Cebir Coffee yer almaktadır.

Erzurum Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Erzurum Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Erzurum, Anadolu topraklarında önemli merkezlerden biridir. Nefes kesici manzaralara ve köklü bir tarihe sahiptir. Şehrin hemen dikkat çeken güzel mimari yapıları, yüzlerce yıllık bir geleneğin ürünü olan Oltu taşı, yöresel peynirleri, tarihi cami, kilise ve hanları ile şehre gelen ziyaretçilerin her zaman dikkatini çekecek pek çok hazineye sahiptir.

Tarihi yapıları, tarih meraklıları için ön plana çıkmaktadır. Meşhur ve gizli kalmış güzellikleri de özellikle doğa severlerin ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir. Canlı mimari manzaralardan nefes kesici anıtlara, tarihi kale ve hanlardan müzelere, Erzurum’da gezilmesi gereken yerlerin sayısı oldukça fazladır.

Şehrin zengin tarihi geçmişine bir bakış atmanızı sağlayacak, doğal güzelliklerle dolu Erzurum’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlar ve turistik cazibe merkezi olarak; Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum Kalesi, Erzurum Müzesi, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Ulu Cami, Erzurum Tabyası, Türk İslam Eserleri Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Kongre Binası, Tarihi Erzurum evleri, Narman Peri Bacaları, Narman Beş Göller, İspir Yedigöller, Çoruh Nehri, Botanik Bahçe, Buz Müzesi ziyaret edilebilir.

Erzurum Seyahatinde Hediyelik Eşya Rehberi

Erzurum Seyahatinde Hediyelik Eşya Rehberi


Bir tatil, kültür ve tarih kenti Erzurum, keşfedilmeye değer cazibe merkezleri ve kayak pistlerinin dışında, alışveriş çeşitliliğine sahip çarşıları ve hanları ile de ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi sunmaktadır.

Taş oymacılığı ile tüm dünyada tanınan Erzurum’un ünlü Oltu taşı, yarı değerli taşların dünyadaki en saf örneklerinden biridir. Zarif takılardan tesbih ve pipolara, küpelerden saç tokalarında, Erzurum çarşılarında alınması gereken şeylerin başında oltu taşı gelir.

Erzurum, bir büyük şehir olarak kabul edilmese de, yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda, ekonomik çeşitlilik ve ticari faaliyetler oldukça gelişmiştir. El yapımı ürünler ve butik mağazaların bulunduğu ve eski bir kervansarayda hizmet veren Taşhan, şehrin merkezindeki en ünlü alışveriş yeridir. Bu han, aynı zamanda tarihi dokusu ile de ziyaret edilebilecek bir yerdir.

Yöresel ürünler, Erzurum peynir çeşitleri ve doğal ürünler alışverişi için de Kars Bakkaliyesi gibi dükkanlar ziyaret edilebilir.

Erzurum seyahatinde kendiniz ve sevdikleriniz için hediye olarak; bakır hediyelik eşyalar, deri ürünleri, civil peyniri gibi Erzurum’un meşhur peynirleri ve kıtlama şekeri ve yöreye özgü ehram kumaşı tercih edilebilir.

Erzurum İlçeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erzurum İlçeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Tarihte Ruslar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, Urartular ve Osmanlılar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Erzurum, hem Palandöken Kayak Merkezi hem de tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin görülmesi gereken bir şehridir.

Özellikle tarih ve mimari meraklılarının ilgisini çeken Erzurum, modern ve gelenekseli buluşturan atmosferi ile ilgi çekicidir. Kış turizminde öne çıkan bir rota olmasının dışında, tarihi kilise ve camileri ve doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir.

Erzurum’un her ilçesinde görülmesi gereken pek çok ziyaret noktası bulunmaktadır. Peribacalarından göllere, hanlardan kervansaraylara, Erzurum’un Aşkale, Aziziye, Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Palandöken, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere, Yakutiye ilçelerine tarihi ve turistik bir gezi yapılabilir.

Erzurum Seyahatinde Kalınacak Yerler ve Oteller

Erzurum Seyahatinde Kalınacak Yerler ve Oteller


Karlarla kaplı dağ manzaraları ve uzun kayak pistlerine ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi ile kış turizminde yükselen bir değer olan Erzurum, Aralık ve Nisan ayları arasında yoğun bir tatil talebini karşılamaktadır.

Kayak oteli konseptli konaklama yerlerinin ağırlıkta olduğu Erzurum, yılın diğer mevsimlerinde de bir tarih ve kültür merkezi olarak da ziyaret edilebilir. Şehir merkezi ve çevre ilçelerde, merkeze ve havalimanına kolay ulaşım sağlayan, her bütçeye ve ihtiyaca uygun şehir otelleri bulmak da mümkündür.

Erzurum Meşhur Yemekleri

Erzurum Meşhur Yemekleri


Erzurum’un tescilli lezzeti cağ kebabı başta olmak üzere, yöresel otlar, baharatlar ve doğal malzemelerle hazırlanmış zengin bir köklü bir mutfak olan Erzurum mutfağı; çorbalardan hamur işlerine, etlerden tatlılara her damak zevkine hitap eden lezzetlerle doludur.

Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır. Erzurum’a gidildiğinde, içinde lor peyniri ve krema, üzerinde tereyağı ile birlikte servis edilen lor dolması da mutlaka denenmelidir. Sayısız sağlık yararı ile bilinen şalgam ile hazırlanan meşhur şalgam dolması da oldukça lezzetlidir.

Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır.

Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.

Erzurum Seyahatine Nereden ve Nasıl Gidilir?

Erzurum Seyahatine Nereden ve Nasıl Gidilir?


2000 metre rakımlı Erzurum, Türkiye’nin en sert iklimine sahiptir. Palandöken Kayak Merkezi ile en önemli kış tatili destinasyonlarından biri olan Erzurum; Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan, Bingöl ve Muş illeri ile komşudur. Erzurum, aynı zamanda Karadeniz Bölgesi sınırındadır.

Bir tarih, kültür ve turizm merkezi olan Erzurum, kış sezonunda kayak ve kış sporu olanakları ile popüler bir tatil noktasıdır. Yılın diğer mevsimlerinde; peribacaları, gölleri, nehirleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mirası için de ziyaret edilebilir.

Kış turizmi ile Aralık ile Mart ayları arasında yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Erzurum’a, Türkiye’nin her yerinden kara ve hava yolu ile ulaşım seçenekleri bulunmaktadır.

Erzurum Tarihi ve Turistik Yerleri

Erzurum Tarihi ve Turistik Yerleri


Urartular, Artuklular, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum, etkileyici tarihi ve kültürel mirası ile Anadolu topraklarında mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir.

Çifte Minareli Medrese, Paşa Bey Konağı, şehir merkezinde bulunan tarihi Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi gibi simgesel yapılarının dışında, Erzurum seyahatinde tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek pek çok cami, kilise, medrese ve tarihi yapı bulunmaktadır.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin etkileyici örneklerinin bulunduğu Erzurum’da Mimar Sinan’ın eserlerini bulmak da mümkündür.

Milli Mücadelenin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi öncesinde Atatürk’ün konakladığı Atatürk Evi Müzesi ve Erzurum tarihini yansıtan koleksiyonu ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek müzelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Erzurum seyahatinde görülebilecek diğer tarihi yerler arasında; Rüstem Paşa Kervansarayı, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Pasinler Kalesi, Erzurum Tabyaları, Çobandede Köprüsü, Ulu Cami, Lala Mustafa Paşa Cami, Caferiye Cami ve Öşvank Kilisesi yer almaktadır.

Erzurum Ulaşımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erzurum Ulaşımda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kayak turizminin Türkiye’deki en önemli merkezlerinden biri olan Erzurum; kış sporları, yıl boyunca karlarla kaplı dağ manzaraları, tarihi ve kültürel mirası ile keyifli bir gezi destinasyonudur.

Karadeniz ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Ağrı, Muş, Kars, Bayburt, Artvin ve Rize ile komşu Erzurum; günlük düzenlenen uçak seferleri ile İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere de 1.5-2 saat sürüş mesafesindedir.

Soğuk kış günlerinde aileler için keyifli bir kayak rotası olan Erzurum’a giden ziyaretçilerin, Palandöken Kayak Merkezi’ne giderken ve şehir içi ulaşımda dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar da bulunmaktadır. Doğru ipuçlarından yararlanmak, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacaktır.

Erzurum’da şehir içi ulaşım genellikle belediye otobüsleri ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri; Ilıca, Aziziye, Yakutiye gibi merkezi ilçelerde hizmet vermektedir. Şehir içinde otobüs ile ulaşım 3 TL olarak ücretlendirilmektedir. Ziyaretçilerin, toplu taşıma araçlarını kullanmak için Kardelen Kart kullanmaları gerekmektedir. Diğer ilçelere ulaşım sağlayan otobüs ve dolmuş hatları da bulunmaktadır.

Palandöken, Erzurum’un en çok ziyaretçi ağırlayan ilçesi olsa da, kayak merkezine ve Palandöken’e toplu taşıma araçları ile ulaşım oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle, kış tatili için ziyaretçilerin özel araçları ile Palandöken’e gelmeleri veya araba kiralama seçeneklerinden yararlanmaları önerilmektedir.

Erzurum Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler

Erzurum Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler


Kış masalı yaşamak isteyenlerin Doğu’daki en popüler destinasyonu Erzurum; özellikle son yıllarda Doğu Ekspresi ile çok popüler bir turizm merkezi haline geldi.

Büyükşehir statüsünde olmasa da, Erzurum, hem tarihi ve kültürel mirası hem doğal güzellikleri hem de lezzetli mutfağı ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi ile kış turizminde öne çıkan bir ziyaret noktası olsa da, Perslerden günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekebilecek pek çok tarihi yapı da bulunmaktadır.

Narman Peribacaları, Çoruh Nehri, Gökkuşağı Tepeleri, İspir Yedigöller, Yüzen Adalar, Beş Göller ve daha pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Erzurum, doğa tutkunları için de ideal bir gezi destinasyonudur.

Macera ve adrenalin tutkunlarına kayaktan dağcılığa, raftingden su kanosuna, dev salıncaktan yamaç paraşütüne birçok farklı seçenek de sunan Erzurum’da, ayrıca oltu taşı tesbih satın almak, cağ kebabı ve kadayıf dolması yemek, Erzurum’un meşhur yöresel peynirlerinden satın almak, şehrin eski bir geleneği olan kıtlama şekeri eşliğinde tavşan kanı bir çay içmek de mutlaka yapılması gerekenler arasındadır.

Palandöken’in Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Palandöken’in Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri


Muhteşem dağ manzaraları ve uzun kayak pistleri ile kış turizminde Türkiye’nin öne çıkan turizm destinasyonu Palandöken, keyifli bir kış tatili yapmak için ideal bir rotadır.

Türkiye’nin en uzun pistlerine ev sahipliği yapması ile öne çıkan Palandöken Dağı, bölgenin en ilgi çekici turistik cazibe merkezidir. 3.125 metre rakımlı bu dağ, dik patikaları ve tepeleri ve yılın neredeyse her mevsiminde karla kaplı zirveleri ile oldukça etkileyici görünmektedir.

Palandöken Dağı’nın güney yamaçlarında bulunan ve bölgeye özgü bir çiçek türü olan palandökensis çiçeği de burada Mayıs ayında görülebilir. Mavi renkli bu çiçek dışında, burada botanik literatüründe henüz yer almayan birbirinden renkli çiçekler de görülebilir.

Palandöken’de doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler, Palandöken Dinlenme Tesisleri ve Piknik Alanı’nı ziyaret edebilir. Burası, çocuk oyun alanları ve piknik yerleri ile özellikle çocuklu ailelere hitap etmektedir. Parkın içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunmaktadır.

Abdurrahman Gazi Türbesi’ni de içinde barındıran Abdurrahman Gazi Mesire Alanı da yemyeşil ağaçların altındaki masalarda piknik yapmak, mangal yakmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek için ziyaret edilebilir.

Palandöken Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Palandöken Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Karlarla kaplı dağları ve kayak turizmi ile Erzurum’un Palandöken ilçesi; kayak, zipline, telesiyej ve macera ve adrenalin dolu diğer aktivite seçenekleri ile kış tatili için keyifli bir gezi destinasyonudur.

Gece ve gündüz kesintisiz kayak deneyimi yaşayabileceğiniz Palandöken’de gezilebilecek tarihi mekanların sayısı kısıtlı olsa da, Hz. Muhammed’in sancaktarı olduğu rivayet edilen Abdurrahman Gazi Türbesi, tarihi ve manevi atmosferi ile huzurlu bir ziyaret noktasıdır. Türbenin içerisinde bulunduğu mesire alanı da ailece piknik yapmak ve doğa içinde keyifli vakit geçirmek için idealdir.

Palandöken’e gidildiğinde ayrıca; Palandöken Belediye Aile Piknik Alanı, Forum Erzurum, Palandöken Buz Pisti ve Demet Hanımın At Çiftliği Binicilik Ve İhtisas Kulübü de ziyaret edilebilir.

Palandöken Seyahatinde Kalınacak Yerler ve Oteller

Palandöken Seyahatinde Kalınacak Yerler ve Oteller


Uzun pistleri ile kayak turizminde Türkiye’nin yükselen değeri Palandöken, Aralık ile Nisan arasında devam eden kayak sezonu ile Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan bir turizm merkezidir.

Palandöken Dağı’ndaki kayak merkezinde bulunan konaklama yerleri, burada en çok tercih edilen otellerdir. Dört ve beş yıldızlı otellerin bulunduğu kayak alanında konaklama, ilçe ve Erzurum şehir merkezine göre daha yüksek fiyatlıdır. Kayak merkezine yakın ve daha uygun bir konaklama için ilçe merkezindeki oteller de tercih edilebilir.

Palandöken Seyahatine Nereden ve Nasıl Gidilir?

Palandöken Seyahatine Nereden ve Nasıl Gidilir?


Türkiye’nin en uzun kayak pistlerine ev sahipliği yapan ve kış turizminin önemli bir merkezi olan Palandöken, doğal güzellikleri ve eğlence anlayışı ile turistik bir ilçedir. Yüksek zirveli dağları, karlarla kaplı manzaraları ve kayak alanında bulunan lüks otelleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.

Özellikle kış sezonunda yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gören Palandöken, Erzurum şehir merkezine yaklaşık 30 km ve havalimanına 35-40 km uzaklıktadır. Kayak tatili için buraya gelen ziyaretçiler, genellikle uçak yolculuğu ve özel araba ile ulaşımı tercih etmektedir.

Uçak yolculuğu ile Erzurum’a gelen ziyaretçiler, araç kiralayarak Palandöken’e ulaşabilir.

Palandöken Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler

Palandöken Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler


Yılın her mevsiminde karlarla kaplı dağ manzaraları ve macera dolu aktiviteleri ile Palandöken, kayak turizminin Türkiye’deki en popüler adreslerinden biridir.

Aydınlatılmış pistleri ile kayak keyfinin 24 saat kesintisiz devam ettiği Palandöken’de yapılması gereken şeylerin başında kayak gelmektedir. Acemiler, orta seviye ve profesyoneller için farklı pistlerin bulunduğu Palandöken Kayak Merkezi’nde eğitmenler eşliğinde kayak eğitimi de alınabilir.

Kayak merkezinde buz tırmanışı, skipass, telesiyej, gondol lift, kızak ve buz tırmanışı gibi seçenekler de mevcuttur. Yıl boyunca binebileceğiniz zipline ve dev salıncak da Palandöken ve Erzurum manzaraları eşliğinde adrenalin dolu anlar yaşamak için idealdir.

Palandöken’e gelindiğinde, özellikle Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrayan Abdurrahman Gazi Türbesi de ziyaret edilmelidir. Türbede dua ettikten sonra, burada bulunan mesire alanında ailenizle birlikte piknik de yapabilirsiniz.

Buraya gelindiğinde, Erzurum’un dünyaca ünlü lezzeti cağ kebabı da mutlaka denenmelidir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir. Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz. Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.